Svadba kresťanky a moslima v Egypte

lu285
9. júl 2020

Ahoj MK komunita,
chcela by som poprosiť žienky (či aj mužov) o radu ohľadom svadby v Egypte medzi rôznymi náboženstvami.
Uvediem Vás do obrazu - nech sa vyhneme ľuďom osočujúcim iné ženy z potratenia zdravého rozumu a pod.

S manželom sme sa spoznali v USA, sme spolu už roky, nepraktizujeme aktívne žiadne z našich náboženstiev, no konvertovanie odmietame (hlavne kvôli našim rodinám-ani jedna si to nepraje, ani nevyžaduje), svadbu sme plánovali na SR ale turistické víza sú prikrátke - proces pridlhý a tak sme sa vzali v Egypte kde práve riešime vydanie posledného dôležitého dokumentu z ministerstva vnútra a t.j. sobášneho listu, kt. sa dá preložiť do SK a poslať na slovenskú matriku na zlegalizovanie sobášu u nás doma.
Úrady začali robiť problémy a odmietajú nás zosobášiť, požadujú aby som konvertovala (odmietame), alebo doniesla papier z ambasády, v kt. mi SR povolí svadbu, teda SR nemá žiadne výhrady. Ambasada samozrejme žiadosti nechápe a odmieta vydanie papiera, kt. je pre ňu neznámy.
Má niekto osobnú skúsenosť? Poznáte, prosím, niekoho kto podobnú situáciu riešili?
Ďakujem za akúkoľvek pomoc.
P.S. S manželom sme šťastní a rady o spoločnom živote s Egypťanom mi netreba, ale ďakujem.

karhu
9. júl 2020

skús právnu poradňu

lu285
autor
9. júl 2020

@karhu ďakujem určite sa na právnika obrátime ak nenájdeme riešenie

leuchtturm
9. júl 2020

neviem poradit, ale k bodu konverzia za ucelom sobasa s moslimom ti staci citovat prislusne miesto v korane...podmienovat sobas konverziou nevesty na islam je proti islamu.

janinah
9. júl 2020

čo ma obsahovať papier z ambasady?zrejme potvrdenie,že nie si na SK sobášená a teda môžeš uzavrieť sobáš,tak? a sk taký papier nevydáva,ale môže vydať paier,že egyptskou stranou požadovaný dokument naše úrady nevydávajú,absurdita,ale deje sa to takto,máme skúsenosť so svadbou v kolumbii...a ešte sme dokladali čestné prehlásenie rodičov,že naša dcéra nikdy nikde sobáš ešte nemala...a skús sa opýtať na mojasvadba.sk

lu285
autor
9. júl 2020

@leuchtturm ďakujem to znie ako dobrý argument, skúsime s tým asi znova zájsť na úrad

@janinah v papieri z ambasády má stať že SR mi nebráni a nemá výhrady voči svadbe s manželom (meno)
Papier kde SR vyhlasuje že požadovaný papier nevydávajú (myslím od 2009 je to) už mame, plus k tomu moje oficiálne vyhlásenie, že nie som inde vydatá a úrady nám to tu nechcú akceptovať, požadujú papier, kt. SR nevydáva.. začarovaný kruh a zákony neaktualizované

pininka1
10. júl 2020

@lu285 a nedá sa urobiť niečo také, že by vás zosobášili na slovenskej ambasáde a oni vám vydali sobášny list a ten by ste odniesli Egyptanom? Niekde som už zachytila pre istým časom že takto to poriesili, ale netuším či sa to dá, to je len myšlienka.

janinah
10. júl 2020

Prečítala som si to ešte raz...vzali sme sa v egypte....úrady nás odmietajú zosobášiť..tak bol ten sobáš či nie ? čo teraz teda riešite?

fokuska
10. júl 2020

@janinah Tiez tomu nerozumiem, ci teda uz sobas prebehol a cakaju na vydanie sobasneho listu, alebo len vyavuju sobas a odmietaju ich zosobasit bez prislusnych dokumentov.
Jednodudchsi by bol mozno sobas v USA, alebo na Slovensku - doklady sa daju vybavovat a nachystat vopred (niektore postou, mailom) a snubenec pricestuje na turisticke viza az na sfinalizovanie procesu a samotny sobas.

lu285
autor
10. júl 2020

@janinah
@fokuska ahojte, sobáš sme už mali u mazúna (orfi) ale so všetkými náležitosťami (zdravotné potvrdenia, súdne preklady všetkých dokumentov do SK..) a na základe toho mi vydali 6 mesačný pobyt v Egypte počas kt. sa máme znova zosobášiť na ministerstve vnútra aby mi vydali sobasny list kt. superlegalizujeme a preložíme do SK
Asi som sa zle vyjadrila v popise, sorry
O sobáši na ambasáde som ešte nepočula, spýtam sa, ďakujem
A sobáš v SR sme neriešili pretože podľa našich info to je dátumovo nemožné- víza dostane na 2 týždne a 2 týždne pred uzavretím manželstva sa musí nahlásiť na cudzineckú políciu..

f333
10. júl 2020

@lu285 takze ty si ´´zosovbasenaßß vuvodzovka bez toho,aby si vedela ,aky sobas to bol ake pravne aj ine dosledky taky ´sobas ´ma.. Ak vas ´zosobasil´'nejaky moslimsky duchovyny/zalezi na aky cas to ´manzelstvo ma trvat/ pretoze moze trvat hodinu ci den napriklad,je to takzv.docasnemoslmske manzelstvo,ktore ale egypske zakony neuznavaju.a nwechu registrovat ... cim by s azlegalnilo..... tak to nie je platny sobas ani podla egyptskeho rprava ani podla sk prava..
Takze vy nie ste zosobaseni podla zakonneho prava,kedze ten vas moslimsky sobas nie je uradne v egypte registrovany...Treba ist za eg,pravnikom. na portadu. sk rpvnik ti neporadi seg.,prvom....Lenze je tu riziko,ze ten bude zastupovat zaujmy nie tvoje.stava s ato casto upod.l. pripadov...inymi slovanii ,bude ti klamat . je to moslimska krajina,to si treba uvedomit....
A to ti kto povedal, o tej ziadost z eg.strany? Pretoze je to uplny nezmysel...Sk urady nikdy nevydavali ziadne suhlas na sobas v inej krajine.
Davali len potvrdenie,ze nevydavaju dobrozdanie o osobnom stave ziadatela/ziadatelky/ obcana,obciansky sk.... takze kto sa chcel v zahranici zosobasit nie na sk ambasade, tak predlozil cestne vyhlasenie o svojom osobnom stave...
Ak eg,urady toto nechu akceptovat,......tym lepsie pre teba... sobaS SA NEUSKUTOCNI...

Nastastie pre teba ..treba dodat..podobne zväzky totiz vzdy ako viem zo skusenosti koncia ak nie katastrofou pre europanku,tak velkymi problemami...
Hlavne treba si zistit, ci tvOj nadejny ´zenich ´nie je uz zenaty a to mozno aj viackrat...
Pretoze sa stava,ze europska nevesta na to pride az po rokoch ....

deti95060810
10. júl 2020

ešte pozri tu na Mk skupiny či nie je tu náhodou nejaká podobná kde sa maminky medzi sebou bavia...myslím že je tu skupina Tureckých maminčiek....
alebo ešte daj otázku či nemá niekto mm z Egypta, popr. či nemá niekto svadbu v Egypte...
otázku môžeš položiť aj na STENE.... Nájdeš na ploche hneď vedľa Skupiny a fóra....STENA

lu285
autor
10. júl 2020

@f333 nie som zosobášená bez toho, aby som vedela o aký sobáš ide, vyššie som to vysvetlila. Je to orfi manželstvo ktoré bolo potrebné pre žiadosť a udelenie rezidencie, kt. potrebná pre vykonanie legálneho sobáša na ministerstve vnútra.
Súhlasím, že žiadosť o nejaký papier z našej ambasády je hlúposť a práve preto sa snažím zistiť či nemá niekto podobnú skúsenosť, pokial nie vyhľadame právnika.
Ďakujem za tvoje prejavené obavy, ale s mužom a jeho rodinou žijem v Egypte už rok, predtým sme spolu roky žili v USA a poznáme sa veľmi dobre.

lu285
autor
10. júl 2020

@deti95060810 ďakujem ti, idem sa tu viac poobzerať

f333
10. júl 2020

@lu285 ja som videla podobne zeny roky tvrdit to iste co ty.... a videla som aj tie ich urfi papiere ´sobasne ´ z egypta.... a ako potom zistili, ake postavenie skutovne maju v eg aj urodiny ich ´muzov´--na rezidenturu potrebujes viza su rpsne stanovene ......a nemusi to byt na zaklade nejakeho urfi ´sobasa.cize docasneho moslimskeho sobasa,co neuznavju ani egyptske uradyako legalny..
Ty si momentalne konkubina podla mosl.prava aj prava egypta....

lu285
autor
10. júl 2020

@f333 videla som ťa komentovať v podobných fórach, kde sa navážaš do žien vydatých za Egypťanov a iné arabské národnosti. Chápem, že pravdepodobne rozprávaš z vlastnej zlej skúsenosti, alebo skúseností tých čo poznáš. Mrzí ma to.
Ďakujem za Tvoj príspevok, no viac rád a pohrození mi nie je treba. Prajem ti pekný deň.

f333
10. júl 2020

@lu285 Ja som pravnik a teda viem o com pisem,kedze som mala vela klientiek ako ty....A a aj podobne reakcie na zaciatok .poto len plac ,zufalstvo a problemy... Pohrozenie dostavali do tych svojich ´manzelov´ ci milencov..nie od pravnika. Chcela si radu na ver.webe,dostala si ju....Ak ta nepoucili moze rady ako pisesaj v pod debatach,je to na tebe.jeto tvoj zivot...Mne je to jedno... Zelam tiez pekny den.

janinah
10. júl 2020

@f333
@f333 ak si ozaj právnik,tak ťa v skupine Právne poradenstvo potrebujeme ako soľ😉

vevesh
10. júl 2020

@lu285 mozes skusit zosobasenie na ambasade, pokial ambasada sr v egypte funguje (kedze kvoli korone su niektore ambasady nefunkcne, lebo pracovnici odleteli domov😕), popripade mozes skusit "skocit" do najblizsej fungujucej, ked budete mat obaja viza do danej krajiny. Inac taketo uradne "prkotiny" poriesit jedine pravnikom (tiez z vlastnej skusenosti) alebo vybrat na sobas treti stat, do ktoreho sa dostanete (napriklad dansko ma volnu sobasnu politiku a viete to vybavit raz dva)

lu285
autor
10. júl 2020

@vevesh o sobáši na ambasáde som už počula ale neviem ako sa to ďalej rieši? Vieš či to potom treba ešte ísť dať overiť na ministerstvo vnútra alebo už máš hotovo?
A o Dánsku som vôbec nepočula, my sme rátali že víza riešiť preňho bude problém do akejkoľvek európskej krajiny pokial nezíska trvalý pobyt na SR

vevesh
10. júl 2020

@lu285 sobas na sk ambasade je akokeby sobas na slovensku (len si fyzicky v zahranici). Cize vsetko, co potrebujete na sk sobas treba predlozit, len nemusite cestovat na slovensko. Ale to sa treba nakontaktovat priamo na ambasadu. A co sa tyka napriklad danska- staci predlozit v aj alebo nj pas/obciansky, uradne prelozeny rodny list, prehlasenie u notara, ze ste slobodny (alebo ten vtipny papier z sk, ze ti nemozi vydat take potvrdenie) a ziadost o termin (ak su papiere ok, mas termin aj o tyzden a momentalne dansko nema ziadne obmedzenia ohladom corony🙈.) Jedina podmienka pre takyto sobas je 3dnovy pobyt na uzemi danska. A vydavaju medzinarodny sobasny list v 6 jazykoch😉 na internete najdes aj dost agentur, ktore to vybavuju, ale ak vies po aj, tak si to vies vyemailovat a vytelefonovat sama. A potom su tu ine krajiny, kde je svadba tiez relativne nekomplikovana. Len tam je potom problem s apostilami (co nie je nemozne, ale dostat sa k apostile na nejakych karibskych ostrovoch ci LA nie je sranda, ale co clovek neurobi, ked musi.....)

lu285
autor
10. júl 2020

@vevesh ďakujem za zaujímavé info
Na tú ambasádu sa určite spýtam, Dánsko by bolo v našom prípade asi s menšou šancou, mužovi už raz zamietli víza do rakúska bez udania dôvodu.. takze by sme sa báli že zamietnu znova do inej krajiny EU

vevesh
10. júl 2020

@lu285 ak to dobre naplanujete, tak turisticke viza dostane a potom si mozete s nimi na 3 dni odskocit do danska...

vevesh
10. júl 2020

@lu285 respektive mozete poziadat rovno v dansku o turisticke viza na svadbu...mozno to tie agentury vybavuju tiez...

leuchtturm
10. júl 2020

alebo bezte na Cyprus. Tam je to tiez jednoduche. Vela Izraelcov sa prave tam sobasi s nezidmi.

lu285
autor
10. júl 2020

@leuchtturm dakujem určite si tieto možnosti nechám v zálohe, no sme už tak blízko, stačí aby ministersvo povolilo. Keď si predstavím znova riešiť úplne inú destináciu, vlasy dupkom sa mi stavaju..

leuchtturm
10. júl 2020

@lu285 https://www.mzv.sk/web/kahira/konzularne_inform...

Egyptske urady asi od teba vyzaduju potvrdenie o sposobilosti k uzavretiu sobasa. Na stranke vsak pisu, ze tento dokument SR uz nevydava, ale na ambasade by ti mali vystavit potvrdenie k uzavretiu manzelstva.

lu285
autor
10. júl 2020

@leuchtturm potvrdenie k uzavretiu manželstva z ambasády už mám, v troch jazykoch je to, tam sa uvádza že SR to potvrdenie o spôsobilosti nevydáva
Mám aj cestné prehlásenie ako sa v tím píše že to nahradzuje a Min vnútra mi to nechce uznať. Vymýšľajú všetko len aby to sťažili. Bavila som sa aj s jednou slečnou tiež zo Slovenska tiež s rozdielnymi náboženstvami a povedala mi že nič take od nej nepýtali ale museli chodiť na Min Vnútra niekoľko dni vkuse (stále vymýšľali niečo nereálne) až pokial nenatrafili na pracovníka ktorý sa zľutoval a sobáš povolil.
Čo teraz odolná žiadajú ju pripísať na to potvrdenie od ambasády meno môjho manžela a že SR nemá výhrady voči nášmu sobášu. Budem sa snažiť dovolať na ambasádu a zistiť či mi take niečo môžu dať. Otras.

leuchtturm
11. júl 2020

@lu285 juj, toto by som nedala...asi vam nezostava momentalne nic ine, len chodit na pravidelne navstevy na urady, kym najdete toho spravneho uradnika.

f333
11. júl 2020

@janinah ja som uz obcas tam napisala z pozicie pravnika..a vyjadrila aj svoj nazor ,preco nemienim sa tam nejak velmi angazovat.... ....mozno si to precitaj ...😉

vera_adel
Odpoveď bola odstránená
Zobraz