Dôchodkové poistenie mamičiek

gapa
27. mar 2015

Niektoré info z tohoto ma celkom zarazili, preto pridávam túto tému. To, že treba podať prihlášku na dôch.poistenie štátom nástupom na rodičovskú dovolenku v zamestnaní už vie dosť mamičiek, no napr. prechod z jednej RD na druhú MD, ževraj odhlášku treba do 8dní!!! netuším odkedy a či je to tak aj v praxi (nezažila som toto a ani nik nespomínal)

Zdroj:
http://www.socpoist.sk/matka---opatrovatel---as...
1. Fyzická osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov
Za zamestnanca a povinne poistenú SZČO, v období, v ktorom sa im poskytuje materské a povinné dôchodkové poistenie zamestnanca alebo SZČO im trvá, štát platí poistné na dôchodkové poistenie automaticky – bez prihlasovacej povinnosti, a to do posledného dňa poskytovania materského (prípadne do dňa zániku povinného poistenia, napr. pri skončení pracovného pomeru). Po tomto dni, ak daná osoba spĺňa podmienky stanovené zákonom, môže sa prihlásiť na povinné dôchodkové poistenie fyzickej osoby starajúcej sa o dieťa do 6 rokov jeho veku.
Upozornenie:
Všeobecne platí, že dôchodkové poistenie z dôvodu starostlivosti o dieťa vzniká odo dňa prihlásenia sa na toto poistenie, najskôr však odo dňa podania prihlášky. Z tohto dôvodu odporúčame prihlášku na toto poistenie zaslať Sociálnej poisťovni ešte pred ukončením poberania dávky materské.

Ak fyzická osoba, ktorá sa stará o dieťa, nie je povinne dôchodkovo poistená ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba (je ekonomicky neaktívna alebo je len dobrovoľne poistená osoba), a chce byť dôchodkovo poistená z dôvodu starostlivosti o dieťa od jeho narodenia, musí podať prihlášku na dôchodkové poistenie do 45 dní odo dňa narodenia dieťaťa. Dôchodkové poistenie v tomto prípade vznikne odo dňa narodenia dieťaťa.
Upozornenie:
Ak do 45 dní odo dňa narodenia dieťaťa nestihne podať prihlášku, dôchodkové poistenie vznikne až odo dňa podania prihlášky.

Fyzická osoba, ktorá sa riadne stará o dieťa do šiestich rokov jeho veku podá prihlášku osobne v pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého pobytu alebo ju doručí poštou. Vyplní tlačivo Registračný list fyzickej osoby (Prihláška FO, za ktorú platí štát), Vyhlásenie fyzickej osoby, že sa riadne stará o dieťa, na účely dôchodkového poistenia a priloží fotokópiu rodného listu dieťaťa. Tlačivá majú k dispozícii aj pobočky Sociálnej poisťovne.

Povinné dôchodkové poistenie v súvislosti so starostlivosťou o dieťa a narodenie ďalšieho dieťaťa
Ekonomicky neaktívna žena (nie je povinne dôchodkovo poistená ako zamestnanec alebo ako SZČO)
Ak ekonomicky neaktívna žena porodí a stará sa o viac detí po sebe a už pri prvom dieťati podala prihlášku
na dôchodkové poistenie ako osoba starajúca sa o dieťa do šiestich rokov jeho veku a dôchodkové poistenie z dôvodu starostlivosti o prvé dieťa jej trvá, pri ďalšom dieťati už prihlášku nepodáva. Je však potrebné, aby po narodení ďalšieho dieťaťa predložila pobočke Sociálnej poisťovne, v ktorej sa na dôchodkové poistenie prihlásila, kópiu rodného listu druhého (tretieho) dieťaťa a Vyhlásenie fyzickej osoby, že sa riadne stará o dieťa, na účely dôchodkového poistenia. Štát bude potom za ňu naďalej platiť dôchodkové poistenie, a to až do šiestich rokov veku jej druhého (tretieho) dieťaťa, pokiaľ bude naďalej spĺňať podmienku riadnej celodennej starostlivosti.

Ekonomicky aktívna žena
a) povinne dôchodkovo poistená ako zamestnanec, ktorá má povinné poistenie prerušené z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky
- prechod z rodičovskej dovolenky s prvým dieťaťom na materskú dovolenku s plánovaným pôrodom druhého dieťaťa
Fyzickej osobe skončením rodičovskej dovolenky s prvým dieťaťom zaniká prerušenie povinného poistenia zamestnanca, nasledujúcim dňom jej vzniká povinné poistenie zamestnanca, čo je prekážkou trvania povinného dôchodkového poistenia z dôvodu riadnej starostlivosti o dieťa. Fyzická osoba je povinná do 8 dní odo dňa nasledujúceho po skončení rodičovskej dovolenky podať odhlášku z povinného dôchodkového poistenia ako poistenec štátu. Za predpokladu, že bude poberať materské, štát bude za ňu platiť poistné na dôchodkové poistenie .
Po skončení poberania materského a v období následnej rodičovskej dovolenky, bude štát platiť poistné na dôchodkové poistenie za túto fyzickú osobu, ak sa opätovne prihlási na povinné dôchodkové poistenie z dôvodu riadnej starostlivosti o dieťa. Povinné dôchodkové poistenie vznikne najskôr dňom podania prihlášky (spätne nie).
b) povinne dôchodkovo poistená ako SZČO, ktorá má povinné poistenie prerušené z dôvodu nároku na rodičovský príspevok a vyhlásila, že činnosť povinne poistenej SZČO nevykonáva
- zánik prerušenia povinného poistenia SZČO a poberanie materského
Zánikom prerušenia povinného poistenia SZČO (bolo prerušené z dôvodu nároku na rodičovský príspevok a vyhlásenia SZČO, že nevykonáva činnosť povinne poistenej SZČO), vzniká nasledujúcim dňom povinné poistenie SZČO, čo je prekážkou trvania povinného dôchodkového poistenia z dôvodu riadnej starostlivosti o dieťa. Fyzická osoba je povinná do 8 dní od vzniku povinného poistenia SZČO podať odhlášku z povinného dôchodkového poistenia ako poistenec štátu. Počas poberania materského, štát bude za ňu platiť poistné na dôchodkové poistenie. Po skončení poberania materského a v období, v ktorom bude mať nárok na rodičovský príspevok a súčasne vyhlási, že činnosť povinne poistenej SZČO nevykonáva, povinné poistenie SZČO sa jej preruší a vznikom prerušenia môže vzniknúť povinné dôchodkové poistenie z dôvodu riadnej starostlivosti o dieťa, ak sa opätovne naň prihlási z dôvodu riadnej starostlivosti o dieťa. Povinné dôchodkové poistenie vznikne najskôr dňom podania prihlášky (spätne nie).
Upozornenie:
Ak sa o dieťa v tom istom období riadne stará viac fyzických osôb, povinné dôchodkové poistenie z dôvodu tejto starostlivosti vznikne fyzickej osobe, ktorá podá prihlášku na dôchodkové poistenie ako prvá.

2. Fyzická osoba starajúca sa o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom do 18 rokov
Fyzická osoba, ktorá sa riadne stará o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom po dovŕšení 6 rokov jeho veku, najdlhšie do 18 rokov jeho veku, podá prihlášku osobne v pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého pobytu alebo ju doručí poštou. Vyplní tlačivo Registračný list fyzickej osoby (Prihláška FO, za ktorú platí štát) a spolu s ním doručí fotokópiu rodného listu dieťaťa. Posudok vo veci dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa vydá posudkový lekár sociálneho poistenia pobočky Sociálnej poisťovne na základe žiadosti útvaru poistného pobočky. Útvar poistného pobočky po zaregistrovaní prihlášky podá útvaru lekárskej posudkovej činnosti pobočky žiadosť o vydanie posudku.
Upozornenie:
Ak na základe vydaného posudku dieťa nemá dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, útvar poistného pobočky vydá rozhodnutie o tom, že dôchodkové poistenie fyzickej osoby nevzniklo.

lucianakoniku
27. mar 2015

@gapa ja som prestupila z rd na md pred dvomi tyzdnami. Tu info o 8 dnoch je najlepsie preverit na socialnej ppistovni; ja som odhlasku z dochodkoveho vyplnila a podala spolu so ziadostou o materske. Myslim ze ked to spravis naraz, nemozes nic zmeskat.

gapa
autor
27. mar 2015

@lucianakoniku takže si to tak robila? a si zamestnaná? inak niečo sa mi zdá, že ked som sa raz cez poradnu sp pýtala, tak mi dali takú radu, ale v pobočke to tak nerobili. Ale časy sa menia, stále niečo sa mení, no nikde neupozornia na to, tj. mamičky sa automaticky pýtajú tých predchádzajúcich a myslia, že postup bude rovnaký, lebo zákon sa nemenil (kedysi aj zamestnané mamičky dávali prihlášku na dôch.poistenie hned po pôrode) Sledujem to dlhodobo, no napr. aj pri prechode z jedného dieťaťa na druhé u mna nepostupovali celkom tak, ako je tam uvedené, musela som dať odhlášku den pred pôrodom a prihlášku odo dna pôrodu (spätne).
Ak dáš žiadosť o materské sama na soc.poistovni a si zamestnanec, tak ti to možno povedia na SP, no väčšinou žiadosť o materské posiela na soc.poistovnu zamestnávateľ. U teba to tak nebolo? A díky za reakciu a informáciu. 🙂

lucianakoniku
27. mar 2015

@gapa nie je za co 😉 . hej, som zamestnana. ked som prechadzala pri prvom dietati z md na rd, tu informaciu ze sa musim prihlasit na dochodkove poistenie, mi dali priamo v socialnej poistovni. samozrejme ale, ze ked som teraz prechadzala z rd zas na md, uz som davno zabudla, ze som pred rokom riesila na socialnej poistovni nejake prihlasovanie na dochodkove poistenie 😀
zistila som to na zaklade telefonatu na socialnu poistovnu, lebo som si chcela overit co vsetko treba vybavit pri opatovnom nastupe na md a teta so socialnej mi osviezila pamat 😀
ja som prihlasku o materske podavala sama, aj ked to ma robit zamestnavatel, ale s ekonomkou som sa tak dohodla, lebo jednak mala nejake zdravotne problemy a jednak som chcela poriesit tu odhlasku z dochodkoveho, takze som zabila dve muchy jednou ranou.

a ozaj, este dolezita info, mozno posluzi, pri opatovnom nastupe na matersku treba odhlasit poberanie rodicovskeho prispevku na urade prace. ak to zena/rodicia neurobia, budu musiet rodicovsky prispevok spatne vracat. nie je to problem, len je to zbytocna komplikacia. na upsvar som tiez telefonovala, pani odtial mi povedala, ze bud jej mam priniest alebo poslat kopiu ziadosti o materske. Na zaklade datumu nastupu na md potom vedia, odkedy uz nemas na rodicovsky prispevok narok a prestanu ho posielat.

mne sa osvedcilo vsetky informacie z netu a od kamosiek overovat priamo na uradoch, prave z toho dovodu co si pisala, ze jednak sa veci casom mozu zmenit a niekedy mozes dostat neuplne a zavadzajuce info.
lebo aj toto co som napisala teraz ja, nemusi platit u napr. u zivnostniciek alebo nezamestanych, kedze som riesila iba svoju situaciu ako zamestanej osoby, fakt neviem ako to je v inych pripadoch.

ellca123
28. mar 2015

myslim ze tuto birokraciu nebude splnat a mat vybavenu aj viac ako polovicka mamiciek

a na dochodok mozeme nahanat roky
smutne

liebling98
29. mar 2015

@gapa trochu mi unikla pointa. Ak som to správne pochopila, tak som povinná do 8 dní po skončení RD1 podať odhlášku z povinného dôchodkového poistenia ako poistenec štátu. Keď budem poberať materské na MD2, štát bude za mňa platiť poistné na dôchodkové poistenie. Po skončení MD2 a v období následnej RD2, bude štát platiť za mňa poistné na dôchodkové poistenie, ale len vtedy, ak sa opätovne prihlásim na povinné dôchodkové poistenie z dôvodu riadnej starostlivosti o dieťa. Pri nástupe na MD3 z RD2 ten istý postup. Takže počas minulých takmer 6 rokov (na MD/RD som od júla 2009, pôvodný TPP stále trvá) som sa mala už 6x prihlásiť a 5x odhlásiť, aby za mňa povinné dôchodkové poistenie stále platil štát?
Kocúrkovo...

lucianakoniku
29. mar 2015

@liebling98 praveze pocas MD, ak si zamestnana, plati za teba dochodkove poistenie zamestnavatel. stat plati za teba dochodkove poistenie iba pocas RD, preto treba tie tanecky s prihlasovanim a odhlasovanim.

liebling98
29. mar 2015

@lucianakoniku tak potom prečo je v odseku Ekonomicky aktívna žena táto veta "Za predpokladu, že bude poberať materské, štát bude za ňu platiť poistné na dôchodkové poistenie."

lucianakoniku
29. mar 2015

@liebling98 ale inac suhlasim ze je to cele kocurkovo, ja napriklad nechapem preco nemoze socialna poistovna a urad prace fungovat ako jeden celok. minimalne co sa tyka poberania materskych davok a rodicovskych prispevkov. tento system je strasne matuci a neprakticky.
a kedze je uz taky neprakticky, uz vobec nechapem preco na webke a pobockach SP a UPSVaR nie je niekde lahko pristupny a pravidelne aktualizovany nejaky pavuk, pomocou ktoreho sa moze kazda mamicka podla toho ci je v TTP, SZCO, nezamestnana a pod. dozvediet ake kroky treba podniknut pri nastupe na MD a RD.

liebling98
29. mar 2015

@lucianakoniku súhlasím, nejaký jednoduchý algoritmus, čo treba vybaviť by sa fakt zišiel. Lebo človek sa v tom už stráca.
Tuším im tam zajtra napíšem a budem sa informovať. Ja som to považovala za automatické, veď Sociálna poisťovňa najlepšie vie, od kedy do kedy som bola na materskej. A naivne som si myslela, že úrady (Sociálna poisťovňa a UPSVaR) sú navzájom prepojené... Asi utopia

gapa
autor
29. mar 2015

@liebling98 lebo v prípade,
1.ak nepoberá materské ale je zamestnaná alebo
2. jej skončí prac.pomer počas poberania materského
nesplna už podmienku, že štát za nu automaticky bude platiť dôch.poistenie počas poberania materského a trvania povinného dôch.poistenia zamestnanca (príp. szčo)
tj. mala by si podať prihlášku už dnom ukončenia prac.pomeru - v prípade 2.
prípad 1. nie je riešený a asi by tento prípad mal byť ako bežná pn bez odvodu, aj ked myslím, že vo väčšine pobočiek to nerozlišujú a si poistená (moja skúsenost, lebo ma takto zaradili, aj ked mi žiadne povinné poistenie netrvalo, bola som len dobrov.poistená).
A teda chúdence szčo, tam sú aj ine komplikácie pre prechode z jednej RD na druhú MD, som to raz riešila s jednou mamičkou, nárok jej nevznikol, no už si to nepamätám, majú to zložité.

gapa
autor
29. mar 2015

@lucianakoniku v podstate súhlasím. Je to dosť zložité, ale isto by mohli byť otázky, na ktororé ak mamička odpovie, tak by dostala odpoved, aj ked v tom vidím ešte isté medzery, čo by asi aj tie zákony by sa mali zmeniť (napr. čo píšem vyššie) a tie dohody či prac.pomery s poistením, či bez neho (síce študenti bez dôch.poisenia a hlavne dlhodobo nezamestnaná bez dôch.poistenia by mamičke na rd nehrozilo)

lucianakoniku
29. mar 2015

@liebling98 pozerala som ten odsek co si spominala, pravdupovediac mi to zase vobec nie je jasne ako je to s dochodkovym poistenim pocas MD. Mne tu info ze ho pocas MD odvadza zamestnavatel paradoxne povedala pani na Socialnej poistovni, resp. tak som to z telefonatu pochopila. Ale aby som tu nahodou nezavadzala, zajtra tam volam zas a pre istotu si to overim este aj u nasej ekonomky.
Skusala som to teraz este aj googlit, to co si spominala potvrdzuje napr. nasledovne z tohto linku>
http://www.poistovne.sk/27701-sk/o-dochodkove-p...

"Ak ste zamestnaná matka alebo samostatne zárobkovo činná osoba a poberáte dávku materské (pričom zamestnanie jej stále trvá), aj počas tejto doby (pol roka) platí za vás štát poistné na dôchodkové poistenie automaticky a nemusíte sa prihlasovať. “Lenže po ukončení poberania materského a prechode na rodičovský príspevok, ak chcete, aby vaše dôchodkové poistenie pokračovalo ďalej, musíte sa na dôchodkové poistenie prihlásiť,” vysvetľuje Mária Ďurišová, z Informačno-poradenského centra Sociálnej poisťovne."

Cize momentalne som z toho opat jelen. Lebo ak je to takto tak mi tiez uchadza zmysel toho prihlasovania a odhlasovania z dochodkoveho poistenia. Jediny dovod co mi napada je ten ze MD a RD je v kompetencii dvoch roznych statnych institucii. Som fakt zvedava co sa zajtra dozviem.

gapa
autor
29. mar 2015

@lucianakoniku v zákone je uvedené, že nemôže trvať dôchodkové poistenie osoby riadne sa starajúcej o dieťa do 6rokov v období, ked ti trvá dôch.poistenie zamestnaca. Počas RD netrá toto poistenie, počas MD trvá. Počas md si automaticky poistená - tiež štátom, ale nie ako osoba riadne sa starajúca .... ale ako osoba poberajúca materské, ktorej trvá povinné poistenie zamestnaca alebo szčo. Tj. ide tam len o inú kategoriu. Podla mna treba aspon s kopiou rodného listu pred nástupom na druhú rodičovskú dovolenku a oni vtedy možno upravia aj obdobie md, len dajú inú kategoriu, ale to len hádam, netuším, ako to je v SP. Aj ked tuším a z mojich skúseností, že vdaka týmto komplikovaným zákonom je to často nejasné aj samotným pracovníčkam, tj. v PC je niečo iné ako hovorí zákon (niekedy by som povedala z príčin, že nechceli takto prehánať mamičky, tj. bolo to jednoduchšie-ústretovejšie-aj ked nie podla zákona) no postupne, aj ked sa zákon nemení, ich postupy sa postupne menia a prechádza stále viac papierovačiek na mamičky.

liebling98
29. mar 2015

@lucianakoniku
@gapa
presne na to som narážala. Kvôli tomu, že si ma oni potrebujú dať z jedného šuflíka do druhého, pričom stále platí dôchodkové poistenie štát, tak budú mňa naháňať ako zdutú kozu.
Tuším im tam fakt napíšem a spýtam sa, koľko mesiacov z posledných 6 rokov mám zaplatených. Smola je, že sa to nedá nahlásiť ani doplatiť spätne.

lucianakoniku
29. mar 2015

@gapa @liebling98 dievcata ja mam normalne chut zalozit nejaku odborovu organizaciu pre podporu mamiciek, vyrobit si transparent a ist bojovat pred urad vlady za postavenie zien na materskych a rodicovskych dovolenkach 😠 😠 😠
a k tomu by som si prosila aspon tri zivoty navyse, aby som spravne pochopila ten nas zakon o socialnom poisteni, lebo cim viac si citam tie formulacie tym viac mam pocit ze sa v tom ani boh svaty nemoze vyznat.

lucianakoniku
30. mar 2015

@gapa @liebling 98 tak som volala na tu Socialnu poistovnu a dozvedela som sa ze:
- dochodkove poistenie pocas MD naozaj za mamicku hradi stat (takze sa ospravedlnujem za tu info ktoru som uviedla vyssie), potvrdila mi to aj nasa ekonomka
- prihlasovanie na dochodkove poistenie pri prechode z MD na RD treba vraj z toho dovodu, ze kym pocas MD hradi stat za zenu dochodkove poistenie automaticky, pocas RD moze nastat pripad, ze zena nastupi do prace a vtedy uz za nu stat dochodkove poistenie stat nehradi. Preto dochodkove poistenie hradene statom pocas RD nie je automaticke a treba sa nan prihlasovat (ak zena ostane s dietatom doma), resp. sa z neho treba odhlasit (ak zena zacne po MD / pocas RD pracovat).

Logiku to sice ma, ale aj tak je cely system dost komplikovany a nie je lahke sa v nom vysomarit.

Inac, popri tejto mojej patracej akcii som nasla na viacerych miestach info aj o tych 8 dnoch, vyzera to tak, ze v pripade zmeny akychkolvek udajov je nielen v socialnej ale aj napr. v zdravotnej poistovni a UPSVaR oznamovacia lehota 8 dni. Akurat niekde je to 8 kalendarnych dni a niekde 8 pracovnych dni. Tiez na zamyslenie...

napr.
http://www.socpoist.sk/zmeny-v-udajoch-fyzickej...
http://www.kros.sk/tmp/asset_cache/link/0000077...
https://www.vszp.sk/poistenci/prava-povinnosti-...
https://www.vszp.sk/platitelia/povinnosti-plati...

ellca123
30. mar 2015

človek aby mal skoncenu - ja neviem asi pravnicku alebo ekonomicku fakultu najskor,
aby mal všetky informácie

lucianakoniku
30. mar 2015

Zhodou okolnosti mi dnes prislo zo Socialnej poistovne Rozhodnutie o naroku na materske aj s prilohou "Povinnosti matky po porode voci Socialnej poistovni". Musim povedat ze ta priloha ma milo potesila, pri prvom dietati som take instrukcie postou nedostala (a samozrejme ze som vtedy ako prve vcas nedorucila na SP rodny list dietata, takze ma musela SP k jeho predlozeniu vyzvat pisomne) - takze ak by sa to niekomu zislo, pripajam kopiu prilohy.

gapa
autor
31. mar 2015

zdroj: http://www.socpoist.sk/aktuality-zamestnane-mam...

Zamestnané mamičky majú pri druhom pôrode viac oznamovacích povinností

31.03.2015
Sociálna poisťovňa pripomína matkám, ktorým trvá pracovný pomer a ktoré z dôvodu narodenia druhého (ďalšieho) dieťaťa plynule prechádzajú z rodičovskej dovolenky na ďalšiu materskú dovolenku (tzv. reťazový pôrod), že pri tomto prechode majú povinnosť odhlásiť sa z dôchodkového poistenia z dôvodu starostlivosti o dieťa, ak naň boli prihlásené. Skončením rodičovskej dovolenky s prvým dieťaťom sa im totiž obnovuje povinné poistenie zamestnankyne (teda aj dôchodkové poistenie) a keďže zákon o sociálnom poistení neumožňuje, aby boli súčasne dôchodkovo poistené ako zamestnanec a aj ako poistenec štátu, musia si voči Sociálnej poisťovni splniť oznamovaciu povinnosť.

V období, počas ktorého u zamestnávateľa čerpajú ďalšiu materskú dovolenku a majú nárok na materské, štát za ne poistné na dôchodkové poistenie platí automaticky, bez podania prihlášky. Ak však prejdú opäť na rodičovskú dovolenku s druhým (ďalším) dieťaťom, štát bude ďalej za ne platiť poistné na dôchodkové poistenie, len ak znovu podajú prihlášku. Upozorňujeme, že ak chcú byť poistené súvisle, musia tak urobiť najneskôr v deň nástupu na rodičovskú dovolenku.

Ako odhláška a tiež aj prihláška na dôchodkové poistenie slúži tlačivo Registračný list FO. Spolu s prihláškou je potrebné doručiť aj Vyhlásenie fyzickej osoby, že sa riadne stará o dieťa a kópiu rodného listu dieťaťa.

Iná situácia nastáva, ak matkám pracovný pomer netrvá. Tým aj pri narodení ďalšieho dieťaťa ostáva len status poistencov štátu. Odhlasovať sa nemusia, po narodení druhého (ďalšieho) dieťaťa doručia pobočke Sociálnej poisťovne iba vypísané a podpísané tlačivo Vyhlásenie fyzickej osoby, že sa riadne stará o dieťa spolu s kópiou rodného listu druhého dieťaťa.

Dokument bol revidovaný: 31.03.2015
TLAČIŤPOSLAŤ LINKU

Copyright © Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29. augusta č. 8 a 10, 813 63 Bratislava 1

bocianka123
10. apr 2015

ahojte, ak dovolíte, ja by som sa tiež pripojila k tejto debate.. Jedna vec je prihláška/odhláška (ľudovo povedané) do sociálnej poisťovne kvôli zápočtu rokov dôchodku, ďalšia vec je, že vymeriavaci základ za poistencov štátu je mizerný ... ale hlavne, že sa počítajú roky do dôchodku. škoda, že sa nedá spätne nejako doplatiť, ak niekto zabudne podať prihlášku...
a aj k tej odhláške, už som to tu v nejakej téme spomínala, ja som odhlášku podala až po cca 1,5 roku.. to nie je na chválu samozrejme, ale úplne som na to zabudla. lenže ak má matka II. dôchodkový pilier, tak tam nastane problém,musia to spätne všetko zúčtovať a niekoľko mesiacov neplatia odvody do II. piliera... až ked tie platby dorovnajú.. preto dali tú lehotu 8 dní...

miika
30. dec 2015

vie mi niekto povedať, ako si má žena ktorá je na predlženom rodičovskom prispevku zabezpečiť, aby štát ktorý za ňu platí dôchodkové poistenie, odvádzal percentá do 2.piliera ? ja som si myslela že to mám vybavené a zistila som že na účet v 2.pilieri mi neprišli posledné dva roky žiadne prostriedky

bocianka123
1. jan 2016

@miika ahoj, ako je to možné? máš podanú prihlášku do sociálnej poisťovne ako poberateľ rodičovského príspevku, predlženého? Veď už počas riadneho RP si ju asi mala podanú, a ak prechádzaš bez prerušenia na platený predĺžený RP, tak by Ti mal štát platiť do sociálnej poisťovne odvody a z toho potom príslušné % by soc.poisťovňa mala odviesť do II. piliera. Mne to tak fungovalo počas riadneho RP a chodili mi peniaze aj do II. piliera. Ale možno pri platenom predĺženom RP je to inak, neviem.

miika
5. jan 2016

@bocianka123 nuž, ja som sa neprihlásila po skončení materskej na sociálku, myslela som si že ak som doma s dieťaťom...tak som poistenec štátu. No a k oktobru 2014 som sa prihlasila (2 roky mi ušli) a za rok 2014, ani 2015 mi neprišla žiadna suma. Posledný pohyb je z roku 2013. Tiež neviem čo si mám o tom myslieť.

bocianka123
6. jan 2016

@miika no to je divné, nahlásila so v SP, že máš aj II. pilier? mne tam peniaze počas RD chodili pravidelne. Opýtaj sa na to v SP... oni ti povedia.

ellca123
7. jan 2016

@bocianka123 pri prechode z RP na matersku sa treba znovu hlasit a pravdepodobne nehlasila sa
/na soc.poist.

bocianka123
7. jan 2016

@ellca123 koho máš teraz na mysli (o koho sa jedná? ) - pri prechode z RP na MD ?

dkethe
13. okt 2016

Ahojte, prosim poradte - v nedelu nastupujem na MD, porod koniec novembra. pracovna zmluva na dobu neurcitu tj. stale trva - musim sa niekde hlasit na ten dochodok alebo tak? Dakujem!! 🙂

evittam
13. okt 2016

@dkethe Nie nič nemusíš. Až po MD sa prihlásiť na dôchodkové - keď pôjdeš na RD. 😉

bocianka123
30. dec 2016

Zdravím, táto téma má už nejaký ten piatok ale rada by som sa k nej vrátila s otázkou k dobrovoľnému dôchodkovému poisteniu - ak je rodič na rodičovskom príspevku (riadnom/platenom predlženom) môže si počas tohto obdobia platiať aj dobrovoľné dôchodkové poistenie? Osoba Je v sociálnej poisťovni riadne príhlásená ako rodič poberajúci rodičovský príspevok. Oplatí sa ešte k tomu "štátnemu" odvodu aj dobrovoľné poistenie, v prípade ak by chcela niekedy v blízkej dobe požiadať napr. o ID ? Aby mala vyšší vymeriavací základ pre OMB ? Ďakujem.

miika
30. dec 2016

@bocianka123 odporucam dat tuto otazku na facebooku v skupine Kompenzacie , opatrovatelsky prispevok, invalidny dochodok, tam su kvanta ludi ktori sa staraju o postihnutych a mozno s tym maju viac skusenosti