icon

Je Boh nekonečné dobrý?

5. nov 2025

Len sa zamýšľam, že keď je Boh nekonečne dobrý, ako to že niekto môže skončiť v pekle? Takže nech človek spácha čokoľvek tak odsúdenie na večné peklo mi príde ako čisté zlo. Prípadne ak aj je niekto odsúdený na večné veky do pekla tak má nekonečne času na olutovanie svojich činov a teda to aj úprimne oľutovať a potom už by nemal byť dôvod, aby bol v pekle... A z toho mi vyplýva, že aj tak všetci skončia v nebi...

fadama
6. nov 2025

Verím v boha a vždy budem a nebudem sa skrývať ani za žiadny anonym.
Tých čo neveria mi je úprimne ľúto.
Nezabúdajte že je tu aj satan a teda zlo.

anonym_46e67d
6. nov 2025

Boh stvoril všetko
A potrebuje dokazovať, že niečo stvoril zlé alebo dobré?
Ked je boh všade a všemohúci,tak nás pozná,vie aký sme,je to jeho dielo a za to nás chce trestať?

osky
6. nov 2025
@anonym_autor

@maja22 ja len nechápem prečo potom Ježiš šíril všetko toto len na jedinom mieste na svete? Prečo nešíril osvetu na celom svete?

@anonym_autor ved mal nasledovnikov a tym to zvestoval.a ti boli urceni na to,aby to sirili.tato tradicia pretrcava dodnes-to su predsa knazi.
Predsa Jezis sa stal clovekom,narofil sa....bol na urcitych miestach,kde sa pohyboval...ci sa mal teleportovat?
Ci ako to myslis?
Ako mohol byt na celom svete?predsa zalozil svoju cirkev,svoje ucenie odovzdal dalsim a ti to siria.logicky

osky
6. nov 2025
@anonym_46e67d

Boh stvoril všetko
A potrebuje dokazovať, že niečo stvoril zlé alebo dobré?
Ked je boh všade a všemohúci,tak nás pozná,vie aký sme,je to jeho dielo a za to nás chce trestať?

@anonym_46e67d hovori ti nieco "slobodna vola" ?

maja22
6. nov 2025
@anonym_autor

@maja22 ja len nechápem prečo potom Ježiš šíril všetko toto len na jedinom mieste na svete? Prečo nešíril osvetu na celom svete?

@anonym_autor Preto, že túto úlohu zveril tým, ktorých si vybral. Im povedal: Choďte do celého sveta, učte vsetky národy a krstite ich v mene Otca, Syna a Ducha Svätého… Jeho úlohou nebolo prejsť celý vtedy známy svet. Jeho úlohou bolo vykúpiť svet, zaplatiť za naše hriechy. Dokonca učeníkom povedal, že všetko im teraz nehovorí, lebo by to nezniesli. Ale pošle im Ducha Svätého, ktorý ich bude viesť a postupne im odkrývať ďalšie veci, ktoré časom prídu. On sám tu zostal v podobe chleba a vína, je osobne prítomný v každom chráme, kde je uložená Sviatosť oltárna. To je nepochopiteľné tajomstvo jeho lásky.

anonym_46e67d
6. nov 2025

Ak je boh spravodlivy a len jeden život určí ci človek sa dostane do pekla alebo neba
Prečo každý sme iní, prečo nemá každy rovnaké podmienky, prečo nemá každy rovnaké vlastnosti,niekto sa narodi v gaze v hlade a vo vojne a niekto milujúcej rodine?
Ak by bol spravodlivy musel by nás urobiť rovnakych a mať rovnaké podmienky..
ked už máme len jednú šancu v tomto fyzickom svete

beronsche
6. nov 2025
@maja22

@beronsche To, aký je Boh, nám zjavil Ježiš Kristus. On je jednej podstaty s Otcom. Sám dokazoval Božiu lásku a jeho milosrdenstvo. Ale aj varoval, poukazoval na zlo, ktorého sa ľudia dopúšťajú. Dal nám návod na život a sviatosti, ktoré nám majú pomáhať. Ježiš je Cesta, Pravda a Život.

@maja22 viem, ako to vysvetľuje náboženstvo.
Ja sa s týmto nestotožňujem.
Toto je ľudské vysvetlenie toho, prečo je svet v podstate zlým miestom... Slobodna voľa a "dobrý, láskavý" Boh sledujúci z diaľky, ako sa jeho deti kantria..

Ešte mi žiadny praktizujuci a úprimne veriaci nepovedal, ako si vysvetľuje utrpenie nevinných, napr.utrpenie malých detí...
Prečo práve táto konkrétna duša musí bezdôvodne trpieť, ak vedome žiadne zle rozhodnutie neurobila (na margo skúšobnej vole) ?

Plus ako si veriaci vysvetľujú fakt, že na svete stále existujú miesta, kde ľudia nemajú ako vedieť o Bohu a Ježišovi a tak, prirodzene pôjdu do večného zatratenia.

maja22
6. nov 2025
@anonym_46e67d

Ak je boh spravodlivy a len jeden život určí ci človek sa dostane do pekla alebo neba
Prečo každý sme iní, prečo nemá každy rovnaké podmienky, prečo nemá každy rovnaké vlastnosti,niekto sa narodi v gaze v hlade a vo vojne a niekto milujúcej rodine?
Ak by bol spravodlivy musel by nás urobiť rovnakych a mať rovnaké podmienky..
ked už máme len jednú šancu v tomto fyzickom svete

@anonym_46e67d Ani keď sa narodí 5 detí v jednej rodine, v rovnakých podmienkach, s rovnakým prístupom k životu, nemá tých 5 detí rovnaký spôsob života, rovnaké hodnoty, rovnaké vlastnosti… To, čo Boh od nás chce, je láska k nemu, k sebe a k blížnemu. A to sa dá žiť kdekoľvek na svete v akýchkoľvek podmienkach. Človek sa môže mať doslova ako prasa v žite a Boha v živote nechce a nepotrebuje. Viera v Boha sa rodí v srdci a v našej slobodnej vôli, že ho chcem poznať a milovať a nie v plnej peňaženke…

anonym_bd6dfc
6. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pozri si čo Ježiš povedal Kanánčanke, Matúš 15:24 že bol poslaný k strateným ovečkám Izraela, ale mala takú silnú vieru že napriek tomu že nebola židovka uzdravil jej dcéru

Keďže židia ako národ zavrhli Ježiša, otvorili sa dvere k záchrane aj pohanom, ľudom z iného národa, prvý bol asi Riman Kornélius, boh poslal za ním apoštola Petra, pričom židia sa nestýkali s ľuďmi z iných národov, boh musel predtým zmeniť Petrove zmýšľanie

Ježiš poslal svojich učeníkov šíriť evanjelium po celej zemi.

beronsche
6. nov 2025
@maja22

@anonym_46e67d Ani keď sa narodí 5 detí v jednej rodine, v rovnakých podmienkach, s rovnakým prístupom k životu, nemá tých 5 detí rovnaký spôsob života, rovnaké hodnoty, rovnaké vlastnosti… To, čo Boh od nás chce, je láska k nemu, k sebe a k blížnemu. A to sa dá žiť kdekoľvek na svete v akýchkoľvek podmienkach. Človek sa môže mať doslova ako prasa v žite a Boha v živote nechce a nepotrebuje. Viera v Boha sa rodí v srdci a v našej slobodnej vôli, že ho chcem poznať a milovať a nie v plnej peňaženke…

@maja22 "čo Boh od nás chce, je láska k nemu, k sebe a k blížnemu. A to sa dá žiť kdekoľvek na svete v akýchkoľvek podmienkach"
Vidíš a toto nie je vôbec pravda...
To, čo prezijeme v utlom detstve , nás tak vyformuje, že sú pripady, kedy jednoducho nie je možné toto , čo píšeš, splniť..
Fyzicky to nie je možné, pretože náš mozog je nejako biologicky nastavený.. napr.silna trauma môže zabrániť sebelaske.
Plus geografia - ako môže boha milovať človek, ktorý o ňom nepočul?

A porovnávať nerovnosť podmienok, ktoré maju deti v jednej rodine, v závislosti na poradí narodenia, so situaciou , kedy ľuďom ide vyslovene o život, keď sú podrobeny a tyraní, to je už iny pomýleny extrém, prepáč..

anonym_dcb57e
6. nov 2025

Je nekonečne dobrý a to kde človek skončí, si vyberá človek sam ešte za života.

beronsche
6. nov 2025
@anna777115

@beronsche Aj krestania veria v dedičny hriech, ktory zmyva krst. A to neznamena, ze mozme robit vedome zlo. Ježis Kristus nas vykupil z hriechu, ktory je pre nas ĺudi nemozne napraviť, lebo vychadza z fyzicna. A prave preto aj reinkarnacia nie je schopna napravit vsetko zlo čo sme kedy v minulych životoch napachali. Lebo, ked počas jedneho fyzickeho zivota, napravime a splatime nezrovnalosti a chyby z ninulych zivotov nič nevymažeme, lebo pocas sučastnehi zivota spravime dalsie chyby a nepravosti a takto, by to išlo stále dokola. Nikto, nie je taky dokonaly, zeby počas fyzickeho zivota nespravil nic zle. A prave tieto nase nepravosti ktore vychadzaju z nasej fyzickej, hmotnej podstaty berie Jeziš z nas, na seba, lebo my, by sme neboli nikdy schopny sa uplne očistit ani , keby sme sa dookola znova a znova narodili.

@anna777115 ale ja sa pýtam na niečo iné..
Moja otázka je, ako moze dobrý, láskavý a spravodlivý boh-otec dopustiť, aby trpelo nepredstaviteľné múky dieťa, ktoré sa vedome ani nevedome ničim neprevinilo a jeho dedičný hriech bol krstom znazany?
Nevylučuje to priamo predstavu lásky?

maja22
6. nov 2025
@beronsche

@maja22 "čo Boh od nás chce, je láska k nemu, k sebe a k blížnemu. A to sa dá žiť kdekoľvek na svete v akýchkoľvek podmienkach"
Vidíš a toto nie je vôbec pravda...
To, čo prezijeme v utlom detstve , nás tak vyformuje, že sú pripady, kedy jednoducho nie je možné toto , čo píšeš, splniť..
Fyzicky to nie je možné, pretože náš mozog je nejako biologicky nastavený.. napr.silna trauma môže zabrániť sebelaske.
Plus geografia - ako môže boha milovať človek, ktorý o ňom nepočul?

A porovnávať nerovnosť podmienok, ktoré maju deti v jednej rodine, v závislosti na poradí narodenia, so situaciou , kedy ľuďom ide vyslovene o život, keď sú podrobeny a tyraní, to je už iny pomýleny extrém, prepáč..

@beronsche Nestíham na vsetko reagovať a skratkovité odpovede sú nedostačujúce. Geografia nie je problém, lebo človek má v sebe túžbu po nadprirodzenom svete, keď aj Boha nepozná, lebo mu to nikto nevysvetlil, jeho duša hľadá a ja verím, že v okamihu smrti sa mu Boh ukáže a opýta sa ho, či chce byť vo večnosti s ním. Iné je, keď človek má všetky dostupné info a tvrdohlavo ho odmieta.
Trauma a sebaláska - Boh uzdravuje, niekoho okamžite, niekoho postupne, ide o to, či to človek chce, či mu dá priestor, aby v ňom pôsobil.
Utrpenie - nedá sa vysvetliť jednoducho, lebo ono je naozaj nezmyselné, pokiaľ človek v Boha neverí… Jednoduchá odpoveď je, že utrpenie tu je preto, lebo svet je pod vplyvom Satana. Toto ťa určite neuspokojí. Sú veci, ktoré človek bez viery nedokáže prijať a snaha o vysvetlenie sa minie účinku…

beronsche
6. nov 2025

Už len samotný koncept dedicneho hriechu sa priamo vylučuje s predstavou spravodlivosti.

maja22
6. nov 2025
@beronsche

Už len samotný koncept dedicneho hriechu sa priamo vylučuje s predstavou spravodlivosti.

@beronsche S predstavou ľudskej spravodlivosti. Božia spravodlivosť má iné kritériá, pre nás občas ťažko pochopiteľné, najmä čo sa týka milosrdenstva. Je naznačené v podobenstvách - o márnotratnom synovi, o vinohradníkoch a aj v iných..

beronsche
6. nov 2025

@maja22 "Trauma a sebaláska - Boh uzdravuje, niekoho okamžite, niekoho postupne, ide o to, či to človek chce, či mu dá priestor, aby v ňom pôsobil." Toto je dogma, ktore je podľa mňa v rozpore s tým, čo o traumea a jej spracovaní hovoria psychológovia.

maja22
6. nov 2025
@beronsche

@maja22 "Trauma a sebaláska - Boh uzdravuje, niekoho okamžite, niekoho postupne, ide o to, či to človek chce, či mu dá priestor, aby v ňom pôsobil." Toto je dogma, ktore je podľa mňa v rozpore s tým, čo o traumea a jej spracovaní hovoria psychológovia.

@beronsche Aj veriaci človek potrebuje pomoc psychológov a psychiatrov. Oni učia človeka spracovávať traumy, Boh dáva potrebné milosti. Je to mýtus, že človek, ktorý verí, nepotrebuje odbornú pomoc. Potrebuje, ako každý. To ide ruka v ruke.

beronsche
6. nov 2025
@maja22

@beronsche S predstavou ľudskej spravodlivosti. Božia spravodlivosť má iné kritériá, pre nás občas ťažko pochopiteľné, najmä čo sa týka milosrdenstva. Je naznačené v podobenstvách - o márnotratnom synovi, o vinohradníkoch a aj v iných..

@maja22 prepáč, ale mne to príde ako taká zaslepenost..
Všetko sa dá predsa zdôvodniť a vysvetliť tým, že my to len nechápeme, bozky zámer, jeho lásku a milosrdenstvo.. a sme doma. 😉
Myšlienka náboženstva zalozena na živote vo vzájomnej úcte a rešpekte k všetkému a každému, s súlade s okolím, s pomáhanim si navzájom, je nádherná.
A tam to končí.
Žiaľ, príliš často je realita kresťanstva a vlastne aj iných náboženstiev, ivh prístup, pravidla, správanie jednotlivcov a skupín, diametrálne odlišné.. aká tragédia.

majka034
6. nov 2025
@beronsche

@beronsche Dedičný hriech neznamená že sa zjedlo jablko. Ide o to, že človek sa vo svojej prirodzenosti rodí s istou náklonnosťou k zlému. Konať dobro nám nejde vždy samo. Predstav si skolkara, keby mal pred sebou cukrík, čo patrí inému dieťaťu a mal by príležitosť, tak by ho asi zobral. Už ako deti musíme (s pomocou rodičov, ktori nás vychovávajú) formovať svoje svedomie k tomu, čo je správne.

maja22
6. nov 2025
@beronsche

@maja22 prepáč, ale mne to príde ako taká zaslepenost..
Všetko sa dá predsa zdôvodniť a vysvetliť tým, že my to len nechápeme, bozky zámer, jeho lásku a milosrdenstvo.. a sme doma. 😉
Myšlienka náboženstva zalozena na živote vo vzájomnej úcte a rešpekte k všetkému a každému, s súlade s okolím, s pomáhanim si navzájom, je nádherná.
A tam to končí.
Žiaľ, príliš často je realita kresťanstva a vlastne aj iných náboženstiev, ivh prístup, pravidla, správanie jednotlivcov a skupín, diametrálne odlišné.. aká tragédia.

@beronsche Otázka je, čo robíš preto, aby si našla Pravdu. Diskutovať na fóre je jedna vec, druhá je zanietenosť pre to, aby som Boha našla. Ak ho hľadať naozaj nechceš a v diskusiách si len utvrdzuješ svoj pohľad, to je tá tvrdosť srdca, ktorá potom človeku bráni prijať Boha takého, aký je. A neprijmeš ho ani v okamihu smrti, tvoje vnútorné nastavenie ti to nedovolí.

anonym_46e67d
6. nov 2025

Nekonečné dobrý, takže aj v pekle cítiť jeho dobrotu

jarmila2010
6. nov 2025
@fadama

Verím v boha a vždy budem a nebudem sa skrývať ani za žiadny anonym.
Tých čo neveria mi je úprimne ľúto.
Nezabúdajte že je tu aj satan a teda zlo.

@fadama a mne je zase uprimne luto tych,kt aj v 21.storoci veria,takymto bachorkam,kt umelo zivi cirkev,aby jednoduchsie manipulovala ludi...

anonym_46e67d
6. nov 2025

A keď je nekonečne dobrý,tak nam dal konečnu a jedinu možnosť

beronsche
6. nov 2025
@majka034

@beronsche Dedičný hriech neznamená že sa zjedlo jablko. Ide o to, že človek sa vo svojej prirodzenosti rodí s istou náklonnosťou k zlému. Konať dobro nám nejde vždy samo. Predstav si skolkara, keby mal pred sebou cukrík, čo patrí inému dieťaťu a mal by príležitosť, tak by ho asi zobral. Už ako deti musíme (s pomocou rodičov, ktori nás vychovávajú) formovať svoje svedomie k tomu, čo je správne.

@majka034 Veta, že dedičný hriech nie je zjedenie jablko mi vyludilo úsmev na tvári.. 🙂
Problém v takomto zdôvodnení spociva v tom, že krstom sa nič nezmení - ak je nejaká vrodená náklonnosť ku zlu (s čím tiež nie som stotožnená) krstom sa nijako neovplyvní..
Cize presne, ako píšeš, ľudia musia byť formovani výchovou a vhodným, podnetnym okolím. A dobrá výchova a podnetné okolie nikdy nie podmienené krstom, vierou, ani náboženstvom..

beronsche
6. nov 2025
@maja22

@beronsche Otázka je, čo robíš preto, aby si našla Pravdu. Diskutovať na fóre je jedna vec, druhá je zanietenosť pre to, aby som Boha našla. Ak ho hľadať naozaj nechceš a v diskusiách si len utvrdzuješ svoj pohľad, to je tá tvrdosť srdca, ktorá potom človeku bráni prijať Boha takého, aký je. A neprijmeš ho ani v okamihu smrti, tvoje vnútorné nastavenie ti to nedovolí.

@maja22 bola som tam, skúsila som, ďakujem, viac neprosím, nie je to pre mňa - to na margo zanieteneho hľadania boha.🙂

Ešte dodám , že s konceptom boha ako takeho, rozhodne problém nemám.
Ale koncept kresťanského boha a katolíckej viery, tak s tým sa nestotožnim nikdy..
Platí samozrejme aj pre mnohé ďalšie náboženstva, s islamom na čele.

maja22
6. nov 2025
@beronsche

@maja22 bola som tam, skúsila som, ďakujem, viac neprosím, nie je to pre mňa - to na margo zanieteneho hľadania boha.🙂

Ešte dodám , že s konceptom boha ako takeho, rozhodne problém nemám.
Ale koncept kresťanského boha a katolíckej viery, tak s tým sa nestotožnim nikdy..
Platí samozrejme aj pre mnohé ďalšie náboženstva, s islamom na čele.

@beronsche Hovorí sa, že nikdy nehovor nikdy 🙂 Potom nerozumiem, načo toľko otázok, keď už teraz vieš, že sa s konceptom kresťanského Boha nikdy nestotožníš. To si mohla hneď povedať, ušetrila by som si tu čas… Ale nevadí, máš ho mať 🙂

janulik2008
6. nov 2025
@anonym_137f29

Nikdy som tomuto neuverila , a pekne ma drazdi ked niekto s patosom hovori ako ho boh miluje po smrti jeho dietata, diagnoze rakoviny u svojho muza, straty absolutne vsetkeho - co pomaly nemaju kde zit - ale pan boh ich miluje. A potom mas, s prepacenim, zvierata co sa im absolutne nic nestane, su zdravi, bohati a drbu na vsetkych na okolo a este aj zle robia a zomru v posteli - nemoze existovat boha aby dovolil aby tyrania co boli zodpovedni za smrt milionov ludi zomreli v teplej posteli, a v “pozehnanom” veku a nevinne deti su zavrazdene, maju rakovinu a umieraju denne. Bud boh nie je vsemohuci, alebo nie je dobry.

@anonym_137f29 mne raz tu písali že to že kolegovi zomrela žena, mama malých detí tak preto si ju Boh vzal lebo ju chcel ochrániť aby nespravila nejaký ťažký hriech alebo niečo také. 🫣 A tiež nechápem ked niekomu kto stratil dieťa tak mu povedia že Boh to tak chcel 👿
Nerada to píšem ale čím ďalej tým viac som presvedčená že katolícka viera je len o strachu. 🤨

beronsche
6. nov 2025
@maja22

@beronsche Hovorí sa, že nikdy nehovor nikdy 🙂 Potom nerozumiem, načo toľko otázok, keď už teraz vieš, že sa s konceptom kresťanského Boha nikdy nestotožníš. To si mohla hneď povedať, ušetrila by som si tu čas… Ale nevadí, máš ho mať 🙂

@maja22 pretože nikdy nehovor nikdy... 😉
Považovala som to za otvorenú diskusiu, nie za pokus o navrátenie zbludilych ovečiek.
To na margo tvojho pocitu, že si so mnou stratila cas.
Natíska sa totiž otázka, ci to povazujes za stratu času len preto, že už vieš, že môj názor sa nezmení a na druhej strane, rovnaké vynaložené úsilie s prípadne pochybujúcim človekom, ktorý sa potenciálne môže "navrátiť" k Bohu, by už stratou času nebolo..

janulik2008
6. nov 2025

Boh je podľa mňa dobrý ale niekedy mám pocit že neexistuje a je neskutočný sebec. 😥 Nikdy nepochopím prečo musia zomierať malé deti na choroby, že dovolí aby rodičia museli pochovávať svoje deti, to je tak nespravodlivé 😔

anonym_d767e2
6. nov 2025

@anonym_autor ty fakt veríš týmto bajkam? Odkiaľ vieš ze existuje nejaké peklo? Bola si tam, niekto ti to povedal kto tam už bol? To asi ťažko. Nikto nevie co je po smrti, odtiaľ sa ešte nikto nevrátil a nepovedal aké to tam je. Takže kľud, nešir zbytočne sprostosti.