Ako sa vzdať ukrajinského občianstva?

27. dec 2024

Ahojte. Vie mi niekto poradiť ako postupovať keď sa chceme vzdať ukrajinského občianstva po nadobudnutí Slovenského? Manžel získal po 28 rokoch SK občianstvo. Ale ukrajinské mu ostalo čiže ma dvojité. On sa na UA len narodil, otec je slovák mama ruska. Príbeh ako sa dostali na UA nie je podstatný no tým, že sa tam narodil mu automaticky pridelili UA občianstvo. Všade kde sa dočítam tak len ako sa vzdať toho Slovenského po nadobudnutí cudzieho občianstva. Písala som aj na konzulárne oddelenie do BA kde sídli veľvyslanectvo UA na Slovensku, žiaľ tam sa dočkať odpovede veľmi mala pravdepodobnosť... popravde už nemám síl to riešiť ale toto dokončiť musíme. Ďakujem za každú odpoveď ale prosím len tie, ktoré majú o tom vedomosť alebo osobnú skúsenosť či skúsenosť blízkej osoby .

deti95060810
27. dec 2024

napíš mi IP

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
earlgrey
27. dec 2024

@thunderdome Mám dcéru s dvojitým občianstvom 😉 takže možné to je...

mateson2004
27. dec 2024

@thunderdome neviem či to tak je v prípade všetkých krajín, ale syn má české aj slovenské.

mateson2004
27. dec 2024

UK občianstvo sa získava narodením na UK? Ja som myslela, že toto ani neexistuje. Prečo získal občianstvo až teraz? Veď po otcovi mal nárok na SK občianstvo. Či nie je to tak? Neber to ako nejaké rýpanie. Celkom ma to prekvapilo. Otec Slovak, mama Ruska a dieťa UK🤦A osobne sa na ten konzulát UK nedá íst opýtať? Syn má 20, narodil sa v BA, ja som papierovačky kvôli CZ občianstvu riešila osobne na veľvyslanectve. V každom prípade držím palce, nech to poriešite.

autor
27. dec 2024

@mateson2004 to je na dlho tento jeho "pribeh". Nechcem to tu rozoberať. No veľvyslanectvo mame jedine v BA, My sme z východu. Len opýtať sa tam je celkom slušná a nákladná cesta. Preto ideme po vlastnej osi. A zisťujem co najlepší spôsob. V pondelok ešte mám jedného žolíka tak sa modlím aby mi zodvihli telefón. A ďakujem pekne♥️

autor
27. dec 2024

@mateson2004 ano ak ziska slovenské napr lebo sa narodil v CZ tak ma aj aj. A to ma aj muž. Ale UA sa chce vzdať

mateson2004
27. dec 2024

Chápem ho.

sense
27. dec 2024

Keď prepadne pas, nech nový neobnoví. A tým že má už SVK občianstvo nemusí nikde uvádzať že má aj Ukrajinske

mateson2004
27. dec 2024

@sense tým, že neobnoví pas to UK občianstvo nestratí. Ukrajinci ho budú stále evidovať ako svojho občana. A to je predpokladám to, čo nechce

sense
27. dec 2024

@mateson2004 občianstvo nestratí ale nemusí ho ani nikde uvádzať.
Mňa napr na slovenskom konzuláte upozornili že ak zabudnem predĺžit pás (občiansky už dávno nemám, keďže nemám ani TP na Slovensku) tak v prípade obnovenia pásu budem musieť dokladovať že som naozaj občanom Slovenskej republiky lebo mi nikto len tak nový pas nevystavi. Vzhľad k tomu že nemá žiaden platný doklad totožnosti.

A ono kebz im tak veľmi na to záleží tak tu cestu z východu do Bratislavy absolvujú. Prípadne na ukrajinské úrady to majú zrejme blizsie

domak2
27. dec 2024

Na veľvyslanectvo sa dá určite napísať email. Nemusíte tam chodiť osobne.

prasiatko30
27. dec 2024

@sense to, ze ma neplatny ua pas neznamena, ze prestal byt UA občanom.

Neviem ako to maju v UA, skuste hladat na ministerstve vnutra UA - neviem v akom stave je to teraz a ci vobec dobre funguju, ale tam by ste mohli ziskat informacie, ktore by mohli pomoct.

mateson2004
27. dec 2024

@sense to že ho on nikde neuvedie, nerieši jeho problém. UK ho stále vedú ako svojho občana. Neviem či sa úplne chápeme. On žije na SK , jemu je fuk či tu niekde uvedie že je UK občan. On chce aby ho UK nepovažovalo za svojho občana.

mateson2004
27. dec 2024

@domak2 nikto jej neodpovedá, písala to.

domak2
27. dec 2024

@mateson2004 tak sú sviatky, pochybujem ze na veľvyslanectve sa idú pretrhnut kto skôr odpise, asi treba len chvíľu počkať. Väčšinou to nie je vec co sa musí vyriešiť do 24h.

mateson2004
27. dec 2024

@sense ja to mám tak isto s CZ pasom. Nesmie prepadnúť , musela by som dokladovať. TP mám na SK, občianstvo mám iba české

mateson2004
27. dec 2024

@domak2 toto nebude problém sviatkov, myslím si.

domak2
27. dec 2024

@mateson2004 ja mam skúsenosti len s veľvyslanectvom v anglicku, už dávnejšie a tiež to netrvalo par minút ale nakoniec boli nápomocní.

sense
27. dec 2024

@mateson2004 ja viem že pred pár rokmi keby som žiadala o Švajčiarske občianstvo tak o slovenské automoticky prídem. Tento zákon sa pred pár rokmi našťastie zmenil a už sa dajú ponechať obe, prv to bolo len v prípade sobáša so svajciarom alebo narodením vo Švajčiarsku (ako napr v prip.dcery)

petracandle
29. dec 2024

@mateson2004 už prestaň s tým UK...UK je United Kingdom. Skratka Ukrajiny je UA. A to nie je nejaká gramatická blbosť ale meníš dosť podstatný význam

mateson2004
29. dec 2024

@petracandle myslím ,že zakladateľka to pochopila.

petracandle
29. dec 2024

@mateson2004 a čo keď to pochopila?! Nabudúce budeš tieto nezmysly písať niekomu, kto to pochopiť nemusí. UK občianstvo je britské a to je "trochu" rozdiel

mateson2004
29. dec 2024

@petracandle prosím ťa , nerob tu zbytočnú drámu. Z ničoho. Takýchto tém, že sa niekto chce vzdať ukrajinského občianstva je tu koľko?

ellie25
1. feb 2025

Dobrý večer, podarilo sa Vám to ?