Aké nevýhody budem mať z talianskeho občianstva?

nelys
30. aug 2011

Byvam v taliansku, a kedze som tu uz piaty rok, mam narok na talianske obcianstvo. Pred necelym rokom som sa zo slovenskych stranok dozvedela, ze slovensko neumozni dvojite obcianstvo. Znamena to, ze tym ze byvam v zahranici sa musim rozhodnut nad obcianstvom. Vie mi niekto poradit, ake by som mohla mat nevyhody tym ze sa rozhodnem pre talianske obcianstvo?

ikke
30. aug 2011

ja viem len, ze ak by si bola vydata za Taliana, mozes mat obe obcianstva (teda z pohladu Slovenska; neviem, ci to umoznuju aj Taliani). Skor by som sa spytala, ake by si mala vyhody, keby si mala talianske obcianstvo? v EU mas predsa rovnake prava a povinnosti vo vsetkych clenskych statoch, takze okrem volieb som ja osobne teda zatial ziadne vyhody cudzieho alebo dvojiteho obcianstva nepostrehla 😅 a este to u nas v NL aj stoji majland (okolo 800 eur ak si dobre pamatam 😝 )

monka9999
30. aug 2011

@nelys no ja by som sa spytala napriklad aj na to ake maš priklad naroky.niektorych štatoch nieje žiadna materska.ak si nechaš dvojite,maš narok zo slovenska.tam neviem či niečo take maju.a čo ak sa rozvedieš.mysli aj na druhe vratka.
😲

nelys
autor
31. aug 2011

dakujem vam obom.....pravdupovediac ja tu nie som vydata. a chcela som mat obe obcianstva ale hlupe je to ze od minuleho roka to slovensko neumozni, musis si vybrat to slovenske alebo to druhe. a ak nenahlasim ze som si zmenila obcianstvo tak mi este aj daju pokutu nejakych 3000 eur. zda sa vam to normalne? podla mna v tomto slovensko spravilo obrovsku chybu.....ine staty umoznuju dvojite obcianstvo a tym sa vela veci ulahci....

nelys
autor
31. aug 2011

Žiadateľ dvojakého občianstva príde o slovenské, rozhodol parlament

BRATISLAVA. Kto na základe výslovného prejavu vôle prijme cudzie štátne občianstvo, stratí slovenské štátne občianstvo. Vyplýva to z novely zákona o štátnom občianstve SR, ktorú dnes schválil parlament. Právnu normu reagujúcu na kroky Budapešti podporilo 90 zo 115 prítomných poslancov, siedmi boli proti, 17 sa zdržali hlasovania a jeden nehlasoval. Okrem koaličných strán Smer-SD, ĽS-HZDS a SNS za návrh hlasovalo aj KDH.

Opozičná SDKÚ je podľa premiéra Roberta Fica schopná obetovať čokoľvek, aj slovenský národ. Vyhlásil to na margo toho, že poslanci tohto politického subjektu dnes na mimoriadnej schôdzi národnej rady nezahlasovali za novelu zákona o štátnom občianstve. ">Roberta Fica schopná obetovať čokoľvek, aj slovenský národ. Vyhlásil to na margo toho, že poslanci tohto politického subjektu dnes na mimoriadnej schôdzi národnej rady nezahlasovali za novelu zákona o štátnom občianstve.

Od 17. júla tohto roku teda bude strata slovenského štátneho občianstva možná v dvoch prípadoch. Doteraz sa tak mohlo stať iba prepustením zo štátneho zväzku Slovenskej republiky na vlastnú žiadosť.

Vláda návrh novely zákona o štátnom občianstve schválila len dnes. Na jej základe občan SR automaticky stratí slovenské, ak dobrovoľne požiada o iné. Poslanci novelu už posunuli do druhého čítania v parlamente. Podporilo ju 122 poslancov.

Strata sa nevzťahuje na nadobudnutie cudzieho štátneho občianstva v súvislosti s uzavretím manželstva alebo narodením.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5392834/ziadatel-dvojakeho-...

V prípade, že prejde v predloženej podobe plénom a svojím podpisom ho odobrí prezident, dotyčný príde o slovenské štátne občianstvo v ten istý deň ako získa cudzie.

Túto skutočnosť musí bezodkladne oznámiť obvodnému úradu v sídle kraja. Ak tak nespraví, môže podľa návrhu zákona dostať pokutu vo výške 3319 eur. Zároveň mu zanikne pracovnoprávny, štátnozamestnanecký či služobný pomer, na základe ktorého vykonáva povolanie, pri ktorom je nutné štátne občianstvo SR. Zákon podporia koaličné strany aj opozičné KDH.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5392834/ziadatel-dvojakeho-...

ikke
31. aug 2011

@nelys ja osobne by som este s tou zmenou obcianstva pockala, (teda pokial sa nechces vydavat, lebo vydajom mas naozaj narok na obe 😉 ), sucasna vlada uz davno hovori o tom, ze to chcu zmenit
http://spravy.pravda.sk/ficov-zakon-o-statnom-o...
http://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=udalost...
😉

nelys
autor
3. sep 2011

ikke dakujem ti velmi pekne za prispevky, vobec som o tom nevedela....urcite pockam ci sa v tom nieco zmeni. Dakujem este raz