Darovanie kostnej drene

tat_ia
12. máj 2018

Dobrý deň, viete mi povedať ked som bola cca 2 týždňe dozadu darovať krv, po akej dobe môžem íst darovat kostnú dreň ?

sissy27
12. máj 2018

@tat_ia ak by ťa zavolali, tak sa spýtaj. Kostná dreň sa nechodí darovať ako krv, do zásoby, ale priamym darcovstvom. Zaregistruj sa do registra darcov kostnej drene a ak budeš pre niekoho vhodná, tak ti zavolajú.

cecilia68
12. máj 2018

@tat_ia Neviem, či si správne informovaná, či chceš darovať PKB, alebo priamo kostnú dreň, lebo tá sa odoberá pod celkovou narkózou, kde sa z lopaty bedrovej kosti odeberá dreň veľkou hrubou ihlou, samozrejme na operačnej sále.

zuzana76
13. máj 2018

@tat_ia nemyslela si plazmu?

carmenuska
13. máj 2018

Kostna dren sa odobera a daruje v lokalnej anestezii,uz skoro nik to nerobi v narkoze.Mam s tym cerstve skusenosti.Opicha sa to iba mezokainom,trva to chcilu.Ci mozes darovat po darcovstve krvi neviem,opytaj sa lekara.A mozes dat do tej databazy,alebo niekomu,pre koho si vhpdny darca priamo z rodiny.V celkovej narkoze sa nerobi iz,teda aspon v mt urcite nie.3dni potom sa nesmies kupat,sterilne to miesto po odbere musi byt.

matulka82
13. máj 2018

Kostna dren sa neda darovat hocikedy.Treba sa zaregistrovat do registra darcov kostnej drene . Ak budete vhodna, oslovia vas .. Pri KD su ine, prisnejsie parametre co sa týka darcovstva. ..Darovanie krvi a dosticiek je mozne niekolkokrat do roka

cecilia68
13. máj 2018

@carmenuska Tak potom si nedávala KD , ale PKB, preštuduj si to 🙂
Odber PKB prebieha na krvinkovom separátore po podpísaní informovaného súhlasu a poučení o procedúre. Robíme ho väčšinou ambulantne. Do žily sa zavedie ihla spojená s jednorázovou odberovou súpravou, ktorá prečerpáva krv cez separátor. Pomocou neho získavame PKB z krvi darcu. Ostatná krv sa vracia späť do krvného obehu darcu. Odber trvá asi 5 hodín. Počas odberu treba pokojne ležať, môžete piť tekutiny aj jesť.

zuzana76
13. máj 2018

@cecilia68 kostna dren sa moze odoberat aj ambulatne, za ucelom vysetrenia na hematologii, aspon mne nespominali nic o celkovej narkoze, resp na hematologii to nikomu nerobia v celkovej narkoze

carmenuska
13. máj 2018

@cecilia68 viem co je kostna dren a studovat nepotrebujem,bohato mi staci,to,co prezivame.To,ze nemam medicinske vzdelanie neznamena ,ze neviem co sa dialo a ako.Brai kostnu dren.Z bedrovej kosti lopaty.A poznam mnoho dalsich,ktori na tom tiez neboli v narkoze.To je jedno,odpovedala som autorke svoju skusenost,nemusis ma hned ponizovat ,sama autorka nech, si vyberie z odpovedi.Konkretne nemocnica Martin

tat_ia
autor
13. máj 2018

nie nemyslela som krvnú plazmu 🙂
Ďakujem za odpovede

cecilia68
13. máj 2018

@carmenuska Nikoho neponižujem, slušne som napísala, tak nebuď útočná :(

carmenuska
13. máj 2018

@cecilia68 vsak ty si reagovala nanech moj prispevok a vies asi lepsi co som davala aj ako a mam si nastudovat....vsak si precitaj.