Potratila som kvôli mole hydatidose - skúsenosti

bublina36
27. dec 2007

Ahojte, viem ze to nie je velmi casta dg, ale predsa skusam, ci tu niekto taky je. Ja som prekonala MA pred 3 tyzdnami a zatial na predbeznej histologii sa ukazuje ako pricina odumretia baetka prave parcialna mola. Uz som bola vycistena dvakrat, sleduju mi HCG. Kto tym presiel, alebo ma nejake skusenosti, prosim ozvite sa . dakujem

svetluska.p
27. dec 2007

bublinka ahoj. ja som z temy missediek. a bolo tam medzi nami zopra dievcat, co tym presli. skus si od adminiek vypytat moznost kuknut do starsich tem missediek. tam to najdes. nieco z obdobia 09-12/2006... a tiez skus dat do vyhladavaca parcialnu molu...........Jedna kocka z nas, co tym trpela je treaz uz v 37tt a prisla o babulko cca v tom case ako ja....snad si ju nemyslim s niekym inym...

albertova
27. dec 2007

čo to je za diagnoza???

expertka8
27. dec 2007

..albertova 😉
Mola hydatidosa je patologický stav tehotenstva zapríčinený poruchou vývoja trofoblastu. Vyskytuje sa v 1 z 2000 až 2500 tehotenstiev. Na miestach (v dutine maternice), kde sa má vyvinúť placenta, vznikne tkanivo pripomínajúce strapec hrozna. Takéto tkanivo sa nazýva mola hydatidosa. Tkanivo rastie a poškodzuje vyvijajúce sa embryo.

80% všetkých prípadov nie je agresívnych, postihuje len maternicu. V 15% prerastá mola hydatidosa stenu maternice a spôsobuje krvácanie. Zvyšných 5% prípadov sa maligne zvrhne a šíri sa do iných orgánov tela. Takýto nádor označujeme choriocarcinom.

certica
27. dec 2007

Mola hydatidosa je patologický stav tehotenstva zapríčinený poruchou vývoja trofoblastu. Vyskytuje sa v 1 z 2000 až 2500 tehotenstiev. Na miestach (v dutine maternice), kde sa má vyvinúť placenta, vznikne tkanivo pripomínajúce strapec hrozna. Takéto tkanivo sa nazýva mola hydatidosa. Tkanivo rastie a poškodzuje vyvijajúce sa embryo.

80% všetkých prípadov nie je agresívnych, postihuje len maternicu. V 15% prerastá mola hydatidosa stenu maternice a spôsobuje krvácanie. Zvyšných 5% prípadov sa maligne zvrhne a šíri sa do iných orgánov tela. Takýto nádor označujeme choriocarcinom.

Príznaky:

Vaginálne špinenie alebo krvácanie.
Nevoľnosť a zvracanie.
pri metastázach-najčastejšie pľúca, mozog- príznaky podľa lokalizácie
Nadmerný rast maternice.
Bolesti brucha.
Nehmatný plod, necítiť pohyby plodu.
Prerastanie tkaniva cez stenu maternice môže spôsobiť vnútorné krvácanie.
Niektoré typy mola hydatidosa môžu produkovať hormóny podobné hormónom štítnej žľazy, čo sa prejaví príznakmi hypertyreoidózy.
Preeklampsia pred 20 týždňom tehotenstva ( vo fyziologických tehotenstvách môže vznikať po 20 týždni tehotenstva, prejavuje sa vysokým krvným tlakom, opuchmi, prítomnosťou bielkovín v moči).
Príčiny vzniku:

Mola hydatidosa môže vzniknúť z maličkých kúskov placenty, ktoré zostali v maternici po predchádzajúcom tehotenstve alebo potrate.
Diagnostika:

Gynekologické vyšetrenie – lekár zistí nadmerný rast maternice.
Vysoký krvný tlak.
Zvýšená hladina hormónu HCG v krvi.
USG
Rizikové faktory:

Predchádzajúci potrat.
Fyziologické tehotenstvo.
Mimomaternicové tehotenstvo.
Vek nad 40 rokov.
Liečba:

Ak nedôjde k spontánnemu potratu, mola sa odstraňuje kyretážou alebo vákuumaspiráciou. Po odstránení moly chodí pacientka na pravidelné kontroly.
Ak sa vyvinie choriokarcinóm – rádioterapia, chemoterapia v závislosti od štádia šírenia nádoru, príp. aj chirurgické odstránenie karcinómu – vek nad 40 rokov, invázia cez stenu maternice, nekontrolovateľné krvácanie
Pacientka nesmie v priebehu roka po odstránení moly otehotnieť.

certica
27. dec 2007

expi ma predbehla 😀

expertka8
27. dec 2007

...certi..... 😀 😀 😀 ...joooooooooooooooooj.....neprezradzaj zdroj...mohli sme byt za "mudre" 😀 😀 😀

certica
27. dec 2007

ja som toho viac napisala, to preto 😀
inac nezradim, neboj 😎

albertova
27. dec 2007

fúúúúha...hrozné!!!!!

Ja mám stále nevysvetlitelné krvácanie a väčšinou aj bolesti v podbrušku, ale už som bola aj v nemocnici, tam to zakončili zápalom....moja doktorka stále tvrdila a tvrdí, že sú to hormony....ale ja pochybujem, pretože teraz väčšinou krvácam aj po styku!!!! Keď ste také šikulky, neviete mi poradiť???? ☹ 😉

bublina36
autor
28. dec 2007

Vdaka, babenky, tie info uz som nasla ja ja 😀 😀 😀 skor hladam zienky, ktore tym presli , alebo su sledovane,alebo uz po tom otehotneli, no proste maju rovnaky osud. Viem ze nas nie je vela, nastastie.ale aj tak vdaka 😉
Albertova, s tym krvacanim po styku- nemas nahodou suchu posvu? 😅 ta suchost moze byt ovplyvnena hormonmi a mozes aj krvacat po styku, skus pouzit lubrikacny gelik 😉

albertova
6. jan 2008

ďakujem bublina 36..... 😀

emjee
15. nov 2008

aspinka • Včera o 21:57
Pred par dnami som podstupila kyretaz. Diagnoza znela dvojplodove tehotenstvo degenerovane parcialnou molou hydatitozou
Cele to zacalo uz pri prvom potvrdzujucom UTZ kde okrem babatka s bijucim srdieckom v dutinke boli dalsie 3 dutinky prazdne babatko krasne rastlo a zilo az pri poslednom UTZ v 10tt nebola zachytena akcia srdiecka
Rada by som tu nasla niekoho kto to zazil prekonal...

simcsa333
2. mar 2009

ahojte,dnes som sa u lekara dozvedela ze som v 8tt a ,ze mam parcialnu molu s missed abortin..
lekar ma poslal do nemocnice povedal ze tam to doriesia...vravel ak by som zacala krvacat este dnes tak mam hned ist a ak nie zajtra rano na lacno,co pravdepodobne znamena ze potratim!
predtym som mala uz dva potraty jeden sa mi prejavil vyrazkami po tele a ten druhy krvacanim...v oby dvoch prvych pripadoch som cakala dvojicky dokonca jednovajecne prvy krat som potratila v 8tyzdni a druhy krat v 7tt..
lprve dva potraty som tento problem nemala a teraz aj toto :(

jovana
8. mar 2009

ahojte, tak ja mam tiez parcialnu molu, a to uz druhykrat. prve tehotenstvo skoncilo v 12tt s diagnozou parcialna mola v roku 2005, vtedy ma museli cistit az trikrat.
No a pred mesiacom som potratila v 10 tt a vysledok znel obraz parcialnej moly.
Takze opat ma caka pravidelne odbery a ak sa hcg nadalej bude zvysovat bude nasledovat dalsie cistenie,....
Uz sme sa s manzelom objednali na genetiku.
Moj lekar este nezazil pripad opakovania moly. Som specialny pripad. Alebo ma s tym niekto skusenost?
Prajem pekny den a drzim palce.

magic08
2. apr 2009

ahojte kocky,
tak aj ja sa pridavam k vam. V 13 tt lekar zistil, ze babatko sa prestalo vyvijat. Diagnoza missed abort az sprava patologa ukazala, ze je to parcialna hydatidozna mola. Dnes som si precitala nejake veci na internete a je mi z toho do placu. Mam z toho hrozny strach no musim verit ze to dobre skonci.

bublina1
11. máj 2009

Ahojte dievcata,

uz je to dlhsie, co na tuto temu niekto pisal. Rada by som vedela, ako sa mate, ci sa vam niektorej podarilo moly zbavit, ci ste otehotneli, pripadne ako ste situaciu riesili (vysetrenia).
Ja som po troch potratoch, z toho prvy mola completna, druhy spontanny a treti mola parcialna (pred mesiacom). Teraz cakam na vysledky Hcg.
Radi by sme mali babatko, ale pravdupovediac som uz dost vystrasena, aby z takejto diagnozy (mola) nevzislo nedajboze nieco horsie.
Poteste ma, odpiste. Pa.

aspinka
11. máj 2009

Ahoj ja som molu mala tiez. V septembri som otehotnela a v novembri plod odumrel v 10tt aj som to tu pisala. Ja mam prvu zdravu dcerku ma 4r a mala som uzasne bezproblemove tehotenstvo takze zial mas tu smolu ze sa ti to zopakovalo. Vraj mola pripada na 1 tehotnu z 2500! Planujeme druhe od potratu som pol roka tak neviem ako sa zadari ale moly sa uz nebojim. Lekar mi povedal ze je fakt ojedinele ze sa mola zopakuje je to viac nepravdepodone.

bublina1
12. máj 2009

Ahoj, dakujem za odpoved. To je dobre, ze sa uz nebojis. A ak si v poriadku, tak je to super.
Ja mam tiez 3,5 rocneho krasneho chlapceka. Mala som aj bezproblemove teho, dobry porod, ziadny problem. A potom zrazu takato pliaga. Az sa cudujem, aky je ten zivot nevyspytatelny. Ale zase netreba vesat hlavu 🙂 Sme pripraveni to poriesit. Doteraz doktori nic nerobili (vraj nahoda). Ako sa hovori 3x a dost. Sme objednani na genetiku do ZA, vysledky na trombofiliu vraj budu az za 3 mesiace. Potom by som chcela este vysetrit stitnu zlazu, mozno na imunologiu, atď.
Len teraz dufam, aby som uz mala hcg nulove, este minuly tyzten som mala 3OO. Ani men. som este nedostala, dnes mam 30 den po kyretazi. Som len z toho riadne vystresovana.
Dufam teda, ze vsetko bude v poriadku a budeme sa tesit z nasich dalsich babetiek 🙂 Pa.

elle75
12. máj 2009

ahojte, ja som tiez prekonala molu parcialnu, minuly rok v10tt. Bola to moja 1.gravidita, hodnoty mi rychlo klesali prakticky uz 3tyz po zakroku som mala hcg neg, tak sme sa zacali snazit ale zatial stale nic, podstupujem aj iui dnes mam 3tie, tiez mam z toho obavy yaj sa nedari a ked sa podari aby to nebola zas neaka porucha, mozno preto sa nedari. mam za sebou genet aj hemato vysetr zatial neg.

bublina1
12. máj 2009

Ahoj Elle,
mozno ta mola je naozaj len nahoda a my sme mali tu smolu, ze sa nam to stalo. Netreba zufat, neboj urcite sa ti zadari. A ako dlho uz sa snazite? A prosim ta, co je to to iui?

elle75
12. máj 2009

intrauterina inseminacia, kedy ta nastimuluju avpredpokladanom case ovu ti vstreknu spermie do maternice. Ja som vtedy oteh asi po 8mes snazenia hned po laparo, mavala som anovul cykli a tiez aj zly spg. ateraz sa snazime od januara

bublina1
12. máj 2009

Fiha, tak ti drzim palce, aby ti to vyslo! Pises, ze dnes ides. Tak ti prajem, nech sa zadari!
Ja budem zachvilu volat sestricke o vysledky hcg a vysledky rengenu pluc. Dufam, ze to bude tiez v poriadku.

elle75
12. máj 2009

dakujjem, uz to beriem triezvo , ja mam 34, ak sa smiem opytat kolko mas ty, rozmyslam ci ta to dg nesuvisi s vekom , i ked stara sa necitim 😉

bublina1
12. máj 2009

No ja mam 26. Nemyslim si ale, ze to suvisi s vekom. Ani nikto v rodine nemal nikdy taketo problemy. Tak odtial to asi tiez nemam. Najskor som si myslela, ci to nie je preto, ze som Rh negativna. Ci sa nevytvaraju nejake protilatky alebo co.

elle75
12. máj 2009

aj ja som Rh neg, ale s tym to nesuvisi. u nas v rodine tiez nikto nepotratil i ked je pravda ze vsetci si na to nasli skor cas ako ja 😉

bublina1
12. máj 2009

pri mole vlastne chyba ten prvotny zivotny zaklad, vajicko je prazdne. No a to neviem teda, ako sa to da ovplyvnit, aby v nom bol zivot. No a ze my sme to uz 3x skusali a nic. Nechapem kde je zrada.

elle75
12. máj 2009

ano mas pravdu, to sa asi neda ovplyvnit, akurat je smola preco to tie spermie oplodnia potvory, nech si radsej vyberu zdrave 😝

bublina1
12. máj 2009

No musim koncit, utekam do prace. Tak vela stastia 🙂

elle75
12. máj 2009

aj tebe 🙂

aspinka
12. máj 2009

Ahojte tak som vas asi presvihla nemame tolko s malou vyspavat 😉 Mne HCG kleslo velmi rychlo za dva tyzdne som sa vycistila. Na genetike som nebola ani nepojdem. Moj gynekolog mi robil vysetrenia na trombof. ale bolo to negativne aj stitnu zlazu mam negativnu. Beriem to ze sa to mala stat o to mi bude vzacnejsie dalsie tehu. Dvakrat som otehotnela na prvy sup teraz sa s takou "vymozenostou" lucim ale nevadi mi to nejak bolo nejak bude! Na inej diskusii som sa tiez stretla s dvomi ktore potratili po mole a su tehu 😉

elle75
12. máj 2009

ahoj aspinka, ja tiez stale dufam ze sa to uz podari, mne este kratko pred otehotnenim zistili latentnu hypofunkciu stit zl, tak som zacala uzivat dozivotne lieky ☹ ale teraz mam udajne vsetko ok, tak neviem kde je pe zakopany 😝

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre