Z čoho môže 5 ročného syna bolieť krk?

Zodpovedané
22. mar 2019

Dobrý deň,

môj 5 ročný syn začal dnes ráno veľmi plakať že ho bolí krk a nemôže otočiť hlavu. Asi pred týždňom mi povedal, že ho bolí krk, ale ďalej sa hral, tak som to neriešila. Pred pár dňami mu manžel povedal, že ide na rehabilitáciu, lebo ho bolí chrbát a on mu povedal že aj jeho bolí krk a začal plakať. Mysleli sme, že to rozpráva len preto, že to bolí manžela.

Boli sme u obvodného lekára a ten mu dal len ľahký krčný golier. Nemyslím si, že ho seklo, alebo zle spal. Syn nechodí do škôlky, lebo je často chorý.

Z čoho by to mohlo byť?

Ďakujem

Dobrý deň,

píšete, že synček má aj problémy s otočením hlavičky do jednej strany, pravdepodobne ide o torticolis (jednostranné postihnutie svalu krku - m. sternocleidomastoideus).

Etiológia tohto ochorenia je rôzna: najčastejšie poúrazovo (mnohokrát len mikrotraumy, ktoré dieťa počas hry ani nezaregistruje), alebo parainfekčne ( deti sa po prekonaní infektu a zahájení normálnej pohybovej aktivity budia ráno s tzv. zaležaným“ krkom a vynúteným ukladaním hlavy; niekedy býva pri borelióze, ktorá sa nijak inak nemusí prejavovať - nebol zaklieštený?), menej často pri funkčných poruchách chrbtice (scoliosis, chybné držanie tela, kyfóza...), najmenej frekventovane ale ja niektorých ochoreniach CNS, ušných alebo očných poruchách.

Fixácia golierom je vhodná, neaplikujte teplo. Pri dlhšom trvaní je vhodné prešetrenie a zahájenie rehabilitácie.


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas