Otec dieťaťa v kóme v rakúskej nemocnici

citronade
8. apr 2020

Ahojte. Otec mojej dcery je Slovák a leží v kóme vo Viedni cca 3 roky.
Otázky: prečo ho neprevezu na SK?
Musí tam byt poistený, aby tam mohol byt hospitalizovaný? Musel mat odpracované?
Musel mat prechodný, trvalý pobyt v Rakúsku? Ma moja dcéra nejaké finančné nároky z tohto štátu? Dakujem.

kiki68
8. apr 2020

@citronade zalezi kde bol pred tym co sa stalo poisteny, tiez zalezi na stave pacienta ci je schopny prevozu. Kolko pracoval a kde, ci tam mal pobyt musite mat info. Ak ste mali spolocnu domacnost aspon tak mate pravo ho aj navstevovat a informovat sa o zdr stave v Rakusku. Ak tam bol poisteny tak sa tiez na poistovni informovat co z toho vyplyva do buducnosti, ci ma jeho dieta na nieco narok. Ale o tom pochybujem, moj muz ( je rakusan) mi povedal, ze keby sa nieco jemu stane tak by som nemala nejaku velku podporu zo strany statu pre seba a dieta. Ale lepsie sa informovat priamo na OGK

stanulienkat
8. apr 2020

Tieto orazky kladies po 3 rokoch? Preco sa nespytas v nemocnici,alebo kompetentnych?

fokuska
8. apr 2020

@citronade Nehnevaj sa, ale nenapises ziadne informacie - ci v Rakusku zil, pracoval, ci si tam platil poistenie a my ako mame vediet preco ho neprevezu na Slovensko?
Predpokladam, ze je rozdiel ak tam zil, pracoval, latil odvody a nieco sa stalo, tak ho tam logicky hospitalizovali. Nezalezi, ze ma slovenske obcianstvo alebo narodnost.
Ak ale v Rakusku nikdy nezil, nepracoval, iba napr. cestoval a nachadzal sa v Rakusku ked sa nieco stalo, tak ho samozrejme, ze hospitalizovali tam a poskytli nevhynutnu starostlivost.

A ty si sa o neho 3 roky nezaujimala, nemala si informacie, az teraz ta to zaujima?

A to ci ma dcera financne naroky, tak to je zas ina tema...

fokuska
8. apr 2020

@citronade V minulej teme pises, ze otec nie je zapisany v rodnom liste. Ak sa to teda nezmenilo, tak dcera nema ziadne naroky, pretoze on papierovo nie je jej otec. Napriek tomu, ze biologicky ano.

citronade
autor
8. apr 2020

@stanulienkat neviem kde je a situácia je náročná v rodine.áno po 3 rokoch

kiki68
8. apr 2020

Toto vyzera nie velmi schodne. Musis sa dohodnut s jeho rodinou. Na Sk ho ak mal poistenie v at ani prevazat nebudu a nikto z jeho priamej rodiny asi nepodnikol kroky k tomu, aby sa tak stalo. A myslim, ze v Rakusku ma asi lepsiu tu dlhodobu starostlivost v tomto stave. Kvoli ochrane dat , ako nie je zapisany v rodnom liste ako otec asi vela nezistis

sissy27
8. apr 2020

@citronade tipujem, že ti ide o určenie otcovstva? Tak to sa budeš musieť obrátiť na súd a pripraviť sa, že to nepôjde ľahko. Vybrala si si úplne nevhodné obdobie vzhľadom na obmedzenia vo všetkom.

citronade
autor
8. apr 2020

@kiki68 ďakujem, OGK je co?

citronade
autor
8. apr 2020

@kiki68 jeho rodina s nami nekomunikuje. Nemám ako čo.zistiť.

citronade
autor
8. apr 2020

@sissy27 viem, ďakujem za odpoveď.

citronade
autor
8. apr 2020

@fokuska áno viem, podala.som návrh na určenie otcovstva

citronade
autor
8. apr 2020

@fokuska Mala som záujem, on od nás odišiel a vybral si cestu narkomana. S malou som od narodenia sama, ani raz sa nepokúšal informovať kde sme čo robíme ako sa mame. Výhražné SMS, v období tehotenstva, atd. Môže sa každému stať, že ostane sám s dieťaťom a potrebuje pomoc, opak je niekedy pravdou.
Jeho rodina o nás záujem takisto nemá.

maciatkolulu
8. apr 2020

@citronade takže tipujem, že si sa teraz dozvedela, že je vo Viedni niekde hospitalizovaný od niekoho a rozmýšľaš rovno nad peniazmi... No pochybujem, že narkoman niekde platil odvody, alebo pracoval poctivo, ale ok

maciatkolulu
8. apr 2020

@citronade no, ale teraz po troch rokoch je dosť zvláštne, že máš záujem ho dat do rodného listu, myslíš, že budú peniaze... Ach jaj.

sissy27
8. apr 2020

@citronade inak byť tebou tak si zvážim, či je naozaj nutné aby bolo v tomto prípade určené otcovstvo. Ak sa preberie z kómy, tak je mizerná šanca aby sa zaradil do normálneho života a bol dobrým otcom, výživné asi tiež tak ľahko neuvidíš, dedičstvo - čo zostane po narkomanovi? Dlhy? Možno tak sirotské sa ujde tvojmu dieťaťu. Aby si sa k tomu dostala, bude to asi beh na dlhé trate, bude ťa to stáť čas, peniaze a energiu a keď to budeš mať čierne na bielom, tak potom aj jeho rodina si môže nárokovať na čas s dieťaťom, len tak, aby ti narobili problémy.
Ale tak snáď vieš čo a prečo robíš, držím palce, nech to dopadne k tvojej spokojnosti a k prospechu dieťaťa.

fokuska
8. apr 2020

@citronade Podat navrh mozes, ale tazko sa v momentalnej situacii k niecomu dopracujes. Predpokladam, ze sud bude zaujimat preco riesis urcenie otcovstva az teraz, preco si to neriesila hned.
A tym, ze je v kome a uz 3 roky, tak aky vysledok cakas? Aj keby mu v takom stave odobrali vzorku na DNA test, tak na zaklade toho od neho teraz tazko budes vymahat vyzivne.

maciatkolulu
8. apr 2020

@fokuska nie, ona si myslí, či nejaka ta dávka z at by nekvapla podľa mňa, preto zrazu ta ochota zapísať otca dieťaťa.... Neviem no

fokuska
8. apr 2020

@maciatkolulu Aj keby nahodou ano... tak nie su ani manzelia, ona mu je podla zakonov cudzi clovek, tak ako by si to teraz chcela vybavit?

Pochybujem sice, ze ak je 3 roky v takom stave, teda ziadne odvody a tak, tak ze by na nieco narok bol. Tiez netusime ci tam pracoval a platil poistne, ci nie.
Ci napr. na pridavky nie je podmienka zit v spolocnej domacnosti a pod. Nemam prehlad o rakuskom systeme.

maciatkolulu
8. apr 2020

@fokuska tak zmysel v zapisovaninotca dieťaťa do rodného listu nevidím a s Rakúšan mi pochybujem, že by vykoumala, ja čakám na prídavky už rok a to tu dieťa žije, má rakúske náklady, otec tu pracuje a mame tu nehnuteľnosť.... Takže pochybujem

lindusss2016
8. apr 2020

@maciatkolulu ja teda nvm, na co by pravo mala alebo nemala, ale nevidim nic zle na tom, ze zistuje, ake davky by dostat mohla. Ved je s dietatom od zaciatku sama, urcite tie peniaze nechce pre seba, ale pre malu. Chlap ju opustil kvoli drogam, podla teba by ho teraz mala lutovat alebo co?

dilino
8. apr 2020

ak by neplatil nič v Rakúsku tak by ho tam asi 3 roky nenechali poskytli by mu neodkladnu starostlivosť a previezli by ho na Slovensku takže pochybujem že narkomana by držali v Rakúsku 3 roky v nemocnici ked nič by neplatil už by bol na Slovensku. ked sa dcéra narodila tak si nechcela ho zapisať do RL ale odrazu áno prečo asi a nedostavaš asi ani výživné na dcérku ked ho ako otca nemá zapisaného v RL ak by zomrel tak nemá nárok mala ani na sirotske škoda že si ho nedala napisať.

maciatkolulu
8. apr 2020

@lindusss2016 akože ôk, ale tiež je to také zvláštne, že pár rokov nemá záujem a nechce a zrazu...

fokuska
8. apr 2020

@lindusss2016 Nie je nic cudne na tom, ze chce zabezpecit veci pre malu.
Cudne je, ze to neriesila od narodenia. Bud jej to vyhovovalo, ze nie je zapisany a teda nema ziadne prava a tym ozelela aj vyzivne. Preto sa teraz zda zvlastne, ze ked je v kome a vlastne nic nezmoze, tak by aj vyhovovalo aby bol v rodnom liste a aby bol narok na nejake prispevky.

Ale ktovie aky je za tym cely pribeh a ake su dovody, autorka dost kuskuje informacie, takze tazko to posudit.

lindusss2016
8. apr 2020

@fokuska no mne sa ro napr.zvlastne vobec nezda. Keby som mala dieta s narkomanom, tiez by som nechcela, aby mal narok sa s nim stretavat. A ano, ak by upadol do komy, cize by sa stal neskodnym z tohto hladiska a ja by som mala malo penazi, tak by som kludne takuto moznost vyuzila, teda ak nejaka je, k tomu sa uz neviem blizsie vyjadrit, ale z ludskeho hladiska ju uplne chapem. Nesudte ju, ked nie ste v jej kozi, nepoznate absolutne jej pomery...

fokuska
8. apr 2020

@lindusss2016 Ved nesudim, pisem presne to, ze nevieme aky je za tym cely pribeh a ake su dovody, takze je to tazke posudit.

stanulienkat
8. apr 2020

@lindusss2016 v prvom rade s narkomanom sa dieta nerobi. Pochybujem,ze predtym bol pracovity a bezuhonny clovek.

kiki68
8. apr 2020

@citronade OGK je rakuska poistovna. Tam by smerovali kroky ked sa chces niecoho dopatrat. Ale kedze nie si rodina tak to bude tazke. To dieta nie je ofiko jeho, cize sa nemas cim ohanat. Po hubu jej ze z toho nieco bude. Za pekne oci tu nic nedaju. Hlavne vybavit suhlas na urcenie otcovstva moze byt problem ak tomu bude jeho rodina branit.

lindusss2016
8. apr 2020

@stanulienkat to zas nemozes vediet, niekedy tomu ludia prepadnu tak povediac zo dna na den, alrbo sa proste nechala oklamat. Netusim, co za tym bolo. Nerozvaznost, naivita, mozno suhra okolnosti. Neviem, nebudem to teda rozoberat

lindusss2016
8. apr 2020

@kiki68 a ludia predsa robia chyby. Myslim, ze si ju aj sama uvedomuje, dolezite je, ze dieta nezije a nevyrasta s narkomanom

kiki68
8. apr 2020

@lindusss2016 ja ju nesudim, ale bude to zlozite. Zijem v Rakusku a tak nejak mam skusenosti s tymito zakonmi a postupmi. Problem je, ze ona je cudzia osoba , tu treba mat spolocnu domacnost, potom uz sa da velmi vela vybavit.