Dala som výpoveď. Čakám dieťa. Môžem ísť na PN?

petra81
9. okt 2008

Na fotke z ultrazvuku mam napisane 8w - co podla mna znamena 8 tyzden. Do tehu knizky mi doktor napisal 8+2. Ale povedal mi ze som v 5 tt. Poslednu MS som mala 2.augusta.
Prosim, mozete mi vysvetlit ako sa to vlastne pocita? Nechapem to ja, alebo sa doktor pomylil ked mi to hovoril?

A este jedna vec: V praci som dala vypoved, cize som nezamestnana. Nerobila som tam dlho. Doktor spominal, ze je mozne ze ma vypise na PN. Budem dostavat nieco zo socialky, ci nemam narok?

Vsetkym dakujem za odpoved 🙂

lenka0005
9. okt 2008

ahoj petra81....s tými týždňami ti ja neporadím,u mňa je to už dávno,nepamätám si to.Ale s tou PN by som ti poradila,daj sa vypísať,lebo sa obávam,že so socky teraz ako nezamestnaná nedostaneš nič.Tak chod za doktorom a hod sa na rizikové tehotenatvo.Budeš doma do pôrodu a dostaneš aj marodku.Do 48 dní si v ochrannej lehote,aj ked si dala výpoved,tak môžeš byť PN.Aspoň myslím,že sa nič nezmenilo.Daj si ešte od niekoho poradiť,ahoj.

petra81
autor
9. okt 2008

lenka0005, dakujem. A ak sa dam vypisat, teda ak by mi to doporucil lekar, nebudem nic dostavat? Asi nie.

krasulka
9. okt 2008

petra ahojky, lekari vzdy pisu tehotenstvo o 2 tyzdne viac ako skutocne trva..Pretoze to rataju podla poslednej menzes..Ale k oplodneniu doslo cca 2 tyzdne po menzes, cize plod je o 2 tyzdne mladsi ako lekar pise..Oni to pocitaju aj s tou menzes aby sa im lahsie pocital termin porodu..

To ze napisal ze si 8 plus 2 znamena ze si v 8 tyzdni aj 2 dni tehotna..Skutocne si v 6 tyzdni, aj ked napisal v piatom, pretoze ked uz mas plus 2 dni to znamena ze uz zacal dalsi tyzden tehotenstva..Oficialne si v 6 tt, podla menzes si v 8tt... 🙂 🙂 Takto to budu pisat aj dalej..budes v 9tt, 9ttplus 1 den, 9tt plus 2 dni atd...Snad som trosku pomohla. 🙂 Ale aj ja osobne som z toho mala dlho chaos 🙂

lenka0005
9. okt 2008

nedávaj sa vypísať,môžeš byť na marodke do konca tehotenstva a budeš brať marodku.Neviem čo by bolo ak sa dáš vypísáť,myslím,že nedostaneš nič,len ak máš nárok na úrad práce. 🙂

petra81
autor
9. okt 2008

diky baby
lenka0005, a co ked sa dam na marodku? aky je v tom rozdiel ked ja teraz nikde nerobim?

lenka0005
9. okt 2008

je to na tebe.Máš nárok na podporu???Ved chceš dostávať celé tehotenstvo nejaké korunky,nie? 😉

telinka
9. okt 2008

petra zostan na marodke....mas na to narok aj 6 tyzdnov po porode....ak nemas narok na podporu v nezamestnanosti je to vyhodnejsie...

krasulka
9. okt 2008

petra ked nikde nerobis, asi ani nebudes nic dostavat. Hlavne, platis si nemocenske poistenie? Platil to za teba zamestnavatel a teraz ed si dala vypoved kto ti to plati, si na urade? lebo nemocenske poistenie musis mat zaplatene 270 dni za posledne dva roky pred tym ako pojdes na matersku, aby si matersku dostavala. Inak ti nic nedaju ani po porode, iba rodicovsky prispevok. Pokial si na urade prace, mohla by si dostavat podporu v nezamestnanosti.

petra81
autor
9. okt 2008

krasulka
ano, teraz som na urade prace
a ja viem ze namatersku by som narok aj tak nemal, preto ze aj kebyze nedam vypoveda, nesplnala by som tu podmienku
mne teraz ide o ten rodicovsky prispevok, tych cca 4500 Sk. Na ten mam narok aj ked som nezamestnana, a po skonceni VS som robila len velmi kratko a teraz som opat nezamestnana?

telinka
9. okt 2008

no krasulka aj tych 270 dni je diskutabilne...mala som ich zaplatene.....ja som bola zivnostnik...platila som si vsetky odvody a potom zamestnanec a nedali mi matersku lebo vraj to nemoze byt skombinovane....no neviem ako je to teraz ale je to "na hlavu postaveneeeeeee"

krasulka
9. okt 2008

petra ano rodicovsky prispevok dostanes hned ako sa ti babo narodi a budes ho dostavat cele tri roky, az pokym zas nepojdes do prace alebo male do skolky. Len musis pravidelne chodit gynekolodovi, n aporadne, tot jedina podmienky a aby si dostala aj tych 20.000 pri narodeni dietata. Cize s rodicovskym 25.000 ked sa ti babo narodi.

telinka
9. okt 2008

petra budes dostavat rodicovsky prispevok odo dna narodenia dietata

krasulka
9. okt 2008

A preco myslis ze nebudes mat narok na matersku? Kolko si bola zamestnana? To nemocenske si mozes platit sama. Nieco uz tam mas urcite zaplatene a ked teraz zacnes platit pekne ti to vyjde do porodu a matersku dostanes. behni si na socialku sa na to opytat. je to mozno nejakych 400 sk, podla mna to stoji za to ze potom budes dostavat aj matersku.

petra81
autor
9. okt 2008

telinka dakujem, to som si potrebovala potvrdit
krasulka, ja som robila rekordne 2 dni

krasulka
9. okt 2008

petra a predtym si nikd einde nerobila? kolko mas rokov?

telinka ja viem ze oni spekuluju ako sa im paci

petra najlepsie bude si zbehnut na socialku sak za opytanie nic nedas. Ja som si tam tiez volala a pekne mi vsetko povedali co som potrebovala vediet. Ja mam tiez problem s materskou, lebo ja som dva roky v zahranici a rodit pojdem domov aj uz ostavam doma, takze ja tiez matersku nedostanem, lebo nemam to nemocenske platene, lebo som odvody vsetky platila tu v Irsku.

petra81
autor
9. okt 2008

ja mam 24 rokov a koncom maja som skoncila VS, cize toto bolo moje prve ozajstne zamestnanie,,,predtym som len brigadovala popri skole

krasulka
9. okt 2008

petra aha, no fakt najlepsie budes mat ked sa tam pojdes opytat osobne ake mas moznosti a oni ti poradia.

petra81
autor
9. okt 2008

krasulka ok, ved ja tam isto pojdem popytat sa...cize sa spytam na to, ak by som si platila to nemocenske, ci yb som mala narok na matersku?

krasulka
9. okt 2008

petra ano, oni ti to vypocitaju ako ti to vyjde. a cim vyssiu sumu si das ze budes platiti tym vacsiu matersku ti z toho potom vyrataju.

petra81
autor
9. okt 2008

ok, dakujem vam pekne za rady! fakt ste mi pomohli, budem sa musiet zacat vzdelavat aj v tejto sfere 😉

sassi
9. okt 2008

petra, tak zasa nerozumiem ja, študovala si, krátko pracovala, ty sama si dala vypoved a teraz ti sam Dr. navrhuje marodku???
No ak budeš PN, budeš musieť sedieť doma a maximálne dosteneš 2 hodiny vychádzku, a neviem, či to takto chceš...
Na Materskú narok nemáš, pretože si neodvádzala 280 dní v kuse nemocenské poistenie. Pozor, do tohto časus a rata aj čas, ked si študovala, aj ked si pracovala. No ak si dala výpoved a ak si sa nezaevidovala hned na urad práce, mohlo sa stať, že to maš prerušené na 1 den a materskú nedostaneš. Maximálne dosteneš možno od začiatku rodičovský príspevok. No neviem, zajdi si radšej na urady sa popýtať, lebo toto je take individuálne.

petra81
autor
9. okt 2008

sassi, doktor povedal ze uvidi na najblizsej poradni ako na tom bude a rozhodne ci mi da PN. Ja PN samozrejme nechcem!
A precitaj si vyssie, ze ja osm si vedoma ze namatersku narok mat nebudem, ale len na rodicovsky prispevok odo dna narodenia dietata.

sassi
9. okt 2008

no len či nedosteneš až po pol roku 🙄 lebo toto s astáva napr. podnikatelkám, čo si neodvádzajú, lebo to je dobrovolné a potom pol roka nedostávajú NIČ
tak sa radšej informuj ...
Možno to aj maš zaplatené, ak si bola stale v nejakej evidencii - napr. študentka (poistenec štátu, len neviem či sa toto nemenilo) - zamestananá - evidovaná nezamestnaná - príp. PN ....

petra81
autor
9. okt 2008

sassi
hovoris o rodicovskom prispevku?
baby spominali ze na ten mam narok od narodenia babatka

sassi
9. okt 2008

no ano, ale len tie maminky, ktorým vyjde materská menšia ako je výška rod. príspevku (napr. že prechádzajú u 1 MD na dalšiu) tak tie dostávajú od začiatku rodičovský
ale ak si neplatila do poistovne nič, može s a stať že nedostaneš okrem prídavkov na dieť pol roka nič 😢 je to blby zákon, hlavne ked trebars platíš stále, ale sa to preruší na 1 den (trebars pri zmene zamestnávatela, alebo ak prejde niekto na SZČO) a už nemáš nárok ...

Totiž začínajúce podnikatelky možu toto poistenie platiť dobrovolne, a stáva sa , že na začiatku podnikania, chcú ušetriť a neplatia to (ani možno poriadne nevedia ake su "následky" - myslia len že nedostanú PN-ku) ... no a do toho otehotnia a je problem ... Lebo Materská je rovnaka dávka ako PN-ka (aj výška na den je rovnaká)

Teda ak maš narok na PN-ku. maš narok aj na materskú 😉

sassi
9. okt 2008
petra81
autor
9. okt 2008

sassi,
ako som uz spominala, velmi tomu nerozumiem
ale pozerala som teraz na stranku UPSVaR a ak tomu dobre rozumiem, na ten rodicovsky prispevok mam narok
ja som bola doteraz po skonceni VS registrovana na UP,cize on mal za mna platit do poistovne
ved ja sa tam este popytam osobne

lienocka235
9. okt 2008

Petra..

1. narok na RP mas od datumu narodenia dietata.. cize uz za ten mesaic v ktorom sa narodi.. je to tych necelych 5000 /RP + pridavky/
2. po narodeni dietatka dostanes aj tych 25 000 tzv kocikove
3. je pre teba vyhodnejsie ak sa das teraz vypisat.. chod k lekarovi aby ta hned vypisal.. na PN ti vyplni adresu tvojho byvaleho zamestnavatela ale neodovzdas to jemu ale odosles /odnesies do soc. poist.. urob si aj kopiu a tu dorucis na urad prace...
s lekarom sa treba dohodnut na tych vychadzkach.. a dalsia vyhoda je ze sa nemusis hlasit kazde dva tyzdne na UP a dokazovat ze si nieco hladas...
to s tymi vychadzkami sa da dohodnut.. ak ti napise ze mas problemy s chrbticou a odporuci prechadzky a pod je to na dohode..
mas narok na PN.. tak sa chod dat vypisat... aj ked to nebude vela.. vzdy lepsie ako nic.. lebo na podporu nemas narok..

pensadorcallisto
9. okt 2008

Ahojky... Mne sa mala narodila pred zaciatkom 3. rocnika na vyske... Vysku som neprerusila, rodicovsky prispevok som dostavala odo dna narodenia malej... Vtedy to bolo 4 000 SKK....Neviem ako je to teraz... A plus som este dostavala pridavky na malu a aj na seba, kedze som nemala dokoncenu skolu...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre