Odporúčate mi dať zaočkovať syna s nefunkčnou obličkou proti rotavírusom?

Zodpovedané
26. apr 2019

Dobrú deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom povinného očkovania, ktoré nás čaká o mesiac. Doktorka nás presviedča, aby sme dali syna očkovať aj proti rotavírusom. Malý má nefunkčnú obličku 4 stupňa a čaká nás veľa vyšetrení a dní v nemocnici. Počula som o veľa nežiadúcich účinkoch tohoto očkovania.

Ešte máme 5 ročného syna, ktorý pôjde do škôlky. On toto očkovanie nemal.

Odporúčate mi dať zaočkovať syna s nefunkčnou obličkou proti rotavírusom?

Aké sú nežiadúce účinky?

Ďakujem pekne

Dobrý deň,

rotavírusové infekcie stále patria k jednému z najčastejším dôvodom dehydratácie u detí, ktorú je nutné riešiť rehydratáciou infúziami cestou hospitalizácie.

Našťasie na Slovensku máme túto možnosť, v krajinách tretieho sveta stále zomierajú deti na tak "banálne" ochorenie ako je rotavírusová gastroenteritída.

Čo sa týka nefuknčnej obličky, nie je to kontraindikáciou pre očkovanie. Na Slovensku je možnosť vakcinácie Rotarix a Rotateq - forma je perorálna (nie očkovanie ihlou, ale do pusy).

Možné nežiadúce účinky sú hnačka, podráždenosť, plynatosť, v štúdiách sa popisuje aj intususcepcia (ako náhla príhoda brušná - závažná bolesť brucha, pretrvávajúce vracanie, krv v stolici, nadúvanie brucha a/alebo vysoká horúčka), ktoré ak sa dostavia je nutné ich hlásenie a lekársky dohľad.


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas