Môžem uzavrieť CZ- SK licenčnú zmluvu, ak nebývam na Slovensku a neplatím žiadne odvody?

21. sep 2021

ahojte,
bývam v zahraničí už dávno, som odhlásená z vszp aj sociálnej poisťovnne, nemám so sk nič spoločné viac,chcem si privyrobiť v podobe písania kontentu pre jednu web stránku, ale oni nastojčia na tom,že musíme mať licenčnú zmluvu. Ja som im povedala, že ja to nemôžem podpísať, ved si neplatím nič na sk, nechcem si podávať danové ani nič, kvôli tomu by som si musela podávať nie?
ved aj ked som sa z vszp odhlasovala, tak mi povedali, že nemôžem mať nejaky prijem zo slovenska, neviem toto je ceska firma, ale aj tak. Kto to potom zdanuje, ja ci ta ceska firma, ja tomu nechapem. Dá sa to spraviť aj cez zmluvu, či radšej to mám nechať tak ? Neviem, z licenčnej by nemali byť nikde poplatky platené do poisťovni, ale aj tak, čo danové....sice asi ho aj tak budem možno musieť podať na sk, ale neviem toto vobec. Je tu nejaky ekonom ktorý sa v tom vyzna ? Chcem tu pracu a chcem si privyrobit, ale nechcem mat potom s tým problém,
dakujem pekne za info.

denkatn
21. sep 2021

to mas strasne vela otazok, fakt si najdi radsej poradcu, ktory aj pozrie dokumenty. v principe zdanuje a platis odvody v tej krajine kde vykonavas pracu, takze ked to robis v zahranici, aj ked vysledky posielas do Ceska ceskej firme, tak mozes to zahrnut do prijmov a odvodov v tej krajine. ale su vseliake vynimky, aj pojem licencna zmluva je siroky, budes mat prijmy ktore padnu pod kapitalove prijmy? alebo to tak len volas a budes pracovat za odmenu za hodinu prace? alebo len im das licenciu a oni ju budu pouzivat, takto ti nikto neodpovei presne, lebo to je taka siroka otazka ako ked sa niekto opyta ludi na interne: co mam napisat do danoveho priznania.? ked rozhodnujucich je vela okol nosti

deedol
21. sep 2021

ked dlhodobo byvas v zahranici, tak platis vsetky dane aj odvody tam. preco by si mala nieco platit na slovensku?

21oktober
21. sep 2021

na licenčnú zmluvu ti urobí odberateľ zrážku dane podľa autorského zákona . Zrazia ti daň vo výške medzinárodnej zmluvy a tým je buď daň vysporiadaná alebo si môžeš podať daňové priznanie na Slovensku.

21oktober
21. sep 2021

@deedol pretože ide o licenčnú zmluvu , preto .Zdroj príjmu je Slovensko .

autor
21. sep 2021

@denkatn ano mam vela otazok, to je licencia, ktoru im dam za pouzitie mojho textu na ich stranku som platena od clanku.
ide mi len o to, ze do akeho danoveho priznania to mam zahrnut, ci do slovenskeho ci ako?
lebo budem podavat asi aj danove slovenske, lenze ked mam nejaky prijem zo slovenska mne bolo povedane, ze si musim platit odvody do vszp aspon a tie neplatim a ani nemienim platit.

@deedol v zahraničí nepracujem, neplatim odvody, iba zdravotne poistenie zatial, zhanam si pracul,kedze je to slovesnko ceska firma budeme mat zmluvu v slovenskom jazyku, takze musim asi platit slovensku dane nie ?ci?

@21oktober nechapem, tak teda mozem to podpisat a robit na toto, ked to oni zrazia a pojde to daniam na slovensko a co ja , ako neplatic odvodov na slovensku? to je problem ? co odvody do ZP ? nie ze mi pride nejaky nedoplatok za to do vszp, ako raz 250e ked som robila na autorske zmluvy

deedol
21. sep 2021

@21oktober ja som to pochopila tak, ze zdroj prijmu je CR ("ceska firma"). teraz ale autorka pise, ze je to slovensko-ceska firma, tak neviem.
mozno by sa to dalo poriesit zrazkovou danou.
co sa tyka poistenia, pokial viem, zdravotne poistenie sa plati vzdy len v jednom state, nie?

21oktober
21. sep 2021

@deedol zdroj príjmu môže byť aj Slovensko , ak česká firma je prostredník . Potom sa pozerá kto je konečným vlastníkom licencie a kto je konečným užívateľom . Toto by bolo potrebné objasniť. To je jedna vec.

Ak by sme vylúčili zdroj príjmov Slovensko ale bude to česká firma , posudzuje sa koho je autor rezidentom . To že žije v zahraničí ešte nič neznamená , posudzuje sa rezident podľa medzinárodnej zmluvy. Ak by bola rezidentom Slovenska , zdaňuje tu celosvetové príjmy .

1 . určit zdroj príjmu
2. určiť rezidentúru
3. obrátiť sa na daňového poradcu .

deedol
21. sep 2021

@21oktober asi tak, je tam vela nejasneho. co sa tyka rezidentury, pochopila som to tak, ze dlhodobo trvalo zije v zahranici, ked si tu zrusila aj zdravotne poistenie a plati ho tam. no cim viac piseme, tym viac otazok sa objavuje, tak neviem, ci to tu vyriesime 🙂

21oktober
21. sep 2021

@deedol my by sme ani nemali , mal by to riešiť daňový poradca . Na poradenstvo v oblastí daní je oprávnený iba on , žiadna účtovníčka.

lubina
21. sep 2021

ak zijes dlhodobo v zahranici a mas tam aj nahlaseny pobyt, tak dane platis tam. Je to krajina, kde si danovy rezident a tam platis dane z tvojho "celosvetoveho prijmu". Ale v takychto pripadoch si vzdy treba najst danoveho poradcu, je to lepsie, urcite sa lepsie vyzna ako ty sama. NA druhej strane, ak si nezamestnana a hladas si pracu v zahranici, tak musis tento prijem nahlasit aj na urade prace, pretoze to moze ovplyvnit davku v nezamestnanosti (ak ju poberas samozrejme).

denkatn
21. sep 2021

podla danoveho zakona pozri ako sa urcuje miesto vykonu z licencnej zmluvy, lebo podla zmluv o zamedzeni dvojiteho zdanienia sa urcuje miesto podnikania rozne, ked je napr. poskytovatel z jednej krajiny a prijimatel z druhej a nemaju to v zmluve cierne na bielom kde je miesto vykonu sluzieb tak idu podla rimskych zmluv etu, ja by som to konzultovala s odbornikom, tuto mas len take priblizne rady.

denkatn
21. sep 2021

@lubina zdanuju sa prijmy v danej krajine, ale ty myslim prijmy zo zavislej cinnosti, z licencnej cinnosti ktoru poskytuje do ciech to moze byt uplne inak,

denkatn
21. sep 2021

@21oktober ako vies ze prijmy z licencie sa posudzuju ako prijem v krajine kde je autor rezident, to moze byt uplne inak.. mozno jej vznikne povinnost podat danove v Cechach len z tohot prijmu, to sa tiez stava, asi nie, ale tieto veci su fakt upravene podrobne v zakonoch a v zmluvach podla zamedzeni dvojiteho a v inych medz. zmluvach, ak je to tak ako pises uved paragraf...

21oktober
21. sep 2021

@denkatn úplne si to zmiešala a spojila.
Je potrebné určiť koho je rezidentom autorka. To, že dlho žije v zahraničí nie je pre rezidentúru úplne najpodstatnejšie. Koho je rezidentom tam zdaňuje celosvetové príjmy. Takže môže žiť v CZ 100 rokov, ale môže mať byt aj tam a tam -pričom stačí nájom , pracovať v CZ ale rodinu mať na SR a už sme v rezidentúre SR a zdaňuje príjmy na SR .
Teraz má podpísať licenčnú zmluvu je to pravdepodobne podľa autorského zákona ( písanie článkov ) a česká firma by ju podpísala s rezidentom SR , tak zrážka v CZ , alebo môže byť rezidnetom CZ a česká firma vystupuje ako prostredník a konečným užívateľom je Slovák , tak CZ firma vystupuje iba ako prostredník.

Ja hovorím smer daňový poradca , určiť rezidentúru a určiť zdroj príjmov licencie. A podľa toho sa zariadiť.

21oktober
21. sep 2021

Niekedy sa jednoducho neoplatí šetriť a robiť to na základe domnienok ale jednoducho zobrať papiere , samú seba a ísť za daňovým poradcom , českým alebo slovenským . Obaja by mali vedieť čo s tým .

lubina
21. sep 2021

@denkatn preto som jej aj pisala, ze by si mala najst danoveho poradcu, ten musi pozriet zmluvu o zdanovi a podla toho postupovat