Dedičské konanie

2. dec 2024

Dobrý deň, chcem sa spýtať.. Pri dedičskom konaní, musí notár upovedomiť dedičov o majetku ci dlhoch na začiatku? Ci sa najprv musia vyjadriť ze sa zriekaju/chcú dediť a až potom oboznámi o aký majetok sa jedna? Vďaka.

chrobak7
2. dec 2024

Na základe čoho by si sa chcel rozhodnúť, či dedičsvo prijímaš alebo odmienteš, ak nevieš, čo je predmetom dedičstva? Notár najprv zistí majetok zosnulého - predmet dedičstva a potom sa dediči vyjadrujú.

draik
2. dec 2024

Nie. O všetkých dlhoch info ani nemusí mať, pretože nie je povinnosťou veriteľov ich prihlásiť. V každom prípade dedič zodpovedá za dlhy poručiteľa len do výšky nadobudnutého dedičstva.

autor
2. dec 2024

@chrobak7 otázka bola iná. Ci notár oboznámi pred alebo po vyjadrení dedičov.
Notár to ma zistené, bude dedičské konanie, kde sa dedičia vyjadria ci príjmaju alebo odmietajú dedičstvo. Ja sa pýtam, či ich upovedomí pred alebo po vyjadrení.
@draik

chrobak7
2. dec 2024

Notár oboznámi dedičov, čo je predmetom dedičstva. Jasné, že nie o všetkom musí vedieť, nejaký majetok či dlhy sa môžu objaviť aj neskôr, ale s tým, čo má zistené, ich oboznámi. Potom sa môžu vyjadriť, či prijímajú alebo odmietajú. Nakoniec notár spíše zápisnicu.

Ak sa nejaký dedič rozhodne prijať či odmietnuť dedičstvo, tak neskôr už toto rozhodnutie nemôže zmeniť, aj keby sa objavil nejaký nový majetok.

Na druhej strane, ak nejaký veriteľ neprihlásil svoju pohľadávku do dedičského konania, po skončení konania ju už nemôže dodatočne prihlásiť.

autor
2. dec 2024

@chrobak7 ďakujem za odpoveď.

mariska1989
2. dec 2024

Upovedomí najskôr. A na konci vyjadrite

draik
2. dec 2024

Aby nedošlo k zlému pochopeniu, tak pre istotu upozorňujem, že veriteľ môže svoju pohľadávku voči poručiteľovi vymáhať od dedičov aj vtedy, ak ju do dedičstva neprihlásil.

bielasovicka
2. dec 2024

Notar hneď na začiatku pojednávania upovedomí dedičov co je predmetom dedičstva. Až potom sa vyjadria dedici. Bola som minulý mesiac

autor
2. dec 2024
59janka
5. feb 2025

@chrobak7 čo v prípade, že notár všetky deti? V mojom prípade sa stalo, že notár "vylustroval" iba moju sestru a brata. A mňa nenašiel. Ak keď to musel vidieť v záveti, kde mňa a brata vydedila na príkaz sestry. Sestra totiž vedela o tom , že by som vzniesla námietku na súd a celkom iste by som bola úspešná. No obdivujem pani notárku, že to nevidela v záveti a má nepozvali. Nedá sa už dedičské napadnúť bolo v nov. 2019
Ale určite by som mala upozorniť na notársku komoru na praktiky pani notárky
Robili ste niečo také? Dajte radu prosím.

chrobak7
5. feb 2025

@59janka Píšeš, že ťa poručiteľ vydedil. V tom prípade si nebola v okruhu dedičov - podľa závetu si nič nededila. Preto notár ani nemal dôvod ťa pozývať na dedičské konanie.

59janka
6. feb 2025

Druhá notárka povedala, že ako dcéra som neopomenuteľný dedič a v prvej často oboznamovania o dedičstve som mala byť prizvaná. mal mi povedať, že ma matka dala vydediť (inak bolo to riadené segrou /chudera matka 95 ročná som presvedčená, že nevedela, čo podpisuje, preto segra zavolal pre istotu 2 susedov manželov a nešla s ňou k notárovi, pretože by so 100% istotou podpis mojej matky neoveril). Ale späť k účasti na pojednávaní - ja som mala dostať šancu sa brániť na súde v časti vydedenie a so 100% istotou by som to vyhrala a teda by som musela zdediť minimálne 1/2 prislúchajúceho podielu ako neopomenuteľný dedič. Som onkologický pacient, s metastázami, pravidelne každý rok a pol operovaný, ožarovaný s chemoterapiami, sama potrebujem starostlivosť to je jedna vec. A druhá sestra mne a dokonca aj matkiným 2 sestrám bránila návštevy - dostali sme sa iba po bránu. Keď mala 90 rokov chceli sme aspoň vtedy prísť - jej odpoveď bola "v žiadnom prípade" sú na to 3 svedkovia. Idem podať sťažnosť na notársku komoru na pani notárku a tiež to dám do občan za dverami, aby sa ostatní ľudia dozvedeli - aké praktiky robia notári. A chodili sa pýtať na príslušný súd, či už je stanovený notár na výkon dedičského konania. Ak by ich nepozval môžu do 5 rokov napadnúť na súde a dať ho otvoriť. Ja som premeškala 2 mesiace smola. inak by som to už riešila. Len, žiaľ ja musím riešiť moje zdravie a som rada, keď sa ráno zobudím.