Strava v tehotenstve

puppylover
25. nov 2022

Ahojte babulky, zacala som si robit kurz vyzivy v tehotenstve a pri dojceni..nakolko uz pred rokom som sa zacala venovat beznej vyzive ako vyzivova poradkyna. Myslite, ze to zeny v tom case aj riesiaz ked si tehotne a koja? Alebo proste hormonmi je to aj tak im v konecnom dosledku jedno lebo nevedia ovladnut chute? Chcela by som zenam pomoct nech je aj porod jednoduchsi len sama neviem, ci to vobec k niecomu bude.

domak2
25. nov 2022

@puppylover nejak nerozumiem co sa vlastne pytas 🙂

veronikaszabova
25. nov 2022

@domak2 ani ja 🤷

puppylover
autor
25. nov 2022

@domak2 ved su tam prepana len dve otazocky..ci zeny pocas kojenia a tehotenstva vobec riesia nejakych vyzivovych odbornikov? Alebo nie a nechaju sa uhanat hormonmi?

puppylover
autor
25. nov 2022

@veronikaszabova ved su tam prepana len dve otazocky..ci zeny pocas kojenia a tehotenstva vobec riesia nejakych vyzivovych odbornikov? Alebo nie a nechaju sa uhanat hormonmi?

maryetta
25. nov 2022

Napr mne bolo cele tehotenstvo zle. Tak som bola rada ze som vobec nieco zjedla.
A po porode som skor sledovala dieta co mu robi dobre a co radsej vynechat.

stanulienkat
25. nov 2022

Myslim, ze vacsinou sa zeny zacnu stravovat zdravsie kvoli babu. Tie, ktorym je zle, su rady, ze nieco do seba dostanu. Tie, ktore sa chcu prejedat, sa prejedaju. Podla mna minimum ludi bude riesit vyzivoveho poradcu pocas tehotenstva. Myslim, ze kto pouzije zdravy rozum, vie ako sa ma stravovat.

zuzkacik4
25. nov 2022

U mna tiez tak, ze som sa viac menej musela prisposobit..pred tehu som sa stravovala zdravo, mala som aj vypracovane jedalnicky, no ked som ostala tehu, vela veci mi nechutilo a bolo mi z nich zle, hoci predtym som ich jedla normalne, takze som bola rada, ze som aspon cosi do seba dostala...a pri kojeni som len pozorovala reakciu dietatka, inak som jedla normalne..

liloastitch
25. nov 2022

Ja som služby výživového poradcu v tehotenstve využila opakovane. Pre mňa bola záchrana keď mi mal kto pomôcť so zostavením jedálnička pri pečeňovej diéte aj pri problémoch s cukrom.

dievca_z_hor
25. nov 2022

Vacsina zien sa stravuje zle, zo vsetkych moznych dovodov. A tie urcite poradcu nevyhladaju, pretoze strave nepripisuju velku dolezitost. Urcite by to ale chcelo osvetu a edukaciu tychto zien. Mozno v spolupraci so strednymi/vysokymi skolami, gynekologickymi ambulanciami, porodnymi asistentkami atd 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
silceb
25. nov 2022

Prvé tehotenstvo som mala znížené železo, takze svoju stravu som upravila na väčší príjem železa zo stravy. Chutilo mi všetko (okrem čokolády, ktorú som predtým musela mat každý deň). Keď som kojila, mala som prísnu diétu vzhľadom na zdravotný stav malého, z ktorej som ale času poľavila.
Teraz som tehotná druhýkrát, aktuálne v 1.trimestri a som rada že som. Jem a pijem len aby som neodpadla. Mám hnusní chuť od rana do večera, pretočený žalúdok a celé dni len ležím, inak mi je zle. Najviac mi chuti pizza a z tej mi nič nie je. Keď si dám jablko či mandarínku, to akoby som jedlo nejakú otravu 😀 takze je to individuálne. Ale určite má nenapadlo nikoho hľadať.
Ale tiež má zaujíma akoby strava podľa teba mala uľahčiť pôrod.

domak2
25. nov 2022

@puppylover výživový odborník väčšinou riesi nejaký konkrétny problém. Nadváhu, podvahu, nedostatok živín, cukrovku, ine zdravotne problemy co ovplyvnuju dietu...to ze je niekto tehotný neznamená ze ma všetky problémy naraz. A čo to má s ulahcenim porodu?

konikkon
25. nov 2022

@puppylover nie, neriešim výživových poradcov počas dojčenia či tehotenstva a nie, nenechám sa ovplyvňovať hormónmi a chuťami. Viem, čo je vyvážené a zdrave stravovanie a nepotrebujem k tomu výživového poradcu.

beata_k
25. nov 2022

@puppylover Nenechala som sa uhanat hormonmi. Pouzivala som zdravy rozum.
A ak aj bola pochybnost. Vsetko sa da dohladat na nete

thereisabear
25. nov 2022

Pre mňa by to bolo úplne zbytočné. Viem, čo by som mala jesť a aj tak som jedla úplne zle.
Skôr by asi mali úspech jedálničky a porafenstvo na chudnutie.

matkahelka
25. nov 2022

@puppylover pri oboch tehotenstvach som sa radila so svojim zdravym rozumom. doma sa stravujeme vseobecne zdravo, nefungujeme na typickej tazkej slovenskej kuchyni, takze som v tehotenstve nemusela extra menit jedalnicek. akurat som mala neustalu chut na cinu, tak som som sa snazila redukovat. inak si myslim, ze okrem navykovych latok a suroveho masa v tehotenstve zena moze cokolvek. a pri dojceni su nejake rady ohladom stravy turbo zbytocne, lebo tam sa strava prisposobuje babatku a jeho kolikam. pri starsej dcere som mala pocit, ze zijem zo vzduchu, lebo nech som zjedla cokolvek, zo vsetkeho ju naduvalo. zila som na 3dnovom pecive, ryzi, zemiakoch, vyvaroch, bananoch. nic solene, korenene, ziadne ovocie som nemohla. teraz pri mladsej mozem vsetko, aj krokodila, ju brusko neboli z nicoho. a dalsia stranka stravy dojciacej je, ze su zeny, ktore musia jest vela a casto, lebo su stale hladne, resp.rapidne chudnu. za mna je vyzivovy poradca na toto obdobie uplna zbytocnost, vsetko sa da dohladat na nete a aj gynekologovia davaju brozurky pocas tehotenstva, na ake potraviny by mala byt strava zamerana.

petka552
25. nov 2022

@puppylover Jedla som to, co mi zaludok zniesol. Mesiac som bola na šunke a rožkoch. Malo surovej zeleniny a ovocia nezniesla som ju. Neskor sa pridalo neskutočne palenie zahy a zas som bola na strave rozky, maso ryza a potraviny kt moj zaludok udrzal. Ked som uvidela jablko alebo papriku paradajku tak ma az striaslo od hnusu. Čiže moje tehotenstvo o zdravej strave ani naznak….

puppylover
autor
26. nov 2022

@elizabet173 zeny ked jedia neuvazenie a priberu este plus 10 kil od toho co by pribrali keby sa stravovali tak ako by mali na svoj vek vahu a stav..nevladzu maju vacsie depky viac stresu su unavenejsie ..strava nutricne vyvazena im pomoze nastartovat celkovo telo energiu a potom aj porod ide lahsie ako ked fucia ze nevladzu uz po par krokoch

puppylover
autor
26. nov 2022

@domak2 zeny ked jedia neuvazenie a priberu este plus 10 kil od toho co by pribrali keby sa stravovali tak ako by mali na svoj vek vahu a stav..nevladzu maju vacsie depky viac stresu su unavenejsie ..strava nutricne vyvazena im pomoze nastartovat celkovo telo energiu a potom aj porod ide lahsie ako ked fucia ze nevladzu uz po par krokoch

puppylover
autor
26. nov 2022

@thereisabear ved to je vsetko v jednom..vyzivovy poradca riesi aktualny stav ale aj ciel klientky..len pri tehotnych zohladnuje ze energeticky vydaj tela na zmenu svojho ako tela tak organov je omnoho vyssi

puppylover
autor
26. nov 2022

@matkahelka uplne by som nesuhlasila..lebo velakrat popri kojeni ma zena viac chute na sladke a mysli si ze to je normalne lebo telo viac energie spotrebuje pritom keby si nastavili primerane kcal ktore maju prijat v strave nemali by tzv vlci hlad ani pri kojeni..

domak2
26. nov 2022

@puppylover takže sa pýtaš, či majú ženu záujem o vyzivoveho poradcu kvôli nadmernému priberaniu v tehotenstve ci chudnutiu pri kojeni. Nie ci majú všeobecne ten záujem. Niektoré ženy aj schudnú, keďže nemôžu poriadne ani jest. To budeš mať dosť malu záujmovu skupinu žien, čo nemajú iné problémy, ale určite nejaké nájdeš.

puppylover
autor
26. nov 2022

@domak2 tak myslela som to vseobecne bud su tazkoati alebo je len esteticky problem..preto ide o celkovu diagnostiku danej zeny a o jej ciel napriklad eliminacia nejakeho problemu a potom napriklad cisto esteticke ako priberanie, chudnutie..ale komplex..preto sa to studuje nie ako niektore kurzy jeden vikend ale napriklad rok celkovo vyzivovy poradca a potom plus tri mesiace zameranie na kazdu cast -tehotne zeny , kojace zeny...su tam samozrejme zakotvene aj zdravotne tazkosti jednotlivych klientiek...

matkahelka
26. nov 2022

@puppylover ak mas narocne babo, dalsie dieta doma, muza na tyzdnovkach, 200m2 dom, tak si rada, ze vobec daco zjes, nie aby si riesila nejaku svoju stravu zvlast. ja vo svojom okoli fakt nemam zenu, ktora by pri babatku mala cas riesit nejake svoje speci stravovanie. za mna totalna utopia.

sovica
26. nov 2022

@puppylover Ja som si kúpila jednu odbornú knihu, čo sa týka tehotenstva a všetko, čo ma v nej zaujalo resp. som pred tehotenstvom neriešila/nevedela, som si ešte vyhľadávala na nete (dodatkové info, overenie si faktov...). A samozrejme, zdravý selský rozum. Však snáď každá vieme, čo je zdravé a nezdravé aj mimo tehotenstva. Ja som sa snažila stravovať zdravo a dostatočne sa hýbať.
Nejakého výživového poradcu by som možno využila, keby som mala nejaký zdravotný problém a nevedela by som si s ním sama poradiť.

puppylover
autor
26. nov 2022

@matkahelka ja som sa len spytala nakolko mam sama 4 a pol mesacne babo, ktore zatial kojim a pravdepodobne rozbeh dalsieho tehotenstva, dokoncujem skolu a venujem sa klasickych jedalnickom pre zeny plus si dorabam nastavbu kurzu zamerane na tehotne a dojciace a chlap je cez tyzden na 12kach a mam 2 psov ktorych treba vencit nakolko sme bohuzial v byte..a viem ze niektore deti su velmi narocne ..ale myslim ze zeny vedia cas travit napriklad za tv ze su neni 24 hodin za dietatom ja napr telku nepozeram a pri prvom tehotenstve mi zmena stravy s mojou trenerkou velmi pomohla a mozno to fungovalo ako placebo ale mala som lahsi pocit cize som dokazala pocvicit a porod bol podla mna taky ze ziadny horor nakolko sa aj na druhy ak to bude pravda celkom tesim...ale nesudim vobec ked niekto nevladze nic tiez mam taku svagrinu a aj sesternicu beriem to kazde telo je ine zohrava aj vek..ale nepaci sa mi ked si myslite ze ziadna zena by nemala zaujem alebo cas..ked ludia aj pri babatku robia vela zbytocnosti tv internet cukrarne a podobne je to aj dost o prioritach..snazim sa zenam pomoct nakolko mne bola podana ppmocna ruka bez ktorej by som asi nemala take lahke a krasne tehotenstvo porod a aj cas potom..mna to len zaujimalo tak zo vseobecna tak stacilo keby odpisete za seba nie ine zeny beriem kazdy nazor

matkahelka
26. nov 2022

@puppylover ospravedlnujem sa, vobec som svoj koment nemyslela zle a ak to tak vyznelo, je mi to luto. ja som mala v 39 rokoch uzasne tehotenstvo a krasny porod aj bez rad odbornikov. a sledujem na insta nie jednu fitnesku a minimalne 2 (o ktorych viem ja) mali tazke tehotenstva a hrozne porody, cize nejaka strava fakt toto neovplyvni, az taka naivna byt nemozes. je fajn, ze ta to tak chytilo a ak ta to bavi a naplna, venuj sa tomu. nech sa ti dari.

petra8786
26. nov 2022

@puppylover no ja som momentálne tehotná v 3 tom mesiaci,chcela by som sa zdravo stravovať ale moje telo je od začiatku zaťažené na rožky a diétnu salámu,lečo s vajcami,vajickovy chlieb ,jablká a citróny.To je asi všetko čo dobrovoľne do seba dám.A potom čo jem nasilu si sušené marhule,brokolica varená,kapusta a iná zelenina...na sladké chuť vôbec nemám,hnusi sa mi každá sladkosť okrem medu,ktorý si dám jednu lyžicu za týždeň.Zmluecnych výrobkov ako jogurty ,syry,maslo má napína.Maso mi je nechutne,raz za čas zjem rybu...takže takto ja.🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
puppylover
autor
26. nov 2022

@elizabet173 ja nehovorim ze nemozu mat ani extra chude zeny..tiez si nemyslim ze chuda zena rovna sa zdrava zena..a aj to sj myslim ze bol problem u vas s dojcenim ak ste plavali a aj chldili vela a samotne dojcenie je velky vydaj energie pre telo pravdepodobne ste naopak jedli malo kcal za den ak ste nemali vyratane kolko by ste mali priat preto telo ukladalo vacsinu prijateho jedla ako zasobu lebo ste mu sposobovali stres nizkym prijmom..uz davno neplati ze vela kardia a malo jedla je to naj na nadbytocne kilogramy