Príspevok na starostlivosť o dieťa. Mám naň nárok?

katyzo
17. aug 2011

Prosim radu:pracujem 4 hodiny denne, maly ma 19 mesiacov a nechodi do jasiel, stara sa mi o neho moja mama. Vraj mam narok k rodicovskemu prispevku dostavat prispevok o starostlivost o dieta. Vie mi niekto poradit v akej vyske?

gapa
17. aug 2011

to nie je pravda. Ak budeš poberať príspevok na star. o dieťa (v tvojom prípade, ak nemá babka živnost, tak cca 41eur), tak nemôžeš poberať RP. Máš nárok len na jeden z týchto príspevkov.

gapa
17. aug 2011

@katyzo
vid to čo píšem vyššie pozri Zákon č.561/2008 § 4 ods.4

ten zákon je tuto, jedenásty v poradí
http://www.employment.gov.sk/index.php?SMC=1&id...

lubikan
18. aug 2011

vyuzijem tuto temu,na svoju otazku..

nasla som toto na nete,ale som z toho magor...

http://www.employment.gov.sk/DIS/dis/index.php?...

cize ked dieta ako 3 rocne chodi do skolky,rodicia ten prispevok nedostanu..ano?
inak maju narok,ked dieta chodi napr. do sukr. zariadenia,alebo ho strazi babka,teta,suseda...atd ked rodicia su za ten cas v praci...ano?

gapa
19. aug 2011

@lubikan
bud poberáš Rp alebo príspevok na starostlivost o dieťa, oboje naraz nemôžeš. Ak pracuješ, môžeš si medzi týmito dvomi príspevkami vybrať. Ak je ale výška RP mesačne 190,1eur a príspevok vyplácaju v sume skutočných preukázaných nákladov, čo je pri "štátnych" škôlkach cca 10eur+strava cca 25eur dokopy dajmetomu cca35eur mesačne, tak pre ktorý z týchto dvoch príspevkov sa rozhodneš???? Súkromné škôlky sú drahšie ako 190eur, tak tam je to jednoznačné.

lubikan
19. aug 2011

@gapa zatial som na MD,ale o tyzden mi konci,lebo mala bude mat 3 roky a pojde v sept. do skolky...poberam rodicovsky prispevok 190 €.....s pracou neviem ako na tom budem ci sa mi podari najst pracu,alebo budem na UP...budem dostavat,alebo mam narok na daky prispevok??lebo dako tomu nerozumiem

skolka je statna..bude nas to stat ako pises aj so stravou cca 35 €...tak neviem,poradis?vdaka

gapa
20. aug 2011

@lubikan
ty nie si na md ale RD a aj to len v prípade, že ti trvá prac.pomer, lebo nezamstnaný nemôže čerpať RD.
Ak si nezamesnaná viac ako 1rok, tak nárok na podporu nebudeš mať. V dávkach v hm.nudzi sa nevyznám.

miri.b
26. mar 2013

@gapa chcem Ta poprosit, či mi nevieš poradiť, či mám nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa -230 Eur- ak mám dieťa v súkromnej škôlke

1. mám trvalý pracovný pomer, z ktorého momentálne čerpám RD
2. od 18.3. 2013 som uzavrela dohodu o nepravidelnom píijme s druhým zamenstnávateľom (cca 80 hod/mesačne(
ďakujem

gapa
26. mar 2013

@miri.b
tu kopírujem zo zákona o prísp. na star. o dieťa561/2008
§ 4
Podmienky nároku na príspevok
(1) Oprávnená osoba má nárok na príspevok, ak
a) vykonáva zárobkovú činnosť, študuje dennou formou na strednej škole alebo na vysokej škole,
b) sa poskytuje starostlivosť dieťaťu poskytovateľom na území Slovenskej republiky,
c) má trvalý pobyt6) alebo prechodný pobyt6) na území Slovenskej republiky a
d) dieťa má trvalý pobyt6) alebo prechodný pobyt6) na území Slovenskej republiky.
(2) Zárobková činnosť na účely tohto zákona je činnosť oprávnenej osoby, ktorá
a) je z tejto činnosti povinne dôchodkovo poistená ako zamestnanec podľa osobitného predpisu7) alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba podľa osobitného predpisu,8)
b) z tejto činnosti podlieha výsluhovému zabezpečeniu podľa osobitného predpisu,9) alebo
c) z tejto činnosti podlieha dôchodkovému systému v cudzine.
--------------
dohoda je považovaná za zárobkovú činnost a podlieha dôch.poisteniu. Neviem presne ako to je pri nepravidelnom príjme (myslím rozdiel je, že nepodliehaš nem.poisteniu), tj. pokial ti dôch.poistenie z titulu dohody trvá, tak nárok máš. Môžeš príp. si vyžiadať potvrdenie od zamestnávatela, že ti dohoda trvá a si dôch.poistená ako zamestnanec pracujúci na dohodu, po odsúhlasení s upsvar. Nemám zatial s týmto skúsenosť praktickú, nečítala som tu od nikoho, a predpokladám, že môžeš mať s tým aj problémy, bo oni aj normalne niekedy nevedia čo a ako, ale ak vykonávaš prácu na dohodu a je to riadne na soc.poistovni nehlásené, tj. podliehaš dôch.poisteniu zamestnanca, tak je to jedno, či pracuješ na dohodu alebo na trvalý prac.pomer. To samozrejme znamená aj to, že počas práce na dohodu nemôžeš byť dôch.poistená štátom ako osoba riadne sa star. o dieťa do 6rokov, lebo nemôžeš byť dôch.poistená štátom, ak ti trvá povinné dôch.poistenie, tj. mala si dať do 8dní odhlášku na soc.poistovni z dôvodu vzniku povinného dôch.poistenia zamestnanca pracujúceho na dohodu.
Daj vedieť, ako si dopadla a držím päste.

tu je zdroj, odkial som kopírovala:
http://www.employment.gov.sk/legislativa.html
zákon 561/2008

matkaasebko
5. apr 2013

@gapa ahoj chcela hy som sa ta spytat da sa poberat prispevok na starostlivost o dieta par mesiacov pokial by bolo dieta u opatrovatelky a potom ked ho vezmu do skolky vratit sa naspat na RD? Kedze by sa to viac oplatilo...dakujem

gapa
5. apr 2013

@matkaasebko
áno, samozrejme, len treba požiadať o ukončenie poberania RP na vlstnú žiadosť včas (asi najlepšie na konci mesiaca).

matkaasebko
5. apr 2013

@gapa rp myslis ten prispevok?takze kludne sa da vratit znova na rodicak ked uz nebudem chciet poberat prispevok na starostlivost?

gapa
6. apr 2013

@matkaasebko
áno, RP je rodič.príspevok, ktorý dostávaš bez preukazovania výdavkov až do 3rokov, ak nežiadaš dobrovolne ukončiť poberanie. a samozrejme do 3rokov (u detí s dlhodobo nepriaznivým zdr.stavom podla rozhodnutia, najviac do 6rokov).

matkaasebko
6. apr 2013

@gapa ano dakujem to chapem....len by som potrebovala vediet ze ci ked zrusim rodicak nabehnem na tu staroatlivost o dieta a napr. To budem chciet za 3 mesiace zrusit a vratit sa znova na rodicak....xi sa to da aj tak ..samozrejme vsetko do 3. r dietata

gapa
6. apr 2013

@matkaasebko
môžeš

matkaasebko
6. apr 2013

@gapa dakujem za odpoved 🙂

mandarinkaa
7. apr 2013

Kocky a co v pripade, ze som momentalne na materskej s jednym dietatom a druhe dieta ma 2 roky a bude chodit do skolky a zaroven som aj studentom denneho studia??? Teda poberam matersku na mladsie dieta. Mam narok aj na prispevok na opatrovanie pre starsie dieta???

gapa
7. apr 2013

@mandarinkaa
áno, na tých pár mesiacov, potom zase až pri ukončení poberania materského sa môžeš rozhodnúť, či budeš poberať RP alebo prísp. na starostlivosť na obe deti do 3rokov (ak by si platila drahšiu škôlku)
vid Zákon č.561/2008
§ 4
Podmienky nároku na príspevok
(1) Oprávnená osoba má nárok na príspevok, ak
a) vykonáva zárobkovú činnosť, študuje dennou formou na strednej škole alebo na vysokej škole,
b) sa poskytuje starostlivosť dieťaťu poskytovateľom na území Slovenskej republiky,
c) má trvalý pobyt6) alebo prechodný pobyt6) na území Slovenskej republiky a
d) dieťa má trvalý pobyt6) alebo prechodný pobyt6) na území Slovenskej republiky.

mandarinkaa
7. apr 2013

@gapa nie celkom to chapem... takze ak napriklad v oktobri mi konci materska, nastupim na RD s mladsim dietatom. Starsie mi bude chodit do skolky. Mozem teda poberat RD na mladsie a zaroven aj prispevok 230 na starsie (za podmienky teda, ze budem student denneho studia nadalej) ??? Takze by som poberala nejakych tych 195 + 230??

gapa
7. apr 2013

@mandarinkaa
nie, bud budeš poberať len! RP alebo sa rozhodneš poberať príspevok na starostl. o dieťa, tj. na staršie ak bude chodiť do škôlky vo výške preukázaných nákladov a na mladšie o ktoré sa osobne staráš vo výške 41eur, tj. oplatí sa ti to len ak budú výdaje na škôlku vysoké a v sumáre to bude viac ako suma RP (ten je cca 196? eur) a treba to zdokladovávať. Po dovršení 3rokov by si znovu mohla požiadať o RP.

mandarinkaa
7. apr 2013

@gapa takze ak sa rozhodnem poberat prispevok na starsie dieta a skolka stoji dajmetomu 500eur, budem dostavat 500eur+41eur na mladsie dieta??

mandarinkaa
7. apr 2013

@gapa no som si uvedomila, ze teda asi nie, ze len tych max. 230+41...

gapa
7. apr 2013

@mandarinkaa
áno, tak

mandarinkaa
7. apr 2013

@gapa dakujem moc 🙂

mandarinkaa
7. apr 2013

@gapa este uplne nahodou mi nevies poradit, som niekde davnejsie citala, ze tusim 8 tt pred porodom a este potom 6 tt po narodeni druheho dietata mozem dostavat prispevok na starostlivost na starsie dieta popri materskej na mladsie dieta, ze za onho staram. Myslim, ze tych 41 eur... len to neviem uz najst...

gapa
7. apr 2013

@mandarinkaa
v téme Záhadný jednorázový príspevok ....
a nie od 8tt ale od mesiaca, za ktorý už nepoberáš RP
ak sa o staršie staráš osobne, tak áno 41eur na mesiac

mandarinkaa
7. apr 2013

@gapa jasne, dakujem... len na mna sa to asi nevztahuje, kedze na matersku som nenastupovala z prace ale z DNP ☹

gapa
7. apr 2013

@mandarinkaa
to je jedno, poberáš materské, tak si považovaná v zmysle toho zákona v čase poberania materského za zárobkovo činnú. Nárok máš. Kedysi ten zákon znel inak a ozaj to tak bolo, že ak poberali materské z dnp, tak nárok nebol

mandarinkaa
15. apr 2013

@gapa ahojky, no bola som na UPSVAR a velice sa na mna pozerali, ze to im to rozpravam, ze chcem prispevok na starostlivost na starsie dieta, lebo chodi do skolky. Ze mam narok ale len 41eur (teda tie mesiace ked uz nemam rodicovsky a mladsie dieta este nedosiahlo 6tyzdnov). Ze tych 230 maju narok len pracujuce mamicky. Som im vysvetlovala, ze ano, ale jamam narok len do tych 6 tyzdnov mladsieho dietata a oni ze o tom v zivote nepoculi a pomaly mi vynadali, ze preco davam dieta do skolky ked som na materskej 🙂 ze oni tam este taky pripad ani nemali, ze by mamicka na materskej davala starsie dieta do skolky. Upozornujem, ze som to riesila na nasom urade, kde mam trvaly pobyt, v malom meste mimo BA, takze asi preto im to bolo take divne. No situacia je teraz taka, ze oni to budu preverovat, lebo podla nich len tych 41 eur mi mozu dat. Tak som ta chcela poprosit, ci neviem, kde by som vedela najst neico o tych 230 euurach??? este mi hovorli ze tych 41 plati stat a tych 230 eur sa vyplaca z nejakych europskych penazi ci co, su na to dve rozne tlaciva. dakujem za ochotu

gapa
16. apr 2013

@mandarinkaa
napíš na ministerstvo priamo, nedávno mi odpísala mamička a poslala aj odpoved , čo tam písala a jej to samozrejme potvrili. a aj s kontaktom na ministerstvo.
Jana.Kovarova@upsvar.sk