Dvojročná dcéra nechce cikať do nočníka

Zodpovedané
10. feb 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom našej dvojročnej dcérky, ktorá nechce cikať do nočníka. Skúsili sme ju deň nechať v nohavičkách, bez plienky a dávať ju na nočník. Párkrát sa troška pocikala. A aj tak som ju hneď dala na nočník. Nevycikala sa. Tak som ju nechala stále bez plienky. Medzitým som išla nakojiť do inej miestnosti malého syna a ona prišla po chvíli so strašným plačom, lebo sa viac pocikala. Tak som ju prezliekla a povedala, že nevadí. To sa opakovalo dvakrát v priebehu pár hodín.

Potom mi začala zadržiavať moč. Pustila len pár kvapiek do nohavíc a nič viac. Keď som ju posadila na nočník, tak plakala, lebo sa jej chcelo cikať, no nevycikala sa.
Večer som jej dala už plienku. Teraz plače, lebo sa jej chce cikať a do plienky pustí len pár kvapiek. Nemôžem sa od nej vzdialiť ani na meter, lebo tak silno plače.

Ako jej to mám vysvetliť?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

podľa odborníkov by malo byť dieťa schopné kontrolovať močenie počas dňa v troch rokoch, ale ak to nezvláda po 4. roku, vtedy sa hovorí o pomočovaní.

Nepíšete či už predtým do nočníka cikala, alebo len teraz začínate trénovať. Každé dieťatko je iné, inak dozrieva a teda čas odplienkovania môže byť rôzny. Dieťa musí byť zrelé fyzicky aj psychicky. Ak sa vám niečo veľmi nezdá, môžete sa skúsiť poradiť aj s detskou lekárkou.

Treba byť k dieťaťu láskavý, trpezlivý, netrestať, vysvetľovať a nerobiť z učenia návyku tému číslo jeden. Skúste jej dať na výber kam sa chce vycikať, netreba na to tlačiť. Skúšať pomaličky.

Problematické cikanie môže byť spojené aj s narodením mladšieho súrodenca. Možno rieši emočne teraz to a nemá kapacitu na učenie sa na nočník.
Dôležité je, aby bolo dieťa v pohode.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com