Ako prinútiť 5,5 ročné dieťa schudnúť?

lilinka1011
23. mar 2012

Mám 5 a pol ročného brata, má výšku okolo 120 cm a váži 40 kíl. Má tendenciu zvýšeného ukladania sa tukov. Hýbe sa dosť, ale mal lieky pre to, že bol vzdorovitý a z toho priberal ešte viac, Lieky sa museli vysadiť, vzdor sa pomáličky vytráca, má ísť tento rok do prvej triedy. Problém je, že rodinné stravovacie návyky nie sú zrovna dobré. Jeho otec robí na traktore a nejde mu príkladom, nakoľko potrebuje stravu so zvýšeným obsahom tuku, kvôli fyzickej náročnosti práce na poli. Dočítala som sa, že práve otcovia idú príkladom svojim deťom. Ako ale prinútiť dieťa schudnúť, resp. na iné stravovacie návyky keď otec veľmi svoju stravu nechce, - nemôže zmeniť. Brat má tendenciu prejedania sa, chce jesť aj keď vidí nás. Ako ale odtrhnúť mu jedlo od úst, keď nás vidí? Ja som už rozprávala doma,že má nadváhu ale je tu problém aj so starkou, ako všetci poznáme, stále sa pýta čo chceš papať? a samozrejme mu s radosťou dopraje. Potrebujem radu ako ho vlastne nastaviť na iný stravovací režim?

wieruss
23. mar 2012

@lilinka1011 myslim, ze toto je skor vec rodicov, ako surodenca... ty sa mozes aj poskladat ak s tym rodicia nic neurobia 😉 dalsia vec, lieky na vzdor ?? 😕 to je co ? ved potom by ich asi povinne uzivali vsetci pubertaci 😀 😀 a je predsa normalne ze ked je rodina tak jedia vsetci ... ci ako si to myslela ze chce jest ked vidi vas ? cele je to nejake cudne podane,prepac... a este posledna vec, je to DIETA, ma len 5... jedine rozumne na vahu je prihlasit ho na nejaku pohybovu aktivitu a nedavat tolko sladkosti ale miesto nich ovocie - cerstve alebo susene ...

piacere
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
irriss
23. mar 2012

@lilinka1011
Podle meho: Leky proti vzdorovani byly zakladni chybou...neznam diagnosu ani duvod, ale v tak rannem veku jsou vetsinou zbytecne a nadelaji vice skody nez uzitku. Bohuzel se ale stavaji velmi "pohodlnou nahrazkou" , kdyz rodina nema trpelivost a dite strada...
Nadvaha, podvaha = zivotni nerovnaha nejen v chybe jidelnicku, ale v emotivni sfere zivota jedince...

V techto situacich je bezpodminecna spoluprace "cele rodiny"..pokud rodina nejde prikladem, je mozne se obratit na osetrujiciho lekare a zaradit dite do tzv. ozdravovny , kde za sveho pobytu si vybuduje stravovaci navyky, je "ostre" sledovan lelkari...ale ALE doma se musi jeho jidelnicek stat necim jako "svata Bible" - ale "jen verici" je schopen ji dorzovat.
Pokud nedostane oporu a podporu ze strany rodicu (a tech nejblizsich), bude jeho pobyt a veskere usili k nicemu.

Zdrava dieta neznamena "hladoveni" - znamena zdravy jidelnicek a ten predepisuje lekar, vyhledejte odbornou peci 😉

wieruss
23. mar 2012

@piacere jaj, to ma nenapadlo, lebo ako vies "lieky na vzdor" to som fakt este nepocula 😅

lilinka1011
autor
23. mar 2012

Lieky na vzdor, to je diagnóza - prudko vzdorovité dieťa( keď sa ti jednoducho dieťa plieska o zem zakaždým keď nedostane svoje, a urobí presný opak toho čo chceš) ale to tu nechcem preberať. On chodí aj plávať aj behá vkuse sa hýbe ale žiadny výsledok. Nemáme peniaze aby sme mu platili aj plávanie aj ešte nejaký šprot. S pohybom problém nie je. Píšem to ja pretože ja som tu prihlásená ale chce to mama. Jemu sa zvýšene ukladá tuk, to mu povedal doktor. Vysvetli mi ako máme jesť všetci na raz keď jeden má nočnú a jeden poobednú.To sa jednoducho nedá. Sušené ovocie napr. také banány majú ešte viac tuku ako tie čerstvé. Takže nemyslím, že to je riešenie, sladkosti práve nejedáva jeden miláčik denne alebo jogurt a deti trochu sladké aj potrebujú.

wieruss
23. mar 2012

@lilinka1011 kedze s pohybom problem nie je a sladke nejedava tak jedine upravit stravu na mensie porcie a viackrat denne, pridat viacej zeleniny a ziadne vyprazane a podobne ... ale to vam urcite doktor, ktory stanovil diagnozu na zvysene ukladanie tuku aj povedal

lilinka1011
autor
23. mar 2012

Takto, sirupy sladké nepije, iba voda minerálka, čaj. Sladkosti fakt máličko a to deti musia trochu cukru. Pohybu má dostatok, plávanie, bicykel, behá s loptou, nie je to decko čo vysedáva pri počítači celý deň. Jemu sa ten tuk zvýšene ukladá, lebo to má vrodené. Je to choroba. Musím uznať, že jedáva veľké porcie. Ale neviem ako ho nastaviť na menšie porcie, hádam postupne mu pridávať zeleninu, a zmenšovať porcie. Lebo naraz to je šok. Má roztiahnutý žalúdok to je pravda. Je aj keď nie je hladný.

ani3012
23. mar 2012

Lieky na vzdor ?? Nerozmaznávať!

anjelicek26
23. mar 2012

Veru mensie porcie, zdrave jedla pomedzi, ak vleti do kuchyne medzi 3 hlavne jedla - tak nech sa paci - tam je jablko, banan, hruska, ponukni sa. Hladne dieta byt nema, ale je rozdiel, co mu davas a v akom mnozstve.

Strava je o rodicoch. Vzdy to tak bolo. Co nenakupis - jest nebude. Ak je manzel prosim pekne taka truba, ze mu je jedno, ze je syn tucny - inak sa to povedat neda - ja mam 45 kil pre boha 😕 tak nech sa stravuje mimo domu. Musis zmenit to, co nakupujes, lebo co doma nie je, to nelaka.

Mam doma 5,5 rocnu dcerku a vazi 15kg, si neviem prestavit, keby mala 40 😕 Pediatricka vam na to nic nepovedala?

irriss
23. mar 2012

@lilinka1011

Ty jsi v jedne domacnosti se Tvym bratrem?
Mas vliv na jeho vychovu a stravovaci navyky?

p.s. Pises o chorobe, pises o vrozene "jedinecnosti" ..tyto podstaty (realita a diagnosa) jsou vyjadrenim lekare, odbornika, na zaklade hloubkoveho vysetreni😉 ..
neverim tomu, ze lekar, ktere tyto podstaty "objevil", nezaujal stanovisko v podobe lecby...
Myslim si, ze by bylo nejlepsi dodrzovat rady odbornika 😉
"tudy" cesta nevede...😉

liliana363
23. mar 2012

@lilinka1011 skuste pouzivat male taniere namiesto klasickych velkych. Menej jedla sa tam zmesti ale aj tak bude opticky vyzerat ze je plny. Alebo este by mozno pomohlo velmi vela pit. zaludok sa zaplni a aj hlad je potom mensi.

anjelicek26
23. mar 2012

@lilinka1011 - skus starkej, bratovi, manzelovi vysvetlit, ze jedlo sa nerovna laske! To, ze mu da niekto nieco dobreho, mu len a len skodi v jeho stave. Dnes sa mu nikto nesmeje, ale ver mi, ze bude, v skole nebude stihat s ostatnymi detmi, bude iny, to ide na psychiku a riadne :( O napore na klby nadbytocnou vahou, srdce, cievy ani nehovorim. Neni to fer - lebo na vine si ty v prvej rade - lebo mu davas jest veci v takom mnozstve, ze to toto sposobilo. Dietatu nemozes nic vycitat.

Viem, ze zmenit vlastnu rodinu je tazke - ale nutne! Ked pojdes najblizsie na nakup - tak ziadne sladkosti, udeniny, tuky. Vymen to za ovocie, zeleninu, nizkotucne jogurty, polotucne mlieko. Miesto bieleho peciva vezmi celozrnne. Miesto normalneho masla vezmi rastlinne. Ako priloha nebudu hranolky ale zemiaciky... Mäso nebude vysmazane ci z omackou, ale na prirodno vo vlastnej stave. Skus to. Stoji to za to.

kamilka22
23. mar 2012

fu, to je teda pekne cislo, Moja dcerka meria okolo 110 cm a vazi 17 kg. Nie je chuda, taka akurat. V prvom rade, si myslim, ze tvoj syncek je dostatocne velky na to, aby pochopil, co moze sposobit prejedanie sa a obezita. Skus ho nejako motivovat, teraz ide teple pocasie, travte vela casu vonku, von na obcerstvenie ber len cistu vodu a ovocie. Z jeho obvyklych porcii by som mu na tanier dala vzdy len polovicu a ostatne dolozila zeleninou /aby opticky mal na taniery stale rovnako/, obmedzte pecivo, obmedz sladkosti. Nevravim, ze mu nemas dat nic, ale skus zaviest pravidlo - raz za 3 dni. Chce to vytrvat a nepopustit. A manzel ked uz nechce popustit zo svojho, tak nech zasadne jedava az ked sa naje Vas syn. Najlepsie by vsak bolo, keby ste mali vsetci rovnaky jedalnicek a tvoj manzelik nech si da slaninku v robote 😀 Drzim palce v boji s obezitou.

magali
23. mar 2012

myslim ze ty tvoja rodina vie co ma robit, len potrebujete trochu podpory.. hlavna chyba je v otcovi a ako pises v starej mame.. musite drzat vsetci spolu a chlapcovi to vysvetlit, ale kym bude niekto robit opak, tak to pojde asi tazko.. ak ma dostatok pohybu, treba zmenit stravovacie navyky, tiez by som skusila davat na mensi tanier a ubrat napr z prilohy a dat viac zeleniny.. ku kazdemu jedlu nejaky salat, alebo proste len nakrajane paradajky a tak, chlapca to zasyti, je to zdrave a nezje tolko masa ci zemiakov.. hlavne ziadne duply a len lahku veceru a na desiatu ci olovrant ovocie alebo jogurt.. myslim ze ste na dobrej ceste, len sa nevzdavajte..

priznam sa neznasam ked niekto riesi taketo veci.. ale u vas je to tak ze sa snazite pomoct, takze to chapem.. my mame zasa v rodine taky problem ze synovec ma 7 rokov a asi 37kg.. uz asi od jeho piatich rokov mu stari rodicia (hlavne dedko) stale tlacia do hlavy ze je tucny a ze stale je,, obcas sa pridaju aj rodicia.. ale nikdy nic neurobia aby to zmenili.. decko naucili nespravnym stravovacim navykom a este do neho hucia ze je tucny.. stale ho napchavaju sladkostami... je mi z toho zle.. hlavne preto ze vidim ze synovcovi to psychicky neprospieva a navyse vobec nieje tucny len ma par kil navyse a v zime az tak toho pohybu nebolo takze asi tak..

drzim palce

hradnapani
23. mar 2012

@lilinka1011 ahoj, mne je to velmi sympaticke, ze sa takto zaujimas o zdravie maleho brata a zaujal ma tvoj prispevok. Neviem poradit, ako dosiahnut, aby jedol mensie porcie, ale hned ma napadlo, ze ak mal aj tie problemy so vzdorom, tak toto nemusi byt primarne problem stravovania, ale moze to byt problem aj s tou jeho detskou dusickou. Ved aj dospelaci si kompenzuju jedlom/ nadmernym jedenim nieco, co im mozno chyba v citovej, psychickej oblasti. Takze mozno len podnet na zamyslenie, ze ci je doma vsetko v poriadku, ci maly vyrasta v harmonickom prostredi, ci si nieco tym jedenim nenahradza...
ale naozaj sa tymto mojim prispevkom nechcem dotknut tvojej rodiny, je to len uvaha... Drzim palce!

dada1212
25. mar 2012

je hlavne chyba, že má také stravovacie návyky, ak je decko naučené napríklad na malinovky, tak sa ťažko uspokojí s vodou, ak je naučené na sladkosti, koláče, ťažko sa poteší ovociu atd...
dieťaťu chutí väčšinou to, načo ho naučia v prvých rokoch.
ja by som začala vareným jedlom, treba obmedziť vyprážané, jedlá z bielej múky a variť zdravšie. ak by otcovi chýbali tie tučné jedlá, nech ich je počas práce alebo mimo domu, také jedlá podávajú skoro všade a za lacný peniaz.
a potom treba obmedziť aj sladké na olovrant alebo desiatu, postupne to nahrádzať ovocím, ja vidím hlavne v tej starkej, k tomu sa už musia rázne postaviť rodičia aby to rešpektovala.

dada1212
25. mar 2012

a tie porcie treba znižovať postupne a hlavne byť neoblomný, lebo sa mu to určite nebude páčiť.
k tomu, že musí jesť ked jedia iný ma už nič nenapadá, jedine napríklad zamykať kuchyňu a jesť iba tam.
poznám aj dosť dospelých ľudí, čo tiež musia jesť ak vidia niekoho jesť a netuším prečo to tak je.

dada1212
25. mar 2012

a ešte ma napadlo, k tomu že má tendenciu ukladania tukov, nebolo by zlé sa poradiť s nejakým odborníkom na výživu že čo by mal jesť a kedy, sú potraviny ktoré sa majú tendenciu ukladať skôr ako iné, takisto veľa robí kedy stravu počas dňa príjmame, či máme dostatok ostatných živín atd. možno by sa dalo nejako pomocou jeho rád docieliť to, že bude štíhly a zároveň sa bude môcť poriadne najesť.

rebecca789
25. apr 2015

Mala by si ho v tom pozbudzovat mam 11ročnú dceru a ma 45kg a chce dosť schudnut a stale sportuje v škole maju telesnu 3krát do tyždna ale ma aj športovy krúžok, Ale ak chceš aby schudne mala by si ho brať na bycikel každy druhy den aspon hodinu a viac to pomože, dcera cvičí každy dena schudne polkila každy den ako cvici lebo ide na korčule a na korčuliach je aj 5hodin, lebo korčulovanie miluje

minecraft6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
minecraft6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz