Môže dostať dieťa dvojité občianstvo?

jarkazdan
11. jún 2009

Ahojte vsetci, velmi rada sa k vam pripajam, lebo som sa chcela nielen informovat, ale aj podakovat za vsetky uzitocne rady, ktore som tu nasla.
Zijem v UK uz 3 roky, vydala som sa za poliaka na rodeneho v Cechach, a kedze cakame za necele dva mesiace babo, chcela som sa opytat ako to bude s baby obcianstvom????
A tiez pozdravujem petka82 ,ktora mi tiez vela poradila. A zistila som,ze tiez su v podobnej situacii rozhodovania,kde pojdu byvat ( mozno do PL alebo na SK).Nevies, nahodou,ako je to s dvojitym obcianstvom?Ma nase dieta pravo na SK-PL Obcianstvo? Existuje take vobec???

Vopred dakujem za uzitocne odpovede 🙂 🙂 🙂

vroni
11. jún 2009

Nie som petka, ale pokial viem, Polsko dvojite obcianstvo nepovoluje (to tvrdili kolegyni Polke, ked chcela mat dvojite obcianstvo)

andzi
12. jún 2009

Nielen Poľsko, ale ani iné štáty dvojité občianstvo nepovoľujú. Najlepšie je opýtať sa na poľskej ambasáde. V zásade však platí princíp, že dieťa sleduje občianstvo jedného z rodičov, čiže môže mať poľské aj slovenské občianstvo podľa toho, ako sa s otcom dohodnete. Otázky nadobúdania štátneho občianstva sú však upravené výlučne vnútroštátnymi predpismi, preto sa treba informovať v štáte, v ktorom plánujete s priateľom žiť. Existujú tzv. medzinárodné zmluvy na zamedzenie dvojitého štátneho občianstva, je to nežiadúci jav, preto sa mu štáty bránia.

markeeta
12. jún 2009

dite muze narozenim ziskat vice statnich obcanstvi, ale dovrsenim dospelosti se rozhoduje, ktere si ponecha. Tot mezinarodni umluvy. Horsi je, kdyby nemelo zadne.

bertica.h
12. jún 2009

myslím,že dvojité občianstvo je skor rarita..
dokonca ani neviem či može amť niekto ČR a SR občianstvo..vždy sa treba jedného vzdať..ale nieosm is istá..baby su múdrejšie,počkaj na ne 😉 😵

tictactoe
12. jún 2009

ja som sa bola pytat ohladom dvojiteho obcianstva u nas na pasovom, ked som si maleho pisala do pasu. slovensko ma povolene dvojite obcianstvo len s niektorymi statmi, tusim ze ich je asi 5, mozno 7, ale pamatam si ze tam boli cesi a kanadania, najlepsie je sa informovat asi osobne na sk ambasade.

bertica.h
12. jún 2009

tic..to je vzájomné?že ked maju SR povolené dvojité občianstvo s čechmi maju aj Česi povolené dvojité so Slovákmi? 😅
Nevieš?

vroni
13. jún 2009

Toto už neplatí. ČR nepovoľuje dvojité občianstvo, takže táto kombinácia nie je možná. Slovensko povoľuje dvojité občianstvo za podmienky, že ho akceptuje aj "tá druhá" krajina. Niektoré krajiny povoľujú viacnásobné občianstvo len deťom (do 18 rokov). 5 až 7 krajín sa mi zdá málo, len v EU viem o šiestich (ktoré to povoľujú, o niektorých neviem, aké majú zákony)

tictactoe
13. jún 2009

no tak ja potom neviem, take info mi dala pani na pasovom ked som tam bola vo februari, takze bude asi najlepsie si zavolat na ambasadu, lebo takto kazdy hovori nieco ine... 😖

vroni
13. jún 2009

Tictactoe, ja som vedela tak ako ty. ČR dvojité občianstvo nepovoľuje, ale nejakú dobu mali Slováci výnimku. Minule som kdesi čítala, že výnimka je zrušená....

vikkinka
18. jún 2009

ahoj, neviete povedat, ako je to s dvojitym obcianstvom v UK, ci dietatu rodicov slovakov pri narodeni v UK daju dvojite obcianstvo a ci take povoluju v SR?

binki
19. jún 2009

všeobecně si myslím, že jsou státy, u kterých není možnost se občanství vzdát, z toho důvodu musí existovat možnost mít občanství 2

pookie
19. jún 2009

Vikkinka, pokial jeden z rodicov nie je Anglican tak anglicke obcianstvo dieta nedostane.

sisi.v
20. jún 2009

mám za manžela cizince (IT), ale malá má oficiálně ČR občanství - v 18ti si může nechat vystavit IT pas a zbytek, ale u dětí je to bezpředmětné.

dianga
21. jún 2009

otec mojho maleho je talian a maly Davide má dvojité obcianstvo... to som ale netusila ze len do osemnástky...

zuzu1980
21. jún 2009

dianga, podla mna slovaci mozu mat dvojite aj po 18-ke, v CR je to inac, preto tie kocky co tu pisu z Ciech maju asi ine info... Nas maly bude mat trojite obcianstvo, podla vsetkeho to nie je problem v ziadnej s danych krajin (jedno po mne, jedno po otcovi a automaticky narodenim aj v krajine kde zijeme) a kdesi som tu na fore citala ze to tak ktosi ma, takze da sa vselico 😀

sartira
16. júl 2009

ahojte,

ja som patrala po takomto info, kedze mam priatela Cecha a chceme aby malo aj ceske obcianstvo, tak tu je dokaz, ze dieta moze mat ceske aj slovenske:

O nabytí státního občanství České republiky není třeba nijak žádat, dítě jej nabývá automaticky ze zákona již narozením. Jedná se pouze o vydání dokladů, kterými se české státní občanství prokazuje, např. cestovní pas, občanský průkaz, v případě dítěte narozeného v zahraničí také o vydání českého rodného listu. Skutečnost, že uvedené doklady nejsou vydány, nic nemění na tom, že dítě má české státní občanství (za splnění výše uvedených podmínek), pouze o tom nedisponuje žádnými doklady. Zjišťování státního občanství České republiky u nezletilé osoby se provádí zpravidla až při vydávání prvního občanského průkazu, popř. dříve, má-li být dítěti vydán cestovní pas nebo požádají-li o zjištění státního občanství dítěte rodiče.

http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/713/_s.1...

slovakia13
17. júl 2009

zuzu
ja teraz akurat riesim obcianstvo malej a tiez som si myslela ,ze automaticky dostane britsky pas,ale nie je to pravda .....jeden z rodicov musi byt prislusnikom tej danej krajiny
dieta dostane automaticky iba rodny list danej krajiny aspon v uk to je tak
otec mojej malej je brit ,tak dufam ,ze sa nam to podari vybavit 😉 a rodit budem tiez v uk

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
niki2
18. júl 2009

Neporadim, jen jak se nekdo ptal CR a SR obcanstvi, tak manzel ho ma, musel splnit nejake podminky. U deti jsme to neresili, maji obe ceske. Ale zrovna u techto dvou si myslim, ze to neni zadna vyhra, navic urednici sami nevedi co s tim, jakmile manzel dostal CR obcanstvi, hned ho zvali vojaci, kdyz rekl, ze byl na vojne na Slovensku, tak chteli, at se vyvaze z armydy SR, to nechtel, tak jen kroutili hlavou a bude to tak se vsim.

niki2
18. júl 2009

Jedinou vyhodu ma u cestovani, podle vizove povinnosti si vybere CR nebo SR pas 😀

najjulinka
21. júl 2009

jarkazdan. Mám Poliaka za manžela a na ambasade nam povedali, že dieta ma na obe občianstva právo... Ale potom som si vyzistila, že v 18ke sa musí rozhodnuť pre jedno z nich 😉

gambi80
22. júl 2009

Ja som Polka a manzela mam Slovaka, mame spolu syna, ktory ma dvoite obcianstvo, a nikto ( ani na ambasade ) mi nepovedal, ze v 18ke sa bude musiet rozhodnut, ake chce obcianstvo. proste bude mat oba pasy.
Ja zijem na Slovensku a momentalne mam polske obc., ale ked budem 5rokov v SR a mam manzela Slovaka mozem poziadat o slovenske obcianstvo. Takze aj ja potom by som sa mala rozhodnut o tym ktore chcem, to je asi blbost??
Trochu je to chaoticky napisane, ale neviem este uplne dobre pisat po slovensky 😉
jarkazdan odporucam zavolat na ambasadu a vsetko sa dozvies. Neviem kde planujes rodit, ale ked nie ste momentalne ani v PL ani v SR, budete mat to trosku komplikovanejsie, lebo ja som jedno obcianstvo mala automatcky.
niech sa vam dari🙂

bertica.h
23. júl 2009

gambi,nezistila by som,že niesi Slovenka 🙂 🙂 😵 😵

gambi80
23. júl 2009

bertica.h dakujem Ti pekne, je to naozaj mile

a este som chcela len povedat, ze na zaklade dvojstrannych zmuv je mozne mat dvoite obcianstvo, nie len SR-PL, vsetko zavisi od teho ci dany stat ma podpisanu taku zmuvu aleb nie

najjulinka
24. júl 2009

gambi ale normalne nejde mať dvojite občianstvo SR-PL... manžel tak kcel... mal len Polske, jeho sestry mali zas len slovenské... ma jedneho rodiča PL a druheho SR a takto si to medzi detmi podelili... a moj muž pred svadbou chcel, že či nema narok na obe občianstva, lebo všetko komplikovane vybavovať... a nedalo sa.... a zmena občianstva by stála nehorazne prachy.... akože občianstvo sa v podstate kupuje.... a nie je to lacný špás... a aj zrieknutie je drahé.... a obe nemohol... ale že deti možu mať obe - to nam povedali na ambasade.....

vroni
25. júl 2009

Gambi, nepovedali vam, ale je to tak. Ty si mozes po piatich rokoch zaziadat o slovenske obcianstvo, ale tym stratis polske. Deti mozu mat vsetky obcianstva rodicov do dovrsenia plnoletosti (hovorim o kombinacii PL SK)

branko77
11. mar 2010

Ahojte, som tu prvý krát a mám otázku....priateľ má dvojité občianstvo a to Slovenské a Švedske, trvalé bydlisko má vo Švedsku, ale fyzicky sa zdržiava na Slovensku. Zamestnaný je vo Švedsku a tak aj tam odvádza dane....tak a vec čo ma trápi je, že akým spôsobom by mohlo nastať právoplatné manželstvo uzatvorené na Slovensku? ak viete pomôžte mi. Ď. ☹

klarika12
12. mar 2010

branko77 ,manzelstvo pravoplatne moze byt kludne aj na slovensku.zajdi si na matriku aj s priatelom povedzte to uradnicke a ona vam da prislusne formulare ktore musite vyplnit.dokonca ak tvoj priatel dolozi nejake doklady moze mat trvaly pobyt aj na slovensku.zajdi na evidenciu obyvatelstva vo vasom meste.

sstefi
19. apr 2010

ja mam možno trošku komplikovanu otazku, ale skusim ...
akože som to ja, aby to bolo zrozumtelnejšie

pochadzam z bosny, žijem v rakusku , priatel je zo slovenska a tiež žije v rakusku. chceme sa zobrať, získam tak slovenske občianstvo?
ja totiž potrebujem stale predlžovať vizum a získaním slov. občianstva by som už nepotrebovala vizum. planujeme však ostat v rakusku.

dakujem

mataharyy
19. apr 2010

Ahoj, aktuálně toto řešíme (už rok 😅 ). Pokud je jeden rodič slovák, druhý např. čech a žijí v "horní dolní" a tam se narodí dítko, tak jediné co tím dítě získá je národnost, občanství má po rodičích, což znamená že s RL který vydala zemně kde se narodilo se jde na matriku, tak vydá další rodný list a je to... U nás je to tak já češka pracovní poměr mi trvá v čr a trvalej pobyt taky, manžel slovák pracovní poměr v sr a trvale hlášen v sr. Žijeme na Slovensku, ale já o občanství momentálně žádat nemůžu (až po pěti letech, kdy tu budu žít), malej se narodil v čechách, dostal českej RL, trvalé bydliště po mě a nastal problém s pojištěním, takže jsme zažádali o vydání slovenského RL a nahlásili malému trvalej pobyt na slovensko (ale máme stále i českej RL a trvalé bydliště), pak jsme malého nahlásili na pojišťovnu na slovensku, ale protože nemůže být pojištěn (jedná se o veřejné, státem placené, pojištění) ve dvou zemích EU, tak jsem sesmolila žádost o zrušení pojištění v čr, poslala jsem jim papír o přihlášení k pojišťovně na slovensku a vrátila jsem kartičku. Pobírám rodičák z čech, přídavky na dítě ze slovenska, všem na úřadě jsem řekla že malej má dva RL a dvě trvalé bysliště a nikdo nic nenamítal, na slovensku mi řekli že s tím není problém a v čechách jen krčí rameny a asi neví, nebo je to jedno... Takže tak 😀
sstefi: o občanství můžeš žádat až po pěti letech a pokud se budete brát v rakousku, tak musíte pak na slovensku dát na matrice oddecí list a oni vám vydají další, slovenskem uznanej oddací list a až pak ti začne běžet ta pětiletá lhůta a nejsem si úplně jistá, jestli to taky není podmíněné tím že musíš mít na slovensku přechodnej pobyt, to se zeptej na cizinecké, nebo tak někde. Hodně štěstí mě už z toho vyřizování hrabe 😀