Žijeme v Rakúsku, ale svadba bude na Slovensku. Papierovačky okolo svadby.

alika1988
6. mar 2019

Ahojte. Chcem sa spýtať,či nemáte náhodou niekto skúsenosť so svadbou na Svk,keď žijete v zahranici. Konkrétne žijeme v Rakúsku a v máji budeme mať svadbu. Problém nastal pri vypĺňaní žiadosti o manželstvo u našeho farára. Žiada od nás potvrdenie (Licenciu) od farára z mesta v ktorom žijeme tu v Rakúsku. Pýtam sa ale,ale keď mám doma trvalý pobyt,načo to vlastne potrebuje? Je to naozaj tak?
Povedal,že bez toho nás

alika1988
autor
6. mar 2019

Že bez toho nás nemôže zosobášiť,kým farár z Rakúska nepošle papier,že povoľuje sobáš na Svk. Sme obidvaja Slováci,občianstvo máme slovenské,kostol tu nenavstevujeme,tak nerozumiem tomu,načo mu to je? Stretli ste sa už niekto s tým? Zajtra ide na faru tu v Rakúsku,kde máme vypĺňať Žiadosť na sobáš,ale mne to proste nejde do hlavy,prečo ja mám vypĺňať nejaké papiere tu,keď som Slovenka. Ďakujem za každú radu.

marsilea23
6. mar 2019

@alika1988 Teoreticky to môže brať tak, že spadáte pod faru, kde bývate. Mali sme to tak s krstom. Ale my sme ho aj chceli v kostole, kde sme spadali počas nášho prechodného bývania. Vtedy nám vravel, že patríme k nim, lebo tu vedieme náš život, že problém s tým nebude. Ale cirkevné právo neovládam.

vroni
7. mar 2019

@alika1988, sú dve možnosti. Ak v Rakúsku platíte cirkevnú daň, potvrdenie vám bez problémov vydajú aj keď ani neviete, kde najbližší kostol je. Ak daň neplatíte, musíte farára presvedčiť, že máte trvalý pobyt na SK a tam aj chodíte do kostola. Alebo si vyberiete iného farára a iny kostol.

simonkaa27
8. mar 2019

@alika1988 fuha, tak o takomto niecom pocujem prvy krat. Nevedela som, ze sa k tomu musi vyjadrovat aj knaz z mesta v ktorom zijete. Zaujimave.