icon

Pomôžme Barbore a jej deťom po požiari

rakovskabarbora
Dnes o 19:19

Matka SAMOŽIVITELKA PO TRAGEDII V RUŽINOVE 2.2.2026 PRIŠLI SME UPLNE O VŠETKO POMOZTE

Päť minút pred pol dvanástou večer, tak sa zastavil čas na hodinach dňa 2.2.2026, kedy sa pokojná tichá noc, keď väčšinou všetci obyvatelia bytovky v Bratislave na Banšelovej 36 spali, sa nás v sekunde dotklo samé peklo.

Nezodpovednosťou a manipuláciou s propanbutanovou bombou v časti balkóna, ktorý bol zahataný handrami, plachtami, s otvoreným ohňom, podnájomník v byte, ktorý susedil s bytom, s ktorým nás oddeľovala len stena a izba mojich dvoch detí, spôsobil obrovsý výbuch a následne jeho byt súčasne s bytom nad ním, ako aj časť nášho, zachvátil obrovský pożiar. Z tichej noci sa stalo peklo na zemi a boj o sekundy. Ako moje deti vyhodilo z ich postielok. Doslova po prvom výbuchu som išla na chodbu otvoriť a opytať sa čo to bolo, kde už sused z bytu nad nimi stál a zisťoval, keď v tej sekunde sa hrozná kopa dymu vyvalila. Nebolo nič vidno, moje deti stáli pri mne okupané v tričkách s krátkym rukávom a tenkých pyžamových nohaviciach, pretože v tom čase už spali.

Odrazu som ich s mojou matkou hneď hnala z bytu von, staršia dcérka mi nechcela odísť z bytu skrz zajka, ktorého máme dva roky, doslova nasilu v strachu o jej život som ju musela z bytu nasilu vytlačit s krikom: prosím ťa utekaj preč, bež rýchlo von.

Náš byt bol plný dymu a rovno za našimi oknami obrovské žiary a výbuchy silné, ktoré boli čoraz viac intenzívnejšie a častejšie. Bolo mi už zle cítila som ten dym v sebe. Lenže sa zasekla klietka a zajko sa tak strachom zbesnil, že sa trepal, skákal, nebolo možné ho uchopiť, cítila som obrovský strach a to ja som sa ozaj nebála nikdy ničoho. Ako som ho zdrapla, dala som si ho do náruče na hruď, tak aby mal ukrytý nos a prednú časť, kým prejdeme tým obrovským kúdelom dymu. Nebolo vidno ani schody, dole stáli moje na smrť vystrašené deti a susedia takmer z celej bytovky v pyžamách, bez dokladov, bez mobilu pod bránou, keď zaznel krik suseda, ktorý mal snahu aspoň s hadicou hasiť, no to by na tom balkóne nemohli byť pod prúdom predlžovačky, káble, ktoré spôsobovali výbuch za výbuchom a to vzdal a kričal na nás: všetci rýchlo preč, rýchlo preč.

Utekali sme všetci do parku pred bytovku v dalších bránach vo všetkych oknách ľudia a každý volal buď políciu, sanitku, hasičov. V mraze moje deti bosé, triasla som sa ako nikdy, ja v ponožkach, teplákoch, v tričku. Mobil na stole, malej tablet v ich izbičke a ja som kričala: pomôžte nám, volajte pomoc, potrebujem deky, mám tu bosé deti. Tie začali na mna s plačom kričať: mami maminka necítime si nohy. Počula som samú seba ako som nahlas začala otče náš, jediný, ktorý si na nebesiach odriekať a zdalo sa to ako večnosť, kým sme zbadali hasičov, sanitku a pritom všetci dorazili o 7 minút.

Rozbehla som sa s deťmi k prvej sanitke, kričala som z diaľky pomožte mi, mám tu bosé deti, necítia si nohy od zimy. Dali nás do sanitky, ulica sa zmenila na akčný film, celé sídlisko opáskovali. Hasilo 27 hasičov so siedmymi kusmi tažkej techniky. O tretej rano nás puštali zo sanitky s tým, že domov nemôžme, bránu opáskovali a do ďalšieho dňa strážila polícia.

Prichýlila nás k sebe suseda, moja matka má náhradné byvanie, pritom je sebestačná žena, ktorá sa na diagnozy odvolava a na moje prosby, aby nás nahlásila na zmluvu obecného bytu ma odignorovala aj keď sme tam mali odjakživa hlásený trvalý pobyt. Do dnes ja 25 rokov a deti od narodenia tak štát hneď hodinu po tragédii zavrel pred nami dvere. Do dnes už druhý týždeň sme takmer na ulici, u tej susedky už dlho ostať nemôžme, nemáme vôbec nič. Pomohla nám vrátane spolu s riaditeľom celá škola Vrútocká 58 a dobrí ľudia na sociálnych sietach.

Som samoživiteľka, nikdy sme o nič neprosili, nepýtali. Toto sme si nespôsobili, nežiadame nič zadarmo, iba nájomnú zmluvu akéhokoľvek menšieho bytu, kde nájom bude do vyšky 300 eur, pretoze tie 800 eurové prenájmy u nás v Ba nemám šancu ani keby som neviem ako chcela.

O deti sa celé roky vzorne starám, nikdy som trestaná nebola, bola som živitelkou ešte svojej matky a my sme si to odniesli najviac. Bytovka bude zbúraná, vchod je neobyvateľný, každe euro nám veľmi pomôže, aby sme sa mohli postaviť na nohy a ziť ako predtým, aj keď strach pocit bezpečia jedno sa vo vas nakopilo o druhé sme prišli.našu vyzvu najdete na portali Ludia,.Ludom.sk pod cislom 18701 dakujeme♥️

cititnebudeme cítiť asi nikde. Vopred všetkým dobrým ľuďom dakujeme♥️♥️♥️🙏😥

Strana
z2
anonym_c608ff
Dnes o 19:28

Napis aj do markizi,jojky.Ked urobia s tebou reportaz,vsetko sa na dobre obrati.Uvidis.Drzim moc palce.Je to smutne,byt nebol poisteny??To je zaklad,alebo ste tiez aj tam byvali v podnajme??

anonym_defbc5
Dnes o 19:31
@anonym_c608ff

Napis aj do markizi,jojky.Ked urobia s tebou reportaz,vsetko sa na dobre obrati.Uvidis.Drzim moc palce.Je to smutne,byt nebol poisteny??To je zaklad,alebo ste tiez aj tam byvali v podnajme??

@anonym_c608ff nebola v podnájme, bývala tam načierno u mamy, pre mamu ktorá mala nájomnú zmluvu mesto pridelilo garzónku

anonym_c608ff
Dnes o 19:33
@anonym_defbc5

@anonym_c608ff nebola v podnájme, bývala tam načierno u mamy, pre mamu ktorá mala nájomnú zmluvu mesto pridelilo garzónku

@anonym_defbc5 jaj,tak.

anonym_597d4f
Dnes o 19:36

Tak bola si tam na cierno. Treba ziadat mestsky byt, urychlene. Alebo potom azylovy dom. Dlho si veci bohuzial neriesila. Teraz je mama zla, hoci ta tam nechala byvat.

anonym_d86361
Dnes o 19:38

Ja len nechápem, že nemáš úplne malé deti a dlhy ,pritom si bývala u mami
A zhorel jej byt a nie tvoj
No držím palce ,hlavne aby deti si to ešte viac neodniesli

anonym_597d4f
Dnes o 19:39

Pises ze tam mate trvaly pobyt, oficialne nahlaseny asi nie. To, ze tam byvas na cierno, neznamena, ze tam mas status trvaly pobyt.

anonym_a236ad
Dnes o 20:01

za 300e? to musíš asi mimo Ba.

rakovskabarbora
autor
Dnes o 20:02

no predstav si ze trvaly pobyt tam mam do dnes den ti vravi nieco ohlasovna pobytu potvrdenie matrika miestny urad?ty tlk tam uz nebyva nikto a moze sa to hoci aj zajtra stat aj tebe a tento stat ti osere hlavu rovnako boze aky ste blby lutujem vas

rakovskabarbora
autor
Dnes o 20:03
@anonym_a236ad

za 300e? to musíš asi mimo Ba.

@anonym_a236ad predstav si ze nemusim ja zijem od narodenia v ba ti vravi n8eco prava zakon deti ide to sudnou cestou tahaj ty z ba

rakovskabarbora
autor
Dnes o 20:06
@anonym_597d4f

Pises ze tam mate trvaly pobyt, oficialne nahlaseny asi nie. To, ze tam byvas na cierno, neznamena, ze tam mas status trvaly pobyt.

@anonym_597d4f tvoja debilna hlava byva nacierno sem ti fotit isto nebudem moje udaje do dnes den tam mam od roku 2001 trvaly pobyt v zivote ma mesto neevidovalo bez pobytu na ulici alebo na coerno a zavri hibu ked sa to tebe stane stat ta osere rovnako debil bez mena ja mam aspon meno a ide to sudnou cestou ti hovori nieco zakon a prava deti asi ne tebe ani meno nedali

anonym_597d4f
Dnes o 20:07
@rakovskabarbora

@anonym_597d4f tvoja debilna hlava byva nacierno sem ti fotit isto nebudem moje udaje do dnes den tam mam od roku 2001 trvaly pobyt v zivote ma mesto neevidovalo bez pobytu na ulici alebo na coerno a zavri hibu ked sa to tebe stane stat ta osere rovnako debil bez mena ja mam aspon meno a ide to sudnou cestou ti hovori nieco zakon a prava deti asi ne tebe ani meno nedali

@rakovskabarbora toto co je za prejav? Ty ziadas pomoc a takto reagujes?

rakovskabarbora
autor
@anonym_defbc5

@anonym_defbc5 pre mamu darmozracku a neplaticku ty idiot ja sa idem od pondelka sudit a mam na vsetko dokazy cierne na bielom tak sklapni deges bez mena

enmery

Touto komunikáciou si si zahatala cestu k akejkoľvek pomoci na nete. Arogancia a nadávanie tým od ktorých žiadaš pomoc. Ach bože, žena. Už si tu jedna robí hanbu, nezaraď sa k nej do klubu.

anonym_40abc1

Myslím, že si stačí prečítať autorkine komentáre a každého prejde chuť aj prispieť. Žiadna pokora a úcta. Nič si nezaslúžis.

veve229
Dnes o 20:08
@rakovskabarbora

@rakovskabarbora uz len na zaklade tvojich odpovedi, by som ti neposlala ani euro. Trocha pokory by ti neuskodilo.

negymama
Dnes o 20:08

no zacala si otcenasom a skoncila nadavkami prispievatelkam. Krasne.
hned ma presla chut pomoct a to ja bezne prispievam na donio ludom v nudzi.

rakovskabarbora
autor
Dnes o 20:09
@enmery

Touto komunikáciou si si zahatala cestu k akejkoľvek pomoci na nete. Arogancia a nadávanie tým od ktorých žiadaš pomoc. Ach bože, žena. Už si tu jedna robí hanbu, nezaraď sa k nej do klubu.

@enmery no od takychto debilov o pomoc ani nestojim a ked sa to stane vam si budte isty ze budete bezdomovci tupci ak ste si nevsimli aky hnus je tento stat ja nesudim a nekopem do cloveka ktoreho nepoznam nam pomohlo viac nez dost lidi od takychto ani nechcem je mi vas luto

anonym_597d4f
Dnes o 20:10
@rakovskabarbora

@anonym_defbc5 pre mamu darmozracku a neplaticku ty idiot ja sa idem od pondelka sudit a mam na vsetko dokazy cierne na bielom tak sklapni deges bez mena

@rakovskabarbora a preco si byvala u mamy darmozracky? Ci to nebolo inak... A mama je rada, ze je sama... Lebo ta z bytu dostat nemohla...

anonym_defbc5
Dnes o 20:10

Problém je v tom, že v obecnom byte má trvalý pobyt len Barborina mama. A tak náhradné bývanie mestská časť poskytla iba jej.

„Aj napriek tomu, že zo strany nájomníčky neboli všetky podmienky nájomnej zmluvy splnené tak, ako by mali byť, rozhodli sme sa neriešiť to konsekvenciami, ale v tejto ťažkej situácii jej pomôcť a prideliť jej garsónku,“ uviedol Martin Patoprstý, vicestarosta Ružinova.

Zdroj: https://tvnoviny.sk/domace/clanok/1013165-pri-p...

martinkatinka
Dnes o 20:13

😲

anonym_a236ad
Dnes o 20:15

Práve sa mi zatvorila peňaženka. Stačilo mi prečítať zopár riadkov od autorky.

doriiis
Dnes o 20:17

No tak určite. Človeku s takýmto slovníkom nedám ani cent

anonym_4ece45
Dnes o 20:22

treba poslat linku a screeny na vedenie ludialudom

mmia96
Dnes o 20:22

No po tomto krásnom prejave ti nikto neprispeje . A keď nás nazývaš debilmi, je ti nás ľúto a nič od nás nechces, načo sem píšeš.

anonym_45ea75
Autor odpoveď zmazal
anonym_597d4f
Dnes o 20:24
@rakovskabarbora

@enmery no od takychto debilov o pomoc ani nestojim a ked sa to stane vam si budte isty ze budete bezdomovci tupci ak ste si nevsimli aky hnus je tento stat ja nesudim a nekopem do cloveka ktoreho nepoznam nam pomohlo viac nez dost lidi od takychto ani nechcem je mi vas luto

@rakovskabarbora no mne je luto iba tvojich deti a pani, co ta prichylila... Kto vie ako sa ta teraz zbavi...

anonym_597d4f
Dnes o 20:25

UZIVATELKA uz nema ucet...

anonym_e66d7c
Dnes o 20:28
@rakovskabarbora

@anonym_a236ad predstav si ze nemusim ja zijem od narodenia v ba ti vravi n8eco prava zakon deti ide to sudnou cestou tahaj ty z ba

@rakovskabarbora niekto ti tu slušne poradí, že ak chceš nájom za 300, treba skúsiť mimo BA, kde je lacnejšie a ty mu napíšeš, že má ťahať on z Bratislavy? A aký zákon má prinútiť nejakého majiteľa prenajať ti byt len za cenu nákladov plus mínus?

anonym_16ca41
Dnes o 20:28

Bolo to odoslane portalu ludialudom.

Strana
z2