Čo všetko treba po pôrode vybaviť?

haasa
17. júl 2009

Ahojte, snazila som s najst nejake zhrnutie toho co vsetko treba vybavit po porode podla novych zakonov (socialka a pod.). Nemate niekto cerstve skusenosti a prehlad co vsetko teba vybavit a dokedy?? Dakujem velmi pekne....

jaduska
17. júl 2009

- prihlásiť sa do sociálnej poisťovne ako osoba starajúca sa o dieťa, aby za teba štát platil poistné na dôchodkové poistenie - to treba do 45 dní od narodenia dieťaťa,
- prihlásiť dieťa do zdravotnej poisťovne,
- na ÚPSVaR - žiadosť o rodinné prídavky, žiadosť o príspevok pri narodení dieťaťa, žiadosť o príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa, ak nemáš nárok na materské, tak aj žiadosť o rodičovský príspevok
- otec dieťa - ak je zamestnanec a spĺňa všetky podmienky podľa zákona o dani z príjmov, tak má nárok na daňový bonus -treba požiadať zamestnávateľa
- ku všetkému treba kópiu rodného listu

haasa
autor
21. júl 2009

jaduska: dakujem velmi pekne za pomoc 🙂

lillie79
24. júl 2009

ahoj jaduska,
nie je nahodou info takze, ze do 8 dni od narodenia treba prihlasit dieta do socialnej poistovne? aspon tak som pocula... a do akeho terminu treba prihlasit do zdravotky? s dietatom po porode treba ist par dni potom k pediatrovi a bez karticky to asi nebude monze, vsak?
kopie rodnych listov bez overenia postacia?
dik za info. 🙂

sisinka76
24. júl 2009

lilllie79, k pediatrovi mozes chodit s malym 30 dni na svoju karticku poistenca, potom uz musi mat svoju
ano, stacia kopie, nemusia byt overene

lillie79
24. júl 2009

sisinka 76
dik velmi pekne za info 😉
to znamena, ze potom aj dieta musim dat do tej istej poistovne alebo ho mozem nahlasit do inej?

sisinka76
24. júl 2009

nie, preco? mozes do hociktorej, ja som vo vseobecnej a syn je v spolocnej a nebol problem

haasa
autor
24. júl 2009

Ahojte dnes som bola u nas na socialke ze sa prihlasim ako osoba starajúca sa o dieťa, aby za mna štát platil poistné na dôchodkové poistenie, ale povedali mi ze nic take netreba....lebo vsade citam ze po narodeni dietata treba odniest kopiu RL dietata a vypisat cestne prehlasenie ze nevykonavam ziadnu zarobkovu cinnost....ale nic take odo mna nechceli....ani RL...staci teda len zaniet papier Oznamenie sporitela o ucasti na starobnom dochodkovom sporeni cast A??

lillie79
24. júl 2009

no ja neviem ako je to presne, ale dnes som bola v praci a tam mi povedali kocky, ze bud im prinesiem RL dietatka a oni ho odnesu alebo si to odnesiem sama. vraj sa nic nevypisuje, ze oni ma nahlasia na socialne, ze som na MD od toho ktoreho datumu a potom k tomu iba pripoja RL dietatka, ked sa narodi.

jedine co mi povedali, ze ak mam druhy pilier, tak si musim vypisat tlacivo (ziadost), aby pocas MD stat za mna platil do druheho piliera, lebo ak tak neurobim, tak mi stat nebude prispievat a teda sa mi to pozastavi automaticky.

gapa
24. júl 2009

lilie, haasa,
bacha na to!
to čo píšete o oznámení sporitela o účasti na dôchod.sporení, je pravda, to treba doručiť na SP do 30dní od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o priznaní materksého. Ak ste zamestnané alebo SZčO "povinne" poistené v soc.poistovni, tak sa vypíše časť A. Ak ste nezamestnané alebo szčo bez povinného poistenia v SP alebo nie ste v II.piliery, tak netreba nič.

Ale potom, ked končí poberanie materksého u zamestnaných mamičiek alebo mamičiek SZčo s povinným poistením v SP (u tých v prípade, ak splnajú podmienku riadnej starostlivosti o dieťa, t.j. nevykonávajú zárobkovú činnosť), treba najneskôr v den po ukončení poberania materského zájsť na SP s tou prihláškou na RLFO s rodným listom dieťaťa + vyhlásenie o riadnej starostlivosti + oznámením o sporitelovi (vyplnič časť B!!!)

Ak ste ale nezamestnané alebo SZčO bez povinného poistenia v SP, tak treba podať prihlášku na SP do 45dní od pôrodu.

A rodný list iste pošlite aj na oddelenie nem.dávkok soc.poistovni, odkial poberáte materské. Inak vám budú písať list, príp. pozastavia vyplácanie materského. Pozor, pri dvojičkách a viac detoch, treba RL všetkých detí!! A do zamestnania najlepšie tiež poslať RL, aby vedeli dokedy môžete čerpať RD a môžte hned požiadať o čerpanie RD (t.j. dokedy).

gapa
24. júl 2009

Ak vám počas poberania materského končí prac.pomer, tak si radšej zistite, ako podvávať prihlášku. Záleží od konkrétneho dátumu (či skončilo pred pôrodom, či kolko po pôrode), no ak to zovšeobecním, tak ak skončí PP po pôrode, tak pravdepodobne treba podať prihlášku hned den po ukončením PP.

lillie79
25. júl 2009

raona
dik za linku, je to tam zrozumitelne rozpisane 😉
gapa
RL som myslela odniest na nemocenske. kocky u mna v praci povedali, ze staci ak im to prinesiem a oni mi to tam odnesu, keby som nestihala ci manzel...
II. pilier treba ist osobne a este je fajn ist pred porodom, aby mi platil stat.

gapa
25. júl 2009

v tom linku je to fakt pekne porozpisované, len to dôchodkové je už neaktuálne. škoda, že to neaktualizovali. To platilo do 31.12.08.

gapa
25. júl 2009

... teda nepozerala som celý ten link, či je ostatné aktuálne (napr. príplatok k príspevku pri narodení, príspevok na starostlivosť o dieťa, ak zamestnaná mamička má viac detí do 3-och rokov ...)

dzina
26. júl 2009

chcem sa opýtať, ak mi končí MD 16.8.2009 kedy treba ísť s tým papierom na UPSVaR? a treba predtym ísť na tú sociálku či až cestou t UPSVaR?ďakujem

ivkaivka
26. júl 2009

Mozete niektora rozpisat co s tym II.pilierom? Mam v tom zmatok. Co vlastne treba, kedy, kde. Som zamestnana (na dobu neurcitu) som v II. pilieri na MD som nastupila 14.7., termin porodu mam 25.8. Vopred dakujem.

mishusha
27. júl 2009

ivkaivka, jednoducho chod do soc.poistovne... a povedz, ze chces, aby ti do II.piliera nadalej platill stat..aj pocas materskej...a daju ti vyplnit to tlacivo.... (to budes musiet asi aj zamestnavatelovi dat potvrdit... ja si to uz nepamatam... mne to sefka vyplnila 🙂 a ja som si to bola len zaniest..., aku ja mam super seeefku 😀 )
ja som tiez na dobu neurcitu....

gapa
27. júl 2009

ivkaivka,
ak si zamestnaná na dobu neurčitú a máš nárok na materské a si v II.piliery, tak:

- do 30dní od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o priznaní materského (pravdepodobne je to den doručenia, ak sa neodvolávaš) treba poslať na SP "oznámenie sporitela o účasti na starobnom dôchodkovom sporení", kde vyplníš "časť A"

- najneskôr prvý den čerpania RD/t.j. den po ukončení poberania materského treba odniesť na SP prihlášku na tlačive RLFO
+ kopiu rodného listu dieťaťa
+ vyhlásenie o riadnej starostlivosti
+ oznámenie sporitela o účasti na starobnom dôch.sporení, kde vyplníš a podpíšeš časť B

mimkaa10
27. júl 2009

gapa
platí tento postup, ktorý si popísala aj v prípade, ak som zamestnaná na dobu určitú?
PP mi totiž končí v priebehu trvania MD a pri prechode z MD na RD už nebudem zamestnaná...

gapa
27. júl 2009

mimkaa,
nezaručím ti, čo napíšem, no podla mna u teba je to tak, že si musíš podať tú prihlášku nie v den po ukončení poberania materského ale najneskôr v prvý den, kedy už nebudeš zamestnaná.

Lebo mamičky zamestnané sa prihlasujú preto v prvý den RD, lebo zamestnávatel od prvého dna RD nahlasuje do SP "PRERUšENIE poistenia". Ale u teba zamestnávatel podá ODHLAšKU z poistenia už posledným dnom PP.

gapa
27. júl 2009

Ak by tvoj PP skončil až počas RD, tak je to jedno, lebo prihlášku máš už podanú.

A daj vedieť, ak to budeš zisťovať aj v soc.poisťovni, či sa nemýlim 😉

dzina
27. júl 2009

baby, čo znamená to RLFO?reg.list fyz.osoby? a môžete mi niektorá odpovedaď na vyššie položenú otázku?ďakujem

mimkaa10
28. júl 2009

ďakujem gapa
zistím, napíšem

gapa
28. júl 2009

dzina,

asi najlepšie si zobrať najprv tlačivo z UPSVaR, vyplniť ho, odniesť na SP odkial ti vyplácajú materskú. Hned si môžeš dať aj prihlášku na dôchodkové poistenie, ak je to tiež SP podla tvojho bydliska (nemusí byť zhodná so SP podla sídla firmy)

Potom, ked ti pošlú/zájdeš si osobne na SP pre potvrdené tlačivo z UPSVaR o dlžke a výške poberanej materskej, tak môžeš zájsť na UPSVaR požiadať o RP aj pred ukončením MD, ale určite pred ukončením augusta.

A treba sa snažiť dávať jasné otázky 😉 . Aspon ja si nie som istá, či sa pýtaš na rodič.príspvok alebo niečo iné.

RLFO je reg.list.fyz.osoby ako píšeš.

ivkaivka
28. júl 2009

gapa, mne ziadne rozhodnutie o nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o priznaní materského neprislo. Ja som papier od gynekologa - teda o materskej odovzdala ekonomke v praci a to bolo vsetko. Dufam, ze som nieco nepresvihla. ☹

gapa
28. júl 2009

ivkaivka,
nič také ani sp neposiela. Príde ti len rozhodnutie o priznaní materského alebo zamietnutí.

ivkaivka
28. júl 2009

A to rozhodnutie o priznani resp.zamietnuti pride od koho? A potom ak priznaju, co s tym? Ja som asi fakt tupa na take veci... .

dzina
28. júl 2009

gapa:
ja mám doma tlačivo "Potvrdenie o nároku na materské na účely poskytovania rodičovského príspevku" , takže skúsim položiť tú otázku takto:
S týmto mojím tlačivom treba zájsť najskôr na SP dať to potvrdiť a odtiaľ ísť na ÚPSVaR?
a na ÚPSVaR mi dajú ešte aj vypísať "Žiadosť o poberanie rodičovského príspevku"?
Čiže potrebujem k rodičovskému 2tlačivá , či ako to je, ja mám v tom naozaj španielsku dedinu".
A ešte jedna vec,ak pôjdem napr. 5.8.2009 s tými papiermi a materská mi končí 16.8.2009 nebudú mi frflať, že to má ešte čas?
ďakujem pekne za odpovede.

gapa
28. júl 2009

áno, treba dve tlačívá, neviem aké ostatné prílohy, okrem nap. RL dieťaťa, si pozri na tlačive žiadosť o RP. U nás nefrflali, bola som skôr cca o týžden.

tinad
18. okt 2009

Maminky, vedela by mi niektora poradit co vsetko vybavyt po narodeni dietatka? onedlho mam termin a chcela by som byt v obraze co treba vybavyt..prosim poradte mi ak mozete..