Je možné znovu vstúpiť do druhého piliera?

janulap
1. mar 2009

Babenky,mam jednu otazku.Moze ten,kto v r.2008,ked sa 2 pilier otvoril z neho vystupil,opat don teraz vstupit?je to mozne,alebo nie?Dakujem

batika
2. mar 2009

aj ty si urobila takú hluposť a ľutuješ to ako ja? 😠
Myslím, že nie, že to bola možnosť len raz, veď potom by si ľudia vstupovali a vystupovali aj podľa toho ako sa darí správcovským spoločnostiam. Mňa na výstup nahovoril manžel, vraj aj tak som stále na MD a nepracujem kvôli deťom, tak si tam nenašporím, teraz sa rozvádzame, a ja budem mať v dôchodku možno prd 😠

ivuska027
2. mar 2009

ja by som to nevidela tak tragicky.. skus sa opytat v spolocnosti, kde ho chces mat otvoreny. Tam ti isto poradia, co a ako. Asi by som nevolala do socialnej poistovne, ale na nete najdes isto cislo na tu spravcovsku, tak za zavolanie nic nedas... 😉 Drzim prsteky, aby to dobre dopadlo...

monkasponka
2. mar 2009

Ahojte, ak raz z 2.piliera vystupite viac sa tam nedostanete. Teraz je moznost asi do konca Juna vystupit , prestupit ale vstupit mozu len mladi ludia ktori zacali pracovat.

janulap
autor
3. mar 2009

Baby,tak som nasla na stranke mnisterstva prace,socialnych veci a rodiny,ze ,tko vystupil do 30.6.2008 z 2 piliera,moze ist nazad.
Ale kto vystupil z 2 piliera po 14.11.2008,tak nazad uz nemoze.
Ja som volala aj do DSS,kde som bola predtym,tak mi povedali,ze nie.
Potom som volala do inej DSS,opisala svoju situaciu,a povedali,ze vstupit mozem.
Az napokon som nasla tu informaciu na stranke ministerstva.....mozem skopirovat.

Vstup do II. dôchodkového piliera od 15. novembra 2008

V súvislosti so zmenami zákona č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom sporení a zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“) účinnými od 15. novembra 2008 sa opätovne otvára II. dôchodkový pilier.

Fyzická osoba, ktorá k 15. novembru 2008 nie je sporiteľ, môže do 30. júna 2009 uzatvoriť zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení (§123l a §123m zákona).

Sociálna poisťovňa skúma pri zápise zmluvy o starobnom dôchodkovom sporení do registra zmlúv o starobnom dôchodkovom sporení, uzatvorenej v období od 15. novembra 2008 do 30. júna 2009, skutočnosť, že:

1. fyzická osoba nie je po 14. novembri 2008 sporiteľom a súčasne
2. fyzická osoba musí byť v čase uzatvorenia zmluvy o starobnom dôchodkovom sporení a zápisu tejto zmluvy do registra zmlúv dôchodkovo poistená.

Ak sporiteľ, ktorý po 14. novembri 2008 doručí Sociálnej poisťovni písomné oznámenie, ktorého obsahom je prejav vôle nebyť zúčastnený na starobnom dôchodkovom sporení, uzatvorí v období do 30. júna 2009 zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení, Sociálna poisťovňa takúto zmluvu nezapíše do registra zmlúv o starobnom dôchodkovom sporení.

Fyzická osoba, ktorá v období od 1. januára 2008 do 30. júna 2008 doručila pobočke Sociálnej poisťovne písomné oznámenie, ktorého obsahom je prejav vôle nebyť zúčastnený na starobnom dôchodkovom sporení, môže v období od 15. novembra 2008 do 30. júna 2009 uzatvoriť zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení.

Pozrite si hlavne posledny odsek.

snu
3. mar 2009

ahoje,,chcem sa pytat.. nastupujem na amtersku o par dni,, chcem aby mi stat platil do druheho piliera,, mam sa ist nahlsitna socialku hned ako mi zacne materska,alebo az po narodeni dietata?

batika
3. mar 2009

snu mňa tam prihlásoval manžel a je to až po narodení bábätka ale je na to len pár prvých týždňov, a to už neviem koľko ale tuším do 6 týždňov. ale over si to na soc.poist.

janulap
autor
3. mar 2009

snu.....ja som zaniesla papier do SP,mala mala uz asi rok....ale tusim aj kym si na RD tak ti stat nieco plati aj tam......lebo aj RD sa rata ako odpracovane roky......ak sa mylim,opravte ma 😉

sirinka
3. mar 2009

a naco vstupovat naspat do 2. piliera? ved fico vazne uvazuje, ze tie peniazky znarodni...vraj ich vyuzije na dostavbu dialnice.... 😉

gapa
3. mar 2009

snu, záleží, či si zamestnaná a poberáš materské.
No ozaj je najlepšie sa teraz informovať/overiť info vo svojej SP.

janulap
autor
3. mar 2009

gapa ahoj 🙂
Pochopila so mto spravne,ze ak som vystupila z 2 piliera do 30.6.2008,teraz mozem ist nazad?

gapa
3. mar 2009

😀 ja netuším 🙄

penelope10
3. mar 2009

gapa,
mi napadlo... snad budes vediet, ako je to ked mas napr. PP na dobu urcitu. Plati stat do 2. piliera (a teda aj dochod. poistenie za teba), ked uz nemas zamestnavatela ? Teda po uplynuti doby urcitej. (Ak ti uplynie pocas trvania rodic. dovolenky)
Snad rozumies ?

😅
dakujem 🙂

snu
4. mar 2009

gapa ahoj 🙂 ano mne zamestnanie trva a od zajra nastupujem na matersku,, cez pnku mi teda do druheho piliera nic neislo a na socke mi povedala pani,ze sa mam nahlasit do 45dni od narodenia dietata a budu mi platit ten druhy pilier,,ale zda sa mize som pozerala neaku relaciu v tv a tam hovorili o poziadani platenia druheho piliera soc.poist. od nastupu na matersku.. tak cul neviem,ale sak asi si tam zavola, ked mi daju papier na matersku do ruky 🙂... a nechapem co i volal sef,ze mam doniest papiere ze som namaterskej,ze to vlastne nebudem zamestnana???? sak to je blbost,nie? mne zamestnanie stale trva,len som na materskej 🙂 nemtudom 🙂

kocurik16
4. mar 2009

možno sa mýlim,ale tak som počula,že s tých peňazí,čo dáva štát (materská,socialka,podpora v nezam.) nič nejde do 2.piliera.Sama si môžeš asi platiť ak máš nato,ale to neviem isto.

Ja som nezamestnaná,ani šancu nemám na prácu a uvažujem,že by som vystúpila z 2. piliera ale naviem či to bude dobre.Peniaze nato aby som si platila sama nemám,ani veľa našetrené v 2.pilieri nemám tak rozmýšľam čo dˇalej.

miriamkac
4. mar 2009

kocurik16....ked je zena na materske alebo RD stat za nu odvadza zdravotne poistenie a dochodkove poistenie (lebo zenskej na MD, RD sa roky pocitaju do dochodku 😉 ) ale ako nezamestnany sa roky do dochodku nepocitaju, takze ziadne peniaze do 2 piliera netecu, ale maminam na RD pekne stat plati na 2 pilier....len sa musi o to ziadat.... 😉 .......ak som bola niekde nepresna tak ma opravte....

gapa
4. mar 2009

penelope,
tvoje dieťa sa narodilo v 1/08. Vtedy postupovala SP tak, že kto sa prihlásil a k prihláške pridal čestné vyhlásenie + kopiu RL dieťaťa + oznámenie o sporitelovi, že chceš odvody do II.piliera, tak štát za teba platil dôch.poistenie bez ohladu na to, či tvoj PP trval alebo nie.
Len si musela podať odhlášku, ak si začala pracovať. No ak tvoj PP skončil, tak si nadalej poistencom štátu, ak sa riadne staráš o dieťa do 6rokov.

Iný postup bol, ak mamička nastúpila na MD do 31.7.06, vtedy považovala SP za prihlášku oznámenie zamestnávatela o nástupe na MD, vtedy mamička musela podať sama prihlášku, ak náhodou jej PP skončil.

A tiež od 1.1.09 je predpokladám (nemiem však iste), že v prípade, ak PP skončí počas MD, tak si musí mamička podať prihlášku skôr(bud po narodení dieťaťa, ak PP skončí pred narodením dieťaťa alebo den po ukončení PP, ak PP skončí počas MD po narodení dieťaťa - no toto len predpokladam), ako keby PP trval (vtedy stačí až ukončením MD)..

zuzitka
4. mar 2009

kopirujem otazku

zuzula28 • 1d • Dnes o 18:39
Ahojte maminy,
neviem či sa tu nájde ešte niekto ako ja (dúfam, že nie), čo nevedel, že pri nástupe na materskú treba na sociálnej poisťovni vyplniť špeciálne "registračné" tlačivo, ak chcete, aby vám posielali peniaze na DSS účet...Nuly na výpise ma upozornili, že niečo nie je v poriadku a dnes som sa musela zaregistrovať, aby som dostala niečo aspoň počas tých pár zvyšných mesiacov...keďže mi po pôrode aj ocino pomáhal vybehávať úrady, uniklo nám to a nikto si hubu nedral, aby nás na to upozornil, že je to treba...ak to aspoň niekomu pomôže budem rada...bohužiaľ už dnes som na sociálke zistila, že nebudem sama...

mikalove • 1d • Dnes o 18:47
pekne,ani ja som nevedela,ako si to riešila?

zuzula28 • 1d • Dnes o 18:59
mikalove, tento predpis, že musíš sama iniciovať, aby ti dali vyplniť to tlačivo na registráciu platí údajne od 1.8. 2006...niekde je solídny personál, že ťa aj upozornia, niekde bohužiaľ nie...takže dnes som sa zaregistrovala a ostatných 19 mesiacov mám akurát smolu

kocurik16
6. mar 2009

a kde je teraz tAký personál čo Ti poradí?

Neviete či mi vyplatia nasporené peniaze ak sa rozhodnem vystúpiť?:

zuzanale
7. mar 2009

Baby akurát som bola riešiť čo a kde sa mi treba tentoraz hlásiť poučená po 1raze ja som rodila v roku 2006 a dokonca som aj vedela že sa musím registrovať že je nový zákon od 1.8.2006 takže som do 15 dní dobehla na soc. poisť. že chcem to a to a oni na mňa čumeli že čo chcem taký zákon neexist tak som to nechala tak ale my to nedalo a o pár mes som išla na centrálu nadriadenú pobočke v ktorej som bola a vysvetlila čo a ako kedže jediné čo si vtedy nechali bol rodný list to ste mali potom vidieť ten cirkus museli ma spätne zaevidovať a všetko doplatiť ale to som bola ozaj výnimka kopec mamín takto prišlo o peniaze a zápočet
teraz nabehujem z rodičovského znovu na materskú .... takže do 30 dní od nástupu na materskú treba odniesť Oznámenie sporiteľa o účasti na starobnom dôchodkovom sporení (http://www.socpoist.sk/616/1567s?prm2=13165) vyplnená časť A po narodení dieťaťa do 15dní treba odniesť časť B a registračný formulár FO ......

zuzanale
7. mar 2009

kocurik nevyplatia prevedú do soc poisť a pripíšu k 1pil a personál ti neporadí lebo tak ako v mojom prípade po 1,5 mesiaci nemali šajnu že platí nejaký zákon 😠 ale občas sa nájde aj výnimka ale len veľmi občas

kocurik16
7. mar 2009

hlavne,že sa nestratia tie peniaze.to je zle ,že o niektorých novelách nemajú ani toľko šajnu ako obyčajný človek tak nemôžeš čakať pomoc.Ja sa neviem rozhodnúť či ostať,alebo nie,lebo samoplatca nemôžem byť,to mi nevydá,a na prácu nemám ani nádej.

gapa
7. mar 2009

zuzanale,
ak nemáš prácu alebo nemáš nárok na materské, tak stačí dať prihlášku do 45dní od narodenia. NO a maminy zamestnané a poberajúce materské VRAJ (podla linku čo som uviedla a aj na stránkach soc.poistovne je to tak uvedené) až odo dna po ukončení poberania materského.
No to by som bola veeeeelmi zvedavá, ako to vysvetlujú pri okienkach v soc.poistovni. Bohužial to je smutná realita a ani na stránkach soc.poistovne nedajú aspon taký príspevok ako som dala do linku. musíš si tie info na ich stránke pracne zistovať na mnohých stranách.

MOžno by stálo za to, ak by viacero mamičiek napísalo do SP, nech konečne dajú jeden komplat aktuálny príspevok pre mamičky s linkami na tlačivá a aj aby sa to dalo lahšie nájsť a nie len niekde v časti "soc.poistovna informuje" (vo viacerých príspevokoch cez viacero rokov späť) ale napr. v poradni pre mamičky/osoby riadne sa starajúce o dieťa, kde by som to očakávala.

zuzanale
8. mar 2009

gapa radšej podať skôr ako neskor 😅
no ale ako pozerám tak to sa treba asi poriť v zákonoch a príslušných vyhláškach inak sa nikam nedopracujeme 😠

anib
9. mar 2009

Baby, neviete, ako to je? Dnes mi prisiel domov výpis z dôchod.účtu 2piliera a zistila som, ze odkedy som na PN od 9/2008 - nemam tam nic zo SOC.Poistovne uhradené. Pritom som SZČO a pocas PN odvody do soc.poistovne platit nemusim.

gapa
9. mar 2009

anib,
je to OK. Aj ja to tak mám. ak nič zamestnávatel a zamestnanec neodvádza, tak samozrejme ani soc.poistovna nič neodvádza do II.piliera. To nie je socializmus 😅 (nič v zlom 🙂 , aj môj manžel sa čudoval)

V soc.poistovni sa ti to obdobie ráta ako obd.oslobodenia od poistenia a v dôchodku sa to ráta tuším ako nejaká tretina bodu (no to sa mi len zdá, to neber ako info), no samozrejme II.pilier je už o niečom inom. Čo odvedieš, to máš, čo neodvedieš, nemáš.

Výnimka je napr. starostlivosť o dieťa/osobná asistencia/osoba poberajúca príspevok na opatrovanie/poberatel dôch.renty. Vtedy platí za mamičku/asistenta/... štát. Tieto osoby si však musia sami dávať prihlášky (teda neviem, či úplne všetky tieto skupiny, myslím tie s tou rentou nie 🙂 )

penelope10
7. apr 2009

Ahojte,
sa chcem spýtať, nahláasila som sa do Soc. poist (do 15 dní od narodenia dieťaťa) + som vypísala papier, aby soc. poisť. za mňa odvadzala do II. piliera. Bolo to v roku 01/2008.
Do dnešného dňa mi do II. pil. neprišla ani koruna.
Bola som sa spytat na to v 02/2009 v soc. poist, tam sa vyhovarala, ze asi moj zamestnavatel nieco neposlal (??? Neviem, ale co mal akože poslať) pani ma ubezpečila že to da do poriadku. a peniaze mi pošle naraz za cely 2008.
A do dnešného dňa nič !!! 😠 😠 😠 😠 😠
Vie mi niekto poradiť ako sa brániť ?

gapa
7. apr 2009

penelope, ja som reklamovala ešte za rok 2005 v r.2006 a dali to do poriadku až cca za 6mesiacov od reklamácie.

penelope10
7. apr 2009

gapa a písla si nejaku oficiálnu sťažnosť ?
myslim čokolvek písomné... teda nie ustne.
Ja som to s nou vybavovala len ustne a nie je to stale v poriadku... + nemam o tom dôkaz 😒

gapa
7. apr 2009

aha, tak to je potom horšie. Ja som posielala doporučene poštou reklamáciu oficiálne a u mna to nebola vysoká suma, takže by som asi pretelefonovala viac, ako by som vybavila. Určite tam toho majú vela na opravu, tak neviem, či by som na tvojom mieste nenapísala list. V nom by som uviedla niečo také, že som to už reklamovala telefonicky u pani xy, no do dnešného dna (resp. dokedy máš zistené) nedošlo k náprave.