Po mojom pôrode sa zmenilo správanie našej rodiny

blcska
25. nov 2013

Ahojte mamičky,

nechcem tu rozpisovať celý príbeh, aby sa tu náhodou niekto z rodiny nenašiel. V skratke: pred pôrodom sme mali s celou rodinou, či mojou alebo z manželovej strany perfektné vzťahy. Chceli sme sa presťahovať do iného mesta, to ešte v čase, keď som nebola tehu, no kvôli práce som predsalen ostala. Keď som otehotnela, všetci mi hovorili, že nám tu bude lepšie, lebo budú na blízku, aby pomohli. No a tu je ten zádrhel. Po pôrode nastal obrat o 180 stupňov. Až na moju mamu, ktorá zo začiatku chodila, aj otec mi nákupy nosil, bývali sme ešte v starom byte a s kočíkom sa po schodom nedalo dostať dolu, tak otec mi pomáhal a chodil so mnou na prechádzky. Sťahovali sme sa do nového, keď mala malá mesiac. Tam tiež nám pomohla akurát moja mama, čo bola s malou a švagriná. A chalani, ktorí nosili nábytok. Ale svokra - nič. Dá sa povedať, že svokra mi nepomohla sama od seba ani raz. Akurát tak radami, o ktoré nikto nestál. Ako sme sa presťahovali, aj naši prestali chodiť. Chodia len na vinšovačky. Všetko sa zmenilo. Svokra, keď je tu, pýta sa na malú - ako spí, keď je chorá, čo a ako, zase samé rady - pýta sa a hovorí to mužovi, ja som vzduch. Lebo asi on je na materskej, on k nej vstáva, moja úloha bola ju len asi porodiť. Keď sme u nej, tam schody, tam horiaci kozub, tam sviečky horiace na DOSAH ruky malej, tam kvetina na dosah, tam horúce nápoje na dosah a ona si sadne, vyloží nohy, popíja vínečko, čajík a pozerá telku a - starajte sa. A ešte nechápavo pozerá, na čo okolo nej behám ako splašená. Nevie o malej vôbec nič, kedy je chorá, že chodíme na taký a taký krúžok, rozplýva sa nad jedným slovíčkom, pričom ich malá vie ďalších 10, skrátka, nezaujíma sa. Za to jej neterkina dcérka, o nej vie všetko. Návšteva je najskôr u nej a keď ostane čas, tak u nás, samozrejme večer, keď už malú treba kúpať. A pritom pred pôrodom som ju brala ako mamu. Je mi z toho smutno. Keď vidím, že u susedy si mama so svokrou striedajú kľučky, aby mohli kočíkovať, keď vidím na prechádzke toľkých starých rodičov s deťmi, mám pocit, akoby som bývala 200km od rodiny. Teraz ľutujem, že sme sa neodsťahovali. Človek by sa pripravil na to, že ostane na všetko sám. Ale s týmto sa neviem vyrovnať. Nikdy by ma nenapadlo, že sa rodina kk tomu takto postaví. Plánujeme druhé, no bojím sa. Viem, že nemôžem od nikoho nič čakať. Nie som typ, ktorý by sa doprosoval. Vzťahy sú na bode mrazu. A neviem sa s tým vyrovnať.

alena16
25. nov 2013

@blcska Tak najprv pises, ze svokra sa pyta na malu, ako spi, ked je chora, ako sa ma a o par riadkov nizsie zas pises, ze sa nezaujima a vobec nevie, kedy je chora.
Nieje to iba tvoj subjektivny pocit, ze sa malo zaujimaju? Mozno sa zas oni boja aby ta neotravovali a ze si mozno ty sama chces uzit babatko. Mne to pride ako normalne spravanie, ked ste u nich, co ma ona za malou behat? A vidis, pochvali ju za nieco, no a co, aj ked za jedno slovicko a ty hned na tom hladas nieco, zle, ze ju nepochvalila za vsetkych 10.

billam
25. nov 2013

@blcska musíš sa s tym len vyrovnať...buď sebestačna a nikomu sa nedoprosuj...nedavaj info o malej svokre...zariaď sa tak, akoby neexistovala...nepomôže ti, tak nech sa ani na ňu nepyta

lenadka
25. nov 2013

@blcska Neviem čo čakáš? Je to tvoja rodina, tvoje dieťa. Podľa mňa, keď je dieťa zdravé, manžel chodí domov každý deň dá sa predpokladať, že domácnosť zvládaš. Podľa mňa ti vám chcú nechať súkromie. Koľké sa sťažujú, že k nim svokra stále lozí, do všetkého sa stará.... Ak potrebuješ pomôcť, tak im zavolaj a popros, či by malú nevzali von, ak ste mali/máte dobré vzťahy, tak ti to neodmietnu 😉 Možno sa fakt len nedovtípia, že to očakávaš. 😉

blcska
autor
25. nov 2013

@billam Ďakujem za pochopenie. Doprosovať sa nie je môj štýl, aj keby som sa mala plaziť po štyroch. Ja jej nehovorím nič, presne ako píšeš. Pokiaľ sa neopýta, nehovorím jej nič. Len ma to všetko strašne mrzí. Pretože kým som bola tehotná, bolo všetko úplne inak.

billam
25. nov 2013

@blcska skus maly test...zavolaj, že potrebuješ nieco vybaviť, či ti malú na 2-3hod. nepostrazi...ak sa bude vyhovárať, tak budes vediet na com si...a zariadis sa aj do budúcnosti...

kaktusik007
25. nov 2013

@blcska akoze a aky mas problem???? ze na navsteve u svokry sa mas o svoje dieta starat TY??? to je ten problem??? A ze celkovo starostlivost o malu je na tebe??? tak sa porozpravaj s manzelom a starostivost o malu mu deleguj.

Ale co sa tyka starych rodicov, je to ich PRAVO a nie povinnost.

A este jedno ti poviem, nezvladas jedno dieta, ak budes mat druhe, budes to mat sakra tazke... A problem hlavny si robis ty sama - nauc sa byt sebestacna a nic neocakavat od druhych, to pomoze.

Ako netvrdim, mne moji rodicia pomahaju... Dokonca s nami rok takmer zili a starali sa mi o deti.. ALE - mladsi mal 3 mesiace, starsi mal rok a tri mesiace a ja som bola LEZIACA na posteli a bolo potrebne sa starat aj o mna!!!! A do toho moj uz teraz ex, ktory o 6 rano uz bol akoze v praci a o 8 vecer bol v praci vraj este... Takze ano - bola som stastna, ze mam takychto rodicov a ze sa o nas troch staraju, do dnesneho dna sa chodia starat, kedze som sama s detmi a potrebujem aj pracovat a teda vyzdvihnu deti zo skolky, ak je niektory chory, venuju sa mu doma.... Ale mas ty takuto situaciu????

ustrachana
25. nov 2013

Akoze nechapem tomuto "problemu" asi je to problem len teba samej.Ja mam syna, narodil sa chory, po porode musrl manzel odist pracovat mimo, byvam ba 2 bez vytahu, svokra nasho 2 rocneho syna ani nepozna, nakupy po sekcii som si nosila sama ( v utorok som nala sekciu, dalsi pondelok som behala po najupoch), kocik som si nosila sama a huraaaaa zijem.Nemam a ani son nemala s tym problem, som stadtna a hrda, ze som to zvladla a zvladam sama.A nevidim dovod preco by som na navsteve mala sediet na riti a ostatna rodina by behala okoll mojho syna

barunka
25. nov 2013

@blcska presne viem ako sa cítiš... ja som na tom podobne... v podstate sa dá nadľahčene povedať, že po mne ani pes neštekne a ak by ma náhodou ráno "kleplo" príde na to až muž, keď príde okolo siedmej večer späť 😀 😀 tiež ma mrzí, že moje deti nikto okrem mňa nekočíkoval, že nemajú také rozprávkové babičky ale majú mňa. Majú mamu, ktorá by pre nich obetovala prvé aj posledné a snažím sa im vynahradiť všetko, čo sa im od babičky nedostáva....
Moji rodičia veľa pracujú, ak im to vyjde, tak mi nosia malú na tanečnú, nech sa tam nemusím trepať aj s krpcom a vyčkávať...
Svokrovci nula bodov... K nám neprídu, vkuse len brblú, že čo nechodím k nim... No pravdu povediac, mne sa nechce... Nechce sa mi počúvať rady a výlevy, čo robím zle. Že si neviem zorganizovať čas a podobné veci...a potom keď niečo poviem, tak počúvať, že ona chodí do práce a cez víkend musí stihnúť to, čo nestihla cez týždeň a ak už náhodou prídu, tak zásadne až okolo 18tej... Bolo by toho čo by som mohla popísať, ale nechcem to tu rozpisovať, lebo jeden nikdy nevie...
ale poviem ti, hlavu hore, raz ich bude mrzieť, že prepásli najkrajšie obdobie života svojich vnúčat...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
blcska
autor
25. nov 2013

@kaktusik007 Fúha, vďaka, že si zo mňa urobila nesebestačnú osobu, ktorá nezvláda jedno dieťa. Odkedy sa narodila, som na ňu celé dni sama a myslím, že to aj s domácnosťou zvládam celkom v pohode. A na to som hrdá. Podstata problému je niekde inde. Ja to zvládnem aj sama, aj keď nie vždy to je jednoduché. Tiež som bola seknutá napríklad niekoľkokrát a nemohla som sa ani pohnúť a zvládla som to. S manželovou pomocou, ktorý k nej v noci vstával, ale cez deň mi tu nikto nebehal okolo zadku. Takisto sa nikomu nedoprosujem. Akurát keď som bola v nemocnici, bola mama pri malej, inak sa snažím všetko zvládať sama. Mńa štvú tie vzťahy v rodine. Ale keď je to ich právo, nie povinnosť, tak potom ok. Tak sa nesťažujem.

lalinko2010
25. nov 2013

@barunka
@blcska
konečne niekto napísal k problému, ale len ten pochopí problém kto niečo takéto zažil. kto má "rozprávkové babičky" tak nechápe!
Ja len držím palce, viem o čom píšeš!
Ja by som vedela román napísať!
môj syn je pre svokrovcov ten druhú, s menom prvého vnuka, potom sa rýchlo opravia a teraz príde tretie vnúča a to predbehne to druhé vnúča, čiže môjho syna. ale môj syn má mljích rodičov a tí pre drobca spravia všetko, čiže má jedných starých rodičov, ale akoby ich bolo za 100!

billam
25. nov 2013

Nechapem tie, ktore sa do nej takto pustili....ona sa potrebovala vyrozpravat...vsetko co ju okolo rodiny trápi...je vidiet, že svokru aj celkom má rada/teda pred pôrodom...a sklamala sa v nej...asi tie, co nemajú takúto svokru, tak to nevedia pochopiť...takze peace...ked nemáte k tomu co dodať, tak radšej nepiste, lebo zranujete!!!

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
blcska
autor
25. nov 2013

@barunka Ty si to vystihla úplne presne 🙂 ĎAKUJEM

lalinko2010
25. nov 2013

@blcska si nahnevaná, lebo si si myslela že bude fungovať ako "rodina", ale tvoja rodina je tvoj manžel, dieťa a ty, a tí ostatní prídu na to neskôr alebo možno nikdy že niečo zmeškali, ale ty nezmeškáš nič!
teraz ťa to mrzí, ale ver že časom ti to bude šuma fuk!
tak hlavu hore!

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
blcska
autor
25. nov 2013

@billam Ďakujem a aj všetkým, ktorí ma pochopili. Mohlo ma napadnúť, že sa tu nájdu supermatky, ktoré sú dokonalé v každej oblasti a ma tu ukameňujú, že Bože, aký ja mám vlastne problém. Zraňuje to, to je pravda. Už som aj oľutovala, že som sem niečo napísala, ale som rada, že sa tu našli aj také maminy, čo to pochopili a čo majú možno podobnú skúsenosť. Ďakujem 🙂

mirka183
25. nov 2013

Niektoré asi nepochopili zmysel témy.
@blcska Ja to mám podobné a tiež mi je niekedy ľúto, že starí rodičia sa o vnúča viac nezaujímajú. Ale nie preto, že by som si chcela vyložiť nohy, urobiť pedikúra a manikúru, babka sa predsa postará. Ide skôr o budovanie vzťahu a tiež zdieľanie spoločnej radosti.
Celkovo mám pocit, že sa v dnešnej dobe podceňuje význam rodiny a všetko sa vynahradzuje materiálnymi vecami. ☹

barunka
25. nov 2013

@lalinko2010 @blcska nemáš za čo, ja sama som o tomto rozprávala minule manželovi.... nechápem, ako mohli niektoré baby napísať veci, čo tu napísali... ale takto, napíšem o mne a možno to potom aj druhým priblíži, čo tým človek chcel povedať...
svoje druhé dieťa som porodila 18.12. a okamžite putoval na JIS... Na JISke strávil 5 dní a nikto nevedel, prečo sa s ním deje to, čo sa s ním deje... Napokon sa to zázrakom upravilo, a teda na veľké prosenie nás 23teho večer pustili domov...
Sama som si chystala vianočné menu, starala sa o deti (lebo mám dve)... Bola som unavená ako pes, ale šťastná... Staršia dcérka mi chodí do školy a možno si spomínate, aké bolo počasie minulý rok... Svokor je doma na invalidnom a nech bolo vonku akokoľvek, nikdy nevzal dcérku do školy, či zo školy... S dvojtýždňovým bábom, so zdravotnými problémami som chodila po vonku v daždi, vetre, mrazoch, snehu a nosila dcérku do školy, zo školy, na krúžky. Nákupy som si robila sama, bývame v byte, na 4tom poschodí, bez výťahu...
Varím, periem, upratujem si, všetko si robím sama... Je to síce o hubu, ale zvládam to... Manžel odchádza do práce o šiestej ráno, vracia sa cca okolo šiestej - siedmej...
Od školy bývame kilometer, od obchodu kilometer a pol... Auto máme jedno a to potrebuje manžel... Všade chodím peši, v každom počasí s oboma deťmi. K lekárovi chodím s deťmi, k zubárovi, ku gynekologovi... Aj ja musím absolvovať návštevy lekárov, nakoľko ani ja nie som zdravá...

A ak som niekedy niečo povedala, že nestíham, alebo že musím ísť nakúpiť s mužom cez víkend, lebo som nemala kedy cez týždeň - tak odpoveď bola - a čo robíš celý deň doma??? 😀 😀

Aspoň trošku na priblíženie, že možno toto vám otvorí oči... že človeka ani nemrzí to, že mu nepomôžu, ale ten prístup... že jednoducho prichádzajú o tú radosť, vidieť tie detičky rásť... že ak už sa bavia, tak vás v jednom kuse kritizujú a neocenia, čo pre tú rodinu robíte a ako to zvládate (nie nechcem, aby mi dali medailu)...

a verte, tie deti vyrastú a potom keď sa vás vkuse pýtajú, že "mami a mňa druhá babka nemá rada, keď berie na výlety len xy" "mami a mňa prečo niekedy babka nezavolá k sebe" "mami a prečo sa babka nespýtala aké som mala vysvedčenie" "mami a prečo k nám babka niekedy nepríde" ... a podobné veci, tak čo človeka tak zamrzí a rozosmutní, nakoľko na tieto otázky nedokáže odpovedať, že až vtedy pochopí, čo sa to vlastne deje...

tak zatiaľ toľko...

mimikas
25. nov 2013

Neviem preco ma vela ludi pocit ze im maju rodicia pomahat este aj v dospelosti ked maju svoje deti, pracu a byvanie. Si dospela a aj tvoj manzel tak preco automaticky ocakavas pomoc od vsetkych? Je to tvoje dieta a ty sa mas o neho starat, starym rodicom ma uz len prinasat radost, sem tam ho mozu pokocikovat a vymojkat ale nemusia sa uz starat, uz sa starali o teba.

lalinko2010
25. nov 2013

@blcska aspoň si sa vyrozprávala, niekedy aj to pomôže!
Dnes asi nie je dobrý deň, lebo skoro každá do teba "skočila", že aký máš problém!
Buduj si vzťah s manželom, s dieťaťom, ver že to sa ti 100násobne vráti!
Ja si budem vzťah len so synom, lebo môj manžel si budedu vzťah so svojou milovanou sestrou / vydatou /, ale keď má môj manžel problém alebo niečo podobné, tak volá mne, lebo ja som tá krava čo pomôže a zase ja? ja si musím sama pomôcť, a už mi to nevadí!
Tak hlavu hore! teš sa z maléj a z fungujúcej rodiny!

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lalinko2010
25. nov 2013

@mimikas tu nejde o "pomoc", tu je ten problém že stratila pocit " rodina " čo bol predtým!

barunka
25. nov 2013

@fidka79 ja tu moc moju rodinu rozpisovať nechcem, aby z toho zasa nebolo haló... moji rodičia keď môžu, tak pomôžu... otec mi nosí z metra mäso, keď idú na nákup, tak mi volá či potrebujem... ak im to vyjde, nosia mi staršiu dvakrát do týždňa na tanečnú a keď majú voľný víkend, tak sem tam u nich aj prespí a strašne sa potom z toho teší, že má také dobrodružstvo... V lete ju zobrali na dovolenku... ak poviem, že potrebujem pomôcť, pomôžu... toľko k mojim rodičom...
svokrovci, to je iná káva... ja mám pocit, že oni nie sú zmierení so mnou... tisíckrát som hovorila, že nech k nám ak už po pol roku prídu nechodia večer o šiestej a vždy prídu vtedy... tam sa toho stalo už toľko, už aj mm bol na nich nahnevaný, ale nedá sa im nič povedať, lebo svokra sa potom rozplače a podobne... napríklad si zober, že minulý rok sa urazila, že sme tam neboli 1. januára, lebo sa to patrí 😀 😀 😀 a čo koho do toho, že som bola dva týždne po pôrode, totálne k.o. a snažila som sa dospať a oddýchnuť, keď bol muž doma...
Ja od nich už pomoc neočakávam, som zmierená so situáciou aká je... Nepotrebujem nič, len som chcela ukázať tým, čo sa pustili do @blcska kvôli príspevku čo sem dala....

ja nepotrebujem, aby mi niekto skákal okolo riti, ale nech ma vkuse nekritizuje 😀 😀 a vnúčatká sú predsa radosť a oni si ju odopierajú... ich chyba a smola 😀 raz budú ľutovať... deti sú vnímavé a moja staršia tam už teraz chodiť nechce a to má len sedem 😀

sense
25. nov 2013

@blcska nebud smutna ani u mna nie su rodinne vztahy 100% ale beriem to tak ako jei ked ma to obcas mrzi, jedneho dna sa budu este cudovat preco ich vnuk/vnucka nema ku nim taky vztah.....a o navstvevach v case ked treba ist kupat a spat mam svoj nazor, nech by ma to akokolvek mrzelo povedala by som (vzdy aj hovorim) zial to nejde nakolko moje dieta ma svoj rezim a nevidim dovod preco ho dietatu menit, zvlast ked je este take male.....v konecnom dosledku som to ja kt. sa musi o dieta starat ked v noci nespi al.je podrazdene z rozhadzaneho rezimu....a ber to tak vsetko sa raz vrati ako bumerang...

blcska
autor
25. nov 2013

@barunka Presne ako píšeš, táto situácia neštve iba mňa, aj môjho muža. S ním mám pocit aj ja, aj on, akosi naši moc nebavia. A jeho mama? Aj by jej niečo povedal, ale ona je dosť urážlivá, tak do toho radšej nerýpe. Je to presne o tom, že rodina ako taká nefunguje. Naozaj mám pocit, ako by sme bývali 200km od rodiny.

blcska
autor
25. nov 2013

@barunka A tiež jej nemôžeme vysvetliť, že večer už malú kúpeme a ukladáme do postele. Akurát príde vtedy. A ešte povie, šak ju kľudne kúpaj, my Ti nebudeme zavadzať 😀 😀

barunka
25. nov 2013

@blcska no u nás ich naposledy spucovala dcérka... že nabudúce nech prídu skôr, že čo robili celý deň 😀 krpaňa je veľmi vnímavá, je múdra a až príliš utáraná a úprimná... a čo sa kúpania týka, tak mne sa naposledy postavila do kúpeľky, nechala otvorené dvere a radila, ako kúpať... a dcérka... bože babka, si myslíš, že mama je blbá? však ona to vie aj tak lepšie ako ty 😀 😀
ja radšej nič nepoviem, pre pokoj a kľud v mojom manželstve si radšej hryznem do jazyka... stojí mi to za to... sú to manželovi rodičia... som rada, že on je aký je... 😀

ejmi25
25. nov 2013

Baby ale ako zakladatelka nepíše že potrebuje pomoc ale snahu ísť kocikovat vnučku leze mi na nervy ako podaktorí píšete ž. Nieje to ich povinnosť že nejdú podľa mňa to ich je hanba že sa nezaujímajú moja keď ku nej nejdem tak malu by nevidela aj rok a býva 5minút od nás akože hanba taký. Starym rodicom

sono2
25. nov 2013

@blcska a načo, nepotrebuješ takýchto ľudí. Zvykni si. Ja som sama rada s manželom občas návšteva. Prečo vyžaduješ takú pozornosť? Čo ti chýba? Len to kočíkovanie? Uvoľni sa. Cítiť z teba obrovský stres .