Ako sa diagnostikuje spánkové apnoe u trojmesačného dieťaťa?

Zodpovedané
21. sep 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom spánkového apnoe.

Ako môže lekár diagnostikovať spánkové apnoe u trojmesačného dieťaťa?

Ako sa zisťuje alergia na bielkovinu kravského mlieka?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

spánkové apnoe u dieťatka by signalizovala apnoe podložka. Je to vlastne zastavenie dýchania počas spánku, ktoré trvá viac ako stanovený čas. Ak dieťa má spánkové apnoe môže byť prejavom infekcie, kardiovaskulárnej alebo neurologickej poruchy a je nutné prešetrenie.

Alergia na bielkovinu kravského mlieka je imunologicky podmienená reakcia, postihuje iba 1-3% detičiek do 3 rokov, maximálny výskyt je do 1 roka života. Prejavmi sú gastrointestinálne obtiaže - krv v stolici, hnačky, alebo naopak obstipácia (zapekanie), nafukovanie, neprospievanie, kožné prejavy ale aj častejšie respiračné infekcie.

Diagnostikuje sa dôkladnou anamnézou (rozhovorom s matkou) a fyzikálnym vyšetrením dieťatka, prínosné je stanovenie protilátok IgE z krvi (nie v inej triede - nie IgG!).

Ak sa objavia príznaky, ktoré lekár vyhodnotí ako podozrivé z tejto diagnózy. Je potrebná eliminácia mlieka a výrobkov z mlieka v diéte (v prípade dojčeného dieťaťa z diéty matky, v prípade dokrmovaného dieťaťa sa dáva eHF alebo AAF mliečko) na 2-4 týždne s následným zhodnotením príznakov.


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas