7 mesačné dieťa sa nepriťahuje do sedu

ajka30
9. jan 2014

Ahojte kocky, chcem vas poziadat o radu. Syn mal koncom decembra 7 mesiacov a nepritahuje sa do sedu. Ani sam nesedi, to vsak nepovazujem za problem. Vacsinu casu travi na brusku, bud robi "lietadielko" alebo lozi ( najma za pomoci ruk a odraza sa nozickou). Do sedu sa mu vsak nechce. Ked ho chytim za rucicky, musim ho ja vytiahnut do sedu, on akoby ani nemal zaujem sa pritahovat. Myslite, ze to mam zacat riesit a ist k doktorke? Dakujem velmi pekne za rady.

bosoriak
9. jan 2014

@ajka30 Pokial dobre viem, tak pritahovanie do sedu je len jedno z vysetreni, ktore robi pediater a vyhodnocuje ho vzdy spolu s dalsimi ukazovatelmi.
Takze podla mna mas normalne dieta, pohyblive, rozvijajuce sa, nechaj ho rozvijat sa aj nadalej takym tempom, ako mu vyhovuje.

seemani
9. jan 2014

@ajka30 môj sa do sedu ťahal od 3tieho mesiaca, dokonca sa aj postavil stále.. Ja by som to pre istotu spomenula pred lekárkou, je pravda, že každé dieťa sa vyvíja inak, ale za opýtanie nič nedáš. Ale mala by to robiť v poradni ako bežnú kontrolu, tak keď ti nič nevravela, asi ej to ok. Môj má teraz 5 a pol a už sedí, síce len chvílku ho nechám, ale ide mu to už..

ajka30
autor
9. jan 2014

@seemani vdaka za odpoved, asi budem musiet zavolat, lebo mame poradnu az o mesiac... my sme doteraz mali poradne tak cudne, lebo maly bol casto soplavy, aj ockovanie mu posuvali. Ale pravdupovediac si nepamatam, ci ho na poslednej poradni doktorka pritahovala za rucky, tak sa mi zda, ze skor nie 😒

seemani
9. jan 2014

@ajka30 určite to spomeň, zato nič nedáš.

bearuska
9. jan 2014

No praveze si myslim, ze nato tvoj syn ide spravne. Sediet by sa malo az ked sa do sedu da dieta samo. A svaly, ktore na sedenie potrebuje ma vytvorene az lozenim. Takze najskor lozenie, potom sedenie 🙂 skore sedenie dietata ma za nasledok problemy s chrbticou v dospelosti.

gaby21
9. jan 2014

@ajka30 Nehladaj problemy, tam kde nie su, maš zdrave, perfektne rozvijajuce sa dieťa, kazda faza vyvoja ma svoj vyznam, nezasahuj mu do tychto dolezitych etap jeho zivota, priťahovať za ručičky moze iba doktorka, robi to ako sučasť vyšetrenia. to ze sa ti niekto pochvali, tym ze jeho dieťa uz celkom pekne sedi v piatich mesiacoch, je pekna hluposť, koleduje si o zdravotne problemy, ktore nastanu v dospelosti. Robiš to spravne, nechaj ho na brušku, všetka dalšia činnosť babatka sa ma odvijať z tejto polohy, litadielko a lozenie je len dalšia faza vyvoja.

mima122
9. jan 2014

moja dcérka sa takto nesedela do 9 mesiacov a nič jej nie je , potom na konci deviateho mesiaca si sama sadla a na konci desiateho už aj stála a dnes má 5 rokov a je to krásne zdravé živé striebro , aj doktroka mi sama povedala, že ak bude na to dieťatko pripravené tak si samo sadne

monika_277
10. jan 2014

A vy ste necvicili od narodenia pritahovanie ci to len teraz sa mu "nechce"? Pritahovanim sa spevnuje horna cast tela, pretoze je od narodenia slabsia ako nozky.

biankina_mamka
10. jan 2014

Ahoj urcite sa porad s doktorkou ale to ze nesedi a ma 7 mesiacov je podla mna v poriadku moja mala si sadla sama az ked ako tak stvornozkovala (koniec 8mesiaca) potom zo 4 sa oprela o rucky hore ritulu,skoro kotrmelec a tak sa na ritu prevazila :D niektore deticky aj cez bok sadaju kazde je ine 🙂 moja sedela tyzden a potom sa hned aj postavila v ohradke 🙂 a na rok zacala behat :D ono to priide 🙂 drzte sa ;)

rolak
10. jan 2014

@ajka30 moja prvorodená mala takmer 6 mesiacov a nepretáčala sa, a ani sa sama nesnažila ťahať do sedu,keď som ju chytila za ručičky, tak som sa vypýtala na vyšetrenie k neurologičke. neurologičke som to so strachom opisovala, ona ju chytila za rúčky a vytiahla do sedu. a hovorí,že je to predsa ok... keď ju ťahala, tak držala rovno hlavičku, nepadala jej dozadu a to jej stačilo.... zistila jej len oslabené chrbtové svalstvo,upravilo sa to plávaním. na druhý deň po návšteve sa začala pretáčať 🙂 🙂

rolak
10. jan 2014

@ajka30 ja som nechcela veriť matkkám,ktoré hovorili,že ich deti sa samé pýtajú do sedu na tri mesiace,.... staršia dcéra to nerobila,no mladšia dvíhala hlavu v ľahu už ako dvojmesačná,ju stačilo len jemne chytiť za rúčky a ona sama sa ťahala hore...takže jedno dieťa to baví,iné nie...

monika_277
12. jan 2014

Jednym z reflexov pri narodeni je aj uchopovy, preto sa ma cvicit od narodenia, lebo myslim okolo 2-3 mes. sa reflex vytraca. cvicenim sa posiluju svaly. Ak sa tvojmu len nechce a je inak pevny, tak sa netreba bat, ale ja by som sa urcite spytala dr. Ja mam tiez 7 mes. syna a jeho dr na.poradni vzdy pritahuje. Pevny chrbatik je zaklad aj stvornozkovania a nasledne aj sedenia. Moj nesedi sam. Ked ho pritiahnem sedi, ale ak ho pustim je nakoneny dopredu a potom ho zvali na bok.

lulatko11
12. jan 2014

@ajka30 ani moj maly sa nemal dlhsie do sedu....zacal sediet az v osmom mesiaci sam aj to sa este trochu hupal aby udrzal rovnovahu, zato vsak uz v 10mesiacoch sam chodil, tiez som mala obavy ale jednoducho sa mu len nechcelo.

danielita18
12. jan 2014

ja by som to neriešila každé dieťa príde nato samo, môj má 9 mesiacov sedí sám ale iba ked ho ja posadím,ale aj tak ked už naozaj sám usedí je až vtedy ked sa dokáže posadit sám, netreba to siliť a mne to aj doktorka povedala, že niektoré mamičky chcú strašne aby im deti sedeli a potom majú v dospelosti problém, že ved teraz 3/4 ludí trpí na chrbticu len preto lebo nás dávali zavčasu sediet a to že môj bude sediet o 2 mesiace neskor ako iné dieta tak na tom nič nie je, malý sa do 24.12. len prevaloval a cúval a ako sme postavili stromček hned sa začal plazit dopredu a dovtedy som davala pred neho hračky a nešiel dopredu a stačilo len stromček postavit 🙂 takže vôbec sa nad tým netráp a prečítaj si psychomotorický vývoj dietata a uvidíš že nemešká

danielita18
12. jan 2014

@gaby21 veľmi pekná odpoveď keby viacero mamičiek takto uvažovalo a nie ešte mamičky strašili a hned posielali k doktorovi, sestrin malý behal v 9 mesiacoch a čo ja mám teraz hadam všetkých doktorov obehat prečo ešte môj nebehá 🙂, vôbec to neriešim, pokial mi doktorka nepovie že je nejaký problém tak to neriešim a 17.12. sme boli na poradni apovedala že všetko je tak ako má byt každé dieta je iné a náš má 8 zubov a niektoré ešte nemajú ani jeden a teraz čo mamičky ich budú tahat aby im vyrástli 🙂

zuzanahofericova
1. feb 2014

moja dcera ma osem mesiacou prec a poviem vam ze sa nevie absolutne sama posadit 😀 konzultovala som to aj s pani doktorkou a povedala ze je to absolutne v poriadku niektore deticky su take trosku pozadu a ved kazdy sme iny takze by som nestresovala ved kazdy sme iny

sophinka164
26. feb 2014

Kočeny, chcem sa Vás spýtať, mám jednú známu a má synčeka,ktorý 21.3.bude mať rôčik a rada by som vedela vaše skúsenosti,keby ste sa vyjadrili k tomu, že či je to normálne, aby sa ročné dieťa nechytalo na to, aby sa samé udržalo na nožičkách, ked ho držite pod pazuškami, nôžky sa mu stále podlamujú, a keď je v pavúku nachvíľu, tak neurobí riedne ani jeden krôčik, lebo keď si to porovnám ja s mojou malou, keď mala rok, tak cupotala jedná radosť. Neviem či sa mu dostatočne venujú alebo nie, ale on ešte nevie sám ani flašu s mliekom udržať, a keď leží na brušku, tak len hlavičku dvíha, ani sa neprevalí na chrbátik..Je mi to ľúto, už som im aj dohovárala,ale zas aby som nebola ja moc dôležitá a múdra, tak prosím napíšte mi svoje skúsenosti, mne príde maličký, že je vývojovo zaostalý.Ozaj a aké máte skúsenosti s prenosnými postielkami? Lebo on ako sa narodil, tak v tej postielke spáva ešte doteraz.Moja malá už ako ročná, chytala lyžičku a chcela sama papať a on ešte ani flašu nedrží???neviem či som moc ja náročna, ale dáko sa mi to nevidí. Viem že každé dieťa je iné, ale toto sa mi vidí až dáke moc slabé na to lebo ani zdaleka nevie to, čo by malo vedieť ročné dieťaťa.

sss2023
21. dec 2023

@sophinka164 ahoj viem ze je to davno a od veci ale ako dopadlo to babatko?