Prečo sa 5 ročné dieťa ešte v noci pocikáva?

Zodpovedané
20. mar 2019

Dobrý deň,

syn bude mať čoskoro 5 rokov a stále nie je odplienkovaný na spánok. Počas dňa sa pýta od dvoch rokov, ale v noci sa stále pocikáva a tak isto aj počas obedného spánku. Zaspí tak tvrdo, že sa na cikanie vôbec nezobudí.

Ako by sme to mohli riešiť?

Ďakujem za radu

Dobrý deň,

deti by už v 5.tom roku života mali vydržať v noci bez močenia, respektívne sa pýtať na močenie. V tomto prípade môžeme u Vášho synčeka hovoriť o enuréze.

Pomočovanie ako také je iba symptómom, môže ísť o benígnu primárnu nočnú enurézu (časté je, že otcovia týchto detí mali v detstve podobný problém), avšak je potrebné rozlíšiť, či nejde u polysymptomatickú enurézu, za ktorou sa môže schovávať aj ochorenie obličiek.

Je potrebné synčeka vyšetriť: detský lekár vyšetrí synčeka, jeho výšku a hmotnosť, posúdi stav hydratácie, prípadné abnormality chrbtice a genitálu, meria sa krvný tlak, vyšetrí sa chôdza a rovnováha. Z laboratórnych metód sa vyšetrí močový sediment (bakteriúriu, glykozúriu, osmolaritu moču) a indikuje sa vyšetrenie USG obličiek. Podľa výsledkov sa dieťa potom odosiela k detskému nefrológovi, ktorý ďalej liečbu manežuje a dieťa prechodne môže nastaviť na liečbu (preparát vazopresínu alebo anticholienrgiká - podľa etiológie, ktorú zistí).

Dôležité sú aj režimové opatrenia: kontrolovať a podľa potreby aj modifikovať pitný a diétny režim dieťaťa (zákaz sladených nápojov - piť najmä čistú vodu, viac tekutín ponúkať v doobedných hodinách, zákaz pitia už asi 1 hodinu pred spánkom a počas noci- dlhšie večerné „smädenie“ je zbytočné), vyhýbať sa večernému príjmu stravy s väčším množstvom bielkovín a soli, a vody (uhorka, melón), kompletne vyprázdniť mechúr tesne pred spánkom. Je vhodné zaviesť si denník tzv. suchých nocí a farebne si značiť noci bez pomočenia. Dôležitý je aj nácvik močového mechúra - počas dňa predlžovať čas medzi jednotlivými močeniami (ak Vám synček povie, že potrebuje, chvíľku počkať, neísť hneď).

Držím palce!


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas