Má moja dcérka po očkovaní šiestu chorobu?

Zodpovedané
14. mar 2019

Dobrý večer,

moja dcéra bola minulý týždeň v utorok očkovaná Prevenarom a Rotarixom. Teploty nemala. Až v piatok večer začala len teplotou, sobotu ráno mala horúčku nad 38. Potom sme išli na pohotovosť, tam nič nenašli. CRP mala 8, dostala Isoprinosin. Nemala kašeľ a ani soplíky. Takto to trvalo až do pondelka obeda a od vtedy je dobre.

Dnes ráno som zistila, že má vysypanú hruď aj chrbátik. Na nohách má troška bodky. Rozmýšľala som, že čo som jedla, keďže stále kojím.

Môže mať šiestu chorobu?

Ďakujem

Dobrý deň,

priebeh aký popisujete naozaj vyzerá ako prebehnutá šiesta choroba u dcérky. Nesúvisí s očkovaním ako takým, je to bežne sa vyskytujúce ochorenie u dojčiat.

Šiesta choroba je vírusové herpetické ochorenie, typicky sa vyskytujúce u dojčiat od 6. mesiaca do 3 rokov. Typické prejavy: dieťa má počas 3 dní obdobie vysokých teplôt (do 40 °C), najčastejšie bez kožných prejavov ochorenia. Na dieťati lekár okrem teplôt často nič iné nevidí, presne ako vo Vašom prípade. Po znížení teploty (väčšinou na 3. deň) sa na krku a hrudníku, neskôr na ramenách, tvári a na nohách zjavuje diskrétny výsyp - makulopapulózny exantém ružovej farby veľkosti mince, ktorý môže zriedkavo prejsť do vezikúl. Môže byť prítomná krčná a okcipitálna lymfadenitída.

Výsyp zvykne spontánne ustúpiť po 1 − 2 dňoch, na koži detí nezvykne zanechávať žiadne stopy, nie je potrebné podávanie žiadnych liekov (veľmi výnimočne antihistaminiká).

Dôležité je počas vysokých horúčok dbať na dostatočnú rehydratáciu dieťatka a znižovanie teploty (predchádzame febrilným kŕčom, ktoré sú pri tomto ochorení pomerne časté).


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas