Poistenie dieťaťa na Slovensku

biankab25
25. okt 2017

Ahojte zeny,
Mam taky problem..dufam,ze niektora z Vas uz bola v podobnej situacii a viete mi poradit ako to tu chodi na Slovensku. Takze blizi sa mi termin porodu cca o take 2tyzdne, treba vediet, ze posledne tri roky mam odpracovane v Anglicku, to zname ze momentale poberam matersku z Anglicka, ale medzitym som sa vratila na Slovensko. Musela som si v Anglicku vybavit jeden formular- S2, aby mi poistovna preplacala porod a vysetrenia okolo toho. Momentalne som zaevidovana v Dovere ako pacient, ktory ma poistenie zo zahranicia ale iba do februara, to znamena ze dovtedy mi preplatia lekarske vysetrenia porod atd. Problem je v tom, ze ja poberam matersku so zahranicia do konca juna, to znamena ze dovtedy sa tu u nas ani neviem zaevidovat do socialky, az potom ako sa mi v Anglicku konci materska dovolenka. Co sa tyka mna, mne by to nevadilo ze od februara do konca juna nebudem mat zdravotne poistenie, ale dnes mi pani v Dovere povedala, ze dieta sa viaze na rodicov a ked nema rodic poistenie, tak ani dieta. Myslela som si, ze dieta narodene na Slovensku ma narok na zdravotne poistenie, napriek tomu ze ja nie. Este mi povedala, ze moze byt poistenie registrovane na otca, ale moj partner stale robi v zahranici navyse pochadza z Madarska, takze ta moznost je tiez vylucena. Nenajde sa tu niekto, kto ma s niecim podobnym skusenost? Hadam nie som sama, ktora pracovala v zahranici a prisla. Rodit na Slovensko. 😀

biokozmetika
26. okt 2017

Prečo máš poistenie len do februára, veď pokiaľ máš materksú do júna mala by v tom byť aj zdravotka...aspoň ja som to tak mala- bola som v IE.

biankab25
autor
26. okt 2017

Nuz lebo dokument, ktory mi poslali sa vztahuje len na porod a poporodne vysetrenia, zrejme Anglicania si myslia, ze po februari uz nebudeme potrebovat ziadne lekarske vysetrenie alebo neviem,co by mne ani nevadilo, ale myslela som si, ze ak sa moje dieta narodi tu, tak ma narok na zdravotne poistenie tu.

petruldo
26. okt 2017

@biankab25 nemám skúsenosť, ale k tomu naviazaniu dieťaťa na poistenie matky len toľko, je tam nejaká lehota, kým sa dieťa po narodení a vydaní rodného listu - pridelenie rodného čísla prihlási do zdravotky - dovtedy má rovnakú poisťovňu ako matka. po prihlásení do zdravotného poistenia už funguje na svoje rodné číslo.

pallacinka
26. okt 2017

@biankab25 Ja som v podobnej situacii, prestahovali sme sa sem z Nemecka a kym ani jeden z nas nemal slovensku poistku, deti mi tu odmietli poistit. Teraz ju uz muz ma, ale ja som nadalej poistena v Nemecku a rozhodla som sa nechat deti poistene so mnou. Neviem, ako funguje UK system, ci mas narok s materskou aj na zdravotne poistenie, ale ak nie, myslim, ze na Slovensku sa mozes poistit ako samoplatca a dieta s tebou (urcite by som neriskovala byt bez poistky ani chvilu, hlavne hned po porode).

biankab25
autor
26. okt 2017

@pallacinka momentalne nie som samoplatca do februara mi Anglicania preplacaju zdravotnu starostlivost, ale. Potom uz nie. Ano mam narok, lebo nadalej platim odvody v Anglicku, strhavaju mi to z materskej, ale co z toho, ked som na Slovensku. Nuz zrejme od februara do juna budem ako samoplatca, ked si daco ine nebudem vediet vybavit.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre