"Zbabkovateli" vaše mamy po narodení vnúčaťa?

elzena2
20. jún 2018

Narodila som sa, ked mala mama 22, takze vzdy patrila medzi tie mladsie a modernejsie mamy. Ked som bola mala, tak sme boli my ako rodina na jednej lodi (deti+ rodicia) a k babke s dedkom sa pristupovalo stylom: "ale vies, ze jej to urobi radost", "to je proste babka", ked sme isli k nej na obed, tak sme si obliekli pulovre, ktore nam dala na Vianoce a ktore boli inak cele mesiace v skrini.

Odkedy sa mi narodilo dieta, tak je z mojej mamy uplna babka. Vari nam kvanta jedla, urazi sa, ked to nedojeme, zacala strikovat a dava nam vlnene svetre, ktore zavadzaju v skrini, zmenila modu - kupuje si take oblecenie, aby zakryla nedostatky a vsetky jej vylety a prechadzky sa nezaobidu bez toho, aby sa tam dobre najedla. (doteraz sa obliekala sik a snazila sa jest zdravo).

To, ako sa sprava k vnucatu (strava, aktivity s nim, komunikacia...), je samostatna kapitola, to teraz neriesim. Len ma zarazilo ako sa z modernej zeny zrazu stala babka. Nema este ani 55 a za posledne dva roky strasne polavila. Niektore veci jej akoby nedochadzaju, neda si povedat, je tvrdohlavejsia, robi obcas take rozhodnutia, ze len pozeram (podla mna velmi neracionalne)...
Fakt je to len vekom? Ze by taka bola aj bez ohladu na vnuca? Je pravda, ze kedysi babky mali 50 rokov a tri vnucata, teraz sa od 50tnikov ocakava, ze podaju plny pracovny vykon este najmenej 10 rokov a casto su aj v tomto veku bez vnucat.
Alebo ten fakt, ze uz je babka ma ako taku ospravedlnenku, ze moze pozvolnit? Casto to aj so smiechom hovori, ked napr. nieco nechape (moderne technologie): "No co uz, vidis, uplna babka je zo mna!"

Pytam sa preto, lebo neviem, aky pristup mam k nej zvolit. Mam pocit, ze sme sa odcudzili, ze sme kedysi robili podobne/rovnake veci a hovorili veci viac na rovinu. To uz mam na nu ist, ako sme kedysi isli na babku? Teda klamstvo z milosti ("ano, pekny sveter"), neprotirecit (ja by som rada diskutovala, ale ona uz to berie ako utok), prist ju pozriet, aby mala radost a videla vnuca a nechat sa poucovat, ale mysliet si svoje? To ked tak bude, tak ja si s nou uz ten cas vobec neuzijem v pohode.

Na jednej strane nechcem tomu uverit, ze sa tak zmenili nase pozicie/zivotny styl a myslim si, ze ma predsa musi prekuknut, ked ju budem mat za "blbu" a budem jej pritakavat. Na druhej strane nemam chut minat energiu este aj na prevychovavanie/zmenu rodicov, ked by to bolo len hrach o stenu hadzat a bez efektu, len nervy na oboch stranach.

Kedysi si babky mohli dovolit byt babkami, piekli kolace a mali deti na prazdniny, vsetci spokojni. Aj isli do dochodku skor a hlavne mali podla mna mensie "pole posobnosti", nenarobili tolko skody. Len teraz uz daju hypoteku/uver kazdemu, vsetci ponukaju same produkty/sprostosti. Bojim sa, ze ked mama "upadne", tak naleti, pripadne sa zadlzi este viac, ako je taraz. Preto by som chcela, aby bola trochu v obraze. A takisto aj zdravie - ak ma este normalne fungovat, tak by mala zmenit zivotospravu. Ona to berie tak, ze u babiek sa uz obezita neriesi.

Myslim, ze je pre nu vyhodne stylizovat sa do role babky, ale ze je jej to na skodu.

Snazite sa vasich rodicov "nakopnut" k aktivite alebo ich uz neriesite, nech si robia, co chcu a mavnete nad nimi rukou?

nika898
20. jún 2018

@elzena2 ahoj. Myslim ze tvoja mamina si uziva rolu babky avsak ty by si jej mala vysvetlit ze toto nie je ona, to ze sa stala babkou by nemalo zmenit jej postoj na samu seba tym myslim sik obliekanie a zdrava strava. To co popisujes sa viac menej stalo mojmu tatovi ale on uz ma 60 a 6 vnucat takze k nemu pristupujeme tak ako pises pritakavame aj ked sme k nemu viac menej tak pristupovali aj ako deti ale vtedy to bolo ine. Ja byt na tvojom mieste tak jej s to s humorom vysvetlim a urcite ju to casom prejde. Prve vnuca je prve vnuca 😉

0silvia0
20. jún 2018

@elzena2 moja mama zbabkovatela nie príchodom vnúčat, ale odchodom do dôchodku. Úplne sa opustila. Pokiaľ chodila do práce bola v pohode, upravená, starala sa o seba. Teraz hrôza...

sense
20. jún 2018

Mojej mame tiahne na 60, a.nezbabkovatela...chodi este do prace...obliekala sa adekvatne veku a postave...ci pride ked pojde do dochodku uvidime...zatial zmenu.nebadat ale vidime sa malo...

evalin88
20. jún 2018

moja mam vyzerá tak, že keď ma čakala s kočíkom s mojím synom v parku, povedala jej okoloidúca aké má krásne dieťa, a ona že vnúča, to jej vraj tá pani nechcela veriť, že už je babka, potom sa nad tou príhodou rozplývala pred každým ešte dva dni 🙂 ale moc na rolu babky nie je... hrá sa s malým to áno ale robí v Rakúsku a príde dvakrát do roka ... :( radšej by som takú ozajstnú babku, len štrikovať nemusí 🙂

gertrudka222
20. jún 2018

Asi to tak už cíti, že by proste chcela byť babkovská babka, proste rozmaznávať svoje vnúča a dopriavať 🙂

titla
20. jún 2018

Moja mama má 57, je z nej už 3-násobná babka, ale takéto maniere nemá. Teda vnúčatá si užíva na maximum a tak primerane babkovsky rozmaznáva. Ale mama ešte pracuje a vo svojej profesii je nútená sa neustále vzdelávať. Aj sa o seba primerane stará a pekne sa oblieka. Ale moji rodičia majú stále pomerne spoločenský život. Napriek tomu vnúčatá nezanedbávajú, s vnúčatami pomáhajú a trávia s nimi veľa času.

dahra
20. jún 2018

@elzena2 - moja mama bola vždy rovnaká, na štýle obliekania jej nezáležalo, klasika do práce ako všetci, doma ako všetci. Ako sa starala o seba kedysi, stará sa aj dnes. Aj jedlo, aj správanie sa nezmenilo. Starala sa hlavne o druhých, neštrikovala a neštrikuje, ja som štrikovala ako 10 ročná a štrikujem dodnes napríklad 🙂. S financiami narába, internet a techniku ovláda, lebo ju to baví, číta a študuje si veci, čo potrebuje. Nikdy sa "nehrávala" s nami a nehráva sa ani s vnúčatami. Ale stará sa a deti pobehujú okolo, ako pracuje, alebo niečo robí. V podstate sa nezmenila. Rada im číta, to hej. Má 65, pár rokov je na dôchodku, sem-tam sa posťažuje, že nevládze. Oco skôr dôchodkom stráda, mení sa na detinského. Ide mu na 70tku. No a máme ešte starú mamu, tá má takmer 86 a posledný rok sa mení, stráca pamäť, plače, lebo ju niečo nahnevá, potom plače, že si nepamätá, prečo plače. Ale to chápem, vek....My sme milosrdné lži nepoužívali. Jemne, citlivo, ale predsa sme povedali, že toto nie...Štrikované svetre od mojej starej mamy mám dodnes, niektoré aj nosím a moje deti ich nosia po mne. Pretože nie je dôležité, aké sú, ale to, že sú od nej. Mame by som povedala, ako to vnímam, zasa taktne, nájsť vhodnú príležitosť. Nepáči sa mi, keď najbližší ľudia fungujú ako herci. Možno ani mama netuší, ako na teba pôsobí. Inak meníme sa aj my, aj teba mohlo dieťa zmeniť a ona to tiež vníma a netuší, ako sa správať. Takže dobrá kávička a trošku hodiť reč. Alebo si nájdi návod na svetrík, čo sa ti bude páčiť, nejaký kompromis to chce.

virginia
20. jún 2018

To ze sa trochu opustila v strave a obliekani, by som az tak neriesila. Mozno je to pre nu konecne ulava neriesit vizaz a pozerat sa na zivot inac. Skor by ma trapilo to diskutovanie, verim, ze sa chces s mamou normalne porozpravat. Mozno skusit aj trosku protirecit aj trosku chapat a respektovat zmenu nazorov, aby pre obe bol rozhovor prijemny. Je fakt, ze hormonalna hladina sa zmenila a zena sa po prechode na veci okolo seba pozera inac. Ak sa budete akceptovat vzajomne, tak stale mozes mat aj s mamobakou pekny vztah, iny, ako by si mozno chcela, ale pekny.

juliet86
20. jún 2018

Moja mama ma 62. Este pracuje. Je sexi robi si smoothies a vnucata ma v zahranici strikuje im. Ona sa zmeni asi az ked sa stane nieco so zdravim alebo ked pojde na dochodok

dominika6
20. jún 2018

@elzena2 plne ťa chápem,ono niekedy sa človek nestačí čudovať,že ked už nieje tak často s rodičmi,že sa za nejaký ten týžden/mesiac zmení kopa vecí..
rodičia si začnú žiť vlastný život,vytvoria si pohodlnný spôsob života,už sa neobzerajú za seba,upadne chaos,starosti..
ak ti vadia čisto praktické veci,tak dá sa to odstrániť bezbolestne..
na narodky ju vezmi po obchodoch a môže si kúpiť novú blúzku,príp nohavice..strávite spolu deň,sadnete na obed,pokecáte,..
ja napr.stále kupujem mame na sviatky oblečenie..nechce,ale ja ju doslova dokopem po obchodoch a potom vidím,ako jej žiaria oči,hoci len z jednej novej veci ktorú napokon nosí rada..
môžeš ju objednať ku kaderníčke,kozmetičke atd atd..
proste nech žije aktívny a moderný život..

katka1981
20. jún 2018

@elzena2, citala som iba nadpis. Moja maminka urcite nie a to jej prve vnuca ma uz 12 rokov. Ma 60 rokov a brat sa jej narodil ked mala 22 a ja ked mala 23. Je vecne mlada duchom.

rebekav
20. jún 2018

Moja svokra zbabkovatela vplyvom hormonov, po menopauze. Vek 55 rokov, ale psychicky moze konurovat 80tnickam.

siska53
20. jún 2018

@elzena2 nemam.pocit,ze by zbabkovela tym stylom ako pises.. skor aby mala energiu,tak cvici. Oblieka sa celkom fajn,co jej pristane. Aj moja voskoro 80r svokra sa oblieka sviezo a sa aj maluje.

janinah
20. jún 2018

Mám 55 a veľmi rada by som zbabkovatela,ale nemôžem si to dovoliť,ešte nie.Pracujem,mám najmladšieho 13r. syna ,starám sa o rodičov 80tnikov,dve záhrady....rada by som sedela na dôchodku,štrikovala a piekla vnúčatám koláče,moja mama v mojom veku to už robila.Či sa to niekomu páči alebo nie,energia a zdravie pomaly,ale isto v tomto veku odchádzajú...a by ma piclo,ak by moja dcéra mňa takto rozoberala na nete,to môže robiť potom,až bude v mojom veku,až ten proces zbabkovatenia sama zažije a bude sa k tomu vedieť vyjadriť čo prečo a ako prežíva.Autorke radím brať mamu takú,aká je,je to jej vec ako žije,nechci ju za každú cenu mať stále mladú a la studenková...a správaj sa k nej ako ti srdce káže...a modli sa,aby čím neskôr prišiel ten čas,kedy ťa vlastná mama kvôli demencii ani nespozná a budeš jej kupovať plienky...a príde aj to ani sa nenazdáš...preži teraz s mamou toľko času koľko sa len dá a tak dobre ako sa len dá.

terezka1947
20. jún 2018

@elzena2 bud rada,ze sa stara a nechaj to tak...co riesis?ze sa stara?
Maj ju rada tak ako doteraz,zmenila sa mozno,ale je to asi riadny medznik v zivote matky,ked dieta porodi,aj ked jej dieta porodi...hlada si miesto
A zmenika si sa asi aj ty
Hlada ako byt užitočna asi inak
No v kazdom pripade,bud rada,ze sa stara...

janickacrazy
20. jún 2018

@elzena2 No je to jej vec, ako sa správa, bud rada, že je poriadna babka a pomože ti s vnúčatkom. Alebo by si chcela mať takú modernú babku ako mám ja, že ked som potrebovala pomocť, tak nikdy nemá čas, lebo je bud v práci alebo na záhrade alebo na krúžku aranžovania? Deti nekočíkuje, lebo sú to naše deti, tak máme sa my starať. Postrážiť je ochotná dieťa od 5 rokov a viac, lebo to sa vie samo najesť/ísť na wc, atd. Hlavne, že sa moderne oblieka a má veľkosť 36. Hmm? 😉

apolka77
20. jún 2018

Vies co, o vsetkom sa da porozpravat, ale nie utokom ty si taka a hentaka ale pekne v klude ako to vnimas ty a co to v tebe vyvolava pripadne z coho mas strach,,,hovor o svojich pocitoch., ak ste mali volakedy doverny vztah nemalo by to byt az take zlozite....

Dalej, ludia sa menia, vsetci, aj TY...mozno tvoje kamaratky za tvojim chrbtom o tebe rozpravaju. Nepaci sa im, ako sa spravas,,reagujes...co by si si pomyslela ty? Som si ista, ze nech idu do certa .

Nase predstavy o blizkych sa nie vzdy zhoduju s tym ako by sme chceli., ale radim ti na zaklade vlastnych skusenosti nesnaz sa niekoho prevychovavat, nesnaz sa, aby zil podla tvojich predstav..nie je to fer.
Ved kto kedy povedal, ze v tom veku sa mame spravat tak alebo onak..
Kazdy mame inu optiku a ked svoju mamu milujes dovolej jej, nech ti o tej svojej porozprava. Som nazoru, ze jedine vlastnym prikladom mozeme "donutit" inych porozmyslat, zamysliet sa..
Mozno ked sama budes mat 55 spomenies si ci nahodou tvoja dcera s tebou nie je spokojna..skus si to len predstavit, vzit sa...nie vsetko je cierno biele a nie vsetko ako zmyslame my mladsi je aj spravne..objim svoju mamu a povedz jej ako velmi ti na nej zalezi mozno to bude mat vacsi osoh ako ta nespokojnost..vela stastia.

julianko
21. jún 2018

podľa mňa moja mamka jo a veľa :D

zamilion
21. jún 2018

ja mám 41, moja mama 62. moja najstaršia dcéra bude mať 20 a najmladšia 3 roky. medzitým je ešte zopár detí vnúčat (moje aj bratove) a veru moja mama nezbabkovatela. stále je to kamoška, dokonca aj mojej najstaršej dcére. v IT technologiách jej nestíhame (ale to má aj takú prácu, ešte robí). nevyvára, nie je takou typickou babkou mojim deťom. po 55ke začali s otcom cestovať, ale že fakt svet ako Mexiko, Maroko, Thajsko...
a ja by som veru bola rada, keby bola deťom taká naozajstná babka, ako si ja pamätám moje babky, že by im vyvárala, vypekala a s takým pokojom a kľudom sedela v kresle večer a popri štrikovaní im rozprávala rozprávky... lebo toto si ja pamätám s mojho detstva a s láskou na babky spomínam. aj na to, ako sme na seba s mamou žmurkali, ked sme babke na niečo prikyvovali. moja mama však taká nie je, deti povaruje, postráži, ale nie tak babkovsky, ako je to v mojich predstavách
takže každý musíme prijať to, čo máme. ja moju mamu ľúbim a prajem jej ešte dlhé zdravie a aktívnosť. a ktovie aká babka raz budem ja. hačkovať som začala v 40ke, aj vypekať domáci chlebík, tak je to na dobrej ceste 😃

madeline1
21. jún 2018

Maj k nej taky pristup ako predtym, povec jej veci narovinu, ale inac ju velmi nemen. Ona sa uz stala babkou, mozno nie vekovo, ale poziciou ano. Zmenila styl, no a co?! ze sa stravuje inac?! no a co. Neries, to je jej vec...

oli18
21. jún 2018

Veľmi zaujímavá téma. Nikdy som sa nezamyslela nad tým, ako ma berú v mojom babkovskom a dôchodcovskom veku moje dcéry 🙂 Mne sa toto moje obdobie veľmi páči a priala by som si, aby sa pre mňa teraz zastavil čas. Mám 3 vnúčatká a už 7 rokov s nimi veľmi často a rada dcéram pomáham. Pečiem, varím, ale neštrikujem, ani nerozmaznávam. Hrozím sa budúcnosti, keď vyrastú a návštevu babky a dedka budú brať už len ako povinnosť. Preto si to teraz veľmi užívam. Popri tom s manželom žijeme aj spoločensky, často cestujeme. Móda ma zaujíma rovnako, ako v mladosti, mám dobrý vkus, váhu stabilnú a upravujem sa primerane veku. V IT vedomostiach robím často školiteľku mojim kamarátkam. Pred kúpou nového auta som prelúskala všetky značky podľa výbavy a parametrov. Nie je to samochvála, to som ja, babička 🙂

0silvia0
21. jún 2018

@oli18 je super že si to tak všetko vieš užiť. S tými vnúčatami máš pravdu, aj moje deti svojich starých rodičov zbožňovali, ale prišla puberta a už nemajú takú potrebu sa s nimi stýkať, ale našťastie ich najmladšia dcéra (moja sestra) má malé deti, tak mojim rodičom to nevadí a chápu to tak ako aj ty...

sofinka156
21. jún 2018

Svokra sa stala babkou v 40ke a teraz cakame druhe a ma 48 no absolutne sa nechova ako babka 😁 dceru pozrie len obcas (to sme v jednej dedine) lebo kazdy den ma beh zumbu cvicenie alebo oddychuje ....moja mama ma mala v 35 cize teraz ma 63 no stala sa babkou uz v 39 (sestra mala v 19 dceru) no doteraz to nie je typicka babka je moderna šik venuje sa viac vnucatam ale musime ich tam priniest 😂 cize ani jedna nam nezbabkovala ...teple kolace rozdavam 😁 ani jedna sa neisla nikdy pretrhnut s varovku ci venovanin sa vnucatam ale aj tak panboh za nich zaplat 😊

magduska2
21. jún 2018

A ja som asi divná...ale móžeš byť rada...Vieš čo ja by som za takú "zbabkovatelú" mamku dala? Moja mamka..tiež teda este 'mladá' má druhého muža a maju spolu syna.Teda má svoju rodinu.Manželova mama si zas myslí že má stále 20 .
Čo z toho plynie? Že moje deti ani nevedia kto to vlastne tá babka má byť! 😕
Mojim deťom nikto nenapečie plech buchiet, nikdo nezavarí čerešne či neurobí džem , neupletie nemoderný sveter , ani ich nebude nudit rečami typu nové techonólgie.
Nuž...neber to tak tragicky a skús sa na to pozriet inak 😉

madeline1
24. jún 2018

podla mna je fajn, ked maju deti babku...

mivalik
24. jún 2018

Mna mala moja mama v 18. Ja mam teraz 25 a 7m syna. Mama sa absolutne nezmenila,je rovnaka. Myslim to v tom dobrom. Aj mi pomoze ako doteraz,samozrejme viac sa venuje malemu,za co som jej vdacna,berie si ho k sebe alebo na prechadzky. Strikuje tiez,ale to robila aj predtym 😁. Ja nemam pocit ze by moja mama zbabkovatela. A dokonca aj moja babka nepatri k tym "babkam, prababkam", stale drzi krok s dobou.

eliska13
30. jún 2018

@elzena2 nie, je taká ako vždy bola.Obcas napecie, džemy robíme spolu, ale nie je typ na vyšívanie, strikovanie je taká moderná babka🙂a je čerstvo na dôchodku,, chodíB a nevidím vekom u nej žiadnu zmenu v ničom na šťastie🙂syna postrazi, ale nebude ho ťahať po ihriskach, aktivitách...
U tvojej mamy asi prišla zmena po prechode či už váhou, zmýšľaním, urazlivostou sú to hormóny.
Nespravis s tým nič iba nejako nie priamo podotknúť záleží aký ste mali predtým vzťah.Skor je asi smutné pre teba vidieť ako starne s opúšťa sa, ale na to má príliš nízky vek.

suezana
30. jún 2018

@oli18 krasne sa to cita - nech vam to vydrzi navzdy 👍

vulka
30. jún 2018

Naša mama je veľmi aktívna stará mama. Syna už ako 2-ročného učila píliť, berie vnúčatá(6 a 10 ročné) na túry do hôr, naučila ich zakúriť v peci, chodí s nimi na koncerty, berie ich na vernisáž, kúpila im bicykel a aj s nimi ide na bicykli. Ona je ale aktívna a napriek vážnym zdravotným problémom sa nevzdáva. Denne cvičí, zdravo sa stravuje, prekážky prekonáva a neobchádza ich ani nepodlieza. Mám pocit, že vládze viac ako ja.

janulik2008
30. jún 2018

@dahra ja mám sveter po otcovi kt. nosil keď bol malý do kostola nemoderný je ale keď si predstavím že ten sveter má možno aj viac ako 40 rokov tá kvalita 🙂