Čo pomôže odstrániť soplíky u 10 mesačného chlapca?

Zodpovedané
22. mar 2019

Dobrý deň,

môj 10 mesačný synček má už asi 2 týždne hustejšie soplíky, ktoré idú von len odsávaním. No niekedy ani to nestačí. Stále ma akoby upchatý a plný nos. Dávam mu Physiomer na bežnú hygienu a Nasivin. Kvôli vyrážkam som začala dávať aj Fenistil

Ako uvoľniť soplíky?

Aké lieky mu pomôžu?

Druhý problém sa týka dcérky. Štvorročná dcérka má už mesiac vlhký kašeľ. Bronchipret nepomohol, tak som nasadila Mucosolvan.

Je normálne, aby kašeľ trval tak dlho?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

kašeľ po respiroinfekciách u detí je problémom často trápiacich rodičov a pediatrov, áno, môže trvať dlho. Ak však trvá viac ako 8 týžd)nov, je vhodné ďalšie vyšetrenie (imunoalergológia, ORL, gastroenterológia) podľa zváženia paediatra (predpokladám, že pediater robil výter hrdla a je negatívny).

Bronchipret je dobrý prírodný pomocník, v prípade Vašej dcérky avšak už zrejme treba vykašliavanie podporiť chemickým mukolytikom (ktorým je Mucosolvan). Ak máte inhalátor výborné sú aj inhalácie Vincentkou (ktorú kúpite v lekárni), zvážte jeho zaobstaranie, určite ho pri bežných vírusových infekciách pri oboch detičkách využijete.

Čo sa týka synčeka - výter nosa sa asi robil a nepíšete, že by synček mal horúčky, takže o baktériu zrejme nepôjde a teda rozmýšľame nad vírusovou rinitídou (nádchou). Všetko robíte správne, a ja znovu odporúčam pridať inhalácie Vincentkou. Fenistil je veľmi správne pridaný, nakoľko pri akútnej rinitíde je vždy prítomný aj opuch nosovej sliznice. Physiomer denne aj viackrát, potom aplikujte Nasivin maximálne do 7 dní.

Dôležité je hlieny správne odsávať, aby nedošlo k častej komplikácii nádchy, ktorou je zápal stredného uška. Správny postup na odsávanie hlienov je nasledovný: noštek poodsávať odsávačkou, ale nielen do hĺbky 0,5 cm, ale hlbšie. Najviac hlienov býva v zadnej časti nosovej dutiny, preto katéter odsávačky musí byť zavádzaný do nosa po dolnej stene, oblúkovito smerom nadol až do choány a nie ako sa často robí smerom nahor, pričom sa naráža do stropu nosovej dutiny. Odsávací katéter sa vkladá do nosa bez podtlaku, nakoľko by sa hneď nasal na kožu alebo sliznicu v prednej časti nosovej dutiny a žiaden obsah by neodsal. Až keď je katéter v zadných častiach nosovej dutiny, vtedy treba vyvinúť podtlak a pomalým vyťahovaním katétra odsať hlieny.


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas