Máme podozrenie na psychickú poruchu u 6,5 mesačného dieťaťa. Ako to riešiť?

Zodpovedané
21. sep 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom nášho problému. Máme podozrenie na psychickú/neurologickú poruchu 6,5 mesačného dieťaťa. Pediater nás nechce nikam odoslať, lebo dieťa prospieva a to vraj stačí. My rodičia a aj naše okolie však dlhodobo pozorujeme na dieťati nezvyčajné nervózne až zúrivé správanie, hyperaktivitu a nespavosť.

Od príchodu z pôrodnice dieťa spávalo doma len v noci (cez deň krátko a výnimočne).

Vo 4. mesiaci prespávala noc 6 - 7,5 hodiny. Cez deň vôbec nespala, pripadne len 1/2 hodinu.
Teraz v noci nespáva, prespi max. 4 - 5 hodín.

Cez deň je nervózna a umrnčaná, až zúrivá a hyperaktívna. Nedari sa jej spať ani v kočíku. Nosím ju deň a noc len na rukách/v nosiči. V postieľke sa len prehadzuje.

Keď sa jej však aktívne venujeme, hráme sa, tak sa smeje. Inak len zúri a reve. Nevyzerá, že by ju niečo bolelo. Má aj 1 zvláštny tik . Zatne pästičky a akoby zaťala zúbky a cukne sa.

Zistený jej bol kardiologický nález. Údajne nezávažný. Ide o zuženú pľúcnicu a reflux. Zatiaľ to len pozoruj.

Ako postupovať, aby sme pomohli jej aj sebe?

Na aké vyšetrenie máme dcérku objednať?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

niektoré deti sú aj také aké opisujete a napriek tomu nemajú žiadne ochorenie. Sú také, čo často pramení skôr zo zázemia doma - aké ste mali tehotenstvo, aké máte rodinné pomery, či ste fajčiarska rodina atď.

Ak má zistený reflux je vysoko pravdepodobné, že nervozita súvisí aj s touto diagnózou. Je treba dodržiavať antirefluxné opatrenia.

Stav ešte prekonzultujte s Vaším pediatrom, som názoru, že matka si dieťa pozná lepšie ako my lekári za 10 minút návštevy v ambulancii, takže v tomto prípade ak máte obavy, asi by som odporučila ďalšie vyšetrenia, lebo Vaša nespokojnosť sa bude odzrkadlovať aj na Vašom bábätku.


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas