Urobila sa vám po pôrode pupočná hernia?

veronika81
25. júl 2010

Ahojte,
je tu nejaká mamička, ktorej sa v tehotenstve, resp. po pôrode urobila pupočná hernia? Ja som si už dávnejšie všimla, že mám takpovediac "dieru" pod pupkom ako keby roztrhnutý brušný sval. Ukazovala som to teraz gynekológovi, povedal že je to pupočná hernia, ale vraj ak plánujem ešte byť tehotná (čo plánujem), tak to netreba riešiť. Inak sa to upravuje chirurgicky.
Dočítala som sa teraz internete, že to ale môže byť nebezpečné, vraj sa tam môže zacviknúť črevo 😒 a tiež som čítala o jednej mamičke, ktorá si to dala operovať a potom ešte v pohode otehotnela a dieťatko vynosila.
Tak chcem vedieť, či s tým niektorá máte skúsenosti a čo všetko obnáša operácia, kedy sa dať operovať a prípadne či hrozí opätovné roztrhnutie pri ďalšom tehotenstve.
Ďakujem 😉

P.S. Našla som tému "Hernia", ale tam ide o detičky, tak ma dúfam nezamknete 😅

latvia
25. júl 2010
veronika81
autor
25. júl 2010

@latvia ďakujem, prečítala som. Tam väčšina mala pruh až v tehotenstve, mne by pomohol názor mamičky, ktorá bola už operovaná a potom ešte tehotná. Ja viem, najlepšie je ísť za lekárom (aj pôjdem), ale chcela som nejaký názor a reálne skúsenosti.
A ďakujem za nezamknutie, snáď sa mi ešte niekto ozve 😉

smudlinka10
25. júl 2010

@veronika81 nemám to po porodě ale po špatně udělaných operacích, mě ještě do kýly přirostlo (resp. bylo zřejmě přišito) střevo. Jsem po nové operaci týden a 3 dny. Pokud kýla není velká, dělá se laparoskopicky a do cca 5 dnů by se mělo jít domů. Jinak se chodí tak po týdnu když je operace taková jako jsem měla já (viz. foto v albu). Je mi lépe, už nemám bolesti ale před 2lety jsem měla střevo i uskřípnuté kýlou a to jsem krvácela do žaludku i střev. Zvracela jsem snad v kuse několik dní, nebyla jsem schopna normálně chodit, jíst atd. Teď už se dává do břicha síťka a těhulení by neměl být problém. Opravdu jde o velkost a vážnost zákroku

veronika81
autor
25. júl 2010

@smudlinka10 ďakujem. Normálne si ma aj vystrašila, asi sa s tou návštevou chirurga poponáhľam!

smudlinka10
25. júl 2010

@veronika81 není radno si s tím zahrávat, já čekala a pak mě to málem zabilo, neboj měla jsem to fakt moc 😉

veronika81
autor
25. júl 2010

@smudlinka10 ja tam mám "otvor" pod pupkom, asi taký 5 cm dlhý pásik, keď napnem brušné svaly normálne tam vopchám prst do brucha 😅 Znie to divne, ale tak je.. Gynekológ mi ale povedal, že to zatiaľ nemám riešiť.. pôjdem radšej za chirurgom.

smudlinka10
25. júl 2010

@veronika81 lepší je ze sebe udělat blbce než pak přijít pozdě, já se bála a jak to dopadlo

blesura
7. aug 2010

@veronika81 ahoj Veronika, mam rovnaky problem...ako si pochodila? ma este niekto taku skusenost? mna caka operacia o dva tyzdne...

miriam11
27. aug 2010

ahojte, vcera mi obvodny lekar pri preventivnej prehliadke zistio pupocny pruh. Ostala som v soku. Som 10 mesiacov po cisarskom reze. Musim to dat vraj zoperovat, takze o 2 tyzdne si mam prist pre termin operacie. Ostala som zufala, pretoze predstava dalsej operacie a to zotavovanie mi pride ako zly sen. Prosim vas o radu, koho na to operovali ako dlho ste sa po tom zotavovali? Neviem si to vobec predstavit ako sa budem starat o dcerku, dvihat ju a podob..... dakujem za vsetky odpovede...... ako dlho sa ostava v nemocnici?

veronika81
autor
28. aug 2010

@miriam11 napíš blesure (príspevok nad tebou), tento týždeň tuším v utorok ju operovali, určite ti rada povie viac.. Mňa to ešte len čaká 😒

zuzkafuny
30. aug 2010

Veronika... mne sa pri prvej dcére spravila nad pupkom hrčka... pupočná hernia. Nebola bolestivá, tak som si s tým žila pár rokov až 12 😀 ale nakoniec som niečo v práci zdvihla a už som zostala skrčená ☹ a išla na druhý deň na operáciu... nie je to nič strašné... na druhý deň ma prepustili... a dva týždne som nemohla nič robiť... a teraz už je to pohoda... nemusíš sa báť 😉 a zostane ti malá jazva...

veronika81
autor
31. aug 2010

@zuzkafuny prosím ťa, koľko po operácií si znova otehotnela? Resp. mala si nejaký príkaz, ako dlho nemôžeš byť tehotná?

lili91
31. aug 2010

ahojte, ja som mala pupocny pruh. zistili mi ho nahodou viac ako 2,5 roka po porode. nic ma nebolelo, len obvodnej sa pri vystreni na vodicak nieco nezdalo...a tak sa na to prislo. ked som bola na konzultacii u chirurga, povedal, ze ak chcem este otehotniet, urcite to treba NAJPRV zoperovat a potom by som minimalne 6 mesiacov nemala otehotniet. bola som v nemocnici 4 dni. jazva je tesne pod pupkom, ma asi 4-5cm. asi 2-3 tyzdne som nemohla nic dvihat a po 6 tyzdnoch to bolo ok, mohla som v podstate normalne fungovat. otehotnela som 5 mesiacov po operacii (uz sa mi nechcelo cakat 😀 ) a tak sa teraz zvazuje cisarsky, kvoli tomu, ze je to "kratko" po operacii...no este sa uvidi...inak, chirurg ma hned pri prvej konzultacii "potesil", ze mozem pocitat s tym, ze po druhom porode budem musiet ist na operaciu pruhu znova...no takze sama som zvedava ako to dopadne, mozno sa cisarskym predide tomu prasknutiu pruhu a dalsia operacia nebude potrebna, uvidime...

veronika81
autor
31. aug 2010

@lili91 v podstate si ma potešila, že stačí pol roka 😉 Mne gynekológ povedal, že ak ešte chcem dieťa, tak to zatiaľ nemám riešiť.. Som zvedavá, čo povie chirurg. Ale asi ma to neobíde pred tehotenstvom.
Počula som ešte, že tam vraj dávajú nejakú sieťku elastickú, ktorá sa v prípade rastúceho brucha naťahuje a nehrozí opätovné roztrhnutie. Nevieš ako to máš ty? Nepočula si o tomto?
V každom prípade držím palce, nech je tehotenstvo a pôrod bez problémov a nech ťa obíde ďalšia operácia 😉 a ďakujem za info.

lili91
1. sep 2010

veronika81, hej o tej sietke som pocula. ja ju nemam, neviem presne, kedy sa pouziva. asi ked je ten pruh vacsi, alebo ide o nieco zavaznejsie. napr. moja svokra prekonala rakovinu a ma urobeny umely vyvod z creva a ma tiez pupocny pruh. pri nej hovorili o tej sietke, ale na koniec jej ten pruh neoperovali vobec. mna sa chirurg na konzultacii pytal, ci mi ma nechat este pupok 🙂 ale potom sam skonstatoval, ze ked chcem este rodit a ze som este mlada, tak mi ho teda necha 😅 lebo sa to robi aj tak, ze pupok vyrezu a vtedy sa to da pevnejsie zasit, lepsie to drzi...tak aspon tolko som poradila, co som vedela 😎

veronika81
autor
1. sep 2010

@lili91 téééda, ja nechcem prísť o pupok 😕 No nič, letím čo najskôr za doktorom, odkladám to odkladám, ale už by som mala!

zuzkafuny
9. sep 2010

@veronika81 otehotnela som do pol roka od operácie... nemala som a ani nemám žiadne komplikácie... 😉 a mám aj pupok a nič ma nebolí a je to super... naozaj len mini zákrok... neboj a absolvuj...

katir
4. okt 2010

Ahojte, tiež potrebujem na takúto operáciu po pôrode, mám tri detičky, no veľmi sa bojím, nevie mi niekto poradiť dobrého chirurga v okolí Nitry, Nových Zámkov, ktorý má s tým skúsenosti. Okrem toho,že sa hanbím vyzliesť aj do plavok, - je to veľmi škaredé, tak mne už normálne vychádzajú vonku z bruchu aj črevá, normálne si ich musím zatlačiť naspäť do brucha, veľakrát mi to stvrdne - ako kameň a veľmi to bolí.... Ako dlho si ma nechajú v nemocnici? Mám detičky,a som na nich sama. Platí sa za to ? Poradťe mi prosím nejaké meno.
Ďakujem

sofia18
8. apr 2011

@katir ahoj aj ja mam asi podobny problem mohla bi si mi prosim ta napisat ako si to potom nakoniec riesila dakujem BEA 😵

sofia18
8. apr 2011

@blesura AHOJ 🙂 pisem ohladom toho tvojho problemu asi dopadnem podobne tak sa strasne bojim mohla bi si mi opisat tvoj problem a cim vsetkym si presla budem vdacna za kazdu infosku DAKUJEM 🙂 BEA

poleva
9. aug 2012

@veronika81 prosím ťa bola si na tej operácii ? vdaka

zuzana581
9. aug 2012

@veronika81 ahoj. Pupočný pruh sa mi urobil po tehotenstve s dcérou. Ja som mala ako dieťa, ale spojil sa mi a nerobil žiadne problémi. Po tehotenstve, ale zostal otvorený operovali mi ho v roku 2007, tri roky po pôrode dcéry a syn sa mi narodil 2009. Pruh sa mi neobnovil, nemám teraz žiadne problémy..

zuzana581
9. aug 2012

Aha, ja som si až teraz všimla, že to je stará téma 🙂

veronika81
autor
9. aug 2012

@poleva nebola som zatiaľ operovaná. Chirurg mi v tom roku 2010 povedal, že kľudne môžem otehotnieť, nič sa nedeje. To sa aj stalo 🙂 malinká je na svete a budem to riešiť keď skončíme s dojčením, čo netuším kedy bude.. No z mojej hernie sa nakoniec vykľula diastáza brušných svalov, neviem ešte čo sa s tým bude robiť, po druhom pôrode som s tým zatiaľ nikde nebola.

@zuzana581 nevadí, aj tak ďakujem za info 😉 Je to pre mňa stále aktuálne..

adush123
20. júl 2015

@veronika81 ahoj. Mozem sa spytat ako si teraz na tom s diastazou? Ja mam aj herniu a som opat tejotna. Brucho mi hned v 4.mes vyskocilo.

barbara088
19. aug 2015

Mna by zaujimalo ako sa to riesi v tehotenstve.pruh sa mi spravil po porode bolo dobre,len som ochorela a kaslom sa mi to zhorsilo,k tomu som otehotnela.brusko uz mam dost viditelne.

adush123
19. aug 2015

@barbara088 ja mam to iste. Teraz ma to zvykne boliet. Chcem si dat predpisat podporny pas. Riesit to mozes az po tehu.

barbara088
19. aug 2015

A mudr co ti povedal

adush123
19. aug 2015

@barbara088 ze v tehu nezvykne byt priblem. Zajtra idem tak mozno budem mudrejsia.

7bobinka7
15. sep 2015

ahojtte baby mam ist na operaciu cca tak za 2 tyzdne presne na ta tuto herniu ...achcem sa vas oyptat je tu niaka slecna co bola na operacii uz ?? boli to?? ..kde to vlatne rezu? dakujem 😖 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre