Živnostníci - mesačné odvody

katulaaaa
17. sep 2021

Ahojte. Viete mi prosím niekto približne napísať koľko sa platia mesačne odvody a raz ročne daň keď živnostník zarába cca 2500€? A ešte stále platí že prvý rok platí len zdravotnú a aj to len okolo tých 70€? Z tých vzorcov na internete som teda moc nepochopila. Ďakujem pekne.

patka06
17. sep 2021

Prvý rok zdravotná poisťovňa - momentálne 76,44
do sociálnej platba nie je povinná
Potom sa už všetko odvíja od DP
zarába znamená v čístom alebo po odpočítaní výdavkov ?

ciernabrigita
17. sep 2021

Prvý rok platí živnostník len odvody do ZP (ak nemá popri tom prácu / nie je na MD/RD / dôchodca...). Tie sú každý rok stanovené pevnou sumou, pre rok 2021 je to suma 76,44€.
Odvody do SP neplatí, môže sa však dobrovoľne poistiť.
Odvody do SP bude platiť od 1.7.2022 (príp. od 1.10.2022 pri DP podanom po 31.3.2022), ak presiahne jeho príjem v roku 2021 sumu 6798€.
Daň z príjmu sa vypočíta príjmy mínu s výdavky mínus odpoč. položky, daňové bonusy a pod. (ak teda nemá aj iné príjmy ako zo živnosti).
Na základe podaného DP vyjdú platiť nové odvody aj do ZP od ďalšieho roka.

katulaaaa
autor
17. sep 2021

@ciernabrigita ďakujem krásne za rozsiahlu odpoveď. Budeme to musieť ale teda ešte poriadne naštudovať, zatiaľ je to len teoreticky ale je zamestnaný na TPP (z tej roboty by sa dal na materskú) a popri tom by vlastne zarábal na živnosti ak by to tak vôbec išlo. Len živnosť je pre nás veľká neznáma a bojím sa aby nás potom neprekvapila veľká daň z príjmu a odvody.

patka06
17. sep 2021

@katulaaaa v tom prípade odporúčam kvalitnú účtovníčku a daňovú poradkyňu

ciernabrigita
17. sep 2021

@katulaaaa určite aj ja odporúčam účtovníčku. vyhnete sa problémom a nečakaným situáciám (odporúčam známym aj už klientom).

ciernabrigita
17. sep 2021

@katulaaaa a určite by to nebol problém. Ale aspoň jednu / dve konzultácie by to chcelo pred marcom 😉

liljana
18. sep 2021

Uctovnicku nepotrebujes. Zoberiete pausalne vydavky, danove priznanie si pozriete navod na youtube vyplnite, poslete online. Najhorsie je usledovat, co, kolko, na aky ucet, na aky variabilny symbol posielat (socialne, zdravotne, danove...). Tam sa hodi uctovnicka, co uz zo skusenosti vie v tom chodit, inak neraz zaplatis penale a podobne, lebo v tom nevies chodit.
Ked mas zivnost, ci malu firmu zistis jedno. Ze nepracujuci dostanu davky za nic, po tebe pojde stat okamzite za kazde meskajuce eur a hned penale, exekucie a nikoho nezaujima, ze si nieco nevedela, alebo ze teraz nemas peniaze.
Prvy rok mozes a nemusis platit socialne. Ale o to viac zaplatis na daniach (kedze socialne znizuje danovy zaklad) a rok si si tym padom neprispela na dochodok. Takze je to taky odrb statu na zivnostnikoch. Ozaj a pn je smiesna, 5-6 eur na den, akurat na jednoduche jedlo. Takze zivnostnici nesmu nikdy ochoriet.

liljana
18. sep 2021

@liljana Odvody sa prvy rok zaplatia pausalne, povinne minimum. Dalsi rok ti dopocita poistovna podla skutocnych prijmov nedoplatok, ten uhradis a podla vysky prijmov za min.rok posle novu vysku zaloh na dalsi rok. Atd.

draik
18. sep 2021

@katulaaaa
Za prvý rok daň z príjmu cca 1000 eur, následne sociálne odvody cca 220 e a zdravotné 95 e mesačne. Pre zjednodušenie je to počítané tak, akoby živnosť začala 1.1.

ciernabrigita
18. sep 2021

@liljana no, napísať, že účtovníčku nepotrebuje, keď nemá ani šajnu o odvodoch, dani a podobne, je dosť trúfalé. Videla som už dosť takto ,,parádne" urobených DP a pokút.

liljana
18. sep 2021

@ciernabrigita Kolko ludi nezvladne si pozriet postup vyplnenia danoveho na youtube, ist na financnasprava.sk a vyplnit do rovnakych policok 1.hruby prijem, 2.sumu zaplateneho zdravotneho a 3.sumu socialneho poistenia a formular vsetko vypocita sam.
To je prave problem systemu. Daniari stihaju tych, co platia, miesto pomahania im. A depehackarov za uplatok nechavaju potom rozkradat vybrate dane. Chore.

ciernabrigita
18. sep 2021

@liljana dobre :D máš svoj názor, ja poznám aj realitu z praxe. išlo mi hlavne o to, že ak sa autorka témy nevyzná, minimálne úvodná konzultácia je potrebná a DP paušálne výdavky (ak si bude teda tieto a nie reálne) zase nie je taká strašná suma, ktorá sa platí za vypracovanie, aby s tým mala pokoj. Nie je to tak dávno, čo chodili ročné zúčtovania zo ZP a nejeden živnostník sa rozčuľoval, ako to tá poisťovňa zle vypočítala a chce len peniaze od nich ťahať, ako im zle SP vypočítala výšku PN atd... Vždy sme to uzavreli tak, že výpočet je správny, len ich vygúglené vedomosti sú mylné.