Ahojte,
v auguste mi končím rodicak s 1.dietatom a ďalšia materska mi začína niekedy v decembri.
Brala som to ako samozrejmosť ze ma gynekológ vypíše na PN ze ho nejak presvedčím.
No lenže dneska mi moje plány zrušil ze nemá na to dôvod.
Do práce sa nechcem vrátiť na tu chvíľu a výpoveď s podporou si chcem nechať po ukončení RD po 2.dietati.
Je niečo za co by ma mohol obvodný vypísať?
Napríklad ze mam kŕčové žily alebo bolesť krížov ktoré sa s tehotenstvom zhoršujú?
A uvedomujes si, ze pri pn treba dodrziavat liecebny rezim / vychadzky, ak su?
@lenka280821 a akú máš prácu? Je to trochu špekulatívne ako zostať doma čo najdlhšie, ale budis. A áno ,zabudni na celodenné pobehovanie kade tade. Dostaneš 4 h denne vychádzok ( a tie ti nemusí dať hneď od začiatku) rozdelené na doobedie a poobedie.
Neda sa ti vycerpat nahromadena dovolenka zatial?
Pri kŕčových žilách tá pošle na cievne výš.a urobí sa záver.ktory na PN nemusí stačiť.pri bolestiach chrbtice pôjdeš min.na rehabilitácie.aj keď tá liečba v teh.je obmedzená...nie je to tak.ze budeš si doma sedieť a brat PN bez liečby
O zdravých mladých vychcanych ženách čo sa im nechce robiť si myslím svoje lekár si myslí tiež....
@zuzanaete veľmi rada ich budem dodržiavať 😄
@marianeta nič náročné,dá sa povedať ze prevazne sedavu ale sú tam 12 a viac hodinová pracovná doba..a to je môj dôvod prečo sa tej prace chcem vyhnúť kvôli môjmu dietatu ktoré nebudem moc mat kde na tak dlho nechávať
@sulejmanka no aj nad tým som sa zamyslala len neviem ci jej mam až tak vela
@janinah áno som vychcana nehanbím sa za to ,preto sa tu pytam 🤣🤣🤣keby nie idem do roboty 🤣🤣🤣
vycerpat dovolenku v praci a potom PN na mesiac dva max
@lenka280821 si trapna s tymi vyrehotanymi smajlami. Vybav si neplatene volno u zamestnavatela, prihlas sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov aby ti platili zdravotku, alebo si ju plat sama ak ti neplatene volno nedaju. Alebo chod na UP.
Kym nema lekar dovod vypisat ta na PN preco by to robil? Zdravu zenu, ktora spekuluje ako vydrbat so systemom? Mas viac zakonnych moznosti ako sa vyhnut praci a pritom nemusis odrbavat system.
@viestta niekto mi nadáva ale ja som ta trápna, ved ja neviem akoby ste zo svojho dávali vás to tu serie.
Áno viem aj o takejto možnosti ale to by som ostala bez príjmu a PN mam predsa platenu😎
@lenka280821 ja som bola na pnke kvoli extremnemu zvracaniu,ale bola som aj v nemocnici na infuziach,a kvoli zvracaniu som nepriberala do 6mesiaca.ja som nebola schopna fungovat,ale neviem ci ti teraz da gynda pnku kedze vie ze cielene ides po nej
@lenka280821 5 mesiacov PN je celkom dosť bez nejakého reálneho dôvodu, chápala by som ešte tak 2-3 týždne, že to už je nic... ja som tiež tehotná, ma MD idem v októbri, ale ani by ma nenapadlo nechať sa dobrovolne zavrieť doma na cele mesiace s obmedzenými vychadzkami, zvlast ak by som už 1 dieťa mala. Vyčerpaj dovolenku a potom si dohodni so zamestnávateľom HO, podľa mna ti už aj tak nikto nic poriadne nedá pred odchodom robit…
@lenka280821 ano, z mojho to ide. Ide to z penazi kazdeho, kto plati odvody, takze ano, nie je nam po voli ked sa daju nase peniaze tym, ktori ich nepotrebuju
@lenka280821 tak najskôr choď na to tak ,že poziadas zamestnávateľa o skrátenie pracovnej doby to by ti ako tehotnej mal umožniť a vyčerpaj nahromadenú dovolenku, a až potom choď na PN.. nejaká alikvotna časť dovolenky ti nabehla aj počas čerpania materského, + ak ti zostala nejaká stará nevycerpana,ak ti tu samozrejme nepreplatli už. Ja som po druhej materskej mala celkovo 36 dní dovolenky.
Ty si občan teda.. Materské ,rodicak, potom PN ,zasa materské a zasa rodicak,potom podpora🤦.. toľko si ani do SP neodviedla čo ti vyplatia.. A áno aj my ti prispejeme. Hádam si nemyslíš, že za tie dva roky čo si pred prvou materskou odviedla do SP s arovna tomu čo ti bolo vyplatené a bude.
@marianeta ďakujem za radu...ved kľud nevieš koľko mam rokov a koľko som už rokov predtým to všetkým odrobila
@viestta tak si chod pýtať tie peniaze od štátu 🤷♀️nikto ti nič nedá zadarmo tak prečo niečo nevyužiť..cigáni celý život spekuluju aby nerobili a dobre
Ja tu cchem radu a miesto toho do mňa sa budeš navazat...vadí ti môj príspevok no tak prosím chod ďalej čítať ine
@lenka280821 tak asi nemáš veľa keď máš malé deti
@lenka280821 ja si peniaze od statu pytat nemusism. Vyplacaju mi to na co mam narok, teda rodinne pridavky a danovy bonus. Ja nechodim na vymyslene PN lebo sa mi to hodi do kramu. A ano, budem sa do teba navazat, pretoze okrem vymyslenej PN mas dalsie moznosti v ramci zakona aby si sa mohla starat o dieta a zaroven nevyzierala system.
Ked si chra, PN dostanes. Ked si zdrava tak nie si pracenschopna ale neochotna pracovat. A to su dve rozne vec. Ked ostanes bez prijmu, tak ma vas zivit otec rodiny. Je to jeho povinnost. "Stat" vas zivit nemusi, kym na to nemate zakonny narok. Vy ste si spravili deti, vy sa postarajte. Bodka.
@lenka280821 ale istým spôsobom dávame zo svojho, milá autorka. Koľko máš odpracovaného? Platíme poctivo odvody do SP, ZP a naše peniaze idú aj takým vychancom, ktorí sa snažia obabrat systém dlhodobými Pnkami (nemyslím ľudí, ktorí si REALNE na PN z vážnych dôvodov), nekonečnými rodicovskymj a podobne.
Ďakujem za tipy rady majte sa👋
@lenka280821 samozrejme, ze davame zo svojho, system solidarity predsa funguje tak, ze tvoju neopravnenu PN ti platia vsetci, ktori prispievaju do socialnej poistovne 🙈. Aktualne som tiez tehotna, celodenne nevolnosti, nonstop vracanie, zavraty…napriek tomu dufam, ze coskoro pominu a nebudem musiet byt zbytocne dlho na PN. Ja mam fakt odpor k lenivym zenam…
@lenka280821 a ty si myslis ze z coho ti to bude vyplacane? Z platov politikov? Tiez asi nemas 2x nejake vyssie povedomie. Ja len dufam ze kazdemu odrbavacovi sa to raz vrati. Kludne mlozes ist na neplatene volno
a cudujes sa lekarovi, ze Ti nechce dat PN na niekolko mesiacov, ked na to nema dovod? aj oni su kontrolovany zo socialnej poistovne
@viestta mna stve, ze kvoli takym vychcanym zenam su potom niektori gyn celkovo podozrievavi a neposlu potom mozno na PN zenu, ktora to naozaj potrebuje. Ked si predstavim, ze aktualne ledva zijem vdaka infuzkam z nemocky a mam vycitky, ze v praci za mna musia hladat nahradu a potom citam take nieco..tlak mi hned na 200 ide😂
@rivini ja som pregrcala tri mesiace, prezila na par piskotach denne, a to som par tyzdnov o hlade aj do roboty chodila, az ked som schudla tak ma vypisali. Ked som konecne mohla jest skoncila som v nemocnici lebo som sa vysypala tak, ze ma uz kozna ani domov pre pyzamo nepustila, rovno ma sanitka viezla do nemocnice na infuzie. Posledne dva mesiace tehotenstva som odrobila, pretoze uz mi nic nebolo. A tu pani nema kde dat dieta, tak "chce" PN... 🙄
konecne doslo aj na moje slova, som rada ze si tu viaceri uvedomujeme , ako velmi sa zneuziva nas system, a este potom na nas ukazu tie prave, ze my sme tie, co zavidime a nedoprajeme.
a konecne mudry doktor, ktory nedava PN hala bala.
velmi zle je ten teho prispevok, kazda sa hadze na PN, lebo vsak tehotensky im dorovnava plat.
a chapem ze su maminy, co naozaj musia byt PN, ale NEchapem matky, ktorym sa jednoducho nechce robit a este sa k tomu otvorene priznaju.
na grc.
ja som robila do 7m az som skoncila v nemocke skrz tlak.
prve tri mesiace som grcala 3 x denne v robote, a bolo mi zle a vsetko bolelo ale makala som.
ziadna PN nebola. ani ma nenapadlo to zneuzit.
@viestta a potom príde čas, keď bude vyčerpaná z novorodenca a trojrocaka a bude plakať ,že jej dieťa nechcú vziať do škôlky a že to nieje spravodlivé 😀. Teraz mala šancu ako pracujúca matka zabezpečiť dieťaťu miesto v škôlke a keď bude na prášky mohlo tam aspoň na pol dňa ísť aby si oddýchla .
@lenka280821 mňa obvodná vypísala na pnku kôli bolesti chrbta a veľkej únave v tehotenstve.