Akú sumu budem platiť v rámci DNP?

patrik
22. jún 2009

Prosím o radu, ak si chcem začať platiť Dobrovoľné NP z max. VZ, aká suma to bude? Som zamestnaná a zo mzdy mi strhávajú na nemocenské cca 9 eur mesačne. Neviem či to mám rátať z dobrovoľného 4,4% z max. VZ, alebo ako zamestanec 1,4% z max. VZ.

junka
22. jún 2009

Zo začiatku ti stačí z minima, až (neviem presne koľko) po 6,5 mesiaca od začiatku poistenia ti stačí prísť zvýšiť vymeriavací základ na maximum. ale možno ma tu niekto opraví 🙂

tintinka
22. jún 2009

tu je skopirovana cast clanku o tom:
Pozor, na dobrovoľné nemocenské poistenie sa v zásade treba prihlásiť ešte pred otehotnením! A to preto, lebo materské z dobrovoľného nemocenského poistenia (DNP) vám priznajú len vtedy, ak DNP trvalo aspoň 270 dní v období posledných dvoch rokov pred pôrodom.

Aby bola táto informácia úplná, treba dodať, že k dobe trvania samotného DNP sa pripočíta aj doba prípadného iného - už ukončeného - nemocenského poistenia v období dvoch rokov pred pôrodom. Ak by ste sa na DNP prihlásili až po otehotnení s tým, že sa k dobe DNP pripočíta aj doba predošlého už ukončeného nemocenského poistenia, prihlásiť sa na DNP treba najneskôr v 8.-mom týždni tehotenstva. A to preto, lebo DNP musí trvať aspoň 26 týždňov pred nástupom na materské! Ak by trvalo menej, tak ak aj spĺňate podmienku existencie nemocenského poistenia najmenej 270 dní v období posledných dvoch rokov pred pôrodom, materské z DNP vám síce priznajú - ale nie vo výške 55% z vymeriavacieho základu, z ktorého ste platili poistné pred nástupom na materskú, ale len 55% zo sumy 8100 Sk (suma minimálnej mzdy).

pjana
23. jún 2009

Ahojte, chcela by som vás poprosiť o informácie. O DNP som už niečo počula a aj si tu prečítala, ale nemám v tom celkom jasno. Je potrebne si DNP platiť 2 mesiace pred plánovaným otehotnením, alebo ho môžem začať platiť aj potom, keď zistím, že som tehotná??? Od čoho závisí výška DNP a ako to potom ovplyvní moju matersku???