Kde kúpim archívne vydania dennej tlače?
Ahojte, prosím Vás kde by som kúpila staršie tituly dennej tlače? Napr. SME, Pravda.... Len nie online verziu! Chcem to ako darček. Ak viete o niečom overením, budem vám vďačná.
@1samer11 ja som kupovala tu https://www.wallstreet.sk/antique.php
@markusrasford áno, toto mi napadlo žeby som sa šla opýtať do mestskej knižnice 👍
@1samer11 co ma s tym kniznica? Ved oni nepredavaju noviny ani casopisy. A co maju pre citatelov, to likviduju potom, ako to nie je uz aktualne. Ake stare maju byt tie noviny alebo casopisy? Su webove stranky, kde si vies kupit "noviny" z datumu svojho narodenia. Archivy s tymto nemaju absolutne nic, tam sa nearchivuju stare noviny a casopisy.
@muchotrafka298 v knižniciach sa tiež nachádza denná tlač 😊 hlavne na vysokoškolských. Pôjdem sa opýtať a budem múdrejšia, za to nič nedám.
Online sú, ale ja by som práveže potrebovala výtlačok. Jedny chcem z minulého roka a druhé ešte staršie z roku 1989.
@1samer11 ja viem, ze v knizniciach maju dennu tlac. Ale ty si myslis, ze oni to tam budu drzat od roku 1989 alebo co?
Povinný výtlačok dennej tlače a vlastne všetkých periodík majú podľa zakona iba vybrané knižnice. Tie však s nimi neobchodujú, nepredávajú záujemcom, to by stratili význam.Ostatné ich nearchivuju, nemajú dôvod, ani povinnosť a hlavne nie priestory. Takisto nie je nikde záujem čitateľov o staršie čísla, sú neaktuálne. A pre tých mizivych ľudí , ktorí si moooozno budú zháňať nejaké náhodné číslo , úplne náhodou, nebudú odkladať plné sklady starých novín. Hlavne veľa bežných knižníc už nemá peniaze na dennú tlač. Tie ktoré objednávajú, po pár mesiacoch ich vyhadzujú, prípadne dajú do zberu za wc papier.
Ponúkať staré noviny môžu iba náhodní zberatelia pri rušení zbierky, alebo podnikatelia s týmto sortimentom, a silno pochybujem že majú také zásoby, aby mohli posielať originálne kusy viac ľuďom. Slovenská národná knižnica má aj digitalizovanú tlač, aj nejaké iné zdroje majú databázy, kde si vieme pozrieť, prípadne nám vytlačia reprinty,
ale do ruky ťažko zoženiete originálne výtlačky z desiatok rokov dozadu.
Iba fakt náhodne, možno fcb skupiny.
Moja 30 ročná prax knižnice/ archív.
@muchotrafka298
@0silvia0
@cacianka dobre ženy nechajme knižnicu knižnicou 😉 Ďakujem vám za rady a postrehy. Nečakala som však, že sa to takto zvrtne 🫣 čakala som tip na overenú web stránku, kde zoženiem to na čo sa pýtam 🤗
@1samer11 taka stranka jednoducho nie je. Iba tie, co tu mas vlozene. Usetrili sme Ti dost casu, aby si zbytocne neobchadzala kniznice. Daj si inzerat, mozno niekto bude mat na predaj po zberatelovi.

@1samer11 skúste knižnicu vo vašom meste. Alebo archiv