Ako odstrániť škrípanie zubami u 5 ročnej dcérky?

Zodpovedané
28. apr 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom mojej 5 ročnej dcérky, ktorá v noci veľmi škrípe zubami. A to väčšinou vtedy, keď sa otáča na druhú stranu. Začne to mľaskaním a hneď škrípe. Už sa to nedá počúvať. Má asi 6 trvalých zubov.

Ako jej môžem pomôcť?

Ďakujem

Dobrý deň,

podľa štatistík 2 až 3 z 10 detí zatínajú alebo škrípu v noci zubami.

Odborne sa škrípanie zubami nazýva bruxizmus - najčastejšie k nemu dochádza u detí vo fázach hlbokého spánku a pri strese (hnev, napätie, obavy z novej situácie - škôlka/ škola, narodenie súrodenca, atď.).

Príčinou však môže byť aj nesprávny zhryz, teda stav, kedy horné a dolné zuby do seba nezapadajú.

Ďalej môže ísť o reakciu na bolesť, napr. pri bolesti ucha alebo prerezávaní zubov. Hyperaktívne deti môžu častejšie trpieť bruxizmom. Vo väčšine prípadov nemá škrípanie zubov nežiaduce následky, ale v zriedkavých prípadoch môže vyvolať bolesti hlavy, spôsobiť obrúsenie alebo lokálne odlúpenie skloviny, zvýšiť citlivosť na studené, spôsobiť bolesti tváre až ochorenie čeľustno-sánkového kĺbu.

Väčšina detí z bruxizmu časom vyrastie, ústup je hlavne po výmene mliečnych zubov za trvalé.

Odporúčam rodičom sledovať občas dieťa v noci a absolvovať kontroly u zubného lekára (preventívna prehliadka raz za 6 mesiacov).

Je dobré dieťa pred spánkom upokojiť hudbou, spoločným čítaním knižky.

V prípade vážnejších problémov a pri pretrvávaní bruxizmu po výmene mliečneho chrupu za trvalý chrup, zubný lekár zhotoví plastovú náhryzovú dlahu na nočné nosenie.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská