Atrézia anu a recta

rencatko32
1. jún 2015

Mam 11 rocneho syna, ktory sa narodil s touto vrodenou chybou, mal 4 operacie, jeho doktor tvrdi, ze uz je vsetko v poriadku, ale on sa stale pokakava, ma nejaka mamicka takyto problem? Skusali sme aj psychologicku ale nic nepomohlo. Dakujem velmi pekne za pridanie sa do diskusie . . .

janinah
2. jún 2015

ako stále?nefunguje mu zvierač? konzultovať môžeš aj so sto ďalšími lekármi,tak prečo to nevyužiješ?

rencatko32
autor
2. jún 2015

Normalne sa pokaka, ked nema stomicku zatku a tu nemoze mat stale ,
max. 8 denne - a to ma v skole. praveze uz ani neviem s ktorym lekarom to mozem konzultovat, detsky nepomohol, ani psycholog,ani gastroenterolog . . . jeho specialista len povie, ze to ma v hlava, ze on musi chcet byt cisti . .. ., aj v kupeloch bola nic, jeho chirurg povie, ze zvierac ma v poriadku

inull5
4. jún 2015

@rencatko32 ahoj.ja mám tiež fesaka s touto vyvojovou vadou.vlastne my sme mali cez ritku takú blanu.ma 18 mesiacov ale on uz povie kedy mu treba kakat.medzi stolicami nespini..je dôležité aký typ atrezie ma tvoj syn ci vysoký alebo nízky.pretože pri vysokych je práve väčšie riziko inkontinencie.ak mal 4 operacie zadocku je to veľa a mohla sa mu poškodiť inervacia vnútorného zvieracu.tiež záleží akou technikou bol operovaný..bola mu robena magnetická rezonancia panvy?možno mu chýba časť krízovej kosti a práve to ma vplyv na jeho inkontinenciu.su cviky ale to isté uz máte za sebou.

rencatko32
autor
5. jún 2015

ahoj, moj syn ma praveze vysoky typ artrezie, myslim, ze do 4 rokov som ho aj dilatovala.
Vdaka za radu, ci mu bola robena magneticka rezidencia, vyskusame a uvidime.
Cviky neviem ake mas na mysli, nam nevravel nikto nic, nemu jeho specialista zakazal aj telesnu vychovu, ale poznas decka, to by nevydrzalo ziadne decko bez pohybu.
Vdaka za radu.

inull5
5. jún 2015

Magneticku rezonanciu musí odporučiť odborný lekár..mala som na mysli cviky na posilnenie panvoveho dna q zvieracu.no práve ako som písala že u vysokych atrezii je väčšie percento deti ktoré su inkontinentne.

rencatko32
autor
6. jún 2015

Aha, takze pediater asi mi v tomto nepomoze. Jeho specialista, ked ho operoval, tak posobil na Kramaroch, ale teraz je bud v Banskej Bystrici, alebo v Karlovke len stvrtky a objednat sa k nemu je umenie a ked k nemu ideme, tak si vypyta 50 ecok a sme tam ani nie 15 minut, to ho pozrie a ani nic nepovie, ved aj kupele kebyze si nezistim na nette, tak mi nich ani neodporuci. Vravim, dilatovali sme len do zhruba 4 rokov a od tej doby nic, viem, ze brusaky a take nemahave na brucho nemoze a stravu takisto, len podla svojich skusenosti.
Ked bol este malinky, ako tvoj syncek, tak nam vravel jeho specialista, ze ked bude mat 10 - 11 rokov, tak sa zacne uvedomovat, no ale nevidim rozdiel, ked mal 5 rokov a teraz . . ., jeho doktor mi spominal, ze ma pacienta vysokoskolaka, kotry musi mat stomicka zatky, inak sa pokaka, och - to snad nie . . .

inull5
7. jún 2015

@rencatko32 to asi chodíte k prof.Vidiscakovi.poznám ho.on je naozaj špecialista,my sme uňho boli pred rokom na konzultáciu a mal aj malého operovať.ale uz neoperuje pokiaľ viem.môjho operoval primár v Bystrici metódou PSARP.Potom sme mali 10 mesiacov vývod kvôli poškodenému črevu a pred mesiacom mu to zavreli.ale môj mal cez konecnik iba takú blanu,nám crevo nechýbalo s ustilo normálne k zadocku..ma sice ritku predsunutu ku gulkam ale vraj to nevadí.
Skús si pozrieť diskusiu na českom konikovi.vrodene chybanie atrezia a stenoza konečníka.ono naozaj je rozdiel vysoká a nizka atrezia pretože štatistiky pi ooperáciách su rôzne.inak ja som konzultovala ai s prahou a tam že okolo 3 rokov sa posudzuje ako zadocek funguje.

rencatko32
autor
7. jún 2015

presne tak k prof. Vidiscakovi chodievame, on syna aj 4krat operoval, pred rokom ako sme boli unho naposledy na konzultacii, tak vravel, ze mohol by ho este raz zoperovat v Banskej Bystrici, ale nebolo by 100percentne iste, ci by sa aj tak nepospinoval . . .
Skusala som aj ceskeho modreho konika, a tam tiez su len mamicky s malickymi deturancami, tak ako ty mas, ziadneho pubertaka mamicka sa mi neozvala, co je velka skoda, neviem co bude dalej . . .

inull5
8. jún 2015

@rencatko32 asi ho chcel operovať tou metódou PSARP.Je to vraj nejpresnejsia metóda lebo sa svaly zamerajúaakoby laserom.môjho mali na starosti na kramaroch,vôbec ritku operovať nechceli az na moje naliehanie ale inou metódou a to som odmietla protoze práve vidiscak mi povedal že ritku je najlepšie operovať iba raz podľa možnosti a to tou metódou.ale pred 10 rokmi isto s tým neoperovali.možno by sa to dalo u syna este opraviť.vravím ta synova ritka vyzerá ako normalna.

rencatko32
autor
8. jún 2015

synovi 2 krat robili ritku, neviem akou metodou, druhykrat to bolo vlastne ako reoperacia, lebo bu vylezala sliznica creva ci co,tak mu tu ritku este zuzili a aj teraz ty ho bol vidiscak operoval, ale vravel mi, ze to by bolo aj tak zbytocne, ze to chce cas a syn na to dojde sam, ale fakt sa mi zda, ze sa pokazil ten vidiscak, ziadna ochota nic nam nevysvetli, uplne je iny ako pred tymi 10 rokmi ☹ aj tie konzultacie su take, ze leda bolo, tak aj prto som taka deprimovana zo vsetkeho . . .

rencatko32
autor
8. jún 2015

uz som nasla aj na ceskej stranke modrykonik uzatvorenu skupinu artresia anu rekta, kde ma prijali, tak sa nemozem dockat, kedy mi nejaka mamina so starsim deckom napise - nejaku novu skusenosti 😉

inull5
8. jún 2015

@rencatko32 no presne tu súkromnú diskusiu som myslela.áno, to som počula že sa často stane že vylezie sliznica..

inulcek
20. júl 2016

@rencatko32

ja mám podobný problém ako vy s mojím 8 ročným synom, to čo píšete ako by ste opisovali tú našu situáciu, tiež čakáme, že to už konečne príde, ale zatiaľ nič...veľmi rada by som sa s vami spojila

pehosko27
19. okt 2016

Ahojte, chcem sa opýtať na lekárov. Chodili sme k prof. Vidiščákovi s atreziou anu v BB, potom sa vrátil do BA, išli sme tam. A potom zmizol niekde do zahraničia. Naposledy sme boli u Dr. Bibzu - bol zlatý, ale na toto a nešpecializuje. Odporučil nás na Dr. Jursovú. Myslíte, že sa môžeme iba tak objednať na Kramároch? V BB boli všetci, milí ale posúvali nás len k Vidiščákovi - lebo to si pán prof. sám pozrie.... neviem ako je to tam teraz. Ďakujem Vám za info.

pehosko27
19. okt 2016

iba pre info: mali sme nízku atre anu a operoval nás prof. Vidiščák v BB metódou PSARP, keď mala malá 2 mes. Teraz mierne špiníme a vylieza nám sliznica trošku z jednej strany, chodíme 1x ročne na kontrolu. Nenosíme plienky, prezliekame nohavičky 1-2 denne.

inull5
19. okt 2016

@pehosko27 ahoj preboha,len jursovu nie..môj syn mal úplne nízky typ atrezie,no vlastne tam mal iba blanu a vďaka jursovej máme za sebou 4 zákroky aj s vývodom čreva..môjho operoval veľmi ale naozaj veľmi šikovný lekar,ten má asi zlaté ruky- primár Novotný z BB.okrem neho je tam ešte mudr.koreň.
My sme od 18,5 mesiaca bez plienky,nespini,ani sliznicu nevidno ritka je celkom pekná hviezdica😃

inull5
19. okt 2016

@pehosko27 chodíte raz ročne?môjmu zavreli stomiu v maji 2015,potom sme išli v septembri na kontrolu a potom nás dali o rok..tak sme teraz v septembri boli a povedal mi lekár že už,netreba,iba ak by bol problém.

pehosko27
19. okt 2016

@inull5 to je super.. ostatné som ti napísala v správe

pehosko27
19. okt 2016

@rencatko32 ahoj, tento rok ste boli v kontakte s Vidiščákom, prosím? aj my ho máme/teda sme mali.

alisia244
23. jan 2020

Prosím vás ako ste zvládli dilatovat doma moja ma 2,5roka a taku silu prieci sa nechce si dať robiť som zúfalá bojím sa že skončíme v nemocnici....

inull5
23. jan 2020

@alisia244 ahoj, myslím ze si mi písala aj IP. Len som sa k tomu nedostala. My sme riešili dilataviu aj doma, cca rok. Az sme sa mslj dostať na hegar č. 20. Naš to zvládal v pohode, jasné že začiatok bol ťažší ale potom to bolo za pár sekúnd spravené a vždy pred kúpaním. Vložila som ho na prebalovaci pult, muž alebo keď bola u nás mama tak chytili nožičky a ja som rýchlo dala hegary. Je pravda, ale ze nás mal 1,5 roka keď sme skončili s dilativanim.potom už iba malíček a na ňom rukavica ale to iba raz za čas.

inulcek
23. jan 2020

@alisia244
Zaciatky boli pre nas tazke. Veru sa nam stalo, ze sme utekali na chirurgiu, ze sa nam nepodarilo predilatovat. Naučili sme sa a potom sme to celkom v pohode zvladali aj ked to nebolo pre syna prijemne, vedel aj od lekarov, ze sa to musi kvoli tomu, aby sa to znova nezrastlo, aby neskoncil znova na operacke. Z toho mal strach, tak poctivo drzal. Drzim palce, viem, ze to nie je lahke, ale verim, ze casom to urcite date. Drzte sa!

alisia244
23. jan 2020

@inulcek ďakujem budeme

alisia244
23. jan 2020

@inull5 ďakujem za odpoveď

alisia244
6. mar 2020

Ahojte maminky prosím vás poradiť kde zoženieme hegar dilataror cislo 16 nikde nemajú....

katemed
27. mar 2020

Prosím vás, aké sú možnosti,pokiaľ dilatovanie konečníka nepomáhalo aj napriek každodennému dilatovaniu a dostali sme sa v 2 rokoch iba na dilatátor č.11. Naša dcérka bola operovaná ešte v troch mesiacoch v BA ( nižší typ, fistula cez pošvu) hneď po operácií jej krásne odchádzala stolica( mala veľkosť 3,5 mm), veľmi pekne vďaka hygiene a repíku sa zahojila. Bola plne kojená, keď sme začali s príkrmami stolica sa jej zhustila a na radu lekárky sme davali dcérke movicol🤦dávame ho do teraz i keď iba v "pidi" dávkach. Keďže dr. nám radila,aby sme nedilatovali každý deň ale skúšali predlžovať interval nech si to sama dilatatuje akosi sme sa zabrzdili a potom to ďalej nešlo. S manželom sme sa rozhodli,že by sme dilatovať začali znova,samozrejme, že už je to náročne,prerože už má dcérka 2 roky aj 4 mesiace....rozhodli sme sa vyhľadať iného lekára mimo BA. Viem, že je koronavírus,ale musíme to riešiť čím skôr. Za hocakú radu a skúsenosť budem vďačná. Ďakujem

inull5
27. mar 2020

@katemed ahoj, podoba sa mi to na prácu MUDr. Jursovej.. Bez toho aby to videl lekár by som dilatovat nezačala pretože tkanivo už nemusí byť "elastické tak ako by malo byt a môžu tam vzniká drobné trhlinky.. Veľkosť 11 je na jej vek straaaasne máličko..

katemed
28. mar 2020

@inull5 no mas pravdu Mudr.Jursova.... Poviem ti uprimne,ze najskor sme moc nemali problem, ked sme dilatovali kazdy den, kakavala 3 krat denne, do nocnika...ale potom nam dr.kazala ze mame predlzovat interval, dostali sme brusnu virozu, potom bola mala na tom zle... Poculi sme aj citali ze sa mozu poskodit zvierace, doverovali sme dr.ze ma skusenosti...doverovat lekarovi niekedy prosto nie je dobry napad....hej suhlasim s tym,ze ten otvor je malicky,preto som povedala,ze uz stacilo a musime to riesit, viem,ze sme to mozno mali uz skor,len sme stale davali sancu tomu,ze to zvladne sama si dilatovat😔nejde to a uz do Ba ist nechceme,pretoze vidime,ze to nema zmysel...potom vsetkom co sme zazili, uz nepojdeme nikam, jedine na odporucanie niekoho,kto to zazil a vie ako to chodi...

inulcek
28. mar 2020

@katemed Ahoj, my by sme to tiež riešili cez doktora, určite, by sme sa po takom čase nepúšťali do toho. A hlavne keď vieme aké je to náročné. Ja mám 12 ročného syna, jeho stav je nemenný, stale na plienkach a dilatovali sme od malinka skoro až do 8 rokov každý deň, ale hlavne kvôli tomu, že syn dodnes nemá až takú tuhú stolicu a nemalo mu to čo dilatovať. Verím, že nájdete spôsob ako to poriešiť. Držím palce! Opatrujte sa!

katemed
28. mar 2020

@inulcek ahoj,no mas pravdu je to narocne dilatovat a najma ak su uz deti starsie a vsetkemu rozumeju...musim sa priznat,ze ma zaujalo,ze nemate tuhu stolicu, to si ako dokazala, mate nejaku specialnu stravu? Dcera nemava nejake zapchy ma skor plastelinovu stolicu,lepi sa jej na crievka a potom jej to tazsie ide von, ale myslim,ze to kvoli malemu otvoru,keby je vacsi,tak by to asi zvladla🤔nemenny?mate problem s udrzanim stolice?neda sa pomoct operaciou ,cvicenim alebo niecim inym..asi sa zbytocne pytam,predpokladam,ze uz vsetko ste vyskusali 🥺vy kam chodite k doktorovi?dakujeme a aj vy sa opatrujte!