Ahojte,potrebujem poradiť,ide o dosť zvláštnu situáciu....Totiž,bola som v novej práci,v skúšobnej dobe som dostala výpoveď no hneď v deň výpovede som mala dosť zlý úraz a skončila s chrbticou na PNke,v ochrannej lehote.. Problém je to že som stále na PNke,chodím na rehabilitácie,niečo sa zlepšilo ale nie o moc a ja neviem čo ďalej,mám sa prihlásiť na UPSVaR? (Úrad práce) Alebo sa na to ísť niekam spýtať alebo čo? Viem že v ochrannej lehote mi PNka platí ale čo môžem ďalej?
Neberte to tak že som skončila na PNke naschvál že som to tak chcela,ale nemala som na výber vzhľadom na ťažkosti ktoré som mala. Nie že by som nebola rada že mám chvíľu kľud a dokážem sa dať aspoň dokopy,ale doma už ma zožierajú mrle a rada by som konečne išla pracovať ale nemôžem lebo som matka a potrebujem prácu tak aby mi to vyhovovalo kvôli škôlke,nemôžem robiť len v stoji a od lekára mám zakázané aj nočné.
Stretli ste sa s tým už?
Ďakujem za odpovede.
Čo sa týka faktu, že by si nemala robiť nočné a v stoji - tak si hľadaj prácu, kde nebudeš stáť a nebudeš robiť nočné. Ak na takú prácu nemáš kvalifikáciu, tak potom jedine robiť v stoji či nočné napriek zdravotnému stavu alebo byť nezamestnaná. Rozhodnutie, čo urobíš je na tebe. Takže asi skús napísať, čo myslíš otázkou, čo môžeš robiť ďalej.
@melanta pýtala som sa hlavne preto že neviem či mám ako nezamestnaná nárok na PNku,či je to platené a či z toho nemôžem mať nejakým spôsobom problém,hľadám si prácu stále ak bude treba kvalifikáciu si dorobím,najradšej by som robila vo svojom odbore ale takto sa momentálne nedá, kamkoľvek prídem odbijú ma takže neviem čo a ako ďalej
@romcix213 na PN si nastúpila počas ochrannej doby, takže nárok máš. Veď ju predsa dostávaš. Avšak počas PN máš dodržiavať liečebný režim, čiže nemôžeš chodiť na pohovory a podobne. A čo a ako ďalej - hľadať hľadať hľadať, zaujímať sa aj o prácu, ktorú by si za iných okolností nechcela (lepšie ako žiadna práca).
@romcix213 veď keď si na PN, tak ani nikam chodiť nemáš. A čo sa týka práce doma - ak si na PN, nemôžeš pracovať ani z domu, nemôžeš mať príjem. Buď si PN a nerobíš nič, alebo PN nie si, ak chceš robiť čo len 5 minút denne a zarobiť hoci len 10 eur. Ak to poisťovňa zistí, zastavia ti PN a môžu ti dať aj pokutu. Takže si premysli, či si alebo nie si PN. Ak chceš chodiť po vonku a doma robiť hoci len trochu, zruš si PN.
Čo sa týka toho, že do obchodu a pre dieťa - to počas PN mimo lekárom stanovených vychádzok môžeš iba v prípade, že si osamelá matka, čiže žiješ v domácnosti sama, iba ty a deti, žiadny rodičia či partner.
@melanta pracujem z domu predajom kozmetiky alebo oblečenia po synovi,nič iné oficiálne nemám.
Nemám na výber,som na to sama,bývam s partnerom ale chodí na celý týždeň preč pretože pracuje mimo miesta bydliska,tým pádom som na malého sama,poobede mi ho sem tam bráva kamarátka zo škôlky,ráno chodím ja ale škôlku máme hneď oproti bytovke a to doktorka vie,takisto som to nahlasovala všetko na Sociálnej poisťovni.
Išlo mi hlavne o to,že som nevedela z čoho sa počíta PN keď mi ochranná doba skončila vlastne po týždni. A na PNke som dva mesiace
Na úrad práce sa budeš evidovať až po ukončení PN.
A čo môžeš ďalej? Akože čo? Môžeš skončiť PN a ísť na úrad, môžeš skončiť PN a ísť pracovať, môžeš pokračovať s PN.