Kto bude platiť nemocenské ak prídem na Slovensko?

hameeda
23. sep 2011

Chcem sa opytat ci tu mate niekto skusenost,,ked som v zahranici,,a na deti nepoberam matersku ani som nepoberala, ani ziadny prispevok alebo nieco. Deti maju slovenske rodne listy. Ako to je teraz ked pridem na slovensko? Na slovensku nie som nikde evidovana, nemocenske si platim sama. Teraz ked pridem musim sa ist niekde hlasit?Alebo hlasit deti? Matersku nechcem poberat, ani nic nechcem poberat, ale ako to bude s nemocenskym poistenim,musim ho platit ja? Alebo kto?

gapa
26. sep 2011

@hameeda
nemocenské poistenie v soc.poistovni nie je povinné, len ak si sa dobrovolne nan prihlásila, tak si povinná ho platiť.

Povinné je len zdravotné v zdr. poistovni ak nie si zdr.poistená inde.
Môžeš byť zdr.poistená štátom bud ako poberatel materského, rodič.príspevku alebo ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov.

Ale možno záleží od trvalého pobytu alebo prechodného, to najlepšie zistiť priamo na zdr.poistovni a možno budeš potrebovať nejaké potvrdenie o tom, kde si si doteraz zdr.poistenie platila, ale v tomto sa bohužial nevyznám.

gapa
26. sep 2011

ešte tolko:
zdr.poistenie je na lekársku starostlivost, nemocnice, lieky,

nem.poistenie slúži na vyplácanie nemocneského, ošetrovného, materského..

hameeda
autor
26. sep 2011

dik viem zdravotne si platim sama, ale teraz neviem deti zatial nie su prihlasene v ziadnej poistovni tak vlastne ani neviem kde ich nahlasit uz som stratila prehlad