Ako sa lieči cysta na kosti na ruke u dieťaťa?

Zodpovedané
14. apr 2019

Dobrý deň,

dnes mala moja 2,5 ročná dcérka zlomeninu dolného konca lakťovej a vretennej kosti na ruke na zápästí. Pri RTG snímku jej ale našli aj nejakú cystu na kosti.

Ako sa také cysty prosím liečia?

Začínam mať podozrenie, že dcérka má nejaké oslabené kosti, lebo už ide o druhú zlomeninu. Pred rokom mala zlomeninu pravej ruky, teraz zase ľavá. Pritom situácie, pri ktorých sa jej to stalo, boli síce pádové, ale nešlo o nejaké vážne pády. Napriek tomu aj v jednom aj v druhom prípade zlomeniny.

Vopred ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

cysty v kostiach môžu byť symptomatické aj asymptomatické - čiže také, čo majú príznaky (bolesť) a také, čo nemajú.

Pri cystách je bežné sledovanie (či sa nezväčšujú), prípadne treba posúdiť, či nie sú aj v iných častiach tela - teda je potrebné ich dodiagnostikovať. Ak cysty nebolia a nezväčšujú sa väčšinou nie je nutné ďalšie riešenie.

Čo sa týka úrazov, závisí od mechanizmu úrazu. Hoci Vám sa nemusí zdať adekvátny, ale to neznamená, že nedokáže spôsobiť zlomeninu kosti.
Zlomeniny dolného konca vretennej a lakťovej kosti sú v detskom veku najčastejšie zlomeniny a sú bežné.

Vhodná by bola kontrola vitamínu D, hladiny vápnika a fosforu, evidentne aj krvný obraz cestou OL, ak ste v rodine celiatici (vy, otec dcérky, súrodenci, starí rodičia) alebo má dcérka iné symptómy (hnačky, nafukovanie, zápcha, neprospievanie, kožné prejavy), je potrebné aj vyšetrenie krvi - serológia na celiakiu.


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas