Ako pomôcť 2,5 mesačnému synovi s kakaním?

Zodpovedané
11. sep 2019

Dobrý večer,

môj syn má 2,5 mesiaca a od 2 týždňa života pije na doporučene pediatra Beba sensitive. Predtým to bola Beba optipro.

Od príchodu z nemocnice nedokáže sám kakať a dokonca niekedy ani len nemá potrebu tak urobiť aj po dvoch či troch dňoch. Plyny odchádzajú. Týždeň dozadu som zmenila mlieko na Dm Babylove, keďže ma bolelo to ako sa syn trápi. Celkovo nespavosť, nepokoj a žiadna stolica. Teda stolica len s pomocou rektálnej rúrky. Aj to na druhý alebo tretí deň, keď už bolo očividné, že má bolesti.

Stolica a prdíky hnilobne zapáchali. Papá každé 3 hodiny v rozsahu od 80 do 130 ml a ešte plus vodička. Pediater na moje naliehanie spravil stery, kde vyšli pozitívne výsledky na baktérie. Tie vraj spôsobujú hnačku a teplotu. Syn však nič z toho nemal. Ako liečba doporučene Probio-Fix Baby.

Do mlieka pridávam Sab Simplex alebo Espumisan. Bez neho by mal do pár hodín kŕče a nasilu prdenie.

Čo by ste odporučili vy?

Ako pomôcť synovi s kakaním?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

na odporučenom mliečku by som zostala. Je to mlieko vhodné pre deti, ktoré majú sklony k zápcham. Espumisan a Probiofix dávajte dlhodobo.

Ak dieťatko nekaká 2-3 dni, nemusí to znamenať hneď problém. Problém je ale, že Váš synček má pri kakaní bolesti a v tom prípade už musíme hovoriť o zápche. Každýkrát pomáhať rektálnou rúrkou taktiež nie je vhodné. Dieťa sa musí učiť samo, bez pomoci.

Vodičku synček piť nemá, iba mliečko. Prechodne by sa mohol nastaviť na Duphalac. Konzultujte ale s obvodným lekárom po vyšetrení dieťatka, totižto u takých malých dojčiat to nie je úplne bežná ordinácia.

Pri zápchach od narodenia, ťažkom odchode stolice (pri narodení smolky) je vhodné aj gastroenterologické vyšetrenie na vylúčenie vrodenej vývojovej vady.


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas