Kto stihol dobre vychovať 4 deti a dotiahol to ďaleko aj v kariére?

leuska15leuska15
17. jún 2021

Dobrý deň,
Celý život som bola extrémne rodinné založená. Dennodenne som si asi od 2 rokov predstavovala, ako budem mat 4 deti. Jasne, ze to nemusí vyjsť, ale ak sa aspoň nepokusim, bude mať pocit, že som dačo v živote zmeškala, čo som mala/chcela.

Akurát že od mala som bola aj extrémne snaživa, aby som to raz dakde dotiahla v kariére. Prvých 10 rokov školy som nemala jedinú dvojku a to nie som extra múdra, to nie. Len som sa strašne snažila. Ako 10 ročná som si nakúpila sama knihy navyše a každý deň po skole som sa sama učila doma veci navyše, každý deň. Aby som raz to dotiahla ďaleko.

Teraz mam 27 rokov, 2 deti, prax akurát tak popri skole trocha vodbore a pomedzi deti čosi malo, inak nič.
Chytá ma depka, že to čo som chcela stihnúť za život, už nestihnem. Každé ráno vstávam unavená, zaspávam unavená, myslím ze nemá zmysel mat ďalšie deti, že už popri týchto nezvládnem nič. Mam pocit, že nie je možné byť dobrou mamou a venovať sa toľkým deťom a budovať si kariéru, že si musím vybrať bud to alebo to a je mi z toho smutno, lebo som sa fakt snažila.
Poznáte prosím niekoho, kto zvládol mat kariéru popri deťoch a nezanedbaval ich po žiadnej stránke? Potrebujem aspoň nejaké povzbudenie
Dakujem

ichbinich
17. jún 2021

Poznam, aj ked si myslim, ze je to skor vynimka, reps. mali velmi dobru podporu zo vsetkych stran.
Kamaratka ma sice "Iba" tri deti, ale je lekarka a medzi casom sefka oddelenia v nemocnici. Prve dve deti mala este pocas studia/na konci, tretie az v 40-tke. Manzel je stavebny inzinier. Jej mama jej pomahala, aj ja som robila baby sitterku prvym detom 😉 😀
Jej kamaratka ma 4 deti, je ocna lekarka, jej manzel tusim tiez lekar. Prve deti mama tiez skor, este ku koncu studia ( 1 a dvojicky). Potom neskor sa jej narodilo 4 dieta.
Su vzdelani, maju dom, dobre vychovane deti, ktore z casti studuju, cestuju,...
Ale maju aj pomoc v domacnosti ako upratovacka, babka na dochodku a tak 😉

Ty mas iba 27 rokov, takze si myslim, ze ak su 4 deti tvoj sen a mas dostatok podpory, je to mozne. Ale mozno nie na 40-hodinovy uvazok.
Ja mam dve deti a robim iba 30 hodin a tiez niekedy mam dojem, ze nic nestiham.
Svokra dlho pracovala iba na polovicny uvazok kvoli detom (3), a napriek tomu je kapacita vo svojom odbore, napisala knihy a chodila na konferencie po celom svete. Dlhy cas bola jedina na svete, co dokazala pestovat isty druh buniek v labaku. Ked vyrastli, zvysila hodiny a robila viac.

pininka1
17. jún 2021

Mam tri deti a karieru som zacala az po tej tretej dokonca som si aj dalsiu skolu zacala robit a mam 38. Podla mna mi nic neuslo a nelutujem ani rok na materskej. Ty si este mlada, mas habadej casu na karieru

petamich
17. jún 2021

myslim, ze pojem "vybudovat si karieru" je znacne subjektivny - co to pre teba znamena - ak chces byt napr. top manazer alebo CEO v nejakej korporacii, vacsej firme - tak tam silne pochybujem, ze je to mozne aj pri dvoch detoch tak, aby si oboje robila na 100%, pri styroch si to fakt neviem predstavit 🙂 ale mozem byt skepticka a pozerat sa na to optikou firiem a korporacii a skusenosti, ktore mam - a preto je asi v top manazmente napr. na slovensku tak malo zien (ale to je zrejme iba jedna z pricin)

ak chces byt seniorny pracovnik, odbornik/specialista alebo napr. manazer B-2 na nejakom mensom oddeleni, toto by sa asi zladit dalo ale tiez by si to podla mna vyzadovalo nejake kompromisy, kedze ani to castokrat nie je praca 9-17 a venujem sa detom (aj ked so styrmi detmi 🤷‍♀️)

moj cisto subjektivny nazor - s 1-2 detmi si to predstavit viem (nie uplne tu CEO), so 4 som kusok skepticka a osobne si myslim, ze to bude chciet vela kompromisov, podpory zo strany manzela a rodiny a pripravit sa na to, ze niekde bude treba ubrat, ked inde pridas 🙂 a nemat potom pocit viny, ked napr. nestihnes jeden futbalovy zapas :D

ajka0207
17. jún 2021

@leuska15leuska15 ono veľmi záleží čo si pod vybudovať kariéru predstavujes? Sú odbory kde stačí menej efektívneho úsilia. Ja si myslím že ak keby začneš efektívne sa realizovať profesijne po 40 tak veľa stihneš.

mamka1984
17. jún 2021

Poznám jednu úspešnú vedkyňu vo Francúzku, má 5 detí a za sebou celkom dobrú kariéru - vo svojom odbore je známa po celom svete. Veľa závisí od toho, čo myslíš pod pojmom kariéra, či ide naozaj o super lukratívnu pozíciu, alebo stačí niečo malé lokálne 🙂 No ja myslím, že ak si už teraz unavená, je lepšie si chvíľu oddýchnuť a nesnažiť sa mať všetko naraz. Si mladá, máš čas.

ajka0207
17. jún 2021

@leuska15leuska15 a ešte ti chcem povedať že predpokladám že máš malé deti. A blízko pri sebe. To je fuška len tie prvé roky, pôjdu do škôlky a bude to rozdiel obrovský. Ja mám dve deti (4 a 2 ) a čakám tretie teraz. A tá staršia je v škôlke celý deň, ja študujem, ale teda muž veľmi pomáha. Ale to som chcela povedať že tej staršej by som sa aj tak nevenovala cez deň veď je v škôlke. A môžem budovať kariéru.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tyrkysova_kobyla
17. jún 2021

@leuska15leuska15 pozri si na FB Niku Macinsku - Dennik mamy 8 deti 😉

simca06022011
17. jún 2021

tak ono to zalezi aj na profesii, aj na tom kde si vies najst pracu... ine je mat profesiu vzacnu, kde odbornikov treba, ine taku "beznu" a hladat si pracu so 4 detmi. Ja osobne by som si nasla lepsiu prax, aj ked popri detoch, aby si ju mala a v momente ako pojdu do skoly/skolky zacnes sa snazit v praci (len kvoli vedomostiam, praxi.. aby cv nebolo prazdne) :D A nezabudaj, nemusis mat vsetko. SU zeny co si rozbehnu karieru hned po skole, su take, co po detoch.. vsetko mas svoje +/-. A ja som teda pracoala aj cez MD/RD a poviem ti, nestalo to velmi za to... dnes viem, ze by som si skor tu dceru viac uzivala, aj ked ja vobec nemam pocit, ze by sme sa jej nevenovali.. neviem. Asi skor by som jej surodencov zaobstarala, ako sa hrnula do prace.

Ak chces, 4, tak ako si to planovala? naraz.. alebo dalsie dve o xy rokov? ono je to fakt tazke iba kym su male, potom sa to da vsetko sklbit a naplanovat, deti pojdu do jasiel/skolok a je vybavene. Ja ked som mala toho po krk a isla som dobreze nie do debky, tak som tie jasle vybavila a bol klud. Mala tam isla, pohrala sa, ja som si spravila pracu a potom som ju brala a venovali sme sa inym veciam. Netreba silit nic. Ani "materstvo", ani pracu. Mozno len ten stereotyp ti prekaza, okolo deti cely den.

stvura
17. jún 2021

Ahoj, ja mam tri deti (12r, 10r a 9r) a pracujem ako produktovy manazer momentalne. Dokedy deti nemas v skole/skolke sa bez toho aby ti pomohla rodina nepohnes - moj pripad. Ako to ty nazyvas "karieru" som zacala robit az ked najmensi siel do skolky. Dovtedy to mozne nebolo lebo nemame s muzom ziadnu velku pomoc (ziadne vyzdvihovanie zo skoly, skolky, ziadne nedelne obedy, ziadne soboty u starych rodicov ci strazenie deti - vsetko si musime poriesit samy). Mame vysoko postavenu manazerku v praci ktora ma tri male deti - takze urcite sa to da, len v tom pripade uz musi nastupit rodina, sama to s muzom nedas. Nemusis sa nijako stresovat, si mlada, to das.

nistika
17. jún 2021

no pocula som o takej superzene...doktorka biologie nejaka vedkyna uspesna neviem ake vyskumy super spravila mozne... doma styri deti....ale neviem ci je to pravidlo....vpodstate my ostatne sme radi ak si s tymi detmi vobec najdeme pracu 😀

h2
17. jún 2021

@ichbinich K poslednej vete v Tvojom príspevku: Ja že, keď vyrástli tie bunky. 😂😂😂

stvura
17. jún 2021

Vies co, podla mna sa inac zbytocne stresujes, lebo prides k tomu ze nebudes nic robit poriadne. Nechaj to plynut a nejako sa nad tym netrap. Ja som sa napr. nejako extra neucila lebo som nemusela - mam scasti fotograficku pamat, skoncila som s cervenym diplomom a dvoma statnicami z jazykov. Vyberala som si, no potom ked som chcela rodinu slo vsetko bokom. Neda sa pracovat na top pozicii - ani nijakej vyssej pozicii a popri tom stopercentne zvladat deti. Proste to nejde nech sa akokolvek snazis, max si uzenies vredy a budes vycerpana. Ak chces styri deti tak predpokladam ze ich chces svedomito vychovat, vozit po kruzkoch a nie vystrojit klucom na krku a nechat same v byte/dome do piatej kym prides z prace. Takze pohoda, venuj sa detom a ako pojdu do skoly skolky zacnes pomalicky pracovat a "drat sa dopredu". Ja som jedno obdobie mala vsetky tri deti vo vykonnostnych sportoch - treningy nonstop, sustredenia nonstop. Bolo to sialene drzat to tempo a uplne som sa v tom kolotoci stratila (dcera trenovala tyzdenne 25-30hodin pre info) a zabudla na seba. Aby sa ti to nestalo, lebo tym padom ty budes na poslednom mieste v celom rebricku.

dazdovka
17. jún 2021

Ursula von der Leyen - predsedkyna Europskej komisie, matka 7 deti

ichbinich
17. jún 2021

@h2 😀 Ano, nestastne som to tam pripisala.
Ale aspon som ta pobavila 😂

dskjhfdlkdjhl
17. jún 2021

@leuska15leuska15 Otazka je, co si pod karierou predstavujes. Ja ucim na VS, mam nejake tituly, uspechy, mam dve deti a vacsina mojich znamych ma 2 deti, ale poznam aj takych, kde je tych deti viac, zvycajne je ale domacnost v takych rodinach prioritne na zenach. Ja ale napr. nemam dojem, ze robim nejaku karieru, mne sa totiz toto slovicko so skolstvom nevie spojit, ja mam svoju pracu rada, myslim, ze ju robim dobre, ale beriem to skor ako sluzbu. Ale zase ja som jednicky mala bez akejkolvek vacsej snahy, ucit som sa nikdy nic nemusela a nikdy som o ziadnej kariere nesnivala, chcela som robit to, co ma bavi, to mi vyslo a zatial som neolutovala. To, ze mam "len" dve deti, to nebolo kvoli ziadnej kariere, keby to moje zdravie bolo dovolilo, tak by som kludne mala aj styri a myslim, ze v praci by som na tom bola rovnako.

anjelicek26
17. jún 2021

@leuska15leuska15 ak ta to potesi, tak my sme asi taky pozitivny priklad, ale je to tym, ze mam zamestnavatela, ktory mi maximalne vychadza v ustrety, ale vela s toho som si za tie roky vybojovala (skrateny uvazok, home office), na zaciatku som mala 40h vsetko v kancli a to bolo dost narocne... prebrala som inu poziciu a dalsie pozicie nad tym a odrazu je viac moznosti, vacsia ustretovost, plat, sluzobne auto atp... Svoju pracu si robim dobre, moja pozicia je dana zo zakona, takze sa ma snazia udrzat za kazdu cenu, co mi dava vyhodnu poziciu (kedze ponuky od konkurencie chodia relativne pravidelne)... ale to som nechcela, zavisi, co ako karieru povazujes... ja mam manazersku poziciu strednej urovne a momentalne kym su deti male sa uz vyssie nechystam. Mlady je prvak, mala bude tiez, robim 30h v tyzdni a je to akurat dost. Vdaka tomu ze robim 05:30-12:30 mam cele poobedie na deti, rano ich riesi a rozvaza muz... ja len vecer vylozim oblecenie na rano a dam desiatove dozy do chladnicky... po skole a skolke mam doma na nich komplet cas, stihame kopu kruzkov, volnocasovych aktivit a aj uloh... Ked sa vyskytne porada poobede, tak sa na chvilu spracem do pracovne, ale to sa da... Zamestnavatel pocet deti neriesi, chory nebyvali a ani nie su, v podstate ich vnimaju az od doby corony, ked mi pocas porady obcas zozadu chodili otazky, ze ako sa to pise 😂 Pocet deti ta nelimituje, skor ta to uci zvladat a koordinovat viac veci naraz, delegovat povinnosti, v praci vyuzijes tieto schopnosti na maximum. A kto je dobra mama je uhol pohladu...najdolezitejsia je spokojna mama. Nech si vyberie akukolvek cestu.

pseudomonas87
17. jún 2021

@leuska15leuska15 hlavne nezufaj,časom sa všetko vykristalizuje....ja už pri jednom dieťati viem, že sa nemôžem teraz vrátiť na plný úväzok do práce a kariéra bude stagnovať, ale potom keď deti podrastu , tak stále môžeš úväzok zvýšiť a viac sa venovať práci. Veľa záleží od manžela ,rodiny. Ja som mala kolegyňu, šéfku na kardiológia, brutál kariéra, 5 deti ,ale manžel sa staral, všetky materské,on je zdravotná sestra.

domak2
17. jún 2021

@leuska15leuska15 skôr by som sa zamyslela nad tým, prečo si tak strašne upnuta na predstavy co máš od dvoch rokov. Teda, že namiesto toho, aby si sa dokázala zmieriť s realitou začínaš chytať depresie a tým pádom si nevieš užiť to co aktuálne máš.

marseillefan
17. jún 2021

Naskytuje sa tu veľa podotázok:
- čo to znamená dotiahnuť ďaleko v kariére?
- čo to znamená dobre vychovať deti?
- máš k deťom nejakú pomoc? (babka, aupair)
- aké sú deti samostatné?
Napríklad syn má 10-rokov, je lenivý a prokratinuje... zatiaľ sa s ním stále učí manželka, lebo ak ho necháme učiť sa samého, tak to vždy zbúcha rýchlo a nekvalitne.. na jednotky by mohol zabudnúť. Venujeme sa mu viac ako iní šťastní rodičia, ale aj tak mám pocit, že by sme sa mu mohli venovať aj viacej a vychovať z neho lepšieho žiaka aj človeka...

alana1
17. jún 2021

@marseillefan aj moj ma 10 r a veruze tiez urobi vsetko len tak, aby mohol povedat, ze ma urobene...no ja ho v tom podporujem. vies preco? lebo ja som bola brutal perfekcionistka, vsetko vymakane do detailov v skole a aj v praci a nikto to nikdy neocenil...bola som snaziva, makala za troch, tak mi len sypali viac a viac roboty na hlavu a jasne ze odmena zato bola ...dakujem....vysoko to dotiali prave ti taki priemerni trojkari....lebo pouzivali viac sedliacky rozum...a znamky v dnesnej dobe ozaj vobec nie su dolezite, dolezite vediet nieco co je zaujimave a ziadane na trhu prace...

co si pod pojmom kariera predstavuje autorka? - lebo ci budem manazerka za minimalnu mzdu ale neustale s telefonom na uchu 24/7 alebo nejaky specialista za 3000e mesacne ktory si odrobi svojich 8 hodin denne a ma pokoj? ja by som si skor vybrala to druhe 🙂

mpg
17. jún 2021

@leuska15leuska15 To je tak, že nedá sa všetko naraz, ale keď v 27-rokoch už máš dve deti, to je celkom dobre, budú pomaly rásť a bude sa dať aj viac venovať práci. Veľa záleží, aká je pomoc od rodičov alebo svokry, či by postrážili deti alebo či sa dá nájsť nejaké zariadenie, aj od toho, akú prácu budeš ďalej robiť, ale dá sa to zladiť.

evabb35
17. jún 2021

@leuska15leuska15 Kto si po škole alebo hneď už počas štúdia založil rodinu, ten študoval a pracoval len za výdatnej pomoci rodiny. Potom je im ľúto, keď už deti odrastú a osamostatnia sa, že neboli s nimi keď boli také malé. Je iné začať budovať kariéru ešte pred založením rodiny a iné začínať úplne s kariérou od nuly už so založenou rodinou. Nedá sa to všetko tak na 100 %.

evabb35
17. jún 2021

@anjelicek26 Ale Ty si extrémne šikovná. Ľavou zadnou zvládaš rodinu, všetko to sťahovanie, prerábanie domu, cestovanie, úspešnú kariéru a ešte len tak pre zábavu šiješ. Z môjho pohľadu sci-fi.

evabb35
17. jún 2021

@anjelicek26 A pritom ani tie deti nie sú úplne bezproblémové. No ako píšem sci-fi.

stvura
17. jún 2021

@marseillefan jaj, som sa pobavila co si napisal, ale ano, presne aj o tom to je. Ja mam dve deti o ktorych ani neviem ze sa ucia a maju bez nejakej vyzaznej snahy jednotky a tretieho krpca ktory ma paradoxne najviac rozumu ale aj je najlenivejsi. Tolko usila co jemu venujem som ziadnemu dietatu nevenovala a je to na porazku ked mi nosi zle znamky - tu sa ale da polemizovat lebo panie ucitelky sa nie vzdy zhodnu s jeho nazorom a ak by boli "pokrokovejsie a vizionarske" tak by mohol mat lepsie znamky. Proste, ani to nevie rodic odhadnut. Ona premysla o niecom co este nie je a neprisla k tomu momentu ze bude musiet riesit veci.

elizabet173
17. jún 2021

@leuska15leuska15 ja sa tiez zamyslam nad tym, preco sa tak urputne drzis svojej predstavy, ze musis mat styri deti a musis to daleko v kariere dotiahnut. A preco mas strach, ze to nestihnes. Budes menej stastna, ak to nestihnes? Mozno ti bude luto, ze si to v praci nedotiahla az tam, kde si chcela a mas len dve deti. A mozno tvoje okolie, tvoj muz a tvoje dve deti budu radi, ze to tak je. Ze mama nie je taka vystresovana a nonstop unavena, ze ma na nich viac casu. Mozno je niekedy lepsie veci nechat plynut, ako hnat sa za niecim.

marseillefan
17. jún 2021

@stvura joooj, ako ti tie staršie závidím 🙂

evabb35
17. jún 2021

@anjelicek26 Stále nechápem, kde na to všetko berieš energiu, či máš nejaký vesmírny záložný zdroj? Však už len to ranné vstávanie a potom ešte pečieš cukrárske výtvory a šiješ

stvura
17. jún 2021

@anjelicek26 tiez ked ta citam - predtym som sledovala tak mi to pride ako sci-fi ale v dobrom "zavidim" (hlavne tu prac dobu, u mna to nie je realne). Ja som zvolila tiez stredny manazment, lebo inac sa s troma detmi bez pomoci neda a doba koronova ma prinutila troska prehodnotit priority. Na Sk je bohuzial ina situacia co sa prace zien tyka a to treba mat tiez na zreteli a snivat o nejakej velkej kariere a top rodine je tiez utopia (ak sa za top karieru neberie dobre sa vydat a mat na praci len skraslovanie samej seba 🙂). Duplom ked autorka nevie s cim sa bude borit a ci vsetky deti budu bezproblemove.