Zapretie otcovstva po uplynutí 3 rokov dieťaťa. Kto platí súdne trovy?

tanibaba
25. nov 2014

Ahojte,
potrebovala by som radu. Za trvania manželstva sa nám narodilo dieta, vtedajsí manžel je zapísaný v RL ako otec a na rozvodovom konaní nepoprel otcovstvo súd mu vymeral aj platenie na dieťa. teraz ked má dieťa 4,5 roka chce bývalý manžel zaprieť otcovstvo. Ja s tým problém nemám, nieje jeho bilogickým otcom nakoľko on deti mať nemôže. No bývalý manžel sa mi vyhráža že budem musieť platiť DNA testy aj jeho právničku aj súdne trovy. A preto ma chce prinútiť aby som podala návrh ja, ževraj preto aby somnemusela platiť všetky spomenuté veci. teda kto platí trovy na súdnom pojednávaní kde ide o zapretie otcovstva?
za odpovede vopred ďakujem.

sissy27
25. nov 2014

keďže uplynula zákonná lehota, kedy návrh na zapretie otcovstva môže dať rodič, musí tak urobiť maloleté dieťa, samozrejme prostredníctvom zákonného zástupcu, čo si predpokladám po rozvode ty ( predpokladám, že preto ťa do toho tlačí pod zámienkou platenia výdavkov...) najprv prebehne súd o prípustnosti konania na zapretie otcovstva, teda či to je v záujme maloletého dieťaťa... v prípade, že súd takéto konanie schváli, tak maloleté dieťa je oslobodené od poplatkov... na dna testy možno ani nepríde, pokiaľ tvoj exmanžel preukáže, že v čase počatia nemohol mať deti, prípadne ak aj ty vyhlásiť, že nie je možné aby bol biologickým otcom (ale to už je na súde, aké dôkazy bude požadovať)

pribinak
25. nov 2014

Ak bude mat tvoj byvaly potvrdenie od lekara a vypis zo zdrav.dokumentacie, ze nemoze byt biolog.otcom maloletej a ty vyhlasis pred sudcom, ze on nie je otcom, tak ani DNA testy sud robit neda