Sú potrebné antibiotiká pre dcéru, ktorá už nejaví známky choroby?

Zodpovedané
2. máj 2019

Dobrý deň,

pred 2 dňami som bola so 6 ročnou dcérou u detskej lekárky, lebo už asi 1,5 mesiaca mala zapchatý nos, a to hlavne v noci. Mala aj nádchu a potom kašeľ, ktorý trval týždeň. Ten jej prešiel sám. Teploty nemala.

Keď dcére prešiel kašeľ, tak trojročný syn dostal nádchu a prieduškový vlhký kašeľ. Teploty nemal.

K lekárke som išla s oboma deťmi a chcela som, aby im urobila výter. Lekárka však obom nasadila antibiotiká bez toho, aby im zobrala výter alebo urobila CRP. Syn dostal Suprax, dcéra Zinnat 250.

Dcére nahmatala trochu zdúrené uzliny na krku a vraj má červené hrdlo. To ju však vôbec nebolí. Priznám sa, že dcéra užila z antibiotík len jednu tabletku. Ostatné už nechcela prehltnúť, tak jej ich nedávam. Navonok jej nič nie je a nejaví žiadne známky choroby. Syn Suprax užíva.

Nemala lekárka dcére urobiť najskôr výter a CRP?

V akej liečbe má dcéra pokračovať?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

k postupu iných lekárov sa nevyjadrujem. Každý má postup svoj vlastný. Nakoľko Vaša lekárka dcérku videla a indikovala liečbu, treba sa riadiť jej odporúčaniami.

Nič však nepokazíte, ak pôjdete zajtra k Vašej pani doktorke, poviete jej, že dcérka antibiotiká netoleruje, ale že jej stav sa zlepšil, hrdlo ju nebolí, teplotu nemá, či je nutné predpísanie iných liekov alebo či si s tým organizmus poradil sám.

Celkovo organizmus si sám vie poradiť s veľa infekciami, či bakteriálnymi, či vírusovými - veď v minulosti nie každá bakteriálna infekcia skončila smrťou, avšak bohužiaľ veľa z nich aj áno.

Zároveň najmä u detí sú poststreptokokové komplikácie (po osídlení organizmu Streptococcom), ktorým antibiotickou liečbou úspešne predchádzame a deti nemajú reumatoidné artritídy a glomerulonefritídy.

Antibiotiká sú v liečbe bakteriálnych infekcií najlepšou voľbou nakoľko skracujú čas postihnutia organizmu, zlepšujú úspešnosť ich vyliečenia bez komplikácii a znižujú možné riziká.

Treba ich predpisovať a užívať s rozvahou, aby sa nám za pár (desiatok) rokov nestalo, že rezistencia baktérii spôsobí, že "banálny" zápal mandlí bude nevyliečiteľnou chorobou.


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas