icon

Lekári mi natrvalo vzali možnosť mať dieťa prirodzenou cestou

maja1502
7. dec 2025

Ahojte,
akoby som nevedela spracovať fakt, že už nemôžem mať dieťa prirodzenou cestou. Keď som mala 25 rokov tak som doštudovala a vzala si svojho muža. Chceli sme dieťa, a snažili sme sa asi 3 roky, kým sme išli do centra na asistovanú reprodukciu zisťovať príčinu. Genetika dopadla dobre, muž nemal spermiogram ideálny ale ani úplne zlý. Skúsili sme aj IUI vstreknutie spermií do môjho vnútra, ale nezabralo to. Nakoniec som asi po 4 rokoch snaženia podstúpila zákrok, pri ktorom sa malo zistiť, či mám prechodné vajíčkovody. Podpísala som informovaný súhlas. Keď som sa zobudila už som nemala vajíčkovody. Zobrali mi ich bez môjho vedomia, bez môjho súhlasu, bez možnosti sa akokoľvek k tomu vyjadriť. Podľa vyjadrenia lekára išlo o chronický zápal vajíčkovodov. Hlava mi to neberie. To sa chronický zápal nedá riešiť inak, len takto invazívne?
Proste cítim krivdu. Asi po ďalšom roku sa nám podarilo mať dieťa cez IVF umelé oplodnenie, iba jedno embryo bolo vhodné na vklad. Takže proste keby som chcela mať dieťa, tak musím podstúpiť celú tú procedúru opäť. Pichanie si hormónov do brucha

stellarstar
7. dec 2025

A si si ista ze tam bol zápal? Asi si mala fakt nepriechodné a mohlo sa niečo stať a preto museli rýchlo konať

anonym_7efec0
7. dec 2025

@maja1502 je mi to veľmi že si to musela podstúpiť.. ale niekedy práve zapálene vajickovody alebo zrasty bránia otehotneniu a býva to problém :/
Úplne ta chápem ja som tiež podstúpila ivf a mali sme jedno embryo a dúfam že už za pár dni budem mame bábätko doma ale tiež keby chceme ďalšieho súrodenca tak to musím znovu podstúpiť… nič nám neostáva len sa s tým zmieriť..

anonym_d72125
7. dec 2025

@maja1502 určite riešiť a zisťovať. Lekári nemôžu vybrať vajickovody pokial sama nepodpíšeš, že s tým súhlasíš. Hrozne niečo. Neviem ako by som ti mohla pomôcť ale určite zisťuj čo sa dá. Deti ti to nedá ale keď vybrali bez tvojho súhlasu tak dúfam, že vysudiš pekne peniaze ! Kurv. Jedne 🤮🤮🤮🤮

stellarstar
7. dec 2025
@anonym_d72125

@maja1502 určite riešiť a zisťovať. Lekári nemôžu vybrať vajickovody pokial sama nepodpíšeš, že s tým súhlasíš. Hrozne niečo. Neviem ako by som ti mohla pomôcť ale určite zisťuj čo sa dá. Deti ti to nedá ale keď vybrali bez tvojho súhlasu tak dúfam, že vysudiš pekne peniaze ! Kurv. Jedne 🤮🤮🤮🤮

@anonym_d72125 wow 😲

sisamisaaa
Autor odpoveď zmazal
anonym_7efec0
7. dec 2025
@anonym_d72125

@anonym_d72125 to je ale pravda. Možno mali len laparoskopicky pozrieť a následne informovať že to treba vybrať a až potom riešiť vyber.. a nie všetko naraz urobiť. Ale kto vie či ten informovaný súhlas neobsahoval malým písmom aj toto..

anonym_32eab2
7. dec 2025
@anonym_d72125

@anonym_d72125 nemôžu? Keď operovali muža po úraze, viem že to je úplne iná situácia, ale tiež sa ma ako manželky nik nepýtal čo môžu a čo nie, ja som len špecificky dala jeden jediný nesúhlas a aj to len ústne. On sa vyjadriť ani nemohol lebo bol v bezvedomí ale aj tak, spravili čo bolo treba a bolo. Len sa zobudil a zistil kde má aké šróby a pod.

dorizzz
7. dec 2025
@sisamisaaa
Odpoveď bola zmazaná

@sisamisaaa to je chatgpt? 🤦🏻‍♀️

alenka58
7. dec 2025

Kedy sa zvažuje chirurgické odstránenie vaječníkov (ooforektómia):
Opakujúce sa abscesy: Hnisavé vrecká, ktoré sa nedajú vyliečiť antibiotikami.
Trvalé poškodenie: Obštrukcia vajcovodov, ktorá vedie k neplodnosti.
Chronická bolesť: Ak je bolesť neznesiteľná a liečba neúčinná.
Zvýšené riziko nádoru: Ak sú prítomné iné rizikové faktory.

mne tiež vybrali, lebo som mala abscesy a tiež sa ma nepýtali

mirage
7. dec 2025
@dorizzz

@dorizzz presne

kiki68
7. dec 2025

Tak asi videli, ze by to neslo, neviem aky suhlas si podpisala. Lebo casto tam byva aj taketo nieco. Aj tak by si nemala sancu inak ako cez IVF. Cize bud rada, ze mas vobec dieta, ved mozes mat aj dalsie cez IVF. Nie kazdy moze mat deti prirodzene. Tazko sa tam budes s nimi natahovat.

kiki68
7. dec 2025

Rovnako pri suhlase na kyretaz pri MA bolo malym pismom, ze mozu vziat maternicu v pripade komplikacii, poskodit okolie atd. Plus tam boli statistiky umrtnostj pri narkoze v danom veku a tomto type zakroku. Rovnake to bolo pri cyste na vajecniku.

anonym_d12135
7. dec 2025

Bola som na vysetreni priechodnosti, a teda pride mi to ako vymyslena tema. Robi sa to pri vedomi. Ziadna narkoza. Streknu tekutinu a sleduju ako prejde vajickovodmi.

anonym_086a5a
7. dec 2025

Mala si vtedy podat staznost, ak sa ti nieco nezdalo.
Na druhej strane si myslim, ze lekari zase vedia co robia. Urcite li len tak ore nic za nic neodobrali vajickovody.

kiki68
7. dec 2025
@anonym_d12135

Bola som na vysetreni priechodnosti, a teda pride mi to ako vymyslena tema. Robi sa to pri vedomi. Ziadna narkoza. Streknu tekutinu a sleduju ako prejde vajickovodmi.

@anonym_d12135 niektore sa robia laparo, vtedy uz je narkoza. Podla mna to bolo horsie nez autorka cakala. To bezne sa robi presne ako pises pri vedomi.

nyusika
7. dec 2025
@dorizzz

@dorizzz bingo 🙈

dorizzz
7. dec 2025
@nyusika

@dorizzz bingo 🙈

@nyusika nechápem vôbec, na čo je to dobré a že si niekto dá vôbec tú námahu skopírovať príspevok pridaný na MK do chatgpt a potom prekopíruje odpoveď. Už totálne cez čiaru.

anonym_7efec0
7. dec 2025
@anonym_d12135

@anonym_d12135 hyfosy sa robí ako prvé ale niekedy ak tekutina neprejde tak to býva aj falošný výsledok a radšej robia laparoskopiu a z tej je to viac menej jasne.

nyusika
7. dec 2025
@dorizzz

@nyusika nechápem vôbec, na čo je to dobré a že si niekto dá vôbec tú námahu skopírovať príspevok pridaný na MK do chatgpt a potom prekopíruje odpoveď. Už totálne cez čiaru.

@dorizzz tak vieš, štandardná komunikácia na koníku. Aj adminky takýmto spôsobom "píšu" svoje komentáre.

sisamisaaa
7. dec 2025
@dorizzz

@dorizzz Áno, trafila si to správne. Cítila som autorkinu frustráciu a chcela som ju podporiť. Moja originálna reakcia bola kostrbatá, tak som si ju dala učesať, aby to vystihlo presne čo som chcela povedať. Myšlienky boli moje, forma uhladená GPT (nevedela som že je to zakázané). Aj tak teda mažem lebo zjavne to pôsobilo neautenticky.

mirage
7. dec 2025
@sisamisaaa

@dorizzz Áno, trafila si to správne. Cítila som autorkinu frustráciu a chcela som ju podporiť. Moja originálna reakcia bola kostrbatá, tak som si ju dala učesať, aby to vystihlo presne čo som chcela povedať. Myšlienky boli moje, forma uhladená GPT (nevedela som že je to zakázané). Aj tak teda mažem lebo zjavne to pôsobilo neautenticky.

@sisamisaaa je fajn a mile, ze si empaticka, len to posobilo umelo

maja1502
autor
7. dec 2025
@anonym_d12135

@anonym_d12135 robili mi to laparoskopicky v celkovej narkóze... Nie je to vymyslená téma, však viem, čo som zažila...

maja1502
autor
7. dec 2025
@alenka58

@alenka58 ďakujem za info... Ja som sa aj pýtala lekára a on mi povedal niečo ako, že moje vajíčkovody vyzerali ako klobásy, ako ževraj si to aj fotil... Ja som bola zaskočená tým, že po vyšetrení som skončila bez vajíčkovodov... Nik to ani náznakom nespomenul... Ani v tom súhlase myslím nebolo nič konkrétne len také všeobecné info

maja1502
autor
7. dec 2025
@anonym_7efec0

@maja1502 je mi to veľmi že si to musela podstúpiť.. ale niekedy práve zapálene vajickovody alebo zrasty bránia otehotneniu a býva to problém :/
Úplne ta chápem ja som tiež podstúpila ivf a mali sme jedno embryo a dúfam že už za pár dni budem mame bábätko doma ale tiež keby chceme ďalšieho súrodenca tak to musím znovu podstúpiť… nič nám neostáva len sa s tým zmieriť..

@anonym_7efec0 ďakujem, že ma niekto chápe... Ja som rada, že aspoň to jedno dieťa máme, ale vo vnútri s tým nie som stotožnená, že bude jedináčik...A tie otázky, že kedy bude mať bračeka alebo sestričku... Proste nikdy... Prvý raz, keď som išla na IVF, tak som nevedela do čoho idem a mala som silnú motiváciu do toho ísť, proste chceli sme dieťa... Ale teraz keď viem, koľko injekcií do brucha plné hormónov som vtedy zobrala, ako mi vtedy z toho bolo a povedzme si priamo, je to umelé...už by som do toho nešla

maja1502
autor
7. dec 2025
@stellarstar

A si si ista ze tam bol zápal? Asi si mala fakt nepriechodné a mohlo sa niečo stať a preto museli rýchlo konať

@stellarstar tomu by som verila, že tam bol zápal, lebo som mala opakovane problémy a nevedeli prečo

maja1502
autor
7. dec 2025
@anonym_d72125

@anonym_d72125 v tej dobe to posledné, čo som chcela, bolo vláčiť sa po súdoch... Chceli sme dieťa a vajíčkovody by mi žiadny súd nevrátil... Chodenie po súdoch určite otehotneniu neprospeje

anonym_764c2b
7. dec 2025
@alenka58

@alenka58 pise o odstraneni vajcovodov,nie vajecnikov

anonym_764c2b
7. dec 2025
@anonym_d12135

@anonym_d12135 mne tiez robili priechodnost v narkoze,laparoskopicky a popritom skontrolovali aj vsetko okolo

nikushka8
7. dec 2025

Mrzi ma,co si prezila. Tiez som bola na laparo v CAR ale teda ma upozornili na taku moznost,ze rovno vezmu vajickovod a yo bude nevyhnutne. Dr mi to vtedy vysvetlovala, ze ak je poskodeny, zapaleny, vkuse sa z neho uvolnuje zapalova tekutina,ktora pri otehotneni moze sposobit porat alebo neuhniezdenie (po ivf). Aj riziko MMT je ovela vyssie. Ver tomu,ze take vajecniky ti netreba. Mozno keby ti ich nechali, by si podstupila ivf a embryo by to neprezilo. Hlavu hore, my zeny zvladneme vsetko, ak tuzite po druhom babu este by som ivf skusila.