Stavebný pozemok

hsjdudhdbd
28. dec 2024

Ahojte zvazujeme kupit pozemok co prosim znaemna presne tato veta ktoru tu skoirujem ˇˇˇ potrebujem ju lajcky vysvetliťˇˇ ci nebude nahodou nejaky obrovsky problem to. vybavit ˇˇˇ kto riesil podobne bude vediet ˇˇˇ ˇˇˇˇˇˇŽiadateľ o vydanie stavebného povolenia bude musieť preukázať napojenie pozemku na miestnu komunikáciu, po pozemku, ktorý je evidovaný na SPF (potrebné napr. zriadenie vec. bremena práva prechodu, prejazdu a ťahania sietí). Hlavná príjazdová cesta je v pasporte miestnych komunikácií a vedie k rodinným domom.ˇˇˇˇˇ
Dakujem

maranco
28. dec 2024

@hsjdudhdbd pozeral si územný plán obce, že daná oblasť je určená na výstavbu rodinných domov?
https://realitydpa.sk/kedy-je-stavebny-pozemok-...

koniarova
28. dec 2024

Máš k nemu prístupovú cestu?

hsjdudhdbd
autor
28. dec 2024

@koniarova je tam cesta sle nevidela som papiere ze si mame vybavit napojenie na miestnu komunikaciu preto sa pytam co znamena co tam napisali k tomu

chrobak7
28. dec 2024

@hsjdudhdbd To znamená, že medzi tvojim pozemkom a verejnou komunikáciou je nejaká parcela, ktorá patrí niekomu (neviem komu - nenapísal si), ale spravuje ju SPF. A ty si pred začiatkom stavby, resp. ešte pred vydaním stav. povolenia budeš musieť vybaviť, že cez ten pozemok môžeš prechádzať na tvoj pozemok.

Mali sme niečo podobné - tiež sme vybudovali novú ulicu na vlastných pozemkoch, ale medzi obecnou cestou (ulicou) a našou ulicou bol pás o šírke 1 m a dĺžke asi 70 metrov, ktorý sme museli od SPF odkúpiť. Trvalo to asi 5 rokov, kým sme to odkúpili, dovtedy sme nemohli skolaudovať ani cestu, ani domy. Mali sme šťastie, lebo vlastníkom toho pozemku bola SR, takže SPF to mohla odpredať. Ak vlastníkom bude nejaká neznáma osoba, tak ti to ani nepredajú.

chrobak7
28. dec 2024

@hsjdudhdbd Pre lepšiu predstavu - tu je mapka, kde parcela 1948/12 je verejná komunikácia, 1941/175 je naša ulica a 1941/172 bola parcela, ktorú sme odkupovali, aby sme mali prístup na našu ulicu.

hsjdudhdbd
autor
29. dec 2024

@chrobak7 dakujem za vysvetlenie lebo pozemok nato ze je blizko mesta a ma dobru polohu sa mi zda ze je moc lacny

chrobak7
29. dec 2024

@hsjdudhdbd Lacný je asi preto, lebo nemá prístup z verejnej komunikácia a preto tam nedajú stavebné povolenie.

Takže pozemok nie je lacný, ale je to drahé pole.