Blokovanie bankového účtu kvôli exekúcii

andrzey
18. apr 2014

Ahoj, Exmanželka podala na manžela exekútora že nedoplatil dĺžnú sumu 470eur.Exekútora poslali 8.apríla až zo Šale na Oravu. Dal si sumu za castu 144eur.Exekútor dal žiadosť do banky na zablokovanie účtu a dali nás do mínusu 680eur,to urobili,ešte pred splatnou dobou 14 dní od upovedomenia exekúcie.V banke nám povedali,že uposlúchli exekútora a dali nás do mínusu,aj keď nám nedovolili ísť do mínusu,kôli malému prijmu,no exekútor mohol .A na exekúcii povedali,že si to máme riešiť s bankou,lebo teraz musíme platiť debetné úroky.Dnes o dva dni na to nám účet vzrástol o ďalších 180 eur do mínusu,nevieme prečo,za čo,,od koho.Je podaná namietka na exekúciu,ktorú tam už majú od 10.apríla,..Nemali by počkať na vyjadrenie súdu?

kabelkynet1
18. apr 2014

1. V banke Vás nedali do mínusu, oni zablokovali len vyčíslenú sumu exekútorom.
2. Zo zablokovanej čiastky Vám nejdú mínusové úroky, Blokovaná čiastka iba čaká na Vaše príjmy.
3. Zatvorte účet a otvorte si ho v inej banke. Nebude Vám už síce vyplatený kreditný zostatok, ten sa odloží pre exekútora. Takto môžete krátkodobo prežiť v inej banke, kým ten exekútor nepríde nato, že ste v inej banke.

andrzey
autor
18. apr 2014

Nemáme tam žiaden príjem,len materský príspevok vo výške 23eur a účet zrušiť nemôžme,lebo tam máme úver.ďakujem za odpoveď.

linibini
18. apr 2014

pozor, exekútori väčšinou posielajú príkaz na začatie exekúcie do všetkých bánk... a mám taký dojem, že banka účet s exekúciou nezruší, len tak... Po príchode tohto príkazu na začatie exekúcie banka účet zablokuje na požadovanú sumu, ale zatiaľ peniaze nezráža. Tie sa môžu z účtu sťahovať až po príchode exekučného príkazu. Jednoznačne, komunikácia s exekútrom, banka plní jeho pokyny.

arabela283
18. apr 2014

V tomto pripade by som sa informovala priamo v banke, ci je mozne zrusit ucet, nakolko ti z neho nebudu odchadzat splatky uveru. A zda sa mi,ze uz nie je povinnost mat k uveru vedeny osobny ucet v danej banke. Ak nie je banke doruceny prikaz na vykonanie EX, je mozne ucet zrusit. Ale exekutor si ta najde, ak si otvoris ucet v inej banke.

andrzey
autor
18. apr 2014

Nechceme si žiaden účet zakladať,máme tento jeden a máme ho len na platenie úveru a ak sa to bude dať platiť úver aj priamo v banke,tak by to bolo dobré,no pojdem sa opýtať.

vefi89
18. apr 2014

no ale pozor, ak sa nič nezmenilo, soc. dávky nemá nárok brať.. ak zdokladuješ exe, že tam dostávaš soc. dávky, mal by aspoň tie uvoľniť

kabelkynet
18. apr 2014

vefi89 má pravdu, sociálne dávky nepodliehajú exekúcii. Banka ich musí uvolniť, oslov exekútora.

andrzey
autor
18. apr 2014

no to ich asi nezaujímalo,lebo mne nejde nič ani zaplatiť,ani vybrať,asi preto,lebo zamrazili účet,,,keď som sa v banke pýtala,kto nám pozastavil účet,tak na pobočke mi povedala pani ,že ona s tým nič nemá,ona to nevidí,vraj to urobili v centrále banky v BA,no tak asi mám kôli tomu ísť tam.

kabelkynet
18. apr 2014

Pozor, ale zo zablokovaného účtu Vám neodíde splátka za úver. Môžete ju ale vložiť v hotovosti na interný účet banky. banka si splátku zúčtuje z neho. To Vám musí banka umožniť. Majú množstvo vlastných tzv. prevodových účtov.

andrzey
autor
18. apr 2014

áno toto som už zisťovala,vraj to môžem aj osobne v banke na číslo úverového účtu .Len teraz neviem,keď sme si brali úver,tak nám hovorili o minimálnom vklade na účet raz toľko koľko je mesačná splátka úveru,teraz bude splátka väčšia?

kabelkynet
18. apr 2014

Pani na prepážke pravdepodobne presne nevie postupy so sociálnymi dávkami a exekúciami. Jej povinnosťou je ale zavolať na centrálu do BA informovať sa o tom, ako má postupovať, keď boli klientke čiže Vám zablokované sociálne dávky. Trvajte na tom, niekedy kočky v banke musia robiť všetko a tak sa stáva, že 60% práce nerozumejú. Prípadne choďte na sociálnu poisťovňu a poraďte sa tam čo máte robiť.

kabelkynet
18. apr 2014

minimum na účte nemá nič spoločné s výškou splátky. Minimum na účte si vymyslela banka pre vlastný profit.
Tak sa jej lepšie pozerá na Váš účet.

andrzey
autor
18. apr 2014

Ďakujem pekne všetkým za rady.

matik1
18. apr 2014

@andrzey ahoj, píšeš, že na účet Ti ide materský príspevok v sume 23€? Určite je to materský príspevok zo Sociálnej poisťovne? Nezdá sa mi výška tej sumy.

draik
18. apr 2014

Exekútor blokuje účet ešte predtým, než posiela upovedomenie o začatí exekúcie. V opačnom prípade by dlžníci vybrali peniaze. V súčasnej fáze sú peniaze len blokované, zo zákona nie je blokovaná čiastka 99,58 e.

kabelkynet
18. apr 2014

Exekútor posiela dva doklady.
1. Upovedomenie o začatí exekúcie, na základe tohto dokladu banka blokuje peniaze.
po uplynutí zákonom stanovených lehôt posiela doklad č. 2
2. Výkon exekúcie . na základe druhého dokladu banka odosiela prostriedky do výšky kreditu na účte. Samozrejme na vlastné poplatky banky si niečo nechá. Aspoň na bežiaci mesiac.
Takže peniaze sa ešte dajú zachrániť, kým ich banka neodpíše.

andrzey
autor
18. apr 2014

matik1 nie nie materský,ale prídavok na dieťa som myslela,prepáč.

andrzey
autor
18. apr 2014

A čo keď žiadne peniaze na účet nechodia,,z čoho to stiahnú?čo budú robiť ďalej?

matik1
18. apr 2014

@andrzey aj som si myslela...ja by som sa informovala na ÚPSVaR, či môže exekútor dať zablokovať účet, keď tam máš len PnD. Majú tam právne oddelenie, skús tam. Príp. rovno kontaktuj exekútora, nech Ti to vysvetlí. Mne sa nezdá, že by mohol na PnD siahnuť, myslím, že sa to vyrieši...ak tam máš teda naozaj mesačne len ten príjem.

andrzey
autor
18. apr 2014

ďakujem

draik
18. apr 2014

@matik1
Exekutor blokuje ucet ako taky. Nevie, aky je tam zostatok, ani odkial tam peniaze prisli. Socialne davky je mozne si nechat vyplacat postou.

draik
18. apr 2014

@andrzey
Ucet zostane zablokovany, exekutor bude hladat dalsi majetok.

matik1
18. apr 2014

@draik preto ho treba kontaktovať a situáciu opísať. Pokiaľ tam má PnD ako píše, exekútor by na ne nemal siahnuť. Nepíše, žeby jej tam chodili sociálne dávky...áno je možné, aby sociálne dávky ÚPSVaR posielal poštou, ak o to klient na základe žiadosti požiada. To isté môže urobiť aj s PnD...

zana7
7. júl 2015

Ahojte. Viete niekto ako to je u zamestnávateľa so zrážkami zo mzdy?? Keď má muž určené výživné na mňa ako na slobodnú matku a aj na dcérku, mzdárka prihliada na prechodný pobyt ... Akože sme druh a družka. A stiahne mu dajme tomu 130 eur ...priklad... Ak by sme boli manželia..stiahne mu viac alebo menej? A môžu mňa po svadbe bombardovať exekútori? Ďakujem :D

sebastian222
13. júl 2017

Dobry den chcela by som poradiť exetur my zablokoval dva účty na ktorých som mala peniaze na jednom účte som mala 73 eur a na druhom 827 eur a dlžná suma exeturovi je 853 eur mám zablokované obydva účty ani s jedného nemôžem vybrať peniaze čo mám teraz robiť Ďakujem za odpovede

marian40
11. aug 2018

Koľko mi musí nechať exekútor na živobytie

evittam
11. aug 2018

@marian40 Zivotne minimum.

patulkaaaaa
13. jún 2021

Ahojte chcem sa opýtať a poradiť Keď dakto ma exekútora a ten exekútor siahne na účet že dá ho do mínusu a na ten účet chodia inej osoby peniaze a chodia z úradu práce.. Môže si ta osoba z banky vypýtať peniaze? Ďakujem