Mali by ste v mojej situácii 4. dieťa?

24. júl 2022

Ahojte. V podstate toto nie je momentalne najpalcivejsia otazka, ale obcas sa nam tym zamyslam. A kedze mi vynimocne tretie dieta - babatko spi a obed hotovy, rozhodla som sa zalozit diskusiu 😁
K veci - mam 2 pubertiakov z 1.manzelstva, som 2.krat vydata, s 2.manzelom mame spolu cca rocne babatko. Vsetko klape, vychadzame spolu vsetci vyborne (hoci zaciatky s babatkom neboli vzdy ruzove, jednak je to velmi narocne dietatko a objavila sa aj ziarlivost zo strany starsich surodencov). Vekovo nam rodicom taha na 40, ale este mame par rockov.
Obcas sa ale zamyslam nad tym, ze starsie deti sa nam o chvilu rozprchnu a toto nase najmensie zostane akoby jedinacik. Tehotenstvo som znasala super, aj porod, aj teraz vsetko. S manzelom mame dom, pracu, vzdelanie...dali by ste sa v tejto situacii este na 4.dieta? Alebo uz nemam vymyslat a mam byt vdacna za 3 zdrave deti?
Inak manzel nie je rozhodnuty ani tak, ani tak, je otvoreny dalsiemu dietatku, ale nemal by problem ani ukoncit "plodenie" 😁. Dakujem za dalsie rady, nazory, pohlady na vec.

tykat
24. júl 2022

Takto a za tychto podmienok ano. Este ako dlho si s muzom?

ankare
24. júl 2022

Smelo do ďalšieho dieťatka! Mladsie detičky budú spolu vyrastat a Vy budete mladnut s drobcami! Držím palce!

bajka16
24. júl 2022

Ty musíš vedieť či tak budeš šťastná. Vieš ja ti tu môžem napísať, že nie nemala by som. Lebo proste ja mám 2 deti a ja by som nemala už ani tretie. Každý ti môže napísať podľa seba. Ak si myslíš, že to zvládneš aj v tomto veku a chceš to, tak maj aj 4te bábo. Ja osobne by som nemala ďalšie, ani teraz, nie to v tom veku. Ale to som ja. 🤷🏻‍♀️

stanulienkat
24. júl 2022

Nie, nemala. Uz by som sa venovala 3 detom a manzelovi. Clovek nikdy nevie čo bude o t, o desať, alebo pätnásť rokov. Tri deti sú v dnešnej dobe dosť, tešte sa zo zdravých detí.

zmrzlinka2021
24. júl 2022

Podla toho co si napisala, ze mna NIE.
Pre mna nie je dovod mat dalsie dieta aby jedno nebolo jedinacikom a ostatne sa rozprchnu. Celkovo pre mna je dolezite zit aj vlastny zivot, svoje zaujmy, svoju karieru, nie mat obavy ako bude moj zivot vyzerat bez deti.

Mat vela deti je krasna romatnicka predstava a ona moze byt krasna, ked si vojvodkyna keith ci jej sestra pipa, co ma doma sluzky a kucharku a opatrovatelky, ale ak si bezna zena, kde manzel nezarobi aspon tych 5 tis.EUR v cistom a kde sa ocakava,ze ty budes robit servis okolo rodiny + casom pojdes do prace, na 100 % ja by som do take velkej rodiny nesla.

Vo svojom okoli mam rodiny, ktore maju 4+ deti a takmer v kazdej jednej je ta zena otrok domaci a to najma preto, ze nemaju vypomoc, nemaju blizko starych rodicov, co bezne opatruju deti a mnohe z nich museli nastupit do prace, kde sa od nich pozaduje pracovat...

zuzanockamt
24. júl 2022

Nie, pre mňa sú aj tri deti cez.
V tvojej situácii - ak máš s manželom pevný vzťah, vieš zvládnuť deti a dom aj bez neho (keby čosi), máš dobrý a stabilný príjem na ďalšie roky a dosť veľkú finančnú rezervu, tak choď do toho.

birika
24. júl 2022

ja osobne by som isla do toho za podmienky, ze tak "rozhodne" rodinna rada - zrejme by sme to konzultovali prave s pubertiakmi 🙂

janinah
24. júl 2022

Áno...

ildiko36
24. júl 2022

Mam po 40. a mam 1dospelú dceru a synov 4r a 14mes, úprimne už 4dieťa určite nie, tie deti treba aj vychovať aj ich zabezpečiť, po narodení 3syna sa nam zhoršil vztah a skrachovalo pritom to bolo planovane dieťa, teraz mam 3deti sama na krku a uz nevladzem taķ ako ked som mala 35.je to jednak finančne, fyzicky i psychicky náročné, ale to ti musiš vedieť ako si na to pripravena.Skor by som už prijala vnúčatá ako mať dalšie dieťa.

cammille
24. júl 2022

Za mna ano😁 ...4 deti predsa nie su az tak vela😁😁 ...ak ste zdravi a mate dusevne aj fyzicke predpoklady, financne a materialne zazemie...tak nevidim dovod, preco nie😊
Mat velku rodinu je to najlepsie rozhodnutie, ktore sme mohli urobit, a ten najvacsi dar zhora😊

janinah
24. júl 2022

@birika to myslíš vážne? Aby pubertiaci rozhodovali o mojom dietati.?

adeladulova
24. júl 2022

Ved tuto temu si uz davala, nemala si dostatok nazorov?

blaazi
24. júl 2022

Naši mali najmladšieho v 39. Sme dve súrodenecké dvojice, rozdiel medzi druhým a mnou je 8 rokov. perfektne to zapadlo, omladilo to rodičov. Najmladší sa už oženil a s rodičmi vychádzajú so ženou najlepšie zo všetkých nás.. Naši sú už na dôchodku, keď bolo treba s podporou pri štúdiu najmladšieho pomohol najstarší brat.

kitycat
24. júl 2022

Ja nechapem tieto plany, robit dietatu kamarata. Moj o tom tiez hovori, ze este druhe, ze aby mal partaka a ako sa vyhraju..

Ja toho nazoru nie som. Uvidim, ci ma porod nevystresuje natolko, ze to druhe ani nebude, a nie je kritériom "surodenec kamarat"

deti95060810
24. júl 2022

asi nie.... Buď rada že zatiaľ všetko funguje, žiadne problémy a pod.
Prídeš do rokov cca 50 a situácia sa môže rapídne zmeniť....

macikovaiveta
24. júl 2022

Vďačná za 3 zdravé deti, doba je ťažká nech si aj Vy užijete pohodlie s manželom.

birika
24. júl 2022

@janinah nie aby rozhodovali, to som nenapisala

silvike
24. júl 2022

Ak je manzel taky nerozhodny a nie je uplne kategoricky proti 4. dietatku a vam to zdravotny stav dovoluje, tak ja by som urcite do 4. dietatka sla. Presne koli tomu aby ten treti nebol taky sam. Ja to vidim na nasom. Dvaja (d+ch) boli po sebe, rozdiel 1r.5mes. A bola to parada, furt mali na hranie, zabavu a vsetko jeden druheho. A ten treti (ch) s vacsim odstupom uz nema ziadneho partaka. Ja som 4. chcela ale muz uz bol uplne proti. Ale ja uz som mala po 40tke. Ale bola som este ochotna ist do toho cca s rocnym odstupom aby nebol sam. Zial, muz to stopol. A mne je to stale tak trosku luto, ze sme to neriskli a ze ten treti je taky sam. Ti starsi ( rozdiel 6r. A 7r.) To uz maju ine zaujmy a uz su vyvojovo samozrejme inde. Takze za mna smelo do toho. Drzim prsty a nech sa spravne rozhodnete;)

leskovael
24. júl 2022

Netreba sa pýtať iných... Sú ženy ktoré by 4 deti nechceli, ženy ktoré by už v takom veku ako si mala ty nechceli ani 3tie, a sú také, ktoré by ďalšie dieťa na tvojom mieste uvítali... Rozhodnutie je na Vás, natom ako to cítite vy.. Ale u mňa je nejbizardnejši dôvod na ďalšie dieťa ten, že surodenec zostane (vo vašom prípade - "akoby" ) jedináčik.... Neviem si pomôcť. Toto pre mňa nieje dôvod pre dieťa. Buď cítim že dieťa chcem, alebo nechcem, alebo to nechávam tak a keď sa podarí tak sa podarí, ak nie tak nie 🤷🏽‍♀️

mandzula
24. júl 2022

Tazko povedat, toto je naozaj na vas, ja k tomu len tolko, ze jedinacik nie je diagnoza.🙂

iwesska
24. júl 2022

Nie, akurat tu je diskusia o tom,ze mamicka ma 3 deti zdrave,posledne postihnute a nevie,co bude dalej. To nikdy nevies ako vypali,ale treba s tym uz v tomto veku ratat,to ti povie kazdy gynekolog. Vek a statistiky proste nepustia. Byt tebou,tesim sa z 3 zdravych deti a nevymyslam.

perdita11
24. júl 2022

Dala by som tomu volny priebeh a nech to dopadne tak ako ma. Nesla by som do toho cielene

luccija
24. júl 2022

A to je zle, ze bude vyrastat ako jedinacik treba ho lutovat?Kolko maju starsie deti a kam sa maju rozprchnut?
Bude mat kamaratov, spoluziakov, rodicov aj surodencov.Ja si tieto veci nemalujem na ruzovo a pozeram aj dopredu
Asi skor z teba hovoria emocie a vek kedy vies, ze bude teraz, alebo nikdy.Dieta je este male este nevies co Vas caka, skolka, choroby mat 3 deti je krasne, ale uz by som do toho nesla a uzivala a dakovala za to, co mam.
Zivot je vrtkavy.Alebo to nechaj na nahodu, ak sa zadari bude...vela zenam pride luto, ze aj najmensie vyrastlo, ze je to posledne...okolo 40 tky vies, ze tvoja plodnost +- konci a zle to znasaju.Ale, ked mat dieta, tak kvoli sebe a nie, aby mal partaka.Nie vzdy je mat surodenca vyhra.

autor
24. júl 2022

Uz sadame k obedu, nestiham kazdej zvlast odpisovat. Ja rozumiem, ze nie kazdu naplna materstvo, resp.su zeny, ktorym bohate staci 1 dieta. Ja som odjakziva snivala o velkej rodine. Aj teraz to samozrejme nie je len o tom, najmensiemu dopriat partaka. Len si to babatko skratka tak uzivam, tak sa z neho tesim, ze by sa mi pacilo zopakovat si to. Samozrejme, viem, ze nikto nema kristalovu gulu, komukolvek z nas rodicov sa moze nieco stat, dalsie babatko nemusi byt zdrave, atd. Jasne, ze rozhodnutie je na nas s manzelom, aj nasledky budeme znasat len my dvaja.

jana_eyre_2
24. júl 2022

Áno, ak by som bola na tvojom mieste a bolo by to tak ako píšeš išla by som do 4teho dieťaťa..

Sama som chcela 4ri deti, prvé tri mám s malým rozdielom.. teraz už sú veľkí, keď 4te neprišlo skôr, už nechcem.dalsie.. nechcem veľké rozdiely medzi deťmi..

silvike
24. júl 2022

@zmrzlinka2021 A su tie zeny ktore poznate a maju 4+ deti nejake nestastne? Lutuju ze mali tie deti? Nenaplna ich ten rodinny zivot ? Ved nie kazdy chce robit karieru a nie kazdy zije zarabanim a minanim co najvacsieho mnozstva penazi. Niekomu nevadi skromnejsi styl zivota. A to ze su otrokyne, tak to uz je aj o tom ako si nastavia pravidla prace a pomoci v domacnosti. Urcite kym su deti mensie je to hlavne na tej zene, ale uz ked su vacsie vedia deti vela pomoct aj s upratovanim aj varenim aj pradlom aj zehlenim a pod. Ja poznam tiez vela viacdetnych rodin a veru je tam vzdy veselo, radost ( ale aj zvady to je jasne) ale teda zeny aj muzi sa tesia z tych deti. Ale urcite treba zvazit aky som typ. Ci ma byt matkou naplna alebo ani nie. Ak velmi nie tak radsej neist do dalsich deti.

mirage
24. júl 2022

@zmrzlinka2021 mimo témy - vojvodkyňa keith?

autor
24. júl 2022

@luccija a ano, hovorim si, ze treba sa rychlo rozhodovat aj kvoli veku, je to podla mna uz tak "na hrane".
@adeladulova pisem 1.krat na tuto temu. Ak mas, kludne mi hod link, nezachytila som tu nic podobne.

silvike
24. júl 2022

Zivot je vrtkavy tak ci tak. Ci mas jedno ci mas 5 deti. Ale zit stale takym strachom co by sa mohlo pototo...asi neni dobre. A este ked to tak vnutorne citite ze by ste jedno chceli a muz nie je proti...inak, dobru chut. Vela stastia.;)

hipuska
24. júl 2022

U mňa by hodne zalezalo práve od tých starších detí. Nepíšeš, koľko majú rokov ale, ak je to vek, kedy ťa budú ešte potrebovať dajme tomu 2-3 roky...s ďalším bejby uz im tieto roky nedáš. Ja to mám tiež tak, staršie deti a malé dieťa. Nie je žiadna žiarlivosť, dosť ho strážia, majú ho radi. Ale, pre mňa to je fyzicky náročné uspokojiť nároky všetkých. Dosť sme napr.hravali spoločenské hry Ale, keďže najmladší vstáva o 5 tej, nedá sa mi so staršími sedieť do 23.00 a hrať....takže, museli ísť bokom. Aj dovolenka padla kvôli najmladšiemu. Takze, to by bolo moje kritérium....že koľko majú staršie deti rokov. A inak, bolo by potom fajn, mať pre mladšieho parťáka...