Jedlo v tehotenstve

dominika126
16. apr 2018

Zienky,mam otazocku ohladom jedal v tehotenstve. Som v 11.tyzdni a viem,ze niektore potraviny by sa nemali jest. Len mam nehoraznu chut na bryndzove halusky. Docitala som sa,ze ked je pasterizovana,je to ok. Moj nazor je taky,ze ak mam na nieco chut,tak si mozem dat aspon obcas.
Co vy na to? Je bryndza az taka nebezpecna? 🙂

nufiatko
16. apr 2018

Ja som v 39tt a jedla som cele tehotenstvo na co som mala chut .. aj nivu , bryndzu , pikantne .. proste vsetko . Jedine co by som nejedla ci som tehotna , ci nie je surove maso .

dominika126
autor
16. apr 2018

@nufiatko dakujem 🙂 tiez si myslim. Este by som v kuse jedla diabolsky salat,ale z toho mi je zle. Stale vravim,ze radsej taketo,ako nieco sladke 🙂 na to nemam vobec chut.
Takze nemusim mat vycitky svedomia 🙂

elninoenmipueblo
16. apr 2018

@dominika126 nie,v jednom anglickom seriáli davali ze huby su nevhodne..no ked som mala taku chuť..na vyprazane šampiňóny..az miláčik penil preco sa neovladnem...takisto skorica a bylinkove caje moze robit problemy...nevedeli sme..jedli sme...ak mi nieco robilo zle ze ble tak to bolo po orechoch..
A nemala by si ani kofeinovej kavy privela.aj ked niekde sme sa tiez docitali ze bezkafeinova je rovnako škodlivá.su z nej hyperaktivne deti..u mna sedi...su hyper

tenerifka
16. apr 2018

Zo vsetkeho trocha je ok. Ale ak by som bola znova tehotna, urcite by som sa vyhybala nepasterizovanym mliecnym vyrobkom a surovemu masu, surovym vajciam a surovym rybam, kvoli riziku listerie, salmonely a anisakis. Takisto tmave velke ryby(cerveny tuniak, zralok, makrela....a ine) by sa mali konzumovat v tehotenstve max. raz za 2 tyzdne, kedze obsahuju vela ortute, ktora moze poskodit u plodu mozog. Biele ryby, ale napr.aj sardinky ci biely tuniak su ok a zdraviu prospesne

evittam
16. apr 2018

Pocas oboch tehotenstiev som vôbec neriešila co mozem a co nie a našťastie som nebola ani na MK. Jedla som vsetko co aj pred tehotenstvom. Mam dve zdravé deti.😉
@dominika126

alobalka
16. apr 2018

@dominika126 nikdy mi z bryndze ako netehotnej nič nebolo, ale je to rizikova potravina, tak ju teraz nejem. Nestoji mi za to. Takisto plesnive syry, jedlá neznámeho pôvodu. ..

tenerifka
16. apr 2018

@evittam no ved aj ja a nic sa nestalo.....netusila som nic o nebezpecenstvach, o ktorych sa uz teraz vsade docitas, preto by som si davala pozor, svedomie by mi to nedovolilo, ved 9 mesiacov nie je tak vela,namiesto nepasterizovanej bryndze dam pasterizovanu, namiesto tataraku(aj ked ho aj tak nejem) dam ine masko.....

evittam
16. apr 2018

@tenerifka Ja som nemala žiadne problemy so svedomím.😉 Ako pisem nastastie som otehotnela, vynosila, oddojcila, prikrmovala aj bez "dobrých" rad uzkostlivych matiek a nematiek na MK. Taktiež podotknem,ze je nieco ine ak ma niekto zdravotne problemy.
Ako tehotnú ma vobec nenapadlo skúmať niekde na salasi ci je bryndza pasterizovana alebo nie. Najedla som sa bez výčitiek svedomia.😉

slniecko35
16. apr 2018

Pasterizovane su ok, sama sa rozhodni, riziko je male, ale je. Poznam jednu, ktora jedla vsetko doradu, nakazila sa listeriou, lekari to nezistili, neboli ziadne priznaky a ma postihnute dieta. Maly ma uz tusim 8r a ona doteraz lutuje, ze si nedavala pozor.

tenerifka
16. apr 2018

Ved aj ja viem o manzelke jedneho spanielskeho zabavaca, tiez sa nakazila listeriou a museli jej v 29.tyzdni robit urgentny cisarak....bohuzial chalan ma poskodeny mozog, ma z 10 rokov
Ono vzdat sa surovych veci na 9mesiacov je velmi jednoduche, a mozeme tym predist podobnym nestastiam

ifava
16. apr 2018

Myslim, ze ked si das takto trochu na chut a das si pozor na tu bryndzu tak to bude okay ;)

dominika126
autor
16. apr 2018

Samozrejme,mam na mysli pasterizovanu bryndzu, ziadna zo salasa, klasicka z obchodu.
Co sa tyka nejakych surovych jedal, vajicka,tatarsky,sushi atd. To neprichadza do uvahy ani mimo tehotenstva 😀

lubi40
16. apr 2018

@dominika126 jedine, co by sa fakt nemalo su nepasterizovane mliecne vyrobky, kvoli listerii. Poznam osobu, ktora prisla o dieta prave kvoli listerii (z nepasterizovaneho syra). Takze ja som sa cele tehu vyhybala plesnivym a nepasterizovanym syrom a alkoholu, inak som jedla vsetko.

martina2ve
16. apr 2018

Ja som v tehotenstve casto varila bryndzove,ale ja som si vzdy odlozila bokom a dala som si ich so smotanou🙂 a chalani si dali klasiku s bryndzou

elizita
17. apr 2018

Bylinkove caje mozes tiez. Su len nejake 3 bylinky co nie su bezpecne alebo sa odporucaju aj s bliziacim sa terminom porodu.

ah1234
17. apr 2018

Ja jem bryndze kolko sa mi chce, aj coly pijem kolko sa mi chce, aj bylinkovy cas si dam. Chipsy a sladkosti si radsej nedam. Ako vegetarian maso nejem, ale keby som jedla tak by som surove vynechala v tehu. Ako jedinu vec. Radit sa na konikovi je blbost, tu ti uzkostlive matky zakazu aj kus maty. Opytaj sa lekara a ten ti povie, tazko by si zobral na triko, ze ti dovoli bryndzu a potom z toho budes mat postihnute dieta. Takze ak ju mozes, povoli. Mne moj povolil vsetko, len jak ma pozna, tak ze chipsy a ine nezdravosti mam obmedzit a viac ovocia. 🙂

bebekat
17. apr 2018

@ah1234 Triezvo pises 🙂 Ja som v 7tt a momentalne mam problem zmestit sa do koze. Nie ze by som ladovala cipsy a sladke v jednom kuse, ale pred tehu som nemala problem so zdravou stravou, jedla som malo peciva a mucneho, zeleninu a ovo. Teraz mam problem zjest vsetko toto a ma chvati momentalne po slansom, a mucne jedla.. Snazim sa nedavat si moc, ale hlavne rano je dilema, co dam do zaludka.. Momentalne vyhravaju tie croissanty, ked nic ine tam nechce ist.. Ale hadam, ze tieto stavy prejdu a budem sa moct znovu normalne stravovat ako predtym, hlavne zdravo 🙂 Lebo nechcem mat vycitky..

ah1234
17. apr 2018

@bebekat jaaj z duse mi hovoria, teda ja pred tehu som nejedla moc pecivo, ale zato spominane chipsy a sladkosti ano.. Momentalne sa s nimi viem ovladat, ale na ranajky musi byt mucne, ja uz som 13tt ale je to jedine,co ked jem, tak mam 100% istotu, ze mi nebude zle. Myslim ale ze kus peciva nas nezabije, niektori ho jedia cely zivot na kvanta, stale lepsie ako sladkosti... Inak je vtipne, ze niektore zeny nejedia bryndzu a matu a radia to tu, ale segedinak s 4 knedlami ci Magnum nanuky.. To uz ano. :P neodsudzujem, ani sa nestazujem, len ja inak zmyslam 🙂 som akosi presvedcena, ze trochu colu/hermelinu babu neublizi, ale enormne pribratie mi mohlo teoreticky..

dominika126
autor
17. apr 2018

@ah1234 tiez si myslim. Jem,co mi chuti,jasne,ze v obmedzenom mnozstve. Sladke moc nejem, to mi na chut nejde. Ale za rohliky by som vrazdila 😀 no,obcas je to sranda 🙂

bebekat
17. apr 2018

@ah1234, @dominika126 Joj ano, nanuciky, tie mi budu chybat :D hermelin si nedam kvoli histaminu aj tak.. ale ano, snazim sa to brat triezvo. Cipsy som chvatala hlavne v 5tt, teraz je to uz lepsie 🙂 Ale aj ked som pred tehu davala sladke, teraz mi velmi nejde na chut. Viem, ze to nie je nieco, co ma uspokoji, ako napr. predtym. Ale napriklad dnes som si povedala, ze potrebujem aj poriadne jedlo, tak idem si vybehnut po menucko, kedze doma netusim, co budem schopna zjest, tak si nevarim do roboty.. Takze, ano, treba s rozumom, a hlavne bez pocitu viny.. Drzim nam palce ;)

lacibo
17. apr 2018

@dominika126 správne si myslíš, jedz na čo máš chuť..ja som jedla aj obrovské množstvá maku, rýb.. bryndzové halušky robíme u nás stále, aj hríbovú polievku a sem tam aj kuraciu pečeň na šťave..skrátka všetko..samozrejme surové mäso a vajcia nejem tak či tak..

dominika411
21. jan 2020

Ahojte baby. Som v 15.tyzdni a mam strašnú chuť na šťavu, resp.privarok zo šťavelu. Veľmi sa neobmedzujem v tom, čo zjem, ale pri tomto jedle naozaj neviem. Mate niektorá skúsenosť?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre